Jump to content

Moto Zajednica

Kawasaki KLE 500

Recommended Posts

• Zainteresovan, 561 postova
  • Motocikl: 04 Yamaha R1, 15 Kawasaki ZX-14R 30th Anniversary LE, 01 Ducati Monster S4, 21 Vespa Primavera 150 Sean Wotherspoon, 16 Aprilia Dorsoduro 750, 01 Suzuki Hayabusa, 14 Harley-Davidson Road King FLHR, 94 Suzuki RM250

Interesantan i lep motor, posebno u SE varijanti. Taman da popuni prazninu izmedju 250/300, i 660/700/750 klasa.

Najavljene MSRP su $6599 za standard i $7499 za SE model, sto je vrlo primamljivo. 

Ako u stvarnosti budu priblizno te cene, bice bolja kupovina od recimo Honde CRF300L Rally.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 85 postova
  • Motocikl: Bajs, KLE500
On 30. 7. 2025. at 20:06, p0peye je napisao:

Кад већ питамо - зна ли неко где има да се купи онај део за брзиномер -  преносник обртаја са точка на пуж - као подлошка са 2 перца која погони пињон?

Купио сам га пре годину дана овде

Верујете - негде сам га затурио и не могу да га нађем... (наћи ћу га када купим други и монтирам, наравно...)

Kad smo kod ovoga jesi li kupio novi (i još meni zanimljivije: jesi potom našao stari koji si zaturio!?)

Sad sam tražio na istom sajtu i našao.... 

WWW.MOTORCYCLESPAREPARTS.EU

MSP is Europe’s most popular online parts supplier, buy new Kawasaki manufactured CASE-ASSY-METER Gear from MSP, worldwide shipping using DHL

Sećaš li se kako si prošao sa isporukom: koliko brzo, jel bila carina,...

• U prolazu, 13 postova
  • Motocikl: APN 6S, Kawasaki KLE 500 91'

Pozdrav svim vlasnicima KLE-a. Ovo mi je prvi veci motor, kupio sam ga ovog leta.Ali imam problema sa paljenjem.Naime uvek prilikom prvog hladnog starta motor treba dugo da se vergla da bi se upalio. Prethodni vlasnik mi je rekao da je odradio stelovanje karburatora, zamenio svecice i ulje.Pitao sam vlasnika za teze paljenje rekao mi je da je i njemu tako teze palio hladan. Ja sam pre jedno 2 meseca zamenio svecice stavio NKG iridijumske, ali stvar sa paljenjem se nije nesto mnogo promenila. Danas sam probao paljenje na hladnom danu mozda oko 5°C verglao sam bas dosta dugo. Povremeno mi se cuje klik pre verglanja to sam skontao da je startni relej pa planiram njega sledeceg da zamenim. Ako ima neko neku ideju sta bi moglo da pravi problem bio bih vam mnogo zahvalan😄 PS: Moze neka preporuka neke prodavnice originalnih delova da bih pazario relej paljenja .

• Integrisan, 6707 postova
  • Motocikl: Suzuki GSR600

Proveri prvo kakav je akumulator. Kako pre verglanja tako i pri verglanju koliko V daje. 

Jel mu povuces cok do kraja kada ga palis hladnog?

• Hvala 1

• Advanced Member, 2308 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Taj "klik" odnosno ckckckckc iz starter releja zna da se čuje i kada je akumulator slab.

Saug uvek do kraja prilikom paljenja. Ako dugo vergla postoji možda i mogućnost da je isparilo gorivo iz lončeta karburatora (mada ne bi trebalo da se desi posle nekoliko dana/sedmica). Probaj sledeći put slavinu na rezervoaru da okreneš na PRI (kada je okrenuta direktno ka dole) minut-dva pre paljenja.

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1
  • Podržavam 2

• U prolazu, 13 postova
Pre 12 sati, Motorcyclist je napisao:

Proveri prvo kakav je akumulator. Kako pre verglanja tako i pri verglanju koliko V daje. 

Jel mu povuces cok do kraja kada ga palis hladnog?

Zaboravio sam da napisem stavio sam nov akumulator mesec dana posle kupovine motora. 

Pre 8 sati, Gliga je napisao:

Taj "klik" odnosno ckckckckc iz starter releja zna da se čuje i kada je akumulator slab.

Saug uvek do kraja prilikom paljenja. Ako dugo vergla postoji možda i mogućnost da je isparilo gorivo iz lončeta karburatora (mada ne bi trebalo da se desi posle nekoliko dana/sedmica). Probaj sledeći put slavinu na rezervoaru da okreneš na PRI (kada je okrenuta direktno ka dole) minut-dva pre paljenja.

Probacu danas pa javljam. Hvala!

• Drug član, 530 postova
  • Motocikl: Kawasaki kle 500

@Aimbot91

Kako pali kada je vruć?

Kako vergla, lagano i brzo ili zapinje i preskače?

Kako radi dok je hladan a kako kada se zagreje?

Kakva je potrošnja?

Koje su svećice bile na njemu(tačna oznaka) i kakve su bile(masne, čađave, bele ili krem boje)?

Ima li benzina ispod, kaplje li, posle vožnje?

• Hvala 1

• Zainteresovan, 586 postova
  • Motocikl: '03 Kawasaki KLE 500
On 10/30/2025 at 12:24 PM, mirorab said:

Kad smo kod ovoga jesi li kupio novi (i još meni zanimljivije: jesi potom našao stari koji si zaturio!?)

Sad sam tražio na istom sajtu i našao.... 

WWW.MOTORCYCLESPAREPARTS.EU

MSP is Europe’s most popular online parts supplier, buy new Kawasaki manufactured CASE-ASSY-METER Gear from MSP, worldwide shipping using DHL

Sećaš li se kako si prošao sa isporukom: koliko brzo, jel bila carina,...

Извини, текбсада видим твоју поруку. 

Наручио сам га на адресу пријатеља у Немачкој - путовао је 5-6 дана, наравно без царине. 

Део још јисам нашао. Негде је затурен. Чекам Марфија да одради посао - када будем тражио нешто друго да га нађем...

13 hours ago, Gliga said:

Мислим да је минут - два превише и да ће преплавити карбове. 

Ја после дутжег стејања окренем на при 3-4 секунде. Упали после пар секунди верглања.

Можда да неко од мајстора да савет?

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

• Drug član, 1839 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600

Kolega @Gliga je dao dobar savet. Ispravne karburatore ne može "preplaviti" gorivo pušteno na poziciji PRE par minuta, pošto iglice zatvore dovod kada se digne nivo.

Isto sam hteo predložiti ali sam se suzdržao pošto ne znam koji sistem slavine ima KLE, da li ima benzisku pumpu...

Bandita palim na taj način posle dužeg mirovanja. Slavinu na poziciju PRE jedno 5 minuta, sauh do kraja i startovanje bez diranja ručice gasa...  Upali na zub!

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

• Advanced Member, 2308 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660
Pre 5 sati, p0peye je napisao:

Мислим да је минут - два превише и да ће преплавити карбове. 

Ја после дутжег стејања окренем на при 3-4 секунде. Упали после пар секунди верглања.

Можда да неко од мајстора да савет?

Kada je sve oko karburatora ispravno, nemoguće je da prelije. Ali u principu si u pravu, i par sekundi bi trebalo biti sasvim dovoljno. Nije to sad neka specijalna količina goriva pa da su potrebne minute da se lonče napuni.

E sad, ako kolega ima problem prilikom svakog prvog, hladnog, starta onda ne verujem da je ovo u pitanju. Meni motor zna mesecima da stoji, retko kada se desi da stvarno moram okrenuti na PRI. Dakle, posle dan-dva-tri ne bi nipošto smelo da se dešava.

Što se tiče sauga: uputstvo kaže "do kraja" za svaki hladan start. Ja i leti tako, samo što leti posle par sekundi vraćam polugu. Nikada mi nisu bili jasni ljudi koji se hvale kako im je motor u ekstra stanju jer i zimi pali bez sauga.

Promenio član Gliga
  • Hvala 1

• U prolazu, 13 postova

Hvala vam zaista svima na brzim odgovorima! Evo ovako danas sam ga isto palio znaci sauh do kraja i opet sam verglao sigurno 2-3 min uz pauze.Takodje i posto upali tezi da se gasi tako da moram da ga drzim na malo jacem gasu i obrtajima da se ne bi ugasio i zagrejao. I danas sam imao problema sa relejem ali je upalio. Kolega @Gliga je ovde napisao da stavim slavinicu na "Pri" nekoliko min pre paljenja ali mislim da ona kod mene ne postoji. Pretpostavljam da bi trebalo da se nalazi ispod malog poklopca sa leve strane motora?! Tu nema nista samo poklopac sa 3 srafa. Napravio sam video motora u radu. Pri vecim obrtajima izbacuje crn dim. Usput kada sam skidao relej paljenja sam napravio krat spoj kljucem izmedju kontakata, posto kao debil nisam skinuo klemu sa baterije🙃Posle nisam imao kontakt uopste, verovatno sam ga sprzio.@VLAD81 Kada je vruc pali posle 1-2 sekunde.Nema nikakvog curenja ispod motora. E sad potrosnja iskren da budem nisam ga toliko vozio po otvorenom putu, uglavom dok sam kod roditelja u selu. Sto se tice svecica stare su bile neke Denso cini mi se. Bile su crne na elektrodi. Ostavio sam ih nisam ih bacio tako da to mogu da proverim samo nzm kada posto sam trenutno nazad u gradu.Nove svecice su NGK DR9EIX 4772 iridium.

Evo video rada motora i mesto gde bi smatram da bude slavina rezervoara:

https://photos.app.goo.gl/Z7bKTtKp4Jeb9Z7P7

Promenio član Aimbot91

• Fat and furios, 645 postova
  • Motocikl: KLE 500, beverly 300

Tačno, tu dođe slavina koju nemaš i gorivo ti je stalno otvoreno. Iglice su dobre kad drže da ne preliva, ali nemaš preklop na rezervu. Možda ti je sauh neispravan, pa zato teško pali hladan

Promenio član Gastrorider
  • Hvala 1

• Drug član, 530 postova

Ako prelivaju karburatori mora ili da se pojavi benzin ispod motora(iz kutije filtera vazduha) ili da podigne nivo ulja u motoru. Da nije dobar nivo goriva u lončetu, to je već moguće. 

@Aimbot91 taj crni dim, jel izbacuje samo dok je hladan ili i kad je zagrejan?

Svećice, iako mislim da nisu adekvatne za to godište, nisu problem.

Na kolikim obrtajima je na ler gasu kada se zagreje?

Spržio si osigurač kada si presoojio na releju. Proveri osigurače u kutiji sa leve strane motora kod reglera.

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

• U prolazu, 13 postova
On 30. 11. 2025. at 11:45, VLAD81 je napisao:

@Aimbot91

Kako pali kada je vruć?

Kako vergla, lagano i brzo ili zapinje i preskače?

Kako radi dok je hladan a kako kada se zagreje?

Kakva je potrošnja?

Koje su svećice bile na njemu(tačna oznaka) i kakve su bile(masne, čađave, bele ili krem boje)?

Ima li benzina ispod, kaplje li, posle vožnje?

Pre 22 sati, Gliga je napisao:

Kada je sve oko karburatora ispravno, nemoguće je da prelije. Ali u principu si u pravu, i par sekundi bi trebalo biti sasvim dovoljno. Nije to sad neka specijalna količina goriva pa da su potrebne minute da se lonče napuni.

E sad, ako kolega ima problem prilikom svakog prvog, hladnog, starta onda ne verujem da je ovo u pitanju. Meni motor zna mesecima da stoji, retko kada se desi da stvarno moram okrenuti na PRI. Dakle, posle dan-dva-tri ne bi nipošto smelo da se dešava.

Što se tiče sauga: uputstvo kaže "do kraja" za svaki hladan start. Ja i leti tako, samo što leti posle par sekundi vraćam polugu. Nikada mi nisu bili jasni ljudi koji se hvale kako im je motor u ekstra stanju jer i zimi pali bez sauga.

Pre 19 sati, Gastrorider je napisao:

Tačno, tu dođe slavina koju nemaš i gorivo ti je stalno otvoreno. Iglice su dobre kad drže da ne preliva, ali nemaš preklop na rezervu. Možda ti je sauh neispravan, pa zato teško pali hladan

Rekao buh da sauh radi normalno posto motor drugacije zvuci sa i bez sauha za vreme verglanja. To je neko moje laicko misljenje.Da li bi mogla da se ugradi slavina i da li bi resila problem?!

@VLAD81 Curenje goriva zaista nisam nigde primetio, pogledacu opet detaljno sledeci put.Crni dim postoji i kada je motor vruc ali na veoma visokim obrtajima mozda preko 5k.

Na ler gasu radi obicno oko 1k.

Da li mozda znas od koliko je ampera osigurac da kupim pre nego sto odem za selo opet. Napravicu video ponovo kada odem pa cu snimiti rad motora na vecim obrtajima.

• Drug član, 530 postova

Podrazumeva se da bi originalna slavina bila najbolje rešenje. Može i elektroventil da se ugradi koji bi propuštao benzin samo kada se da kontakt. I mehanička slavina rešava problem ali onda moraš da zavrneš gorivo posle svake vožnje.

Glavni osigurač je 30A a za kontakt od 10A. Zavisi koji si spržio.

Ne sme na 5-6 hiljada obrtaja da dimi, pa to mu je ootimalan režim u vožnji. Uostalom, njemu je maksimalna snaga na nekih 8300 obrtaja. Možda je mnogo davljen pa kad se malo očepi on sagoreva čađ ali...

Ler gas ti je nizak ali ne toliko da bi pravio taj problem. Podigni na 1150-1200 obrtaja kad se zagreje.

• Hvala 1

• U prolazu, 13 postova

@VLAD81 neki link ili preporuka za elektro ventil?! Mozda za obrtaje i nisam dao tacne informacije u vezi crnog dima moguce je i da se javlja na obrtajima preko 6k😅 Provericu sledeci put. Da li je onda crni dim normalan ili ukazuje na previse benzina u sagorevanju?!

• Drug član, 530 postova

@Aimbot91 elektro ventil za benzin koji se koristi na automobilima sa pogonom na gas. 

Ne sme da dimi.

Pre nego išta uradiš, uspravi motor i proveri nivo ulja, otvori čep, ne sme ulje baš intenzivno da miriše na benzin.

Reši osigurače.

Skini rezervoar i slikaj tu slavinu i karburatore. Onda povuci saug do kraja i zaverglaj ali nemoj dugo(ako kažeš da upali posle minut ti zaverglaj 20ak sekundi), da ne upali. Skini svećice i slikaj, da se vidi da li su vlažne ili suve.

Trebalo bi proveriti i nivo goriva u karburatorima.

Ostaje još i kompresija motora kao mogući uzrok problema.

• Sviđa mi se 2
  • Hvala 1

On 11/30/2025 at 2:25 PM, bajker71 said:

Kolega @Gliga je dao dobar savet. Ispravne karburatore ne može "preplaviti" gorivo pušteno na poziciji PRE par minuta, pošto iglice zatvore dovod kada se digne nivo.

Isto sam hteo predložiti ali sam se suzdržao pošto ne znam koji sistem slavine ima KLE, da li ima benzisku pumpu...

Bandita palim na taj način posle dužeg mirovanja. Slavinu na poziciju PRE jedno 5 minuta, sauh do kraja i startovanje bez diranja ručice gasa...  Upali na zub!

Која је онда функција "ПРЕ" положаја? Ако имамо славину "ОФ" и "Он" - оф је затворено, он је отворено. Јасно.

Ако имамо "Оф", "ПРЕ" и "ОН" - Оф је затворено, Он је отворено, а "ПРЕ"?

Колико сам схватио - "ОН" је везано за неки вакум, па када мотор почне да вергла, вакум отвори славиницу на "ОН" положају и гориво тече. Када је мотор угашен - славиница је затворена и на "ОН" положају. Тако да када скинеш резервоар, откачиш црево, неће цурети бензин ни када је славиница на "ОН" положају, јер је подпритисак није отворио. 

Такође неће цурети ни на "ОФ" положају.

Када је на "ПРЕ" - гориво ће стално цурети - невезано за (не)присуство подпритиска.

Промакао ми је тај део са иглицама - ако сам добро схватио - да и у том случају - (ако је карбуратор исправан и иглице раде свој посао) - затвориће чанче када се довољно дигне ниво бензина у карбуратору? Значи на исправном мотору може да се остави славина у "ПРЕ" положају и бензин неће преплавити карбуратор и сливати се у картер?

• Podržavam 1

• Drug član, 530 postova

@p0peye ne postoji of. ON položaj je "standardan" položaj da ga tako nazovemo i tu slavinu otvara vakum motora. Motor ne vergla ili ne radi, slavina ne propušta gorivo. PRI položaj-slavina otvorena nezavisno od rada motora i benzin se sliva prirodnim padom. Kada se recimo skidaju karburatori, nakon vraćanja, da ne bi verglali dok gorivo ne napuni lonče, stavi se u ovaj položaj. RES je rezerva. Ovaj položaj otvara dovod benzina preko cevčice slavine koja je na nižem položaju u rezervoaru, kraća je, od one preko koje ide benzin u ON položaju. Za svaki položaj slavine važi da iglice ne smeju da puste više benzina u karburator od predviđenog nivoa.

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 1839 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600
pre 12 minuta, p0peye je napisao:

Која је онда функција "ПРЕ" положаја? Ако имамо славину "ОФ" и "Он" - оф је затворено, он је отворено. Јасно.

Ако имамо "Оф", "ПРЕ" и "ОН" - Оф је затворено, Он је отворено, а "ПРЕ"?

Колико сам схватио - "ОН" је везано за неки вакум, па када мотор почне да вергла, вакум отвори славиницу на "ОН" положају и гориво тече. Када је мотор угашен - славиница је затворена и на "ОН" положају. Тако да када скинеш резервоар, откачиш црево, неће цурети бензин ни када је славиница на "ОН" положају, јер је подпритисак није отворио. 

Такође неће цурети ни на "ОФ" положају.

Када је на "ПРЕ" - гориво ће стално цурети - невезано за (не)присуство подпритиска.

Промакао ми је тај део са иглицама - ако сам добро схватио - да и у том случају - (ако је карбуратор исправан и иглице раде свој посао) - затвориће чанче када се довољно дигне ниво бензина у карбуратору? Значи на исправном мотору може да се остави славина у "ПРЕ" положају и бензин неће преплавити карбуратор и сливати се у картер?

Tako je!

Više puta sam zaboravio da prebacim na  ON i nije bilo problema.

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja