Jump to content

Moto Zajednica

Ne verujte Gugl mapama

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 192 postova
  • Motocikl: Hyosung GV 650 EFI 2010

U nekoliko navrata već imao sam prilike da primetim kako su Gugl mape, iako detaljne i bogate podacima, prosto nepouzdane za put. Bar kad je Srbija u pitanju, nije preporučljivo osloniti se na njih. Osim klasičnih auto-karata, koristio sam do sad još i Igo Primo navigaciju (Top map za Balkan), za koju mislim da je pouzdanija iako ima i neucrtanih puteva.

Onaj ko je radio na prikupljanju podataka za Gugl, prosto je bio vrlo aljkav i tim putevima koji su obeleženi na mapi jednostavno nije prošao.

Ipak sam za prethodni vikend napravio jednodnevnu rutu pomoću Gugla, prateći puteve koji su ucrtani kao regionalni putevi-regularnom žutom trakom, istih karakteristika kao poznati magistralni put Paraćin-Zaječar. Ako grešim, bio sam spreman i na malo makadama i da mi ceo dan ode na to.

plan.png

mapa.png

Na skretanju kod Čestobrodice stoji putokaz Straža i odvaja se asfaltni put.

navodno_asfalt.png

Taj put je ustvari asfaltiran samo prvih nekoliko km dok se ne prođu neke fensi vikendice, a zatim se sa ostacima asfalta pretvara u pravi šumski makadam dok na kraju od asfalata nema ni pomena i izvol’te na enduro vožnju. Bilo bi super da sam vozio takav motor, ali ovaj moj je namenjen za nešto drugo. Međutim, to nije ništa šta ga je sve tek čekalo.

Npl_Y53i_Ors99o8_RKKSig_Ka4_Nlj3_Zwg0t_WClcy2emc_c_w269.jpg

izvinite malo mutno

OTwr_Bd_S_URSn9_RJ1_AXYOybrqby_Dz_Mrcqgt6h1p9_Ko_w269.jpg

GDYi7_INKDYoii_Jib_Z7v_DR4_JYa_I_Nyw_K9me_GM7_Mcw1uo_w270.jpg

Gk_Div1_Td9_AMIj_At1_J8z1cw_CNk49_Q4n1ab_Odm_Ewrhr_Ew_w269.jpg

20140713_132238.jpg

Posle 20tak km izađoh na put koji na karti spaja Pasuljanske livade (Senjski Rudnik) i Borsko jezero. Šta mislite, da li je asfalt? Naravno da nije. A eno ga na mapi ucrtan kao magistrala! Tu su bili neki biciklisti pa sam se malo konsultovao s njima. Ako bih produžio po planu, prema B. jezeru, put je težak, sa dosta serpentina i ko zna u kakvom stanju. A moja vožnja u 1-2. brzini i u retkim lucidnim trenucima u trećoj, potrošila mi je dosta goriva i nisam se usudio da rizikujem, pa sam skrenuo desno putem kojim su oni došli, ne bih li posle 30km terenske vožnje došao do Radovanjske reke i sela tog i tog i vratio se na magistralu.

20140713_133353.jpg

Xj14_Rnw_Jaw_A6_Pubd_HIHKse_T4znan_PIOe_ACn_Hqhi53j8_w269.jpg

KO3_T_Iytexe_M3j_H_i_Ae_C15o_Uu1_HBH1_Nt_O_XCQ6ls_UNA_w270.jpg

u podnožju brežuljka ponire reka!

c2_KOpw10rm0zaq_OYBRv07_RGOx_Qd4_Lo_Tn_Sc_Nd_FZJ0_A8_w269.jpg

pumpa usred planine

20140713_134317.jpg

bila nekad

bp_CGy_OTBg_GYXd_L_XB2vs_MSmi_WRKV1_SRSYW_Yhff_OI_w270.jpg

Usledila je off road vožnja na on road motoru, znači opet druga-prva-druga itd i ako imam sreće da se ne skršim po onim gudurama, kamenju, šumi i vodi. Sretao sam Lade Nive, ali ohrabrio me jedan Kec pa sam rekao: gde može Kec, mogu valjda i ja.

izvlacenje.png

20140713_152346.jpg

po šumama i gorama

20140713_152333.jpg

20140713_152828.jpg

kroz vodu

20140713_152450.jpg

ovako prljav nikad nije bio

20140713_152419.jpg

jadne moje gume

Nisam se skršio, vukovi i medvedi me nisu pojeli i dohvatio sam se asfalta i magistrale. Motorčić me je lepo izneo kroz to bespuće pa sam ga častio benzinom na pumpi u Boljevcu. Na pranje će još malo pričekati.

20140713_150150.jpg

najzad Beogradski put!

20140713_150142.jpg

Zatim skrenem kod Vlakonja prema Zlotu. Ide odličan put (mislim odličan u odnosu na onaj) kroz lep krajolik. Prođem kroz Zlot i dođem do Lazareve pećine gde sam napravio kraći predah.

ior_FUCWORTm3i_Kws_Xp_Gv_QOSrjc_D3hzw2g_E6_Mttw_9cc_w270.jpg

Mutne su slike prenete sa Gugla na Postimage -izem ti Gugl-a dobre su sa komp. na Postimage

20140713_161016.jpg

20140713_161043.jpg

20140713_161119.jpg

Idemo dalje. Prema Borskom jezeru. Na Gugl mapi tu je ucrtan najnormalniji regionalni put. I stvarno, uzan ali odličan asfalt urađen pre 2-3 godine, a negde i taze. Idealan za sportsku vožnju. Nema nigde nikog.

20140713_161849.jpg

milina

20140713_162205.jpg

Zn_K838z45l037l_Wz_A0_SIq_Ltg_Tm_ZPotu_Irh9m3_TGs_A_w270.jpg

I tako to ide nekih 5-6km, a onda-prc! Produžim još malo do raskrsnice, a čiča na traktoru mi veli: Dalje nećeš moći! Tako sam i mislio. Gde će Borani da prave 2-3 alternativna pravca po tim brdima, pa još i nov asfalt! Bilo bi to previše. Da ne bih opet čačkao mečku, ja se lepo vratim do Zlota, bar sam isturirao motor po onom novom putu, boljem i od Navaka, i od Zlota drugim pravcem do Borskog jezera.

swbop_Hfa_Coi_E6m_DDHinn_ELy_31a_OO8_Gqh3_FJl2_Wgqyk_w269.jpg

prc

20140713_162649.jpg

Nećeš moći preko oranja!

GRMJM4_A1_HK50ly_Y2rnw5rf9t_RYf_E_m_LYBp_PCE32qt_Wc_w269.jpg

20140713_164132.jpg

20140713_164136.jpg

Jezero je lepo kao i uvek. Popio sam pivo. Žao mi je što sam straćio vreme na džombe pa nisam stigao da produžim prema Žagubici i Krepoljinu, što mi je omiljeni put. Sa druge strane, nije mi žao jer sam prošao kroz južni Kučaj, što sam odavno hteo, i stekao malo iskustva po divljini, pa ako jednog dana kupim enduro motor, dobro će mi doći. Odustanem od Žagubice i vratim se magistralom u Paraćin, da bih stigao na finale Argentina-Nemačka. Kao šlag, od Boljevca do Grze padala je dobra kiša, kao potvrda da to nije bio dan za umetnike. Još i Argentina izgubila.

20140713_182624.jpg

Borskoto ezero

u_CIVo_ZTu_Im_Gb_Hi_Pwes_N6doe_Rmub0d94a_DVz_S3_Lqc_KUE_w276.jpg

20140713_173708.jpg

Koje mape koristite u Srbiji? Vidim da Gugl u zapadnoj Evropi, recimo na Alpima, korektno obeležava sporedne puteve belom bojom. Ali ovde je tako obeleženo da bi pomislio da imamo bolje puteve nego Švajcarci, kad gledaš mape. A obrnuto, neki asfaltni putevi uopšte nisu ucrtani. Na primer put Despotovac-Plažane-Grabovica-Zlatovo kojim sam prošao 100 puta-na Gugl mapama i ne postoji kao put. I takvih ima mnogo primera.

Nekad planiram duže vožnje po tim malo zabačenijim krajevima pa bi dobro došao pouzdan izvor informacija gde su asfaltni putevi, a gde nisu. Koji servis koristiti, a da ne očekuješ neprijatna iznenađenja? Gugl sigurno ne.

• Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• ★★★★★, 654 postova

А можда да купиш путни ендуро па да не размишљаш дал су карте тачне или не? :zdravo:

• Podržavam 6

A da prodam i auto pa da kupim džip i traktor?

A kako bi bilo da se naprave tačne mape? Da se zna gde se skreće za Barandu.

Evo mog skromnog doprinosa mapama

• Podržavam 4

• suzuki rider, 365 postova

Isto mi se nedavno desilo kada sam isao drugaru po motor, a put je vodio preko Fruske Gore. Krenuli smo prvom rutom koju su google maps izbacile, valjda po defoltu najkraca ruta. Tek kada smo dosli do Fruske Gore pao mi je mrak na oci. Da je put neasfaltiran kao kod tebe na slikama to bi bilo super. Nego samo kamenje po putu, ogromno, non stop prvom brzinom, a trap hoce da se raspadne. Sto je jos gore neravan je, krateri, unisten put za vreme kisa, samo gledam gde cu nasaditi patos ili jos gore karter! Uzas! Nekoliko km takvog puta je bilo. A proslo 8 sati, mrak pada. Ono uopste ne treba da bude uvedeno u mapu. Ne moze cak ni da se vidi da je takav put. A ta ruta je za samo 1.8km kraca od druge, gde je svuda asfaltiran put i dosta je manji prelaz preko F. gore. Google maps :rat2:

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Sve te firme (Google, Garmin) mape prave na osnovu onoga što dobiju/kupe u svakoj zemlji ili regionu. Ti putevi su verovatno kod nas tako kategorisani, a asfalt nikada nije stavljen, pa je tako završilo i kod Googlea. Taman posla kada bi oni išli i svaki put proverili :D

• Zainteresovan, 863 postova
  • Motocikl: R1200GSA
Koje mape koristite u Srbiji?

Skoro iskljucivo Google mape.

I iskljucivo putni enduro motor, jer sve drugo nije za voznju po nepoznatim putevima Srbije (i mnogih drugih zemalja).

Doduse, mene uvek obraduje makadam, pa verovatno imamo drugacija ocekivanja od voznje, ali za ovo sto meni treba su Google mape odlicne.

• Svrati ponekad, 134 postova
  • Motocikl: Tražim

Onaj ko je radio na prikupljanju podataka za Gugl, prosto je bio vrlo aljkav i tim putevima koji su obeleženi na mapi jednostavno nije prošao.

Ma jok, radili enduraši, a njima sve to normalan put :lol:

• Podržavam 1

• Hronični Motociklopata, 7376 postova
  • Motocikl: Freza 600ccm Blue Thunder

Google maps koristim okvirno za izracunavanje kilometraze, a gde cu i kojim pravcem (za SRB,CG,BiH,HR) tu za krajnju proveru koristim obicne auto-karte koje kupim na pumpama, i do sad nisam imao ovakvu igranku kao kolega cikamiroslav :jee:

• Podržavam 1

• U prolazu, 52 postova

image.jpg

ovde na slici,gde se nalazi slicica auta,je STEPENISTE.

donja ulica je slepa,zavrsava se na strmom stepenistu dugom 15 metara. ko dodje odozdole zakucace se u stepenice,ko krene odozgore mrtav je 80%.

greska za ovaj put je i na iGO mapama. ovo je na Petlovom Brdu.

• Ne silazi, 5562 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

ja ih koristim cesto za planiranje, i tacno je da ima puteva koji su teski makadam (nije bas tucanik), a obelezeni su zutom bojom. Desava se jos i da ne mogu da rutiraju nekim putem jer, kada se dovoljno uvelica postoji prekid.

Google maps koristim okvirno za izracunavanje kilometraze, a gde cu i kojim pravcem (za SRB,CG,BiH,HR) tu za krajnju proveru koristim obicne auto-karte koje kupim na pumpama, i do sad nisam imao ovakvu igranku kao kolega cikamiroslav :jee:

Ima istine u tome. Uzeo sam auto kartu Srbije Magic Map i proverio puteve. Za razliku od Gugla, makadamski put je ucrtan drugačije, odnosno belom bojom i užom trakom.

Sledeća ruta biće planirana na ovoj karti pa na osnovu toga ucrtana u gugl kao plan puta. Trebalo bi da to bude Pirot-Vlasina i taj kraj

• Zainteresovan, 503 postova

Jao bre sta bre kukate ko neke seka perse.

Google ima mogućnost korigovanja puta, pa fino sada kada znaš da je to neispravno - promeni kategoriju puta sa regionalnog na lokalni ili šumski, asfalt zameni makadamom... Ostavi opis sta si radio i za nekoliko dana ce neko revidirati i objaviti izmenu.

A šta jadne gume? Šta bre štedite te motore kao da su ih turci krojili a kinezi šrafili ... Malo blata i truckanja neće uništiti motor. Ako ga i uništi, bolje tu na dvatrijes na sat nego da se to sranje koje čeka da se desi - desi na 100 ++kmh...

I vidim da je švrljanje bilo sasvim produktivno :)

Ovakve puteve volim :) :) :)

(* bo prevozno sredstvo sa kojim ne uživaš)

• Podržavam 5

• Zainteresovan, 501 postova
  • Motocikl: R 1250 GS ADV

Ako nekog put slucajno nanese da zeli od Predejana (grdelicka klisura ) da krene prema Crnoj Travi i Vlasinskom jezeru neka ga zaobidje u sirokom luku, ovde je problem i sa endurom, moze jedino hard enduro ako neko voli:

untitled.jpg

Nije meni namera da kukam, nego jednostavno ne prihvatam kao normalne pogrešne mape. To je ozbiljna firma i ne treba sebi da dozvole takvu proizvoljnost. Mogu ja da nabavim enduro motor, lepa je vožnja i van asfalta, ali to nije bio cilj putovanja i ne opravdava Gugl.

Ako hoćeš da se opremiš za sve uslove, prekrstiš se i kreneš pa šta bude, onda ti mape i ne trebaju. Znamo mi da se orijentišemo i na druge načine i ne libimo se ni kamena ni trave. Samo bi voleo civilizovan čovek eto da zna, u 21. veku, gde je put a gde nije put

• Podržavam 2

• Ne silazi, 5562 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Ako nekog put slucajno nanese da zeli od Predejana (grdelicka klisura ) da krene prema Crnoj Travi i Vlasinskom jezeru neka ga zaobidje u sirokom luku, ovde je problem i sa endurom, moze jedino hard enduro ako neko voli:

untitled.jpg

Bas ovaj put mi je bio na umu prosle godine prilikom povratka iz Bugarske...

Daj reci o cemu se radi...cime si ga prosao i kako to izgleda...

• Ne silazi, 6311 postova
  • Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Ako imaš slike, jer sam i ja nameravao možda tuda sad u avgustu. U stvari, hteo bih da se popnem na Vrtop :D

Ma nije meni namera da kukam, nego jednostavno ne prihvatam kao normalne pogrešne mape. To je ozbiljna firma i ne treba sebi da dozvole takvu proizvoljnost. Mogu ja da nabavim enduro motor, lepa je vožnja i van asfalta, ali to nije bio cilj putovanja i ne opravdava Gugl.

Ako hoćeš da se opremiš za sve uslove, prekrstiš se i kreneš pa šta bude, onda ti mape i ne trebaju. Znamo mi da se orijentišemo i na druge načine i ne libimo se ni kamena ni trave. Samo bi voleo civilizovan čovek eto da zna, u 21. veku, gde je put a gde nije put

Kartu (i gps) gledaj, seljaka pitaj - NIKAD nije omanulo :zvizduk:

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 303 postova
  • Motocikl: BMW F 650 GS

Možda si se natandrkao na motoru ali si video prelepu prirodu. :takoje: Ujedno si mi dao odličnu ideju da i ja prođem tim putem! Što se navigacije tiče, njega mi je pun "kufer". Imam Garmin Zumo 220 a rute planiram u mapsorsu (po Vuku pisano). Toliko puta greši da bez autokarte ne idem nigde, a služim se i onim "pitaj seljaka za svaki slučaj" :zdravo:

• Zainteresovan, 501 postova
  • Motocikl: R 1250 GS ADV

Doktore, ma posao jedno popodne motorm da se malo :moto3: i reko ajde da vidim ovaj put kakav je, gugle kaze da je isti kao i ovaj put preko Surdulice, i tako ti krenem ja od Predejana 3-4 km asfalt solidan malo kao moze da se pegla, kad ono poce rupe pa neki trupci na sred puta poispadali iz kamiona :staa2:, pa onda polako se topi asfalt postaje makadam i na nekih 6-7 km asfalt nestaje skroz samo rupe pa poneko parce asfalta samo prva-druga i pod mali gas,podsetilo me na apenca kada sam ga vozio po takvim putevima pre 20god, i tako na jedno 10 km sretoh neki kombi u susret pitah jos koliko ima do Crne Trave i kakav je put nadalje, kazu jos oko 20-25 km, bolje se vrati jer je put navise jos gori, kazu brze ces stici okolo preko Vlasotinca skroz ga unistili ovi sa kamionima sto vuku drva. Meni nije uzivanje taj off roud vise volim da peglam a i kasno mi bilo reko ajd da poslusam i vratih se i vise otuda ne hvala. Ne pade mi napamet da napravim neku fotku bar sa mobilni da vidite sta je

Možda si se natandrkao na motoru ali si video prelepu prirodu. :takoje: Ujedno si mi dao odličnu ideju da i ja prođem tim putem! Što se navigacije tiče, njega mi je pun "kufer". Imam Garmin Zumo 220 a rute planiram u mapsorsu (po Vuku pisano). Toliko puta greši da bez autokarte ne idem nigde, a služim se i onim "pitaj seljaka za svaki slučaj" :zdravo:

Kučajske planine su jedan od najlepših krajeva, gde ima šume, pašnjaka, reka,klisura, visoravni. Za enduro vožnju su idealne i nećeš se pokajati. Možeš da ih spojiš sa Homoljama, preko Bora i Majdanpeka, tako da ugođaj bude kompletan.

Možda usput nešto i uloviš :takoje:

Da imam terenca, išao bih ponovo s tobom-pošto sad znam put

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja