Jump to content

Moto Zajednica

poceli su da pisu kazne i za sijalice

Recommended Posts

• Ne silazi, 6542 postova
  • Motocikl: đački pešački

Ne moze pisati za sijalice cak nisu vise ni rezervne obavezne, zbog novijih vozila gde samo servis moze da zameni a zbog nemoguce podele na starija-novija vozila ukinute su za sve.

Voleo bih da postaviš zvaničnu odluku o tome.

Ne, ne moze. Obavezni su da te opomenu i upute na servis.

Tehnički neispravno vozilo nije za učestvovanju u saobraćaju i samim tim mora, treba itd. da bude isključeno odnosno uklonjeno sa puta. Recimo, crkne levi glavni far u potpunosti, pri nailasku u susret mnogi će pomisliti da je motorcikl i da ima mesta da pretiču i može doći do nezgode. (Isto važi ako crkne desno svetlo, aha, motor će se pomeriti u desno). Policajac koji je dozvolio nastavak vožnje neispravnom vozilu čija tehnička neispravnost može biti uzrok nesreće sigurno bi bio odgovoran. Konkretno, ako nije moguće popraviti nedostatak na licu mesta, šlep služba, vanredni tehnički pregled itd. Kazna za zatečenu tehničku neispravnost je formalna, dal je sijalica crkla sekund ranije ili više meseci tako voženo nije moguće dokazati, dobra volja saobraćajca za koju opet može snosti odgovornost, recimo, interna kontrola vidi da je zaustavljeno vozilo sa tehničkom neispravnošću i pušteno bez kazne il uz opomenu, onda će on biti sankcionisan i sumnjičen za mito.

I što se tiče sijalica, sve imaju svoj radni vek i nije uobičajeno da se menjaju preventivno jer su ranije trajale godinama paljene samo po mraku za razliku od danas, plus su sijalice loše, ja sam sebi zamenio 3 pozicije pozadi za redom na po dvadesetak dana dok nisam kupio pismenu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1531 postova
  • Motocikl: XRV 750, TZR 125

Preventivna zamena sijalica!?

E sad sam sve cuo.

Sa druge strane kada bi organi imali ispravnu signalizaciju pa da sliuze za primer, ovako je situacija jasna.

• Podržavam 5

• Zainteresovan, 682 postova
  • Motocikl: XTZ 750

Ne moze pisati za sijalice cak nisu vise ni rezervne obavezne, zbog novijih vozila gde samo servis moze da zameni a zbog nemoguce podele na starija-novija vozila ukinute su za sve.

Ako imaš auto koji ima sijalice sa žarnom niti onda si obavezan da imaš rezervne sijalice.

Automobili sa modernim LED osvetljenjem nemaju tu obavezu.

• Zainteresovan, 728 postova

Što se obavezne opreme tice, komplet sijalica više ne spada u obaveznu opremu.

Sve odredbe koje se odnose na obaveznu i zimsku opremu po novom Pravilniku (PRAVILNIKO PODELI MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA I TEHNIČKIM USLOVIMA ZA VOZILA U SAOBRAĆAJU NA PUTEVIMA

("Sl. glasnik RS", br. 40/2012, 102/2012, 19/2013, 41/2013, 102/2014, 41/2015, 78/2015, 111/2015 i 14/2016) ) su sledeće:

V. OPREMA VOZILA

Član 105.

Rezervni točak mora postojati u motornim i priključnim vozilima, osim u mopedima, motociklima, motornim vozilima na tri točka, lakim četvorociklima, četvorociklima, traktorima, traktorskim prikolicama, radnim mašinama, motokultivatorima, prikolicama sa jednostrukom osovinom i jednoosovinskim prikolicama, autobusima za gradski i prigradski saobraćaj, trolejbusima za gradski saobraćaj, turističkom vozu i vozilima namenjenim za komunalne usluge (za pranje i čišćenje ulica, odvoz smeća i fekalija i sl.), tako da ga vozač može, po potrebi, koristiti.

