M a R k o 438 Napisano Maj 12 Drug član, 1479 postova Lokacija: Mladenovac Motocikl: k25 Prijavi odgovor kao problematičan On 27. 4. 2026. at 11:51, Немања je napisao: Имаш сада на КП варио а иначе треба ти плоча, која долази на фабрички реп… I nosac te ploce Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Немања 2607 Napisano Sreda u 15:41 Drug član, 943 postova Lokacija: Велика Плана Motocikl: Xciting 500-Tdm 900-Версис 1000-GS1200 Prijavi odgovor kao problematičan Данас узео да проверим мотор. Заменио уље у кочницама, уље у диференцијалу и извукао кардан. Кардан нов, само што је на њему било три врсте масти…( Бела густа на гумама, тамно зелена и товатна). Све очистио, подмазао, средио… Остало само уље у машини, одлучио сам се за ФУКС Силколене 10-60,филтер ваздуха,уља, свећице и онда правац регистрација.. 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dj0le 36 Napisano Četvrtak u 11:36 U prolazu, 1 post Lokacija: Austrija Motocikl: BMW R 1250 GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav! Juce u Austriji kod BMW-a uradjen servis na 40.000 km na R1250GSA (Service paket do 60.000). Mozda ce ovaj racun biti nekome od pomoci ili kao neka smernica. Cisti putevi i srecno svima! 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Немања 2607 Napisano Četvrtak u 18:29 Drug član, 943 postova Lokacija: Велика Плана Motocikl: Xciting 500-Tdm 900-Версис 1000-GS1200 Prijavi odgovor kao problematičan Стигло уље. Узео у Интеркарсу бокс пакет од 4л, кум узео. Сутра замена и једва чекам да га променим… 3 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4723 Napisano Četvrtak u 18:36 Ne silazi, 6921 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Zamena ulja u agregatu - Motocikli - BJBikers Forum https://share.google/F9rbkGb5A3a17KkSc Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Немања 2607 Napisano Četvrtak u 18:48 Drug član, 943 postova Lokacija: Велика Плана Motocikl: Xciting 500-Tdm 900-Версис 1000-GS1200 Prijavi odgovor kao problematičan pre 10 minuta, đunta je napisao: Zamena ulja u agregatu - Motocikli - BJBikers Forum https://share.google/F9rbkGb5A3a17KkSc Нисам имао додира са Фуксом,сем са уљима за виле и за дифериенцијал за мој ауто. Верујем да је врхунско, због тога сам га и узео… 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dudico 484 Napisano Četvrtak u 18:51 Svrati ponekad, 191 postova Lokacija: Čačak Motocikl: Yamaha MT-07 Tracer - BMW R1200GS LC - BMW R1250GSA Prijavi odgovor kao problematičan pre 16 minuta, Немања je napisao: Стигло уље. Узео у Интеркарсу бокс пакет од 4л, кум узео. Сутра замена и једва чекам да га променим… A zašto 10w60, imaš li neki konkretan razlog? U LC bi trebalo da ide 5w40 ali savetuju 10w50 pa čak i 15w50 pa kad se podsetimo da "ipak nije vazdušara" onda se priča uglavnom vrati na 10w50 ili tvrdoglavo ostane na 15w50 Verujem da nijedan izbor nije štetan dokle god je taze ulje 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Немања 2607 Napisano Četvrtak u 18:59 Drug član, 943 postova Lokacija: Велика Плана Motocikl: Xciting 500-Tdm 900-Версис 1000-GS1200 Prijavi odgovor kao problematičan pre 4 minuta, Dudico je napisao: A zašto 10w60, imaš li neki konkretan razlog? U LC bi trebalo da ide 5w40 ali savetuju 10w50 pa čak i 15w50 pa kad se podsetimo da "ipak nije vazdušara" onda se priča uglavnom vrati na 10w50 ili tvrdoglavo ostane na 15w50 Verujem da nijedan izbor nije štetan dokle god je taze ulje Па ово је ново колико сам видео, а одлучио сам се из разлога што покрива мало већу температуру у односу на градацују 50. А иде и лето па мислим да неће да му шкоди…. Не знам, видећу… 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dudico 484 Napisano Četvrtak u 19:09 Svrati ponekad, 191 postova Lokacija: Čačak Motocikl: Yamaha MT-07 Tracer - BMW R1200GS LC - BMW R1250GSA Prijavi odgovor kao problematičan Da mu škodi neće sigurno, Silkolen je odličan, da ne kažem nepogrešiv izbor, a sama gradacija detalji... neko voli plavo neko voli smeđe ali crveno je najlepše na ulje mislim 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4723 Napisano Četvrtak u 19:12 Ne silazi, 6921 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan LC ima malo problema sa razvodom ventila, moja dva motora na Silkolenu su skoro prešla na 10w60 i dobri su utisci. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dudico 484 Napisano Četvrtak u 21:11 (promenjeno) Svrati ponekad, 191 postova Lokacija: Čačak Motocikl: Yamaha MT-07 Tracer - BMW R1200GS LC - BMW R1250GSA Prijavi odgovor kao problematičan Red bi bio i da se pohvalim da sam kupio noviju kravu od kolege @stegula Nemam lepših slika, nisam još stigao ni da ga operem posle kiše koja me uhvatila tokom tehničkog pregleda Juče, prilikom zamene kondura, primetio sam razlike u potrošenosti prednjih kočionih pločica, naime krajnja leva (u pravcu kretanja) je toliko potrošena da se skoro i ne vidi reper (onaj zarez u sredini) dok su ostale 3 pločice slično potrošene tj. imaju još oko 1mm dubine repera. Levi disk je ujednačeno potrošen sa obe strane, ne osećam pod prstima da ima razlike...cilindri klješta se podjednakom silom vraćaju u klješta tj. nema "glavljenja"... na starom LC-u to nisam primetio tj. da postoji značajna ili vidna razlika u potrošenosti pločica... Šta li može biti uzrok? Motocikl je svakako još pod garancijom, tako da će ovo pitanje uskoro biti postavljeno servisu, samo me kopka šta je razlog i da li se na to može uticati... Sledeći info je sugestivni osećaj koji sam stekao u toj prvoj vožnji do kuće a pre uvida u stanje pločica... kod oštrijeg kočenja prednjom kočnicom imao sam utisak da mi "baci" guvernal, vrlo malo pa skoro i neprimetno ali osećaj postoji, ne utiče na stabilnost ili kočenje samo neki lični osećaj da je malo bacio guvernal koji se odmah vratio na svoje mesto, ne bih možda ni primetio da se nije desilo više puta pa sam zaključio da "stežem" ručice više nego što treba, opustio se i prestao da obraćam pažnju... Pre ove moje prve vožnje 1250, imao sam priliku da vozim drugi 1250 '21 godište nekih 800km i nijednom nisam imao takav osećaj a bilo je i oštrije vožnje i oštrijeg kočenja od ove sad... Da napomenem i da je ovo bilo na tim starim gumama, koje nisam ja trošio i ne znam kako su se ponašale pre te moje prve vožnje. Sada su nove kondure, pa ću svakako to ispratiti u prvoj sledećoj dužoj vožnji . Promenio Četvrtak u 21:15 član Dudico . 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Немања 2607 Napisano Četvrtak u 21:45 Drug član, 943 postova Lokacija: Велика Плана Motocikl: Xciting 500-Tdm 900-Версис 1000-GS1200 Prijavi odgovor kao problematičan @Dudico нека је са срећом, да те увек кући врати… 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nole Bg 6785 Napisano Četvrtak u 21:55 BJB Maxi Scooter Club, 1932 postova Lokacija: Beograd, Mirijevo Motocikl: Bmw R1200Gs Prijavi odgovor kao problematičan Bravo Zoki, čestitam i ovde, motor je ko praćka, nema greske, u zdravlju da se voziš i da ga zadrziš bar 2 god Poslato sa ELI-NX9 pomoću Tapatoka 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4723 Napisano Petak u 17:11 (promenjeno) Ne silazi, 6921 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan @Dudico, da se lepo navozaš. Pokušaću da odgovorim, značjno nejednako trošenje kočionih pločica prednjih ukazuje da nije sve u najboljem redu sa sistemom, bez obzira na iznete opservacije. Potrošenost diska za zamenu je -0,50mm, po strani -0,25mm, obično traju iznad 120k, a pločice 30, 35k normalne upotrebe, otprilike 4 pločica pa ode disk, po jednoj potrošenoj, disk se pojede oko 0,06mm, nemerljivo sad. Ne znam koliko je motor prešao niti starost, postoji produžena garancija od 5 godina. Takođe mislim da pločice spadaju pod potrošni materijal i da ne podležu garanciji. Na LCu figurišu dva proizvođača prednjih klješta, razlika između njih je na nivou minornog ukusa, oba imaju nedostatke po mom zaključku, ja bi ih ukrstio recimo. Koče bokseri odlično, svi, pogotovu kad se sedne sa druge neke marke, ali ne koliko bi mogli. Dovoljna je već jedna zamena pločica na jednostavan uvrežen nači, izvuci-navuci pa da dođe do nekog degradiranja. Takođe ni zamena tečnosti kako se uobičajeno radi ne čini da se ona i izmenu u celoj zapremini, najgori deo zaostane uvek. Kod vazdušnih modela su kočnice nekako konstantnije, ima tehničkih razlika u hidraulici. Zatim, mas proizvodnja ne pruža vršni i konstantni kvalitet i iznenađuje me svaki put šta vidim i zateknem, a motor prešo malo, ili relativno malo, nije diran i redovno održavan, isto je i kad je u pitanju još uvek prva ugradnja. Kad se sve uradi dodatno, podiže se efikasnost u odnosu na fabričku i trajnost samih pločica i diskova. To što korman zaigra na oštrom stiskanju prednje, teoretski može da bude od slabije efikasnosti jednog diska, zatim, zbog nejednakih nivoa ulja u cevima prednjih vila, ono se gubi kilometražom bez obzira što je sve suvo. I, na kraju, a u stvari pod prvo, mekani žičani točkovi se uvijaju previše pod opterećenjem, bilo prednji, bilo zadnji i oni mogu i te kako da destabilišu motor ne samo na kočenju, već pod nagibom i naglom dodavanju gasa. Predpostavka je da još niz činica su u redu s se retko javljaju da bi ih nabrajao. Promenio Petak u 17:15 član đunta 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dudico 484 Napisano Petak u 22:05 Svrati ponekad, 191 postova Lokacija: Čačak Motocikl: Yamaha MT-07 Tracer - BMW R1200GS LC - BMW R1250GSA Prijavi odgovor kao problematičan Hvala @đunta takođe zahvaljujem i na svim informacijama. Motor je '23 i prešao je 26k km, osim prvog servisa kod Radulovića sve ostalo je rađeno u Delti, a u garanciji je do '28. Pločice svakako ne podležu garanciji, ali kočioni sistem (Brembo i prednji i zadnji) verujem da spada, pa ću to prvom prilikom prijaviti servisu jer ne želim da stavljam nove pločice na upitan "kočioni sistem". Kočiono ulje je zamenjeno jednom na isteku prve godine a pločice su i dalje fabričke. Po servisnom intervalu kočiono ulje svakako dolazi na zamenu u 9/26 ili na 31k km, što je verujem prilika da tražim da se pretamburaju/očiste i kočioni cilindri i reši uzrok neravnomernog trošenja pločica. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Немања 2607 Napisano Subota u 07:39 Drug član, 943 postova Lokacija: Велика Плана Motocikl: Xciting 500-Tdm 900-Версис 1000-GS1200 Prijavi odgovor kao problematičan Јуче заменио свећице, нису уопште ни биле лоше али већ када сам скинуо дај да ставимо нове. Заменио и уље. Старо испустио, и оно није било лоше, рађен задњи у Делти у јулу месецу 2025 и од тада прешао цца 2000км. Сипао Солколене 10-60, оно што сам приметио онако на прву што се каже да ми приликом паљења шпанер зазврчи упола краће. Пратићу ситуацију, видећу како ће да се понаша како километри иду и како се уље разбија. Мењач ми је можда али можда углађенији сад са овим уљем , мада нисам мерадован пошто нисам га ни нешто возио…. Безобзира на габарите и величину вози се дупло боље и лакше него ваздушара… 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4723 Napisano Subota u 20:13 Ne silazi, 6921 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan @Dudico- Nema na čemu. Razlika u potrošenosti pločica od 1mm, bojim se da neće biti od značaja. Kanal na pločici jeste indikativan, ali ga neke pločice nemaju iako spadaju u kvalitetnu klasu, a ja ga uvek napravim, skoro sam rezao, jer je on pre svega čistač i koji obezbeđuje dobar kontakt pri kočenju i smanjuje trošenje. Ali, može biti i opasan jer ako se vozi po lepljivoj prašnjavoj podlozi, ala Maroko, šmirgla disk samo tak ako se ne izduva iz kanala. Podaci o donjem limitu istrošenosti pločica malo variraju, idu od 1 do 2mm, što zavisi od dubine hilzne, jedan je premalo jer onda klip izlazi previše i tad su velike sile smicanja i lako dolazi do oštećenja i klipa i hilzne, a naravno da je najbitnije što pada i efikasnost kočenje i posledično je duži zaustavni put. Iz onoga što si naveo, mislim da su sve pločice za zamenu odmah, znači i te deblje, a referiše se uvek prema najtanjoj. Zamena kočione tečnosti treba da bude na 12 meseci, takođe i merenja vlage na tehničkim pregledima očitavaju na recimo 15 meseci graničnih 4% vlage, a ona je veliki neprijatelj kočionom sistemu. Rad na njemu, osim zamene tečnosti, koja se ni ona ne vrši kako valja, je zahtevan i ne može svako da radi, ili ne treba, u krajnjoj liniji, kočnice nisu za zezanje. @Nemanja- ne bih se složio sa tvojim utiskom o komforu voženja vodenjaka, ali ni ne sporim tvoj utisak. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BaneZ 227 Napisano Subota u 20:52 Svrati ponekad, 179 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: BMW 1250 GS Triple Black Prijavi odgovor kao problematičan Pitanje za @đunta, koje pločice su za preporuku za gs 1250, pošto se u mom okruženju pominju samo original BMW i ništa drugo?Sent from my PGT-N19 using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4723 Napisano juče u 07:53 (promenjeno) Ne silazi, 6921 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Gde je to okruženje? Stereotip ko i svaki drugi, stereotipom originala, podupire se kvazi nivo kvalitate, a vlasnicima verovanje da je to najbolje. Semerinzi na BMWu, bilo koji, osim na prednjem točku jesu najbolji izbor recimo. Sa druge strane, neka tamo fabrička mast za podmazivanje, radije bi kolomaz metuo malte ne. Onda, neki ležaj je u urigunalu 80, zamenski 30, nema razlike, filter goriva u origanal kutiji je duplo skuplji nego isti takav u običnoj. Uvek lepo izgleda natpis BMW i ne pobuđuje nikakvu sumnju u kvalitet. Brembo BMW su odlične pločice, vrlo odmerene i odgovaraju većini vozača. Skupe su, ali se ponekad mogu naći na popustu, nedavno sam ih ugrađivao, kupljene u Beču za odličnu cenu. Crveni Brembo, najomiljenija pločica, fina cena. Zahvata mekano i to odgovara velikom broju vozača, jer uz dužno poštovanje, mnogi se jednostavno boje da stisnu oštro kočnicu. TRW Lucas, ugrađujem kad god se ja pitam. Ima trkaću notu, za BMW nema pravih trkaćih pločica, ima recimo za Yamahu, ima brži, ili oštriji zahvat i kraće vreme postizanja pune snage kočenja, što je i kraći zaustavni put, a to je bezbednost. Naravno, i prednje i zadnje sinter, srerotip je da zadnje budu organik. Cena odlična, ima ih ovde uvek. Ima stereotipa da škripe, da jedu disk. Kad govorim o kvalitetu kočnice, mislim na što kraći zaustavni put, jer to spašava glavu u iznenadnim situacijama, nametnutim od strane drugih učesnika mimmo našeg činjenja. Kad je ugrožen život, tad je potrebno takozvano "panično" kočenje i za taj momenat spremam kočioni sistem, koji se ne javlja svaki dan na sreću, ali se dešava. Kad se uradi kočiini sistem, iznenade se vozači kako motor staje i potrebno je neko vreme da se nauči i prilagodi, kad se navuknu a promene motor, odmah traže da se poboljša, doduše bilo je i da hoće da se smanji učinak i vrati na staro. Naglašavam da je kočnica najbitniji sklop i zato uvek bude dugo pisanje i pričanje. Već davnih dana, poginuo mi je dobar poznanik, da je imao par milimetara kraće kočenje, ne bi okrznuo auto. Na slici na trećoj strani, nema oštećenja na braniku, što znalči da je dodir bio ovlaš, ali dovoljan za pad i momentalnu pogibiju. Poginuo motorciklista u Ustanickoj - Strana 2 - Crna Hronika - BJBikers Forum https://share.google/Bp8zmEhL4hkq74jE2 Svi modeli: Kocione plocice - Strana 4 - BMW - BJBikers Forum https://share.google/DKWn3q4cSCejipcBa Promenio juče u 09:00 član đunta 2 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4723 Napisano pre 23 sati (promenjeno) Ne silazi, 6921 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Da podkrepim ilustracijama, R1250GSA 2022, 27.000km, uredno servisiran, prva ugradnja, rađen pre par meseci. Ne mogu da kačim video klipove kako su radile kočnice, ovo je slika izbačaja jednih klješta, druga nisu ništa bila bolja, jednako i zadnja. Sva četiri klipa izbijena. Na ova dva se vidi kakvo je stanje unutar cilindra. Pranje i ispiranje. Kad je čisto, jasno se vidi otisak trenja na klipu, što je znak da sistem ne radi optimalno. Jedna gumica, stanje sa unutrašnje strane koja nije izložena spoljnem uticaju, eto šta je sve skinuto ukupno. Spremno za dalji rad, tu prestaje priča, šta kako i zašto. Danas je bilo dobro GP trkanje, sve su to vrhunski vozači i svi umeju da stisnu kočnicu, mislim da su sve isti, ili podjednaki kočioni sistemi, odlični mehaničari ali se vidi kako neko ima bolje kočenje, po meni je neki mehaničar bio veštiji, strpljiviji i imao više znanja i izvukao veću efikasnost koja se pripisuje isključivo vozaču. Izvukuh jednu ilustraciju koju obavezno ističem. Kod radijalnih kočionih klješta je dobro da se pre stezanja ona pritisnu na sredini ka unutra, tako se klipovi dovode u parelnu ravan sa diskom i neće doći do košenja pločica i samim tim do nekog pada efikasnosti i povećanog habanja. Kod aksijalnih toga nema, ali se klješta povlače radijalno kolko mogu od ose točka i tako se izbegava ajnzic na disku. Promenio pre 23 sati član đunta 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nole Bg 6785 Napisano pre 23 sati BJB Maxi Scooter Club, 1932 postova Lokacija: Beograd, Mirijevo Motocikl: Bmw R1200Gs Prijavi odgovor kao problematičan Drugari kočnica na Gs-u jes po meni odlična, ali znas li ti koliko ti agresivno moras da voziš da bi bas nategao te kočnice. Pa ja koliko god brzo se priblizavam krivini pustim gas i oborim jednu nize i hoću li nekad kočiti ili neću a nije ni malo spora voznja. Pa ja kad moram malo da ićukočim ovaj iza mene na je u ozbiljnom kočenju. Možes da kočiš i u krivini ništa se ne buni, ajd na Trejseru pritisni kočnicu u krivini majčin sine, u ozbiljnom si problemu. Tako da ko je i ole umeren na Gs-u nema problema, može kako hoćes, tj dozvoliće ti da se igras ali ko i sve naravno ima svoje granice. Poslato sa ELI-NX9 pomoću Tapatoka Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4723 Napisano pre 23 sati Ne silazi, 6921 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Ponavljam, usporenje i svojevoljno kočenje nije isto što i panično kočenje i kad je između života i smrti par milimetara. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...