Jump to content

Moto Zajednica

Yamaha FZR 600 nema varnicu

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 432 postova
  • Motocikl: Yamaha FZR 600,Keeway Speed 125

Pozz svima,

Imam problem sa yamahom FZR 600.

Naime prekljuce sam imao blago proklizavanje na putu do skole. U pitanju je mizerna brzina, "pobegao" u blatu, meni nista, njemu malo oguljeni leva i prednja maska, pukao retrovizor i zmigavac i oguljena leva dekla(ovo zbog nje i pisem). Nakon toga sam podigao motor, otsao u skolu, malo se posle skole i provozao i vratio kuci najnormalnije,motor je radio kao singerica.

Juce sam hteo da se malo provozam, upalio je, pustio je da se zagreje, seo na motor, malo cisto zaturirao i tap...ugasi se kao da sam kill swich stavio na off(a svetla,lampica za neutral i sva ostala struja je bila u redu).

Odmah nakon toga je upalila kao da nista nije bilo,radila neko vreme(primala gas odlicno i sve), i ugasi se opet.

Tada sam vec poceo i da snimam za svaki slucaj i uhvatio sam je kad je to uradila:

Dakle tacno se vidi da obrtaljka potpuno ostane bez signala a ona se naglo ugasi, na tim obrtajima se ne bi tako naglo ugasila i da je u fungciji ostao makar jedan cilindar, bar ja mislim(ovo se inace desavalo dok je bila vruca).

Nakon toga je upalila odmah kao da nista nije bilo, malo sam je zezao u leru ali sam vec i izgubio volju za voznjom, ugasio je i ostavio.

Malo pre dosao iz skole, aj reko da je provozam malo, upali na zub, ostavim je da se zagreje dok se ja presvucem i otvorim kapiju kao i uvek, i samo cujem iz kuce kako se ugasila odjednom dok je tecno radila na leru(dakle nema onog postepenog obaranja), i od tad vise nema sanse da upali.

Skinuo sam kapu sa prvog cilindra(ili cetvrtog, koji god da je sa desne strane) i nema bas nikakve varnice.

Ako nesto znaci kad kill svich(ili kontakt bravu dok je kill svich na on)upalim obrtaljka blago mrdne od nule(sto je i ranije radila) i vrati se ali pri verglanju ne mrda uopste(a pre je skakutala pri verglanju i ako motor nece da upali).

Svecice su stavljene nove NGK CR9E(po katalogu) pre nekih 1000km.

Ja sad razmisljam da nisam nesto raspomerio pri tom padu, mada ne vidim bas sta(posebno zato sto je motor neko vreme nakon toga radio najnormalnije), jedino sto vidim da iz dekle na koju je pao izlazi mali snop zica(za pick up-ove), ali je sve crvsto i deluje kao da je na mestu, nigde ne curi ulje i sl.

Sto se elektrike tice nije mi tako strana(cetvrta godina elektrotehnike i nadam se da idem i dalje ako sve bude kako treba), ali i pored toga imam nesto iskustva sa tim ali sve na jednocilindrasima, pa bih bio veoma zahvalan ako me neko iskusniji, ko se mozda vec bavio time ili ima ideju sta je najverovatnije u pitanju uputi malo u tu problematiku.

Koliko pick up-a on ima? Pretpostavljam da su ispod te leve dekle, ali ne znam koliko ih ima(cisto da znam sta da ocekujem kad ga budem kupusao ako uopste ima potrebe da skidam deklu), i da li on napajanje za CDI dobija sa visokonaponskog namotaja ili direktno sa akumulatora, posto meni smrdi da je nesto na toj relaciji pick up ili CDI, od bombine na dalje(kablovi, svecice)verujem da je sve u redu.

Unapred zahvalan na svakom predlogu i odgovoru, tj. pomoci jer mi je sad stvarno potrebna,

Pozdrav!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• nekrunisani kralj moto cigana, 3207 postova
  • Motocikl: 4x4

Možda ti negde gubi struju na kontaktima, pođi od kleme na akumulatoru.

Pala na levu stranu? pogledaj prekidač na ćopavoj.

• Podržavam 1

Hvala, ali mislim da nije do toga.

Taj deo oko akumulatora sam prvo proverio, sva ostala struja je u redu i vergla odlicno, a proverio sam i te osigurace kod akumulatora(ima ih cini mi se 5)i svi su bili u redu.

A prekidac copave nema veze kad je u leru, a to je u redu, kad izbacim iz brzine uredno svetli lampica, kad ubacim ugasi se.

Nego sad sam dosao do zakljucka da njega nesto zeza samo kad se zagreje, uvek se gasio vruc, danas sam ga spojio na akumulator od auta i zezao bar pola sata, mrdao sve zice koje sam video itd i nije bilo ni nagovestaja da ce da upali.

Odem tako smoren i pospan posle prve smene da odspavam malo, ustanem malo pre i ajd reko od muke da ga zavrglam cisto i on upali na pola kljuca ko da nista nije bilo i radi normalno, ali nisam smeo da ga pustam da se zagreje, ipak ima kratak potpuno otvoreni top a kasno je, da me bas ne proklinju komsije :D

Ovo je jos gori problem, prosto ne znam odakle da pocnem a i necu znati kad sam resio problem, mogu da krenem negde pa me ostavi a ipak to nije skuter ili 125ica na koje sam navikao pa doguram do kuce za pola sata, ovo mi muka i kad treba po dvoristu da preparkiram bez paljenja...

Znaci interesantno je da kad radi uopste ne brljavi, radi odlicno mogu normalno sa lera odjednom da nabijem pun gas i on primi bez ikakvih knedli,trokiranja i cega vec...dok se ne ugasi kao na dugme kad se zagreje.

Sto se kontakta, kablova tice opet bi verovatno malo brljavio u radu i od vibracija a i ne bi se tek tako odjednom gasio samo kad se zagreje,bar ja mislim...

Meni ovo najvise smrdi na CDI(mada opet i za njega isto vazi, da ima neke hladne lemove u sebi brljavio bi stalno verovatno ili bar i ako se zagreje pred gasenje malo prekidao itd, e sad jedino ako neki elektronski element u njemu ne reaguje tako, bilo bi lepo da se oglasi neko od elektronicara i da misljenje, znam da ih ima na ovom forumu :)).

A drugi element na mojoj listi sumnje je PICK UP, jer je on najblize motoru sto se tog dela za varnicu tice i najbrze se greje, tj greje se bas zajedno sa motorom, a meni ovo bas i izgleda kao da nema signal jer neko napajanje CDI ocigledno dobija cim kazaljka od obrtaljke poskoci kad se da kontakt, ali kao da ne dobija nikakav signal da baci varnicu.

E i jos ovo, dok je jos radio kako treba desavalo se da kad se zagreje obrtaljka malo pobrljavi, recimo pokazuje 2,5-3000o/min u leru a u voznji zakucava do kraja kad se motor razvuce,znaci bukvalno zakuca malo preko 13 jer kazaljka ne moze vise a motor jos ubrzava, a znam sigurno da su to isti obrtaji kao i kad radi normalno(ler 1200-300,blokada na 12500o/min i tu stoji kao zakovan)

,a u svakom slucaju je blokada bila na istim obrtajima, dakle prvom po satu 105kmh(GPS 98,nesto),drugom 150(GPS oko 136),trecu vec nisam navlacio bas do kraja ali oko 190 po satu.Ovo sam bas i isprobavao i uporedjivao jer me je interesovalo da li samo drugacije pokazuje kad se zagreje(inace je u taj rezim vecih obrtaja isto tako prelazio kao na dugme)ili su stvarno veci obrtaji ali ja to nisam primetio,pa po brzini u blokadi ustanovio da je blokada ipak ostala na istim obrtajima tako da je izgleda samo ona vise pokazivala.

Inace se motor isto ponasao i isto vukao i kad je pokazivala normalno i tako vise, mada mi se cini da je mooozda bio malo nekako agresivniji kad tako pocne da pokazuje vise(ali to ne mogu da tvrdim, moguce je da je subjektivni osecaj u pitanju a ja ipak nemam bas dugo taj motor pa ga ne poznajem bas najbolje, kad kako gde vuce). Planirao sam da cak otvorim temu i zbog tog problema, ali nisam zurio jer je lepo isao, a sad kad je poceo da se gasi pomisljam da nije to nekako povezano, mozda CDI davao los signal ili tako nesto..jbg svasta coveku pada na pamet kad ga muka natera :D

Uhh ja se raspisao dosta, ali se trudio da budem sto detaljniji u opisivanju problema jer je, racunam, i vama onda lakse da mi date neki predlog, da se naoruzam sto vise znanjem, korisnim informacijama, iskustvima drugih, da sutra znam odakle da pocnem i na sta najvise da obratim paznju.

Zna li neko da li moram da ispustim ulje da bih skinuo levu deklu i prisao do magneta i pick up-a, tj. da li ima neki semering a stator je u suvom ili je u ulju?

• Zainteresovan, 779 postova
  • Motocikl: Suzuki GSXR 1100 ,Suzuki GSX 600F

Piick-up je sa desne strane gde i kvacilo ali ispod one manje dekle a magnet je sa leve i nisam siguran da li je u ulju ili nije.Po slikama koje sam gledao rekao bih da nije u ulju ali to ti mozda i nije toliko vazno u ovom trenutku.

Tako da samo treba da skines malu deklu da bi dosao do pick up-a ali mislim da nije to problem.

Ako poznajes nekog ko ima ovakav motor pa da probas da stavis njegov CDI bilo bi dobro..Da je otisao regler ili magnet ne bi se ovako ponasao..Akumulator bi se ispraznio posle nekog vremena i ne bi vise ni mogao da zavergla..

Po meni ili je CDI ili nesto do namotaja..

Evo zasto mislim da je mozda do namotaja..Prosle godine dok sam radio u servisu bio je jedan skuter koji je lose palio i isto je znao sam da se ugasi dok je u mestu..Skinem svecicu,zaverglam,vidim baca varnicu.Kaze majstor ma to je karburator rastelovan.Skinem karburator,otvorim, ocistim,produvam,vratim,probam i opet isto.Posle toga proverim ventile i zubcenje i sve je u redu ali on nece da upali.Sipam malo goriva i cilindar,zaverglam i opet nista.Promenio sam 3-4 svecice i nista...Pitam majstora da skinem magnet i da pogledam namotaje,kaze nema potrebe to je u redu cim baca varnicu.

Imali smo rezervni CDI,bobinu i karburator i probali smo i sa rezervnim delovima i nista...Posle toga sam prestao da radim ali kada sam navracao rekao mi je majstor da su namotaji bili osteceni i da je varnica bila malo slabija i to je sve..

Tako da proveri namotaje a ako nista ne uradis sam mozes da oteras motor u servisu,ima u Smederevu.

• Podržavam 1

Hvala na odgovoru, znam na sta mislis, imao sam TZRa koji mi je sa strujom zadao brdo muka,motao taj namotaj o kome pricas par puta,ventil snage sam prepravljao tj napravio automatski sistem da moze da se steluje kadd a otvara preko potenciometra,pravio joj sam CDI itd...ali ovaj motor ne poznajem jednostavno,nisam se suretao sa motorima sa vise cilindra pa zato i toliko pitanja...

Magnet je inace suv,nema ulja,a tu je i pick up koji je bio problem.Nasao sam elektro semu,video koje zice su za pick up i na CDIju na tim zicama nisam imao nikakav signal,ni najmanji napon pri verglanju a otpor beskonacan(dakle prekid).

Skinuo dzek koji izlazi odmah iz dekle i ni tu nije bilo signala,skinem deklu kad on labav,srafove koji drze pick up sam mogao rukom da odvijem a magnet ga je dosta ostrugao.Namotaji su inace na oko kao novi,verovatno skoro menjani pa tad nije dobro pritegnut pick up.

Evo kako to izgleda:

20150124_194357_1.jpg

20150124_194045_1.jpg

Sad jos samo da nadjem drugi pick up,posebno cu verovatno tesko da nadjem original ali videcu da ubudzim onda neki od skutera ili drugog motora...dijagnoza postavljena,sad na redu terapija :D

PS ako neko slucajno ima samo ovakav pick up na prodaju nek pusti PM(ako se dotle ne snadjem :) )

Hvala jos jednom,

pozz

• Zainteresovan, 779 postova
  • Motocikl: Suzuki GSXR 1100 ,Suzuki GSX 600F

Dobro da si nasao kvar..0takoje.gif

Iskreno nikad nisam imao ovakav motor pa sam ti napisao da po slikama bi trebalo da je pick up sa desne strane..Imao sam GPX-a i kod njega je tako,mala dekla sa desne satrane i ispod je pick up..

Pregledaj oglase i sigurno ces naci deo,bolje nego da budzis nesto..1zdravo.gif

• Podržavam 1

Naravno, pitao sam cisto da ne lutam i istrazujem sam ako neko ovde zna tacno, neko ko je vec rasturao taj motor(ima ih sigurno ali se nisu oglasili jbg), ni ja sigurno ne znam sa koje strane je na tvom motoru(dobro,sad znam hahha), ali je opet svako misljenje korisno, tipa ja mislim da je pick up, meni takav problem pravio CDI, meni pravila bombina itd...

Za ulje sam pitao da ne istacem ako ne moram ili ne usvinjim motor i radionicicu ako ne moram, ali sam na kraju odvio onaj cep na dekli,kao malo veci sraf i gledao lampom dok verglam u magnet, video da je suvo i otvorio...

Zahvaljujem tebi i Mrletu na tome sto ste pokusali da pomognete,

pozz

Samo da javim da je danas stigao nov originalni pick up bas kao sto je i bio,isti zig i sve i upalila je odmah,za sad radi lepo.

Prvi taktovi danas :D (zanemarite malo blata,hladno je za pranje jbg a ima nesto malo makadama od kuce do prvog asfalta)

Nego,ako se pazljivo poslusa cuje se na nekim delovima snimka kao neko lupkanje,cangrljanje u leru,ne znam ni sam kako bih opisao zvuk,posebno je to izrazeno dok je hladan a nije se culo sigurno kad sam kupio motor,od skoro je pocelo(nevezano za ovaj problem sa strujom naravno,primecujem to vec neko vreme),pa na sta vas to podseca najvise(ja se najvise plasim radilice,mada mi bas i ne lici na nju po zvuku)?

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja