Jump to content

Moto Zajednica

Stajanje u mestu

Recommended Posts

• Zlaja, 286 postova
  • Motocikl: yamaha xj6

Interesuje me koju nogu spustite kada stanete na npr semafor i kako je pravilno.

Ja nacesce spustim obe istovremeno,ponekad samo desnu

Spustis prednje, zadnje ne moras.
Kolega nemamo svi cetiri noge lako je vama

Da se kladimo? Sjuri kilo i po ljute sljive, pa da vidimo koliko nogu imas :jee:
Imam i nekad i cetiri ali onda vozim auto

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Interesantno je da je na vozackom za B meni naredjeno da moram na kvacilu da cekam zeleno, jer... "ne zele ovi iza da me cekaju dok ja ubacim u brzinu kad se upali zeleno". :)

Мало јачи инструктор онда.

Pa podebeo je bio, ali bi mi isto rekao i neki mrsavi, da bi polozio.

Ne kazem ja da je to pametno, niti da ja to radim, ali tako bi (bar tada) u pravilima.

• Podržavam 1

• ..., 2427 postova
  • Motocikl: Honda VFR 800 Vtec

Interesantno je da je na vozackom za B meni naredjeno da moram na kvacilu da cekam zeleno, jer... "ne zele ovi iza da me cekaju dok ja ubacim u brzinu kad se upali zeleno". :)

Ne kazem ja da je to pametno, niti da ja to radim, ali tako bi (bar tada) u pravilima.

А где?

Например, мени пре пар година пред полагање рече инструктор да све само полако и ПРАВИЛНО (безбедно), па нек' свирају и псују не даје онај на полагању њима негативне поене него мени. Причам за Б категорију као и ти.

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Ja sam polagao 2x za B. Prvo 1993, a onda ponovo 1996 u NL.

To za kvacilo je bilo u NL i (tamo bar) jedno od baznih pravila je zabrana ometanja drugih ucesnika u saobracaju.

U kadru te zabrane onda postoje i ta neka pravila koja podrzavaju tu zabranu, kao npr:

- vec pomenuto kvacilo na semaforu

- zabrana stajanja na zelenom

- zabrana voznje u lijevoj traci pored slobodne desne

- ....

itd ... ima toga jos, ko bi se svega sjetio, ali uvijek ima i sama ta zabrana :) koju bi mogli uporediti sa "prilagodjavanjem uslovima" kod vas tamo,

znaci siroko primjenjiva. Pa tako ljudi puse kazne i padaju na vozackom ako nisu imali "malo jaceg" instruktora. :)

• Drug član, 1479 postova
  • Motocikl: Mali Plavi Zeka S '06., VFR 800 V-Tec '02., TL 1000s '97., FJR 1300 '02., Gillera Runner FXR '02., Peugeot Vivacity. Suzuki AY 50 Katana - za sada... I SVI LEPI!!!

Tome sluzi zuto svetlo...

• Јахач змајева, 1537 postova

Kada sam ja polagao u Republici Srpskoj, prvo je noga mjenjača išla dole, pa kada staneš možeš da spustiš i drugu, a onda podizanje one koja šalta, ubacivanje u odgovarajuću brzinu i pri kretanju podizanje druge.

• ODUSTO OD DIJETE, 2627 postova
  • Motocikl: GSX650F & NMAX155

Uh što su se neki uskurčili. Nema glupih pitanja, ima samo glupih odgovora

Svaka čast tebi ako su ti sva pitanja pametna i na njih daješ SAMO pametne odgovore.

Ja imam drugu teoriju - na glupo pitanje ide isto tako srazmerno pametan odgovor.

Nismo svi isti ;)

Na kraju koliko je ovde bilo otvoreno tema sličnog tipa samo da se neko lepo zeza sa nama i smeje nam se sa druge strane.

Ako mi treba savet kako se staje na semaforu, koju nogu prvo da spustim - može i ćopava, onda ja nisam ni za biciklo a kamoli za motor, opet samo moje skromno mišljenje što ne znači da sam u pravu a ni u krivu :na_glavi:

• Drug član, 1060 postova
  • Motocikl: YZF R1

А где?

Например, мени пре пар година пред полагање рече инструктор да све само полако и ПРАВИЛНО (безбедно), па нек' свирају и псују не даје онај на полагању њима негативне поене него мени. Причам за Б категорију као и ти.

Na polaganju i treba da se zadovolji mrtva forma..Ali u stvarnom životu postoji poseban krug pakla za one koji tek na zeleno pritišću kvačilo i ubacuju u prvu ..

• Zlaja, 286 postova
  • Motocikl: yamaha xj6

Svaka čast tebi ako su ti sva pitanja pametna i na njih daješ SAMO pametne odgovore.

Ja imam drugu teoriju - na glupo pitanje ide isto tako srazmerno pametan odgovor.

Nismo svi isti ;)

Na kraju koliko je ovde bilo otvoreno tema sličnog tipa samo da se neko lepo zeza sa nama i smeje nam se sa druge strane.

Ako mi treba savet kako se staje na semaforu, koju nogu prvo da spustim - može i ćopava, onda ja nisam ni za biciklo a kamoli za motor, opet samo moje skromno mišljenje što ne znači da sam u pravu a ni u krivu :na_glavi:

Nisam mislio nikoga da zezam niti mi treba savet zato sto ne znam kako da stanem dok mi neko ne objasni.

Samo sam pitao kako je skolski pravilno i kako ostali misle da je logicnije

• Zainteresovan, 523 postova
  • Motocikl: HONDA GL1800

Po pravilniku koji je bio aktuelan kada sam ja polagao leva noga treba da se spusti dole uz belu liniju a desna da ostane na fuzasteru u slucaju potrebe da se pritisne kocnica...

To pravilo važilo je ''77. kada sam ja polagao, a važi i danas.

1981 su trazili obe noge na asfaltu 

• Misbehave Responsibly, 1640 postova
  • Motocikl: FZ6S

Nismo svi isti ;)

Nisam mislio nikoga da zezam niti mi treba savet zato sto ne znam kako da stanem dok mi neko ne objasni.

Da bi nešto bilo školski pravilno mora, po logici stvari, da postoji škola tj. obuka. To kod nas nikada nije postojalo. Motori i motoristi su uvek smatrani marginalnom pojavom koja nije vredna pažnje. U ostalom, od '80 godina, cela problematika saobraćaja i bezbednosti je zadnja rupa na svirali. To se potegne tu i tamo kao deo isprazne političke propagande - i na tome se uglavnom i završi.

Da li se polagalo '77, '87 ili 2007 - važio je isti princip; na poligonu kretanje, šaltanje i zaustavljanje (spuštanje nogu) - uradi onako kako instruktor kaže (imalo to veze sa mozgom ili ne); napravi kakvu-takvu "osmicu" bez spuštanja noge i nemoj da ti se ugasi motor. Dok pratiš auto sa kandidatom i debeli pandur sa zadnjeg sedišta sa mukom 2 do 3 puta pogleda preko ramena da li si još tu (obično pred raskrsnicom) - glumi budalu koja vozi uz desnu ivicu a zatim se  "prestroj" uz belu liniju (žmigavac, naravno) za skretanje u levo. Ako si ovo ispunio - eto dozvole.

E sad, dobio si dozvolu - ali šta ako nisi imao sreće da te roda spusti na desnu obalu Dunava u Konza City - mesto gde rode odlažu multi-talentovanu novorođenčad sa enciklopedijskim predznanjima ;) .

Onda počinješ dugotrajan proces učenja uz pregršt (pogrešnih) saveta prekaljenih motorista. 

Onako, skroz iskreno, i meni pitanje deluje malo .... paa, ...  kao granični slučaj. Ali sam usvojio pretpostavku da si svež na motoru i da pitanje nije "patka" - pa se potrudih da ti upriličim valjan odgovor.

Skočiću sam sebi u usta, ali da - postoje i glupa pitanja. Ona su obično odraz lenjosti onoga koji pita. To je kada neko postavi pitanje na koje je dat odgovor u nekom postu dve strane ranije (a njega mrzi da čita); kada neko postavi pitanje na koje odgovor može da pronađe jednostavnim guglovanjem (a koja im je adresa ?) i slično.

Pitanje tehnike vožnje (a i zaustavljanje je deo te tehnike) na moto forumu - ne može da bude glupo pitanje - koliko god banalno izgledalo.

• Drug član, 4503 postova
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Nekako izgleda kako treba kad kolega stane stabilno ispred semafora bez da se motor ljulja ili krivuda. U tu celu sliku se uklapa da tek kad potpuno staneš, samo lagano spustis nogu takođe bez ljuljanja.

I mene su tako ucili kao neko nepisano pravilo, staneš i spustis desnu nogu.

Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

• Drug član, 2775 postova
  • Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000

E da, zaboravih da napomenem da kad se negde zaustavljam da bih parkirao, uvek spustim copavu i naslonim se na nju pre nego sto spustim noge. :-)

I obozavam to da radim, ne znam zasto!

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Valjda pre toga sa koje strane se  penjete na motocikl?

To je bilo pre desetak godina. Odgovorio Okrad: Penjem se sa leve strane i uvek sam glavom okrenut ka upravljacu.

• -+-, 1005 postova
  • Motocikl: Yamaha ♥

Ja stvarno i realno mislim obe noge na asfaltu i to u isto vreme.

To ako ti je taman visina. Ako si kraći onda jedna, leva po navici zbog penjanja. Neko desna ako mu je lakše.

Ako je baš kratak:

Americka kretenska porodica se smeje...Umesto da ih otac naci na primeru kako treba u zivotu i kroz...

• Podržavam 3

• Ne silazi, 6542 postova
  • Motocikl: đački pešački

Nismo svi isti ;)

Da bi nešto bilo školski pravilno mora, po logici stvari, da postoji škola tj. obuka. To kod nas nikada nije postojalo. Motori i motoristi su uvek smatrani marginalnom pojavom koja nije vredna pažnje. U ostalom, od '80 godina, cela problematika saobraćaja i bezbednosti je zadnja rupa na svirali. To se potegne tu i tamo kao deo isprazne političke propagande - i na tome se uglavnom i završi.

Da li se polagalo '77, '87 ili 2007 - važio je isti princip; na poligonu kretanje, šaltanje i zaustavljanje (spuštanje nogu) - uradi onako kako instruktor kaže (imalo to veze sa mozgom ili ne); napravi kakvu-takvu "osmicu" bez spuštanja noge i nemoj da ti se ugasi motor. Dok pratiš auto sa kandidatom i debeli pandur sa zadnjeg sedišta sa mukom 2 do 3 puta pogleda preko ramena da li si još tu (obično pred raskrsnicom) - glumi budalu koja vozi uz desnu ivicu a zatim se  "prestroj" uz belu liniju (žmigavac, naravno) za skretanje u levo. Ako si ovo ispunio - eto dozvole.

E sad, dobio si dozvolu - ali šta ako nisi imao sreće da te roda spusti na desnu obalu Dunava u Konza City - mesto gde rode odlažu multi-talentovanu novorođenčad sa enciklopedijskim predznanjima ;) .

Onda počinješ dugotrajan proces učenja uz pregršt (pogrešnih) saveta prekaljenih motorista. 

Onako, skroz iskreno, i meni pitanje deluje malo .... paa, ...  kao granični slučaj. Ali sam usvojio pretpostavku da si svež na motoru i da pitanje nije "patka" - pa se potrudih da ti upriličim valjan odgovor.

Skočiću sam sebi u usta, ali da - postoje i glupa pitanja. Ona su obično odraz lenjosti onoga koji pita. To je kada neko postavi pitanje na koje je dat odgovor u nekom postu dve strane ranije (a njega mrzi da čita); kada neko postavi pitanje na koje odgovor može da pronađe jednostavnim guglovanjem (a koja im je adresa ?) i slično.

Pitanje tehnike vožnje (a i zaustavljanje je deo te tehnike) na moto forumu - ne može da bude glupo pitanje - koliko god banalno izgledalo.

Cek, cek kada se stane spusta se noga(ge)? Hmmm znaci tu gresim :D ja nisam do sad to radio :D

Da dopunim svoj linkovan post sa početka teme. Obuka za službenu upotrebu motorcikla, znači gradski realni uslovi, nalaže spuštanje jedne noge tak nakon potpunog zaustavljanja, kočenja sa obe kočnice i išaltavanja menjača do prve brzine, po pravilu je to leva noga. Završetak ocenske vežbe na štopericu, koja je vrlo komplikovana, je obaranje prednjim točkom jedne od dve letvice  postavljene na stalku jedna ispod druge ali smaknute za par cm, i tek tad se spusti noga, zbog terena naravno da nije moguće da to uvek bude leva ili samo jedna. Zašto samo jedna, vozač je stabilniji,upravljiviji i mobilniji sa obe noge na fuzasterima i sa jednom nogom na motoru je pola uslova ispunjeno, start u GP-iju i sama takmičarska tehnika se razlikuju od uličnih uslova.

• Podržavam 1

• ODUSTO OD DIJETE, 2627 postova
  • Motocikl: GSX650F & NMAX155

Ne znam kakve veze imaju rode sa ovom temom jer ja ne verujem da rode donose decu, bar ne još dok se ne dokaže suprotno.

Ko veruje u to ne mešam mu se u verovanje. ;)

Nemam ENCIKLOPEDIJSKO PREDZNANJE dobijeno rođenjem kao poklon rode.

Smatram da sam normalno rođen kao i svi ostali a znanje i iskustvo vezano za motore sam većinom sam sticao kroz praksu.

Teoriju preko tastature nikad nisam voleo.

Ja se ponosim što sam motore zavoleo rano i počeo da ih vozim u osnovnoj školi počevši obuku i savladavanje veštine vožnje motora na Tomos automatiku i Javi babeti koje sam u početku krio kod drugara od pogleda roditelja.

Ja se ponosim na savete (pogrešne - po tebi) prekaljenih motorista koje sam rado slušao i upijao.

Mnoge lepe i dobre stvari sam naučio od njih.

Za sve ove godine i dalje slušam jer mislim da uvek ima nešto da se nauči.

Pitam se pitam, od koga ti dobijaš ispravne savete da možda i ja tu nešto naučim kad po tebi grešim sve ove godine slušajući i gledajući neznalice prekaljene motoriste.

Ja mislim da si ovom izjavom uvredio veliki broj članova ovog foruma a i one van njega. :takoje:

• Podržavam 1

• Misbehave Responsibly, 1640 postova
  • Motocikl: FZ6S

@ ZEMZEM & "uvređeni članovi ovog foruma a i šire

Ko god se oseća uvređenim mojim pisanjem uveravam ga da nije bilo (niti će biti) zle namere. Šta više, uvek sam voljan za razgovor u živo, u kafiću na zemunskom keju (ili negde drugde), kako ova priča ne bi ostala suva; prva tura pića na moj račun.

Što se tiče imenice roda i njene veze sa ovom temom, ona je sledeća. Roda na Indonežanskom znači Točak. Motor ima točak ili što bi rekli Indonežani, motor je dvorodno prevozno sredstvo.

Postoje i foto dokazi da rode (ptice) donose decu, i za tu tvrdnju prilažem sledeću fotografiju:

Nothing-to-see-here.-Just-a-stork-making

Inače, rode su samo prevoznici; predznanja, osobine, izgled i ostalo ne opredeljuju rode nego oblak:

https://www.youtube.com/watch?v=-FI9Gw58MdA

Gore navedenim ja ne isključujem i druge mogućnosti dolaska na svet. Zemun je Srem a Srem je poznat po kupusu. Ja sam jednostavno skloniji rodama nego kupusu  :)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja