Jump to content

Moto Zajednica

Kawasaki KLE 500

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 198 postova
  • Motocikl: Kle 500, zzr1100

I kod mene na jednom štapu ima malo ulja a menjao sam semeringe relativno skoro, probaću ovo sa trakom verujem da radi

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 78 postova
  • Motocikl: Bajs, KLE500
On 20. 4. 2024. at 10:33, drdamjan je napisao:

Elastična čivija se izbije da se zabuši sa suprotne strane, već rađeno... 
Ovaj puž, točnije vijčanik, se izvadi i dobar majstor zna to centrirati

ako se savilo u rukavcima. 
popraviti deformacije na zubima po potrebi.

Na glavčini kotača možeš ugraditi 2 štifta ili elastične čivije,

tu je bitno da su dodirna mjesta sa zubima limića sto posto

nasuprotna, provjeri se da se dodiruje na 2 mjesta,

metodom plastelina ili kako god smisliš, jer ako gura samo jedan štift,

dolazi do okretnog momenta kojim veći vijčanik guraš u stranu

i troši se ležaj tog vijčanika.

Još bolje saniranje je TIGom nadovariti aluminij, cijeli se kotač zatim stegne

na stol glodalice i rotirajućim nožem ti glodač istokari

izvana i iznutra i po planu. Glodači znaju kako čim vide.

Za tokariti treba planska ploča i stroj velikog prihvata ako ne bi ražbičavao. 

Hvala, ovo što si napoisao samo potvrđuje da sam ja to u glavi dobro smislio.
I proradio xyz puta ali: ako razbatalim nemam pojma kad ću sastaviti a dotle je motocikl neupotrebljiv - a meni se vozi.

Pa sam mislio ako neko ima neku formu upotrebljivog kućišta ovog zupčastog para, pa da od to dvoje odaberem boljeg za reparaciju a lošijeg da bude distancer i adapter dok se ovaj ne sredi.... Tako nekako otprilike...

• Advanced Member, 1961 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Moja fabrička ploča za prtljag je pre par godina počela da puca. U više navrata sam pokušavao da nađem polovnu. Međutim, ili su imale isto oštećenje kao moja, ili su bile suludo skupe. Naravno, dobitna kombinacija je bila kada su napukle ploče bile suludo skupe 🔥

Na kraju sam odustao od potrage i rešio da stvar uzmem u svoje ruke. Dizajnirao sam, a na kraju i napravio, alu ploču koja se kači na fabričke metalne nosače, ali umesto plastične ploče.

ZTXr9iw.jpeg

Što se tiče dizajna, hteo sam da se nova ploča što bolje uklopi sa fabričkim nosačima. Da bude kompatibilna sa Givi/Kappa Monokey i starim Monolock koferima, kao i sa SW-Motech sistemom kačenja. Da ima otvore za gurtne na mestima koja su potrebna, kako za klasične repne rol torbe tako i za "rack-less" bisage.

Širina je ostala ista kao i fabrička ploča, ne vidim svrhu proširivanja. Dužina je morala da naraste za nekoliko centimetara zbog Monokey i SW-Motech kofera (ovi koferi se sada kače direktno na moju ploču, nema potrebe za plastičnim adapterima i međupločama). Bonus je što ovo omogućava da se Monolock kofer pomeri više ka nazad, u slučaju potrebe. Otvor za ruku je i dalje tu, čak veći nego u originalu.

f3jlYfa.jpeg

Da bi gornja površina ploče bila u ravni sa nosačima uradio sam i alu distancere (četiri različite dužine su potrebne...).

Moram priznati da sam prilično srećan kako je sve ispalo na kraju. Prvi, i jedini, napravljeni komad je odlično legao. Pokazao je par minimalnih propusta koje papirni prototipovi nisu mogli, i to je sve korigovano u crtežima. Nema potrebe da pravim ponovo.

Ploča je laserom sečena od 5mm debelog marinijuma. Prohromski šrafovi sa upuštenim glavama tako da je gornja površina potpuno ravna. Pored dizajna koji je oduzeo stvarno mnogo vremena, jedini "veliki" posao jeste ručno obaranje svih ivica. Turpija, šmirgla... I tako skoro tri sata... Još se razmišljam da li bih je plastificirao. To bi dodatno "omekšalo" ivice što bi prijalo gurtnama. A opet, mrzi me da tražim majstore :D

Do sada oko 1000km testiranja, isključivo asfalta i natovarenog kofera. Nema šta da mrda 👍

E da, i meni neverovatno da nemam više fotki...

Promenio član Gliga
  • Sviđa mi se 12
  • Podržavam 2

• U prolazu, 5 postova
  • Motocikl: Burgman 400

Pozdrav Kle lose radi na malim obrtajima,i cuje se neki cudan zvuk napred pri brzini od 20-30 km/h.Kad ga nadujem ide ko nevreme.

Zna li neko sta mkze da bude

Drugaričin KLE neće da upali. Počne da vergla ali odmah zatim krene zvuk-kliktanje iz, pretpostavljam, releja paljenja (tamo kod glavnog osigurača ispod desne plastike).

Pod pretpostavkom da je otišao upravo relej, da li se mora uzimati original ili paše nešto zamensko? I koji je cenovni red veličine?

Promenio član Gliga

• Zainteresovan, 578 postova
  • Motocikl: '03 Kawasaki KLE 500

Не мора. Доста је стандардизован прикључак (џек). Код већинејапанаца је исти (мада је код неких другачији облик - није ваљкаст него је коцкаст). Кимко ваљда има исти прикључак.

Нов заменски је био око 2000 на Б Брду...

Половни су око 20так €. Чак и они са ГПЗа... Мало вожен.

Половни (ко зна колико израбљен) или нов заменски - питање је сад...

Иначе - ако почне да вергла па цакће - може бити и слаб акумулатор.

Мене је зезала разводна кутија (џанкшн бокс) па је морала да уследи чика Рајкова интервенција...

• Sviđa mi se 2

OK, hvala na brzom odgovoru :care: Mogu probati da prebacim relej sa mog motora, a i akumulator. To će definitivno pokazati gde je problem 👍

• Podržavam 1

• Svakom po zasluzi, 12398 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Провери прво пуњење добри Глиго, овако се понаша празан акумулатор. 

• Sviđa mi se 1

Hoću. Motor je stajao preko dve sedmice bez vožnje. A ko zna koliko je star akumulator.

• Zainteresovan, 427 postova
  • Motocikl: Kawasaki kle 500

@Gliga probaj da premostiš relej, da ga ne skidaš, pa vidi da li će da vergla ali najpre zameni akumulator pa vidi šta se dešava. 

• Sviđa mi se 1

Da. Daš kontakt pa ona dva kontakta na njemu prespojiš debljom žicom. Zavarničiće naravno kada to uradiš, da te ne iznenadi i morao bi da zavergla. 

• Sviđa mi se 1

Ако добро памтим - морао би да завергла али ако је отишао тај релеј - неће и спојити и упалити. За то би требао да преспојиш и једну од оне три жице које иду у џек. Мислим д је бела, али ако се мотор запали - нисам ја крив...

• Sviđa mi se 1

Njegova je uloga da prosledi struju direktno sa aku na anlaser u trenutku verglanja. Kada izgori špulna relej ne može da zatvori taj kontakt i prenese struju. Kada špulna "oslabi" ili, što je najčešći uzrok, izgore bakarni kontakti unutar releja ne može da ostvari dobar kontakt i javlja se preveliki otpor i situacija kao ova. Ti kontakti mogu da se očiste i repariraju i da se na neko vreme produži radni vek releja. 

Ako premosti kontakte dovodi struju direktno na anlaser, kratko, da zavergla. 

• Sviđa mi se 1

Prošli vikend, posle jedne solidne vožnje, primetim da se malo smanjio nivo ulja. Pogledam karter, ima ulja sa donje strane. Proverim šraf, dobar. Ispod vodene pumpe, ima ulja. Obrišem sve pa gas. Ponovo proverim, ima ispod dekle vodene pumpe. Semering ili dihtung? Ispustim ulje, rashladnu tečnost i skidanje vodene pumpe. 

IMG20241011182449.jpg

Kako me je problem iznenadio(kao da to može da se predvidi😵‍💫) a još subota popodne nisam imao ništa pripremljeno. Na moju sreću, semerinzi su bili dobri. Problem u dihtungu. Ništa, napraviću drugi od prešpana. Kreće "kuckanje". Rezultat je

IMG20241011182440.jpg

Ok. Namažem dobro dihtunge i kreće montaža nazad. Lagano, unakrst, uputstvo kaže 11Nm,idem na 10. Nešto mi bi čudno i u sledećem trenutku ce ču krc. Kroz glavu mi prođe, daj Bože da je kičma. Ali nije. Puko šraf, zalomio se. :grr:

Au. Uzmem onaj komad što je ispao, merim, 5,5 mm i neki čudan navoj. Colovni neki sigurno. Gde to naći sad. Već ključam a sutradan planirao vožnju. Sreća pogledah u katalog delova. Knjiga kaže da je taj 6*35. Onda nije colovni. Skidaj sve. I stvarno. Standard milimetarski navoj. I onaj zalomljeni komad se lako odvrnu. Sreći nema kraja. Pretumbam po garaži i nađem od nekog fiat punta da odgovara, i dimenzijom i kvalitetom. Onaj nesrećnik se toliko istegao i otanjio da nije ni čudo što je pukao. 

IMG20241012121948.jpg

Ponovo napravio dihtunge, stegao, vratio ulje i antifriz, pali i vozi. Sutradan do Sarajeva i nazad bez problema. 

Kada budem u prilici da obezbedim semeringe zameniću i sve šrafove, preventivno. 

I još nešto, ko ne zna, tri šrafa su 6*35 a jedan, gornji levi, je 6*30. I ne, nisam ih pomešao, nije to bio razlog pucanja. Meni je pukao donji levi. 

• Sviđa mi se 5

Nije stigao na red. Danas je drugarica stavila akumulator na punjenje. Javiću krajnji rezultat svakako 👍

• Podržavam 1

• U prolazu, 70 postova
  • Motocikl: KLE 500
On 10/19/2024 at 12:25 PM, Gliga said:

Samo prespojim ona dva kontakta na njemu, gde su povezani kablovi?

ako zavrti dok prespojiš, znači loš kontakt bakra ili hrđa u kotvi ne pušta pun hod kotve...
ali važno: ako zavrti moraš držati DUGME START+kontakt ili neće imati iskru.
Pazi da je u neutralu!!!

• Sviđa mi se 1

Problem je bio do akumulatora. Nakon dopunjavanja motor je upalio i radi kako dolikuje, doduše nakon dosta verglanja i neuspešnih pokušaja.

Još jednom hvala svima koji su me uputili u pravom smeru :care:

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 1043 postova
  • Motocikl: Honda NT650V deauville

Za BJB KLE familiju, rasturili smo jedan kompletan motor za sklapanje druga dva pa je ostalo pregršt delova (ram, papiri, viljuške.....elektrika) , kolega nema nalog na BJB al zato ima povoljne delove, ukoliko nekome nešto treba neka pozove i pita, mnogo povoljnije nego na drugim mestima

+381600584701 Milan - samo recite da vas doktor uputio

On 10/31/2024 at 9:51 AM, Gliga said:

Problem je bio do akumulatora. Nakon dopunjavanja motor je upalio i radi kako dolikuje, doduše nakon dosta verglanja i neuspešnih pokušaja.

Колико видим - решен је само део проблема. Сад би требало прегледати струју - свећице, каблове... Или аналогно убризгавање - карбуратор, филтер ваздуха, славиницу горива да није прокапала...

Pre 9 sati, zodini je napisao:

Za BJB KLE familiju, rasturili smo jedan kompletan motor za sklapanje druga dva pa je ostalo pregršt delova (ram, papiri, viljuške.....elektrika) , kolega nema nalog na BJB al zato ima povoljne delove, ukoliko nekome nešto treba neka pozove i pita, mnogo povoljnije nego na drugim mestima

+381600584701 Milan - samo recite da vas doktor uputio

Koje godište je taj rastureni KLE?

• U prolazu, 70 postova
  • Motocikl: KLE 500
On 10/31/2024 at 9:51 AM, Gliga said:

KLE voli ispolirane siceve iglica da silikon stožci lako skliznu i da nema prelijevanja, isto voli iridium, stavi se 0,7 jer iridium inače radi na većem naponu i zazoru, a praksa je pokazala da upali i kad je zalio, pa ne treba sve skidati i opaliti svjećice. Evo 30.000 iridium, skinuo, pogledao, zazor je isti kao onda.

• Sviđa mi se 4
  • Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja