Jump to content

Moto Zajednica

Potrošnja motora u odnosu na auto

Recommended Posts

• Drug član, 1279 postova
  • Motocikl: Honda Africa CRF 1000 L

Bobane ti verovatno mislis da je sto spicastije napred aerodinamicnije,ali to nije tako(prouci malo imas i na netu),kad bih ti rekao da F1 ima aerodinamiku goru od traktora verovatno bi se zabezeknuo,isto tako i motor,vazno je ono sto je napred i sto probija vazduh,ali je mnogo vaznije ono kako se nesto sto probija vazduh zavrsava na kraju i pravi kovitlac(turbulencije).

Eto nadam se da je sada malo jasnije bar sto se aerodinamike tice(prostim narodskim jezikom objasnjeno da ne ulazim u mehaniku fluida).

p.s.Opel Calibra je bila nenadjebiva sto se tice aerodinamike(malo stariji clanovi ce se setiti)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 493 postova
  • Motocikl: Honda Vision

Obrtni moment. Ako je nizi imacete duzi prenos, a ako je visok kratki prenosi, puno saltanja visi obrtaji a i visa krajnja snaga. 

Drugo zamajac, uporedite tezinu zamajca na motociklu i na autu iste kubikaze. Na autu je dosa tezi, govorim od redovnim serijkim automobilima. Tezi zamajac lakze odrzava brzinu obrtaja, mirniji je u radu ali nema skokova pri dodavanju gasa.

Naravno da nisu isti agregatu u putnim i R motociklima i tu ima razlike, sve je u postavci od samog pocetka projektovanja tj zasta je motocikl namenjen.

Pozz

• Svrati ponekad, 141 postova
  • Motocikl: BMW R1100R BMW R1200GS

Moj svaki motor troši preko 20 lit/100 km.

Prosto u automobilu se vozimo nas četvoro a na mopedu samo ja,pa ti vidi bato moj.

• U prolazu, 41 postova
  • Motocikl: Kawasaki GPZ 500s

Nisam puno o tome razmisljao jer mi u autu plin, pa se svakako dzaba vozim, no medjutim, primjetio sam da moj gpz precesto svraca na benzinsku, iako ja radim na jednoj, pa sam malo pisao i racunao. Ispalo je da mi auto trosi od 6-10 zavisi kako ga vozim, malo veca razlika al sam prihvatio matematiku. Zatim gpz, kako god sracunamo 9 ako pazim a ako cepam 10. Poslije stelovanja karburatora GPZ se drzi 8 litara na 100km, cepao ga ili pazio 200KM dosipam 16 litara. E sad GPZ je dva klipa i 500 kubika a reno je 4 klipa i 1400 kubika. Reno ima vise konjica i moze se voziti da trosi manje ili vise od GPZ. Smatram da je razlog jedino to sto je autoindustrija vise se posvetila dugotrajnosti i ekonomicnosti a motori agresivnom odzivu gasa, i slabo vode brigu o potrosnji, jer ih vozimo koliko god da trose. Meni nikad nije potrosio vise nego sam mu nasuo.

Da ne pametujem puno, trosi vise nego auto slicne "konjaze" al i pruza vise zadovoljstva.

Moze li podpitanje?

Zasto GPZ500 trosi 8litara a ZX10R ispod 6 litara na 100 km?

Zato sto ja drzim na 6-6,5k rpm a on ispod 3k rpm i vozimo se istom brzinom.

500ccm 60KS i 1000ccm blizu 200KS

• Svrati ponekad, 106 postova

Moze li podpitanje?

Zato sto nije dobro nastelovan, GPZ500 moze da trosi i 4litra kad je sve kako treba ali neki prosek je oko 5 litara sve preko toga je znak da nesto nije kako treba.

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

Moze li podpitanje?

Zato sto nije dobro nastelovan, GPZ500 moze da trosi i 4litra kad je sve kako treba ali neki prosek je oko 5 litara sve preko toga je znak da nesto nije kako treba.

4 ili manje na otvorenom, 5 do 6 u gradu, zavisi koliko ima semafora, 7 ili više na stazi, što je konstantno pun gas. Nešto tu nije kako treba koliko god da ga ti "cepaš", mada kod GPZ potrošnja nekako prati prosječne obrtaje na kojima držiš motor u vožnji, ako ga držiš na 4k troši 4 litra, ako ga držiš na 6-6,5k troši 6-6,5 litara, a ako ga držiš na 10k ....

• Drug član, 4503 postova
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Ako ga držiš na 10k pocece da troši jako malo, skoro ništa :)

Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

• Podržavam 1

• Ne silazi, 6084 postova
  • Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering

Nisam puno o tome razmisljao jer mi u autu plin, pa se svakako dzaba vozim, no medjutim, primjetio sam da moj gpz precesto svraca na benzinsku, iako ja radim na jednoj, pa sam malo pisao i racunao. Ispalo je da mi auto trosi od 6-10 zavisi kako ga vozim, malo veca razlika al sam prihvatio matematiku. Zatim gpz, kako god sracunamo 9 ako pazim a ako cepam 10. Poslije stelovanja karburatora GPZ se drzi 8 litara na 100km, cepao ga ili pazio 200KM dosipam 16 litara. E sad GPZ je dva klipa i 500 kubika a reno je 4 klipa i 1400 kubika. Reno ima vise konjica i moze se voziti da trosi manje ili vise od GPZ. Smatram da je razlog jedino to sto je autoindustrija vise se posvetila dugotrajnosti i ekonomicnosti a motori agresivnom odzivu gasa, i slabo vode brigu o potrosnji, jer ih vozimo koliko god da trose. Meni nikad nije potrosio vise nego sam mu nasuo.

Da ne pametujem puno, trosi vise nego auto slicne "konjaze" al i pruza vise zadovoljstva.

Moze li podpitanje?

Nasteluj karburatore.

• Ne silazi, 6084 postova
  • Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering

ja sam pitao cemu voziti gpz500 na stazi (kad nije trkacki motor ni malo) a ti mi kacis link ninje 250 koja je mladja 20 godina od gpz i duplo slabija 

https://en.wikipedia.org/wiki/Kawasaki_Ninja_250R

The Kawasaki Ninja 250R (previous generations had market-specific names) is a motorcycle originally introduced by Kawasaki in 1983

Ninja-250-large.jpg

Ne treba ga voziti na stazi zato sto nije trkacki? Sto to?

• Svrati ponekad, 293 postova

a izvini nisam video da je ovaj stari ninja...

p.s

na stazi je oduvek bilo da boj ne bije oruzje... mene ce neko da opere sa skuterom 50cc 4t a nek ja budem na r1 ja svakako ne umem da vozim to i isao bih polako :D

meni auto i motor trose isto, honda1 trosi 6-6.5 litara dizela honda2 isto tako benzina :D

• Svrati ponekad, 213 postova
  • Motocikl: DL-650

Mozda bi noviji motori mogli da se mapiraju drugacije pa da trose manje. I ono sa zamajcem mislim da ima velikog uticaja kod krstarenja istom brzinom...

• Drug član, 1067 postova
  • Motocikl: Tracer MT09

Pored dosada navedenih razloga, zbog kojih je motor kod motocikla veći potrošač od automobilskog, postoji još jedan suštinski , a to je konstrukcija motora. Tačnije motor za motocikl mora da bude što manji, a to je postignuto manjim-nižim  blokom odnosno kraćim hodom klipa. U tom slučaju je koleno na kolenastm vratilu kraće. Obrtni momenat takvog motora je manji od motora sa dužim hodom klipa (automobilski i pogotovo dizel motor). Da bi motor sa malim hodom klipa ostvario potrebnu snagu mora da radi na povećanom broju obrtaja, a to znači da u jedinici vremena ima više radnih taktova tj. veću količinu potrošenog goriva. 

• Podržavam 2

• Svrati ponekad, 112 postova
  • Motocikl: Honda Hornet

Iz prostog razloga sto motor u autu nije isforsiran i ima max 7-8k rpm , dok motor od 600ccm ima 15-16k rpm i na ler radi skoro pa kao motor u autu na puni gas. Sve u svemu vise isforsiran motor , vise obrtaja samim tim cesce ubrizgavanje u jedinici vremena

Sent from my SM-G928F using Tapatalk

• Zainteresovan, 969 postova
  • Motocikl: Suzuki DL650 V-Strom

To češće ne mora da znači količinski više. Osim učestalosti ubrizgavanja, parametar je i količina ubrizgavanja (vreme otvorenosti dizne). Npr. nijedan motor pri istom broju obrtaja ne troši isto na leru i pod opterećenjem.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja