sstruja 115 Napisano Februar 16, 2008 Drug član, 2314 postova Lokacija: Staro Selo Motocikl: Yamaha XT600 Prijavi odgovor kao problematičan Jedan moj poznanik u okviru priprema motora za sezonu je menjao i svecice na svom motoru, FZR500; na cetvrtom klipu stara svecica nije bila zavijena do kraja i imao je problema sa novom koja nije htela da se zavije do kraja jer se na kraju loze u glavi verovatno nahvatao garez... U svojim pokusajima da razradi navoj, vrtenju svecice na obe strane, svojim neznim rukama drvosece otkine svecicu i navoj mu ostane u glavi! Na nepreistupacnom mestu i ruzno otkinutom svecicom tako da nimalo ne strci, predlozih mu da proba sa kontra ureznicama, takozvanim levim odvijacima, konusnim. Komplet od 5-6 velicina kosta 160din. Da je uzeo najvecu i radio polako verovatno bi i odvio svecicu, no uzeo je manji odvijac koji je do kraja zavio u svecicu i usput ga cukao cekicem da odlepo svecicu od aluminijuma ??? ??? da bi na taj nacin valjda uspeo i ureznicu da polomi unutar svecice u istoj ravni kao i svecicu tako da je vadjenje parceta odvijaca nekim alatom takodje bilo nemoguce! To mu nije bilo dosta nego je pokusao sekacem da ga odvije pa je usput lupao malo i po glavi, zatim probao tankom burgijom da izbusi rupu u odvijacu pa da sa drugim odvijacem (desnim) izvadi polomljeni odvijac! TO mu naravno nije uspelo jer je urezniza od kvalitetnog celika! Uspeo je samo u brojnim promasajima da burgijom "razmrljavi" glavu oko svecice! Agregat je sve vreme na motoru! Vrhunac je bio pokusaj da se zavari srafciger za odvijac! Tesko je opisati koliko je nepristupacno leziste svecice onima koji to nisu videli i koliko je to uzaludan pokusaj! Naravno ni varenje odvijaca nije dao zeljene rezultate a sa sporednim efektima u vidu malo istopljenog aluminijuma na istom mestu gde je udaran sekacem, busen burgijom itd... Epilog price je skidanje glave motora kod majstora i skupljanje novca za novi dihtung, obradu glave i resavanje pitanja sveice! Zbog ispitnih obaveza nisam stiga da odem i slikama propratim celu ovu pricu al ako ga nisu sklopili kao sto nisu uskoro cu vam postaviti i slike! Ja nemam konstruktivnih komentara na ovakvu pricu iako sam ja taj koji je prica... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 6742 Napisano Februar 16, 2008 Drug član, 3053 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan Spretno-sretno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sine 12 Napisano Februar 16, 2008 Svrati ponekad, 170 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan He he lep text, ali tuzna prica, nadam se sa srecnim zavrsetkom ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6435 Napisano Februar 16, 2008 Enduraš, 6399 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Nista gore kad krenes nesto da radis, posao ne ide, a ti pokusavas da ga zavrsis na silu. U takvim situacijama sednem da se smirim, ispusim cigaretu, posavetujem se sa nekim, pa hladne glave ponovo na resavanje problema. Najgore je raditi iznerviran, velika je sansa da nesto krene naopako. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
revolution 52 Napisano Februar 16, 2008 Drug član, 1261 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Samo za informaciju, fzr 500, je austrijska varijanta fzr 600 i ima troslojni dihtung glave koji obicno ne mora da se menja. Glava se skida bez potrebe za skidanjem agregata, te je zaplet manji nego sto mislite. Realna cena posla je oko 100 evra, sa vadjenje zalomka. Inace pozdravi drugara, ja obicno menjam svecice za dz pri servisu, ali ako je entuzijasta i to pozdravljam. ako traba neka pomoc za uradi sam....tu sam... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KNELE 14 Napisano Februar 16, 2008 Svrati ponekad, 197 postova Lokacija: Kula Motocikl: ... Prijavi odgovor kao problematičan Jb... te! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dr.Bane 208 Napisano Februar 16, 2008 Drug član, 1126 postova Lokacija: Ljubljana, Slovenija Motocikl: ex MV Agusta 800 Brutale Prijavi odgovor kao problematičan Sva sreća pa mu je ponestalo ideja, inače predpostavljam da bi ovaj sstrujin tekst bio mnogo duži Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest gordanmg Napisano Februar 16, 2008 Prijavi odgovor kao problematičan Al je to bila borba, do IZNEMOGLOSTI. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wice 84 Napisano Februar 16, 2008 Drug član, 1838 postova Lokacija: obrenovac Motocikl: cbr 600f Prijavi odgovor kao problematičan svasta Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Slayer 12 Napisano Februar 17, 2008 Zainteresovan, 547 postova Lokacija: Stara Pazova Motocikl: BMW F650 GS Prijavi odgovor kao problematičan Nemam reci..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MOTOSIKI 7 Napisano Februar 17, 2008 Svrati ponekad, 316 postova Lokacija: Krusevac Motocikl: Moto guzzi Nevada 750; Honda CB 750 K7 Prijavi odgovor kao problematičan Imao sam i ja takvih bisera!Za razliku od kolege meni je na CB 125 T svecica pod dejstvom kompresije jednostavno izletela! ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nucleus 101 Napisano Februar 17, 2008 Zainteresovan, 788 postova Lokacija: Indjija Prijavi odgovor kao problematičan Jadna glava... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dager 5 Napisano Februar 17, 2008 Svrati ponekad, 206 postova Prijavi odgovor kao problematičan j.bga :-\ :-\ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Februar 17, 2008 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan pa bolje da je platio servis,,manje bi ga kostalo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bogdan 144 Napisano Februar 17, 2008 Zainteresovan, 763 postova Lokacija: Donji Milanovac Prijavi odgovor kao problematičan Mali savet . Ako se sveca zategne na vreo motor , pa jos alatom za svece iz nekog kompleta velikih gedora, pokusaj skidanja na hladan motor istim alatom moze lako da rezultira lomom iste. Treba naprskati odvijac sprej ( moze i WD 40) dooobro zagrejati motor , bilo kako, i onda probati. Na svakoj ozbiljnijoj svecici postoji jednostavno uputstvo kako je usrafiti ,ali ko jos cita uputstva. Inace taj prijatelj je odmah trebao da skida glavu jer bilo koja rabota ok zalomljene svece moze dovesti do upadanja opiljaka u cilindar , metalnih ili keramickih , a onda zdravo karike , klip a moze i kosuljica cilindra\. Preskupo , i opet treba otvaranje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...