Pneumatik na rezervnom točku mora biti istih dimenzija i nosivosti kao pneumatici koji se koriste na vozilu ili biti homologovan kao privremeni rezervni točak prema jednoobraznim tehničkim uslovima.

Rezervni točak ne moraju da imaju motorna i priključna vozila ako su pneumatici ili naplaci opremljeni nekim sigurnosnim sistemom za sigurnu vožnju s izduvanim pneumatikom ili ako vozilo poseduje odgovarajuće sredstvo za privremeno osposobljavanje izduvanog pneumatika (npr. sprej, pena u boci pod pritiskom, komplet za brzu popravku pneumatika i sl.).

Član 106.

Prenosni aparat za gašenje početnih požara, sa važećim dokazom o ispravnosti u skladu sa preporukom proizvođača, mora postojati i biti postavljen na dostupnom mestu, tako da se u slučaju požara može upotrebiti u motornim vozilima, osim u vozilima vrste L i u vozilima vrste M1 kojima se ne vrši javni prevoz putnika u saobraćaju na putevima.

Aparat za gašenje požara mora gasiti požare klasa A, B i C i elektro instalacija pod naponom.

Sredstvo za gašenje je suvi prah ili ekvivalentna količina drugog pogodnog sredstva za gašenje, u skladu sa preporukom proizvođača tog sredstva.

Na deklaraciji aparata za gašenje početnih požara mora biti naveden podatak o ekvivalentnoj količinu suvog praha koju zamenjuje sredstvo za gašenje koje se nalazi u aparatu.

U vozilima vrste M1 kojima se vrši javni prevoz putnika mora se nalaziti najmanje jedan aparat sa sredstvom za gašenje u ekvivalentnoj količini 1 kg suvog praha.

U vozilima vrste M2, M3, N1, N2, N3 i K5 mora se nalaziti najmanje jedan aparat sa sredstvom za gašenje u ekvivalentnoj količini 2 kg suvog praha.

U priključnim vozilima za javni prevoz putnika, mora se nalaziti najmanje jedan aparat sa sredstvom za gašenje u ekvivalentnoj količini 3 kg suvog praha.

Član 107.

Sigurnosni trougao, koji odgovara jednoobraznim tehničkim uslovima, mora postojati u motornim vozilima, osim u vozilima vrste L i K , tako da ga vozač može po potrebi koristiti.

Po dva sigurnosna trougla iz stava 1. ovog člana moraju postojati u:

1) teretnom vozilu i autobusu kada vuku priključno vozilo;

2) motornom vozilu koje se nalazi na začelju kolone kada se motorna vozila kreću u organizovanoj koloni.

Član 108.

Oprema za pružanje prve pomoći (komplet prve pomoći veličine "A") koja odgovara standardu SRPS Z.B2.001 ("Službeni glasnik RS", broj 6/10), mora postojati tako da se može po potrebi koristiti u motornim vozilima vrsta L osim u vozilima vrste L1, L2 i L6.

U motornim vozilima vrsta M, N, T, C i K5 mora postojati oprema za pružanje prve pomoći (komplet prve pomoći veličine "B") koja odgovara standardu SRPS Z.B2.001 ("Službeni glasnik RS", broj 6/10), tako da se može po potrebi koristiti. U vozilima vrsta M2 i M3 koja imaju više od 22 mesta za sedenje mora se nalaziti dve kutije prve pomoći veličine "B".

Oprema za pružanje prve pomoći mora se nalaziti na dostupnom mestu.

Član 109.

Dva klinasta podmetača moraju postojati, na vidnom mestu, u motornim i priključnim vozilima, čija najveća dozvoljena masa prelazi 5 t tako da ih vozač može, po potrebi, koristiti.

Član 110.

Čekić za razbijanje stakla, na pomoćnim otvorima za izlaz putnika u autobusima i trolejbusima prema članu 94. stav 4. ovog pravilnika mora postojati, na vidnom mestu u neposrednoj blizini otvora za izlaz u slučaju opasnosti, tako da se u slučaju opasnosti može upotrebiti.

Član 111.

Svetloodbojni prsluk mora odgovarati standardu SRPS EN 471:2010 ("Službeni glasnik RS", broj 3/11).

Član 112.

Uže ili poluga za vuču vozila, koji mora omogućavati vuču vozila na rastojanju od 3 m do 5 m kada se koristi uže, odnosno do 3 m kada se koristi poluga, mora postojati, na dostupnom mestu, u putničkim automobilima proizvedenim, odnosno prvi put registrovanim nakon 1. januara 1984. godine.

Ostala motorna i priključna vozila ne moraju imati polugu za vuču. Ukoliko vozilo poseduje polugu za vuču ona mora biti ispitana.

Član 113.

Zimska oprema motornih vozila, osim za vozila vrsta L, K, T i C, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva:

1) pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na svim  točkovima vozila vrste M1 i N1;

2) lance odnosno druge uređaje za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka;

3) za vozila vrsta M2, M3, N2 i N3 obavezni deo zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm.

Na vozilima se ne smeju postavljati pneumatici sa klinovima.

U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Van navedenog perioda vozila mogu biti opremljena zimskom opremom.

Izuzetno od stava 4. ovog člana, u naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Oprema iz stava 1. tačka 2) ovog člana može se postaviti na točkove na delu puta koji nije označen znakom "lanci za sneg" samo kad je kolovoz prekriven snegom.

Odredbe ovog člana ne odnose se na vojna vozila.

Član 114.

Zaštitne kacige i njihovi viziri za vozače i putnike vozila vrste L, moraju biti homologovani prema jednoobraznim tehničkim uslovima.

Zaštitna kaciga ne sme se koristiti nakon što je izgubila svoju zaštitnu funkciju ukoliko ima vidljiva oštećenja.

Član 115.

Oprema za čišćenje gusenica vozila koja se koriste u poljoprivredi i šumarstvu mora postojati, u motornim vozilima vrsta C.

Oprema za čišćenje točkova može biti lopata, motika, trnokop ili slična alatka kojom se točkovi mogu uspešno očistiti od nakupljene zemlje pre stupanja na put sa čvrstom podlogom.

• Podržavam 2

• Drug član, 694 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 7 na drumu, Katana i Fazer u srcu

Naplaćao sam se kazni ove godine za neke prekršaje od ranije. Razlog zbog kojih sam ih platio je da nisam mogao da registrujem motor.

Šta god pandur da ti napiše za 5 000 dinara imaš pravo da u roku od 8 dana platiš pola ili pišeš žalbu. Problem je što tu žalbu pišeš pandurima opet i em se plaća, em će da te odjebu 99%.

Poenta priče je da više nema kao ranije da ne platiš kaznu i čekaš da te zove sudija. Sada za kazne od 5 000 imaš opciju ili da platiš ili da te ubace u sistem i čekaju na zicer kao i mene. Suđenja za te kazne više nema. Klasičan harač.

• Zainteresovan, 764 postova
  • Motocikl: ER6n

Sve je to dobro, svakoj kaubojstini mora doci kraj kad tad..
A sta je sa periodom koliko si dugo u tvom slucaju vozio vozilo tako "neispravno", pozicija je glupost, ali danas pozicija sutra far, preksutra uvece si ti ustvari motocikl itd itd, mora se sece u korenu, apsolutno podrzavam to takvo... Ne kapiram to kao napad na novcanike, nego napad na Srpski mentalitet generalno - kako cemo lako cemo, ako ne daj soma, nece, pu seljacino dodji sad vamo i slicno....
Da se ja pitam, kazna za brisace koji ne rade valjano, nemas prvu pomoc urednog datuma - kazna, rucna lepo ne radi, al radila na tehnickom hhh itd, zimske letnje gume PLUS starost gume,  i jos dosta tih sitnih stvari.. sve te nijanse direktno vezane sa bezbednoscu u saobracaju bih kaznjavao opasno dok god se kriva drina ne ispravi...

• Malinar u pokusaju, 1705 postova
  • Motocikl: triumph tiger 1050

Druze, ta prva pomoc urednog datuma je klasican lopovluk i ako je neosteceno pakovanje, prva pomoc moze sluziti neograniceno, sta ce da se pokvari, gaza i zavoj? Mozda flaster? Ali trebalo je nekom namestiti finu kintu za te pakete, Sta mislis sta rade s onim starim sto im odneses u zamenu, bace ga? Samo se prelepi rok trajanja i uzme ti za to fine pare. Ovo za poziciju kod kolege je isto klasicna otimacina, ako je covek vec na licu mesta popravio kvar, pa ne gleda u pasulj da li mu radi pozicija, sta treba, na svakom semaforu da izlazi i proverava. Za ostale neispravnosti se slazem u potpunosti, ko nema da odrzava auto, motor, kamion,... u tehnicki ispravnom stanju (pre svega mislim na kocnice), ima na raspolaganju autobus, tramvaj, tabane.

• Podržavam 3

• Drug član, 2775 postova
  • Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000

Tvrdnja da se za takav događaj ranije nije naplaćivala kazna nije tačna! Za prethodnih četiri decenije zbog neispravnih sijalica (u toku dana) kažnjen sam bar desetak puta (od strane sudije, jer nikada ne plaćam miliciji na licu mesta).

U poslednjih desetak-petnaestak godina su malo bili "popustili" strogoću, ali izgleda da ponovo kreću u napad na novčanike.

A inače smatram da ne postoji nikakva osniva za kaznu ukoliko odmah otklinim nedostatak.

I tad kad su naplaćivali je bilo neustavno ili kako god, ali su ljudi plaćali. U Zrenjaninu su se siti naotimali para ljudima za nepotpisane vozačke dozvole! Ko god im nije platio i nije potpisao zapisnik, samo je otišao na sud i dao im papir. Kraj! To što nas šišaju, mi smo krivi!

NE može da napiše kaznu za neispravnu sijalicu u faru i kraj (može ali džaba troši papir i vreme, ako ne odemo i ne uplatimo). Ti si sa ispravnim automobilom krenuo, usput crkala, on te zaustavi. Mora da te opomene i kaže da zameniš ili da odvezeš u servis da ti je zamena (jer apsolutno niko nije u obavezi da ume to da uradi ili čak nije ni moguće bez servisa).

KAo što sam na početku napisao, u prekršajni, odneseš papir, oni pocepaju i to je to.

• Zainteresovan, 728 postova

Fala Mrva,skoro ispadoh lazov.

Vidi se iz teme koliko ne znamo i koliko pretpostavke uzimamo za cinjenice

Sent from my HT3 using Tapatalk

• Drug član, 552 postova
  • Motocikl: Suzuki Vstrom 650

NE može da napiše kaznu za neispravnu sijalicu u faru i kraj (može ali džaba troši papir i vreme, ako ne odemo i ne uplatimo). Ti si sa ispravnim automobilom krenuo, usput crkala, on te zaustavi. Mora da te opomene i kaže da zameniš ili da odvezeš u servis da ti je zamena (jer apsolutno niko nije u obavezi da ume to da uradi ili čak nije ni moguće bez servisa).

.

Jel ovo važi i za kočnice, gume, migavce?

• Zainteresovan, 682 postova
  • Motocikl: XTZ 750

Stari "Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima" je imao Član 118. Vozila koja su opremljena svetlosnim telima bez žarne niti (gasni izvor svetla, LED i sl.), ne moraju imati rezervne sijalice za ta rasvetna tela.

U novom pravilniku vidim da je to izbačeno - znači pa pa sijalice.

.

Jel ovo važi i za kočnice, gume, migavce?

Naravno, kako da ne!

Ali pošto vidim da ima sarkazma, da udarim kontru: Jel može policija da ti napise kaznu zato što ti se guma probušila??? 

Naravno, ako voziš sa probušenom. Ugrožavaš bezbednost ...

A kako misliš da čovek može da zna da mu je pregorela sijalica ako mu neko to ne kaže? Pričamo o vozilima koja nemaju indikaciju?

Nema ništa od kazne, nemam nameru da diskutujem o budalaštinama.

Živi bili pa videli.

Aj uzdravlje! ;)

• Podržavam 1

• Drug član, 1874 postova

Evo, lako je

Lice protiv koga je izdat prekršajni nalog ukoliko ne prihvata svoju odgovornost može nadležnom sudu u roku od osam dana od prijema prekršajnog naloga, lično ili putem pošte, da dostavi potpisan prekršajni nalog, koji pod ovim uslovima predstavlja zahtev za sudsko odlučivanje o prekršajnom nalogu (u daljem tekstu: zahtev za sudsko odlučivanje).

To je stav prvi člana 174 Zakona o prekršajima

Ko ima Internet može odmah da pročita.

Ko nema, nek nabavi Službeni glasnik

• Drug član, 694 postova

Bilo je reci o zalbi. Ona se pise iskljucivo nadleznoj upravi saobracajne policije, a ishod je svima unapred poznat.

Iz ovoga sto je navedeno jasno proizilazi kao sto sam rekao da nema vise sudjenja po automatizmu, vec samo na zahtev. Za ovo drugo priznajem nisam znao i hvala na informaciji.

Imam i jednu nedoumicu. Da li se za prekrsaje napravljene na putovanju sudski proces vodi u mestu gde je nacinjen prekrsaj ili u mestu prebivalista?

• Drug član, 1874 postova

Nema nikakve žalbe, ne znam otkud ti to.

A u duhu opšteg napretka pozivam sve da pročitaju dati zakon i iz prve ruke vide šta tu sve lepo piše i da se ne vode prepričanim činjenicama koje posle prelaska sa kolena na koleno niti vrede išta niti su više i činjenice.

Hint. za nadležnost početi od člana 100, a ako ko nije u mogućnosti za to nek odmah vidi 103

Bilo je reci o zalbi. Ona se pise iskljucivo nadleznoj upravi saobracajne policije, a ishod je svima unapred poznat.

Iz ovoga sto je navedeno jasno proizilazi kao sto sam rekao da nema vise sudjenja po automatizmu, vec samo na zahtev. Za ovo drugo priznajem nisam znao i hvala na informaciji.

Imam i jednu nedoumicu. Da li se za prekrsaje napravljene na putovanju sudski proces vodi u mestu gde je nacinjen prekrsaj ili u mestu prebivalista?

Ne znam kako tačno izmedju sudova funkcioniše, ali sud u mestu kom si napravio prekršaj vodi slučaj. Oni to šalju u tvoju opštinu, u tvojoj opštini odlaziš da daš izjavu, oni to ponovo šalju u nadležni sud. Kad donesu presudu, opet nazad u tvoju opštinu.

Zato traje duže nego kad napraviš prekršaj u opštini u kojoj ti je zavedeno prebivalište.

Upravo sam u procesu sudjenja zbog saobraćajnog prekršaja, pa zato znam.  I pre 4-5 godina sam isto tako prošao, pa je zastarelo na kraju.

• Drug član, 694 postova

Ne znam kako tačno izmedju sudova funkcioniše, ali sud u mestu kom si napravio prekršaj vodi slučaj. Oni to šalju u tvoju opštinu, u tvojoj opštini odlaziš da daš izjavu, oni to ponovo šalju u nadležni sud. Kad donesu presudu, opet nazad u tvoju opštinu.

Zato traje duže nego kad napraviš prekršaj u opštini u kojoj ti je zavedeno prebivalište.

Upravo sam u procesu sudjenja zbog saobraćajnog prekršaja, pa zato znam.  I pre 4-5 godina sam isto tako prošao, pa je zastarelo na kraju.

Hvala puno na informaciji  :takoje:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja