Jump to content

Moto Zajednica

ČIŠĆENJE KARBURATORA KLE 500

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 112 postova
  • Motocikl: BMW F800GS/Honda NT650

Evo da podelim sa vamo svoje iskustvo oko ciscenja karburatora, po prvi put. Odgledao sam ovaj snimak i mozda jos jedno 2 za kawasaki ninja sto sam nasao na you tubu i usudio se u taj poduhvat.

Prvi simptomi su bili da se malo gusio na 3/4.000 obrataja, ponekad kad upali, radio na jednom cilindru dok ne probije i onda nije vise hteo ni da upali, nego izbacivao gorivo na filteru za vazduh.

Redno mu poskidao plastike, akumulator i stavio ga na punjenje, zatim i rezervoar. Kod rezervara sam se razmisljao kako da ne pobrkam creva ali nije bilo problema, prelivno je bilo duze i providno sto ide izmedju karburatora, a ona druga dva su razlicite debljine creva i sisica, tako da je bilo nemoguce pomesati.

Nakon toga sam skinuo filter vazduha i raskacio creva od hladjenja, tj grejanja i karburatore. Ispustio gorivo iz karburatora polako kao sa klipova.

Za ciscenje sam kupio carburator cliner oko 900din.

IMG-fecb3716304a46af404afc7facb6e2d8-V.jpg

20170628_172809.jpg

20170628_172857.jpg

20170628_173736.jpg

20170628_173753.jpg

IMG-12c734aa376c2aa941b256868926dd80-V.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Rasvistio lepo radni sto i poceo da skidam delove lagano i razdvajam sa levog i desnog karburatora, kazu tako treba. Sto se kod mene bar nije tako pokazalo ker sam 100 puta posle toga izmesao gde sta ide i koji je levi, a koji desni.

Nakon toga pocelo je prskanje i potapanje delova, ciscenje sa cetkicom za zube i produvavanje komresorom. Sve je islo glatko i brzo gotovo.

Ali ne bi bilo to to da nije bilo neke zezancije, nekako mi je promakao detalj sa federom, podloskama i cumicom. To sam video tek kada sam poceo da sklapam ponovo karburator nakon ciscenja.

20170628_175608.jpg

20170628_175752.jpg

20170628_180529.jpg

20170628_180713.jpg

20170628_181332.jpg

20170628_181731.jpg

20170628_181929.jpg

Na zadnjoj slici se ne vide gumice i podloske zato sto nisam ni znao da ih ima. Kasnije se pojavile ali ne u kompletnom broju. Naci podlosku nije neki problem, dok ti za treba, jurnjava po gradu i servisima ali nigde ih nema. Po preporuci pozovem Bokilica u Novoj Pazovi i covek kaze imam dodji da uzmes da ne cekam slanje itd. Sednem u auto i krenem, rekoh ajde da pitam mozda ima blize i nadjem kod Joce u Batajnici podlosku unutrasnja 3mm, spoljna 5mm, debljina 0,5. Stignem kuci i odmah sklapanje. Iglicu za gorivo ili vazduh sto me namucila, zavrno skros i odvrnuo na 2,5 kruga. Tako kazu da treba.

Kad sam vec sve vracao na mesto, namestim i kontra gas, posto je bio otkacen. Izduvso opet filter vazduha.

Nakon sklapanja dosao je trenutak istine. Nakon kraceg verglanja, dok je ponovo povuko gorivo u karburatore upali i samo prede. 

Vise nema stucanja, gusenja.

Da je bio preterano prljav i nije po mom misljenju ali on kaze drugacije.

Nadam se da ce ovo pomoci nekone da se usudi da sam odradi.

20170628_201951.jpg

20170628_213409.jpg

20170628_193221.jpg

20170628_193228.jpg

20170628_193237.jpg

20170628_191729.jpg

• Podržavam 1

Hteo bih samo da dodam jos jednu stvar koju nisam tada odradio jer nisam znao da treba, a jos manje kako.

To je podesavanje nivoa plovka.

Proces je prilicno jednostavan, nakon ciscenja i ponovnog sklapanja, doliti gorivo u crevo koje ide od rezervara kao dovod goriva. Postaviti providno crevo na sisicu na dnu karburatora i odvtnuti sraf za ispustanje goriva iz karburatora. Namestiti karburator da bude ravan i pratiti nivo goriva. Taj nivo goriva koji se tu u tom crevu vidi je nivo goriva u karburatoru. On bi trebao biti malo ispod spoja tog korita. Ukoliko je visi nivo goriva, onda preliva. U tom slucaju potrebno je malo zakriviti metalni deo na plovku i ponoviti postupak dok se ne dobije zeljeni nivo. Onda sve tako i za drugi karburator.

Nadam se da sam malo pojasnio ali mislim da dok se to ne vidi kako ide bude malo konfuzno.

Slika govori vise od reci.

20170730_111241.jpg

Za sada jos uvek hvala bogu lepo radi i lepo ide. Nemam neke primedbe, zimus je isto lepo palilio i isao bez problema.

• U prolazu, 92 postova
  • Motocikl: Bajs, KLE500

Ja sam SAD na nivou "skidam plastike". Kako će se završiti ova avantura.... 🙄

Ne znam zašto, samo je prestao da radi (ugasio se dok je radio u mestu zagrevanja radi). Pre toga nije bilo nikakve najave ikakvog problema.

Posle sumanutog verglanja i pražnjenja akumulatora sutradan na kablove upalio "iz prve". Radio 10tak minuta lepo, krenuo da ga odvezem kući i opet gušenje, gubitak gasa u sred uzbrdice,... Jedva do kuće stigao. 

Sve mi nešto liči da je sistem napajanja gorivom u nekoj vrsti problema. Hoću da proverim sistem napajanja gorivom, komplet rezervoar - ventil - karburator. Očistim, operem, ovo ono... malo higijene nije na odmet. Pa ču videti šta i kako...

• nekrunisani kralj moto cigana, 3321 postova
  • Motocikl: 4x4
Pre 1 sat, mirorab je napisao:

Ja sam SAD na nivou "skidam plastike". Kako će se završiti ova avantura.... 🙄

Ne znam zašto, samo je prestao da radi (ugasio se dok je radio u mestu zagrevanja radi). Pre toga nije bilo nikakve najave ikakvog problema.

Posle sumanutog verglanja i pražnjenja akumulatora sutradan na kablove upalio "iz prve". Radio 10tak minuta lepo, krenuo da ga odvezem kući i opet gušenje, gubitak gasa u sred uzbrdice,... Jedva do kuće stigao. 

Sve mi nešto liči da je sistem napajanja gorivom u nekoj vrsti problema. Hoću da proverim sistem napajanja gorivom, komplet rezervoar - ventil - karburator. Očistim, operem, ovo ono... malo higijene nije na odmet. Pa ču videti šta i kako...

Za početak samo mu ispusti gorivo iz lončeta i pusti da curi.

• Drug član, 3159 postova
  • Motocikl: Super Tenere 750
Ja sam SAD na nivou "skidam plastike". Kako će se završiti ova avantura.... 
Prespoj na karbove direktno iz flase, ako radi bez problema do pumpe je ili slavina.

Послато са 2303CRA44A помоћу Тапатока

pre 50 minuta, Bigor je napisao:

Prespoj na karbove direktno iz flase, ako radi bez problema do pumpe je ili slavina.

Послато са 2303CRA44A помоћу Тапатока

Nema pumpu.

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 551 postova
  • Motocikl: Kawasaki kle 500

@mirorab proveri crevo vakuma od karburatora do slavine.

Ispusti gorivo iz lončeta kao što kolega reče, možda ima vode i taloga.

Probaj sa slavinom u PRI položaju pa javi šta se dešava. Karburatore na kraju skidaj.

Proveri svećice kakve su. Ako imaš neke u rezervi zameni pa probaj.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 551 postova

@mirorab ne znam kako sam na ovo zaboravio:grr:

Pre bilo kog rada, ako već nisi rasturio pola motora, kada se ugasi, otvori čep rezervoara pa probaj ponovo da ga upališ.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 92 postova

E sad....

Dok su saveti stigli nestrpljivi dvojac je 

- skinuo plastike

- skinuo sedište (btw moram i njega da sredim!)

- izvadio aku i turio na punjač da malo živne

- oslobodio rezervoar (pun do čepa!)

- raskačio creva

- skinuo rezervoar

- izvadio kućište filtera vazduha (evo prilike da se promeni uložak!)

- UOČIO DA JEDNA GUMENA MANŽETNA NIJE LEGLA NA KARBURATOR te da u levi karb ulazi kako filtriran tako i nefiltriran vazduh

- skinuo karburator 

- ispustio gorivo (mnogo se lakše priđe šrafovima za ispuštanje goriva kada je karb na stolu 😵‍💫

- izvrnuli dizne, produvali , sastavili

- prekontrolisali membrane na oko su ok, sastavili

- izvrnuli one iglice što imaju maljenke podloške i još manje oringe, ne izgubili ništa (hvala Gligi na iskustvu), produvali sastavili. Zavrnuli iglice do kraja, otpustili 1 3/4 kruga kako smo videli na YT

- vratili karb na mesto

- vratli rezervoar na mesto

- vratli SAMO kablove od motora na aku (ima ih masa nekih dodatnih, za maglenke za USB, za kac palac...)

- slavina na Pri 10 sec

- brm, brrrrmmmm (🤟 radi, jebote!!!!)

Ostaje da vidim kako zdrvenjenu gumenu manžetnu sa kućišta filtera vazduha nagovoriti da sarađuje (tvrda je kao da je od plastike za razliku od druge koja je i dalje "gumena".

Razje*ati sve žice "viška" i staviti lepe silikonske pf žice i stopice i ukinuti razne spojeve i nastavke na kablovima

Higijena je pola zdravlja u ovom slučaju.... Najviše liči da je nefiltriran vazduh uneo NEŠTO SITNO što je napokon našlo put do neke male rupe u pozicijama karburatora i da je to naprvailo brlju.

Ako se otvori neka nova problematika vezano za karburator javljam 

Hvala na sugestijama 

P.s. uopšte nije strašno rastaviti pola gornjeg dela motora. Strašnije je šta ćeš naći ispod (i kako ga sastaviti posle svega - taj deo je još u proceduri)

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 92 postova
On 26. 2. 2026. at 9:02, VLAD81 je napisao:

...

Proveri svećice kakve su. Ako imaš neke u rezervi zameni pa probaj.

To sam probao ali ključ za svećice koji imam (mislim 17) neće da je uhvati a prvi veći sledeći (19) ne može da priđe, a i vidno je veći od šestougla na svećici.

Ima li ključ 18?! Ima li neki trik??

😵‍💫🧐

• Drug član, 551 postova
pre 46 minuta, mirorab je napisao:

Ima li ključ 18?

@mirorabUpravo taj ti treba:), cevasti.

Savetujem da prvo proveriš čep rezervoara, kao što napisah.

Promenio član VLAD81

• U prolazu, 92 postova
Pre 1 sat, VLAD81 je napisao:

@mirorabUpravo taj ti treba:), cevasti.

Savetujem da prvo proveriš čep rezervoara, kao što napisah.

Kasno je za čep... Već je raskupusano štošta, vraćeno na mesto (vidi par postova iznad) i upalio mašinu....

Al kad sam već razvalio da vidim i svećice i tako....

• Sviđa mi se 1

Pre 3 sati, mirorab je napisao:

To sam probao ali ključ za svećice koji imam (mislim 17) neće da je uhvati a prvi veći sledeći (19) ne može da priđe, a i vidno je veći od šestougla na svećici.

Ima li ključ 18?! Ima li neki trik??

😵‍💫🧐

Ima @Blazaključ 😉

• Ne silazi, 3210 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA

Tako je.

Kada sam ja menjao svećice na ER 5, ni jedan ključ iz garaže nije mogao da pomogne...tu je uskočio @mrle izašao mi u susret i dao mi njegov ključ na korišćenje od prethodnog motora, GPZ.

@mirorab ne znam odakle si, ne piše ti ispod nick-a, ako si blizu mene, imaš ključ.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 92 postova
pre 14 minuta, Blaza je napisao:

Tako je.

Kada sam ja menjao svećice na ER 5, ni jedan ključ iz garaže nije mogao da pomogne...tu je uskočio @mrle izašao mi u susret i dao mi njegov ključ na korišćenje od prethodnog motora, GPZ.

@mirorab ne znam odakle si, ne piše ti ispod nick-a, ako si blizu mene, imaš ključ.

Ja sam sa Brda. Nije problem za ključ, radim sa brdo raznih majstora samo u tom trenutku nije bio pri ruci. Nađen je!! Hvala u svakom slučaju. Sada na Čukarici ima barem dva komada 🤣 pa kom bliže B. Vode, kome Brdo

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 3210 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA

O.K.

Prvom prilikom vraćam ključ vlasniku, ne vozim više Kawu (za sada :)), možda će opet zatrebati ...

Pre 1 sat, Blaza je napisao:

O.K.

Prvom prilikom vraćam ključ vlasniku, ne vozim više Kawu (za sada :)), možda će opet zatrebati ...

I meni ga je dao @Dr.Bane

• Sviđa mi se 1
  • Haha 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja