Jump to content

Moto Zajednica

Kako preživeti Ljubav ?

Recommended Posts

• Misbehave Responsibly, 1640 postova
  • Motocikl: FZ6S

RE: Farovi na avataru

LED Farovi koji se vide na avataru više ne postoje   :(

Trajali su tri godine i onda ispustili dušu; tačnije primili vlagu, pa je izgorela i elektronika i diode. BTW, Grčka proizvodnja, IP67  :stabre2:

Za dnevni uslov su bili fenomenalni (između 5:01 i 5:16).

Za noćnu vožnju, rađe bih ostao bez srednjeg svetla nego bez njih.

Ali, to nisu bili farovi namenski za motor, već radno svetlo za građevinska i sl. vozila (kupljena u EuroPart-u). To je imalo svoju prednost i manu. Davali su jednak osvetljaj u 180° x 180°. Kakvi crna Cornering Lights na novim motorima. To im nije bilo ni do skočnog zgloba. Montirani na viljuškama bacali su svetlo u smeru okretanja kormana. E sad, sve to što im je bila prednost je bilo i mana. Jesu bili okrenuti blago ka dole, ali to se anulira u vožnji u dvoje, pa noću, moguće, smeta drugima (nije fokusirano sočivo). Montaža na viljušci nije najbolje mesto sa stanovišta voznih osobina, bolje mesto nisam mogao da nađem, a kraš barove nemam. No fatalna mana im je to što su riknuli   :lol:

Dok su trajali, vozači su me (mnogo) bolje oučavali, pa se negde subjektino može reći i više uvažavali kao učesnika u saobraćaju.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

RE: Miletovi Plavi Ksenoni

Kao saborac na dva točka, podržavam Mileta (i bilo kog drugog) u upražnjavanju postulata BUDI UOČEN. Vozio sam ih na kolima neko vreme (aftermarket ksenone) a onda vratio dobrog starog H7 Night Breaker-a (Osram). Problem sa ksenonskim sijalicama u ne adekvatnim sočivima je rasipanje svetla koje je apsolutno iritirajuće za one iz suprotnog smera. Efekat zaslepljivanja može da se vrati kao bumerang kada i onaj sa druge strane podigne svetla, a može i gore od toga. Načelno, cilj nam je da nas uoče, ne da nekoga iritiramo.

RE: Modulatori

Za kočiona svetla sjajna stvar. Za Prednje Oboreno svetlo, hmm..., nisam siguran. Kao dodatni par farova (daytime running lights) koji blica deluje kao sjajno rešenje.

RE: Načelno

Farovi kola (kada rade oba !) formiraju liniju-konturu. To obezbeđuje uočljivost. Da li vam se desilo da "ćorav" auto skora pa potpuno previdite. Verujem da jeste. A i tako ćorav auto je kutija. Posledično, treba shavatiti i prihvatiti da motocikl kao "jednodimenzioni" objekat sa tačkastim svetlosnim izvorom vidljiv koliko i severnjača po delimično oblačnoj noći. Vidi ko traži da vidi. A neki ne mogu da je uoče i kada se potrude.

Dodatni farovi, obično dva, uz glavni far čine konturu i daju motociklu dvodimenzionalnost. Daju doživljaj da je vozilo veće, brže i bliže nego što stvarno jeste. I to je ta jednostavna magija, zašto nas više rešpektuju kada više zračimo.

RE: Razna rešenja

Ksenoni, LED-ovi, Strobovi, Flešeri, Abartovane Sijalice, Uskršnje Jelke, ... Pa kad nema pametne regulative, svako se snalazi najbolje kako zna i ume i nikome se ne može zameriti briga za sopstveni život. Jedan od jeftinijih i efikasnijih načina podizanja uočljivosti noću su i samolepljive reflektujuće trake. A i ne troše struju. Po komad belih na viljuškama i da vidiš čuda.

A šta sa onima koji te u oči gledaju i izleću?

Sa parkinga, iz sporednih ulica?

Jebe mu se što ti ideš, na motoru si a on u autu/traktoru/pogotovo kamionu i kombiju?

Ja odmah vidim višestruko ubistvo, bacam bombu, rešetam kalašnjikovim, cepam glave čekićem....

Veljko, preteeeruješ. Nemoj odma teško oružije.

Prvo mu se lepo obrati. Stoku to najviše zbuni. Dok je zbunjen reaguje instiktivno. Time ti otkriva da li je prestupnik-povratnik ili može i da se probrazi.

Ako ima šanse za njega, pusti ga da pretekne taj dan.

A ako je drski povratnik (a ti se osećaš sposobnim za terapijsko činodejistvovanje) - napravi ga na rakuna i pošalji kod zubara. Pa ako ni to ne pomaže, onda ...jbga,... fire at will

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Ja sam negdje citao, da su 2 fara uocljivija zato sto lice na oci potencionalne grabljivice.

2 fara zbog toga nase oci same traze i uprate, dok jedan "ne zadovoljava profil", te ga niko ne sljivi.

Nesto kao kad sva murija trazi drzavnog neprijatelja broj jedan koji bjezi iz zemlje,

a on dodje na aerodrom obucen u zensko i ladno prodje extra kontrole.

Ko ima jedan far, trebao bi da racuna na gore navedeno, te prilagodi voznju uslovima u mozgovima drugih ucesnika u saboracaju. :D

• I'm the fear addicted, a danger illustrated !, 3919 postova
  • Motocikl: Klx650,a Tdm u srcu.

Ko ima jedan far, trebao bi da racuna na gore navedeno, te prilagodi voznju uslovima u mozgovima drugih ucesnika u saboracaju. :D

Kako dobro sroceno! :):D

"prilagodi vožnju uslovima u mozgovima drugih učesnika u saobraćaju"

:care: 

Mada to otvara novi problem; gde se doškolovati za Telepatiju, Vidovitost i druge slične veštine neophodne za procenjivanje stanja i stepena raštimovanosti mozgova drugih učesnika u saobraćaju.  :stabre: 

Mada to otvara novi problem; gde se doškolovati za Telepatiju, Vidovitost i druge slične veštine neophodne za procenjivanje stanja i stepena raštimovanosti mozgova drugih učesnika u saobraćaju.  :stabre: 

Vrlo jednostavno, krenes od rastimanog pa dotezes po potrebi, ako ima potrebe. :)

Salu na stranu, iako moze da zvuci trosmisleno, ja sam mislio na "rastimanost" koja je vec utvrdjena kod svih nas.

Kao opticki limiti, grabljivice i to. Tek povrh toga slede "napredni" medju nama koji pate od kurcobolje, bahatosti, alkohola, ljubomore, antitalenta i ostalih bezbroj cinova i zvjezdica.

• Drug član, 1060 postova
  • Motocikl: YZF R1

Juče vozim, pravac, pregledno, ne pretjerano brzo..ispred na autobuskom stajalištu stoji golf..apsolutno niti jedna činjenica nije išla u prilog da će se uključiti, stoji paralelno ne ukošeno prema putu, točkovi nisu namotani, pored stoji neka djevojka (valjda izašla iz istog), čak ni osvjetljenje (štopovi) nisu upaljeni, znači po svim mogućim parametrima parkiran bez namjere uključivanja..ali ja eto (čak ne znam da li sam i zbog njega) usporim..i tap čovek iz čista mira namota uključi ničim izazvano. ne gledajući apsoluto u retrovizore..Valjda je to ta defanzivna vožnja..

• Zainteresovan, 969 postova
  • Motocikl: Suzuki DL650 V-Strom

Ja sam negdje citao, da su 2 fara uocljivija zato sto lice na oci potencionalne grabljivice.

Pošto planiram da stavim 2 spotlight svetla bočno pa ću imati figuru trougla, ličiću na kiklopa. Ima da se sklanjaju sa puta kad me vide

Juče vozim, pravac, pregledno, ne pretjerano brzo..ispred na autobuskom stajalištu stoji golf..apsolutno niti jedna činjenica nije išla u prilog da će se uključiti, stoji paralelno ne ukošeno prema putu, točkovi nisu namotani, pored stoji neka djevojka (valjda izašla iz istog), čak ni osvjetljenje (štopovi) nisu upaljeni, znači po svim mogućim parametrima parkiran bez namjere uključivanja..ali ja eto (čak ne znam da li sam i zbog njega) usporim..i tap čovek iz čista mira namota uključi ničim izazvano. ne gledajući apsoluto u retrovizore..Valjda je to ta defanzivna vožnja..

Pa da "niti jedna cinjenica ne ide u prilog" onda bi se to zvalo "Golfovsko stajaliste" :D

Realno, stajaliste, parking ili samo trava pored puta, takav auto je potencijalni rizik, uvijek.

Ima nas koji nismo svjesni. A ima nas i koji rizikujemo, jer je sansa zaista mala.

Ko hoce svaki put da prodje bez posledica jednostavno se tome mora pokloniti, te prici problemu (golfu :D) ala citirani kolega.

• Јахач змајева, 1537 postova

Moraš da uzmeš u obzir još jedan parametar. Je li trula višnja boja vozila, ili je on truo a bio boje višnje prije.

I to igra drastičnu ulogu u procjenjivanju potencijalno opasne situacije.

Pitanje:  Da li bi ste vi vozili motocikl sa svetlima žute boje ?

Apsolutno. Ja sam onomad stavio xenone od 8000k upravo iz tog razloga, pored cinjenice da su ilegalni (i dziberski). Njihova plava boja jednostavno iskace, da ne kazem vuce paznju, sto je meni bilo bitno kad dolazim od pozadi, u moru bijelih farova kroz koje se provlacim.

Ali dok to stigne (prioritetski) glavicu kupusa, treba voziti kao da smo providni, sto rece kolega gore, defanzivno, jel.

Mile,

Čovek kaže ovako (ja samo prenosim, ne odgovaram za istinitost informacije  :) ) :

Get 4300K and it's brightest as I'v seen!
I've been through 5000K, 6000K and 8000K..just didn't feel I got enough visibility so I ordered 4300K, the ebay seller sells as pair of H4 and pair of H7 so basically I got an extra for each type.
I replaced my 8000K with 4300K,,,honestly to tell you (sorry this is not the v.s among those Xenon color) ...it's the brightest lms I've ever seen..I think it's close ot 3500lms but I got my two spotlights so my total LMS on the road maybe close to 4000lms  but not blind others that's the point! One guy flashed me yesterday but "hey I got your attention!"

• Zainteresovan, 969 postova
  • Motocikl: Suzuki DL650 V-Strom

Potvrđujem! Iako tvrde da je 5500 dnevno bela, najupotrebljivija i najprijatnija je 4300. Probao sam razne.

• Јахач змајева, 1537 postova

Svi fabrički xenoni su 4300k-4600k...

Posle dolaze 5000k koje masa kupuje kao aftermarket, pa 6000k koja je već plava a 8000k je skoro pa ljubičasta i ne daje nikakvo upotrebljivo svjetlo...

• MK Road Flyers, 195 postova
  • Motocikl: Bmw gs1200, gsxr1000

Ja planiram ovih dana da ugradim xsenone na moj motor. Kratko svetlo mi je h7 a dugo h1. Zamenio bih samo kratko, tj tako mi je rekao neki majstor i kaze nece mi ni trebati dugo ako stavim xenon na kratko. http://www.kupujemprodajem.com/Bear-H7-4300-k-ksenon-19456020-oglas.htm?filter_id=76521686  Ako stavim na dugo trebace oko 30s da se ugreje i ukljuci, pa kad mi dolazi neko u susret gasi, pali i brzo moze da crkne. Sta vi mislite o tome?

Ja planiram ovih dana da ugradim xsenone na moj motor. Kratko svetlo mi je h7 a dugo h1. Zamenio bih samo kratko, tj tako mi je rekao neki majstor i kaze nece mi ni trebati dugo ako stavim xenon na kratko. http://www.kupujemprodajem.com/Bear-H7-4300-k-ksenon-19456020-oglas.htm?filter_id=76521686  Ako stavim na dugo trebace oko 30s da se ugreje i ukljuci, pa kad mi dolazi neko u susret gasi, pali i brzo moze da crkne. Sta vi mislite o tome?

Srodne teme, sa više informacija:

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/110462-philips-diamond-vision-sijalice/#entry1770452

http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/101537-led-dodatna-svetla/page-14

Apsolutno 2. Ja sam ih stavio prevashodno da mene vide, a ne da ja vidim. I to da me vide u vrlo specificnoj situaciji.

Martin%20file%20afbeelding%20tekst2_tcm1

Kada je mrak, onda tek dolazi do izrazaja plava zvijezda medju zutim sestricama.

Da nam tema (po starom dobrom običaju) ne odluta u vode opšteg sa akcentom na ništa konkretno, evo nečeg malo konkretnijeg.

Juče se malo poigrah sa reflektujućim trakama i evo kako to izgleda u stanju mirovanja.

Osvetljaj je vršen baterijskom lampom slabog intenziteta. Poslednja fotka je sa ubicom fotografije - flešom.

Video je glup ko noć (a i jeste noć :) ), nemam vremena da se igram sa editovanjem; tu je tek da se stekne utisak; pokušaću ako uhvatim vremena i nekog dobrovoljca da napravimo snimak u vožnji u realnom saobraćaju.

Napravio sam mali krug po gradu sinoć nakon "instalacije", vozio bliže beloj liniji nego što to inače činim i imao utisak da sam zapaženiji nego obično. Moć samo-ubeđivanja je čudo :).

post-29123-0-12016300-1468247138.jpg

post-29123-0-62440800-1468247187.jpg

post-29123-0-71561700-1468247245.jpg

post-29123-0-89371100-1468247259.jpg

• Drug član, 1151 postova
  • Motocikl: BMW F800GS Adventure

Da nam tema (po starom dobrom običaju) ne odluta u vode opšteg sa akcentom na ništa konkretno, evo nečeg malo konkretnijeg.

Juče se malo poigrah sa reflektujućim trakama i evo kako to izgleda u stanju mirovanja.

Osvetljaj je vršen baterijskom lampom slabog intenziteta. Poslednja fotka je sa ubicom fotografije - flešom.

Video je glup ko noć (a i jeste noć :) ), nemam vremena da se igram sa editovanjem; tu je tek da se stekne utisak; pokušaću ako uhvatim vremena i nekog dobrovoljca da napravimo snimak u vožnji u realnom saobraćaju.

Napravio sam mali krug po gradu sinoć nakon "instalacije", vozio bliže beloj liniji nego što to inače činim i imao utisak da sam zapaženiji nego obično. Moć samo-ubeđivanja je čudo :).

jesu li to one "kamionske"?

NIsu; vidiš valjda da su motociklističke  :P.

Orafol ® C   104R-00 0002. Uzeo u Europartu. 672 RSD 2 metra (po metar bele i žute). U metar stane 19 komada 50*48mm.

Posle sam video i u Difolu to manje više isto. Tamo sam uzeo komad crne folije (koja reflektuje belo). Nju još nisam implementirao. Folija je široka ~1,2m, cena je po kvadratu - ne sećam se tačno (~1500 RSD/m2). Ta folija nije loša ali ne reflektuje tako dobro kao ova traka. Bela traka (tj. segmenti) je odlična a žuta je još bolja.

Apropo žute boje farova:

ПРАВИЛНИК О ПОДЕЛИ МОТОРНИХ И ПРИКЉУЧНИХ ВОЗИЛА И ТЕХНИЧКИМ УСЛОВИМА ЗА ВОЗИЛА У САОБРАЋАЈУ НА ПУТЕВИМА:

Члан 51. (1) Светла за маглу на моторним возилима на четири или више точкова и на моторним возилима на три точка која су шира од 1,3 m могу бити уграђени и изведени као два светла за маглу, а на мотоциклима као један или два симетрично постављена светла за маглу, тако да дају светлост беле или жуте боје.

Znači, kao far za maglu (dodatni far) - žuta je zakonski ispravna.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja