deki59 141 Napisano Maj 23, 2008 Zainteresovan, 699 postova Lokacija: Srce Srbije pod jakim infarktom-Kosovska Mitrovica Motocikl: Tomos APN6-82,BMW R 1150 RT-03,Kawasaki EN 500-94 Prijavi odgovor kao problematičan Molim vlasnike Kawasaki EN 500 ili drugih kawasakija sa ovim masinama, da mi odgovore na moja "pocetnicka" pitanja: - koje gorivo trosi ovaj motor proizveden 1994 (bezolovni ili super)? ??? - gde mogu da nadjem da kupim za njega filtere za vazduh i ulje (po sto povoljnijim cenama)? ???koje su oznake ovih filtera? ??? - Ko prodaje delove za Kawasakije, a ko ih servisira u Srbiji? ??? - Kod duzih putovanja sta od delova bi bilo dobro da nosim kao rezervu? ??? - Gde bih mogao da nabavim Owners Manuel za ovaj motor (Service Manual vec imam)? ??? Interesuju me proste stvari, kao kada se menja ulje, koliko se drzi ukljucen sauh, raspored komandi na volanu...? ??? Dakle ovo je za mene potpuno nepoznat motor znam gde je kvacilo menjac, kocnice i gas, nisam siguran da neko u K.Mitrovici ima Kawasakija, i trebaju mi saznanja o njemu od NULE :o Ukoliko smatrate da se vase poruke kose sa "politikom" sajta oko reklamiranja, molim vas da mi poruke prosledite na privatan mail-box. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TomoB 1618 Napisano Maj 23, 2008 Skilled Rider, 1613 postova Motocikl: Pijađo Ćao Prijavi odgovor kao problematičan Moj prijatelj ga je imao i prodao, pa mu je sad žao u pm. Kaže, da je to jedan od najzgodnijih čopera. A za ostalo se ne sekiraj mnogo. Mašina je prisutna na još tri različita modela i proverena. Važno je, da razlikuješ far od auspuha. :D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boban 499 Napisano Maj 23, 2008 Drug član, 1480 postova Lokacija: Bratunac, Earth Motocikl: R1200C, GS, DRZSM Prijavi odgovor kao problematičan Deki, sipaj bezolovni u njega. Filtera za ulje mozes naci u svakoj bolje opremljenoj radnji opreme jer su standardni (koristi ih vise modela i marki). Ako narucujes iz Louisa recimo, pod uslovom da imas nekog tamo, jos je lakse jer je to tamo sve fino klasifikovano po specificnim modelima. Ali ponovo, ima ih i u Srbiji dosta. Cijena je oko 10E. Od dijelova za duzi put nista posebno, mozda standardne stvari kao sto su par svjecica i sajla za kvacilo. Ja nisam nosio nista od toga npr. Owners manual ti mogu poslati na email ako ga imas u profilu, ili da potrazim link sa kojeg sam skinuo. Sauh drzi po osjecaju. Recimo da u ovo doba godine 10 sec drzis na 2-om zubu, jos 10ak na prvom zubu sauha (osjetices da ima 2 polozaja) i nakon toga pazljivo sa gasom jos 30 sec i to je to. Onda u laganu voznju dok se ne zagrije. Ulje sipaj kao sto ti i pise na cepu sa desne strane masine 10w-40 polusintetika. Ja sam koristio Liqui Molly i bio sam zadovoljan. Mijenjao sam ga na otprilike 4500km zajedno sa filterom. Komande na volanu su jako proste i siguran sam da ces se sam snaci. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
quasaar 1027 Napisano Maj 23, 2008 Călător motocicleta, 2361 postova Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :) Prijavi odgovor kao problematičan Verovatno ce uskoro da ti odgovore na tvoja pitanja. Ja bih odgovorio na ono prvo u vezi goriva... i ne sam tebi nego svima.\ Trosi sve osim dizela... malo sale ali recimo da je po godistu proizvodnje sigurno namenjen za bezolovni. E sad odgovor svima ostalima... razlika izmedju bezolovnog i obicnog goriva je uglavnom u kolicini zagadjivanja okoline. Svaki motor, automobil,... koji je namenjen za benzim moze da trosi i obican i bezolovni. U principu mi smo jedna od retkih drzava koje jos imaju obicno gorivo. Sta mislite da vlasnici starijih masina na zapadu razmisljaju o ovome? toce ono sto ima t.j. bezolovni. Ja sam vlasnik VW Bube 1967god, posto obicnog goriva ima, sipam to, ali kada naletim na pumpu gde slucajno ima samo bezolovni sipam to i apsolutno nema razlike, niti se sa masinom ista desava zbog toga. Sto se tice goriva i motora, do sada sam se po inostranstvu vozio sa NSU-om 1955god, Suzukujem 1982god i Transalpom 1989god... cim izadjem iz drzave ja sipam iskljucivo 100oktansko gorivo, bezolovno t.j. Carrera 100, ako se bas zadesi neka manja pumpa onda bezolovni 98oktana. Poenta price je da mozes sipati zaista sve osim dizela i loz-ulja. Samo sipaj i vozi... e sad jos ostali da ti odgovore na ostala pitanja Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zokki 32 Napisano Maj 23, 2008 Zainteresovan, 587 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Liberty 125 Special Edition Prijavi odgovor kao problematičan Zdravo živo Deki, pošto su svi ti zvanični serviseri mnogo puta pominjani u okviru foruma, mislim da neće biti problema da ih pomenemo i sada pogotovo što ti treba pomoć tj. informacija. U Beogradu ima 2 zvanična servisera - Mimoto (Stankara, 011/308-72-40 i 240-23-44) i Petošević (tel:011/318-93-35, fax: 011 318-93-34), Moto Marinković u Čačku (tel: 032/371-620 i fax: 032/372-344), i u Novom Sadu Cule Auto (021/6338-013). Što se originalnih delova tiče odmah da znaš da cene baš i nisu male i možeš za skoro sve da proveriš na banerima radnji na početnoj strani... Ajd pa neka je sa srećom sa novom "mazgicom" Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 288 Napisano Maj 23, 2008 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan U principu mi smo jedna od retkih drzava koje jos imaju obicno gorivo. Sta mislite da vlasnici starijih masina na zapadu razmisljaju o ovome? toce ono sto ima t.j. bezolovni. Na dugotrane staze nije preporucljivo bas sipati bezolovni u starije motore namenjene olovnom gorivu. Na zapada, kao sto si rekao, vlasnici starijih masina koriste aditive za gorivo, ili pribegavaju modifikovanju glava motora, tj posebne obrade sedista ventila, jer upravu tu dolazi do habanja usleg upotrebe bezolovnog, koji, da tako kazem, "suvo" sagoreva... (bilo je o ovome neka emisisja na Discoveriju, ne mogu se setiti tacno koja) LM, Deki, nemoj se sekirati mnogo. Ako motor ima katalizator, sipaj bezolovni u njega, ako ne, slobodno olovni, s tim da mu ni na bezolovni ako zatreba nece nista faliti! (samo, kao sto je quasaar rekao, izbegavaj bas naftu i loz ulje! ) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boban 499 Napisano Maj 23, 2008 Drug član, 1480 postova Lokacija: Bratunac, Earth Motocikl: R1200C, GS, DRZSM Prijavi odgovor kao problematičan Mislim to nema toliko veze sa katalizatorom na ovim motorima (jer ih i nemaju) koliko sa uglom predpaljenja. Meni je drasticna razlika bila kad sam sipao super i bezolovni. Na superu je stucao i nije mogao da da punu turazu a na bezolovnom je bila tolika razlika, na bolje naravno, da nije bilo nikakve dileme sta sipati. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dane@ 98 Napisano Maj 23, 2008 Drug član, 1777 postova Lokacija: Sibir Prijavi odgovor kao problematičan Qussar, mislim da nema potrebe za 100 oktanskim gorivom. Za ove nase masine isti djavo dal je 95 ili 100... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojan.p 164 Napisano Maj 23, 2008 Zainteresovan, 575 postova Lokacija: New York Motocikl: 2018 BMW C650 Sport Prijavi odgovor kao problematičan ... razlika izmedju bezolovnog i obicnog goriva je uglavnom u kolicini zagadjivanja okoline. Svaki motor, automobil,... koji je namenjen za benzin moze da trosi i obican i bezolovni... nisi baš u pravu.. kod starijih automobila, koji su projektovani da rade na olovni benzin, olovo iz goriva je služilo da podmazuje sedište ventila. bez olova u gorivu nema podmazivanja... kod vozila koja su projektovana da rade na bezolovni benzin, sedišta ventila su izrađena od drugih materijala.. uticaja na rad motora nema, fora je samo u podmazivanju.. e sad, koliko nedostatak podmazivanja olovom realno, u praksi, može da ugrozi ili skrati životni vek glave motora, ne bih znao :-\ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
quasaar 1027 Napisano Maj 23, 2008 Călător motocicleta, 2361 postova Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :) Prijavi odgovor kao problematičan Qussar, mislim da nema potrebe za 100 oktanskim gorivom. Za ove nase masine isti djavo dal je 95 ili 100... U principu se slazem, ali ne mogu da odolim, posto svaki put kad sipam osetno lakse ide, lepse vuce i daleeeeko manje trosi, toliko da je cak i visa cena 100 oktanskog pokrivena. Barem je tako bilo sa Suzukijem,... sa TA se bas i nisam upustao u uporedjivanje zasad. Sto se tice olovno-bezolovno --- aditivi... koliko sam upoznat ni u HR vise nema obicnog t.j. olovnog goriva, ili ga ima jako retko. Sta kazu komsije iz HR, da li se koriste aditivi? Za madjarsku znam pouzdano da skoro niko ne koristi aditive za starija vozila, takodje i za Rumuniju. Ne znam za to podmazivanje / ventile,... cesto sam cuo ovakve tvrdnje, ali mi se cini da je na zapadu prodaja tih aditiva vise sminka za izvlacenje dodatnih para od korisnika goriva nego sto to ima nekog specijalnog uticaja. Mada sve je ovo zanemarljivo za autora teme i pitanja koja je postavio, posto cemo mi jos dugo imati olovno gorivo koje ce biti toliko skupo da motore necemo paliti , mozda eventualno jednom mesecno da malo proparadiramo gradom. Ajmo malo da nadjemo odgovore na ostatak pitanja! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
deki59 141 Napisano Maj 23, 2008 Zainteresovan, 699 postova Lokacija: Srce Srbije pod jakim infarktom-Kosovska Mitrovica Motocikl: Tomos APN6-82,BMW R 1150 RT-03,Kawasaki EN 500-94 Prijavi odgovor kao problematičan Ma znam i sam da kada je masina projektovana za bezolovni benzin, koristi duze vremena benzin sa olovom ili los bezolovni benzin- strada katalizator, a onda se drasticno povecava potrosnja i benzina , a i habanje masine. Sa druge strane kada masina projektovana da koristi benzin sa olovom koristi duze bezolovni benzin dolazi do pojacanog habanja delova masine, tj. ona manje traje, jer je i jedan od faktora podmazivanja bas i to olovo iz benzina. Kada su bile krize oko nabavke goriva, vlasnici masina koja su koristila bezolovni benzin, sa mnogo manje straha od ovih drugih su sipali razlicit benzin u svoja kola. Po godini proizvodnje ovaj motor trebalo bi da trosi "super", ali ne mora da znaci, jer ga nije proizvodila Zastava. Ne bih zelao da "sprzim" masinu brze nego za sta je projektovana,zbog neinformisanosti. Na ovom delu Kosova gde zivim, koliko ja znam, nema nijednog servisa za motore,kao ni prodavnice za moto-delove, a ima 5-6 majstora, koji mogu da "poprave" motor. Na drugi deo Kosova (gde ne zivim ;D) idem veoma retko (izbegavam) i uvek se nelagodno osecam. Pored filtera vrlo brzo moracu da nabavim i nosac i top case nosac bisaga i bisage, jer za sada za neki teret mogu da koristim samo prostor ranca na ledjima. ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...