Jump to content

Moto Zajednica

Provlacenje izmedju kolona iliti filtering

Recommended Posts

• Drug član, 1260 postova

Naisao sam na jedan zanimljiv slucaj pa me je zanimalo da li netko zna kako zakon gleda na ovako nesto kod nas, a kako u Britaniji gdje je ovo snimljeno. Mozda netko zna i za druge zemlje, pa neka napise

5a3923da79da3b4294f9f49dd3a19795d54100fe.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 655 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adventure

Ne znam kako zakon gleda, ali vozaci te gledaju kao da nisi normalan (ovde kod nas)...Ako se ne varam,negde sam procitao da se u Britaniji cak uci i na polaganju.

• ♥Amor Vincit Omnia♥, 1524 postova
  • Motocikl: Fazer 600

Evo celog snimka...

Meni samo ovde nije jasno kako je on nije video, nekako bash shtrchi zena s te desne strane, vidi se sve vreme, ni u jednom trenutku nije zaklonjena kolima...

Srecom proshla je nepovredjeno, kao i vozach motora...

• Drug član, 1489 postova
  • Motocikl: Yamaha FZ1-SA

Kod nas te bas lepo oderu kaznom ako se provlacis kroz kolonu.... Mada marsovci nesto bas i ne obracaju paznju na to jer se i oni uvek provlace pa im dodje normalno, dok ovi klasicni je... samo tako. Inace u VB je dozvoljeno provlacenje, a gospodja je presla van pesackog prelaza tako da je ona kriva ( logicno gledano, kod njih se ipak vise postuje zakon nego kod nas).

Inace samo neka preporuka koju vecina vozaca zna ali o5 nebi skodilo da drugi znaju. Ako se provlacite, obratite DOBRO paznju jer ljudi ne ocekuju kod nas toliko da se neko provlaci motorom kroz kolonu, pa u ovim toplijim danima otvore vrata da se rashlade malo i onda on em ostane bez vrata, em se vi polomite, em neko se sigurno opasno povredi, pa 300 cuda... A i desava se da ukljeste kolima jer nas ne jebavaju 2% 0ljut2.gif

• nocni cuvar, 2583 postova
  • Motocikl: Yamaha nouvo elegance

Meni je ovo cist FAKE. Prvo baba u belom se vidi iz aviona a on je kao ne primecuje, drugo sumnjivo mi kako je brzo stao, trece kako mu nije pao motor, cetvrto baba je ladno otisla sa malo price, peto.... dodajte sami :takoje:

• Ne silazi, 6314 postova
  • Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Baba em što prelazi van pešačkog em što ne gleda u pravcu nailaska saobraćaja, da li je bezbedno da pređe iako sva kola stoje.

Međutim i motorciklista ide prebrzo (za moj ukus).

Ja se provlačim između kolona sa +5-10kmh razlike i pošto to radim nenametljivo vrlo često mi prave mesto da prođem.

• Podržavam 3

• Svrati ponekad, 198 postova

Koja korist od vožnje motora po gradu ako se ne provučem 1lol.gif . A i više volim da nisam zadnji u koloni i razmišljam da li će neka budala koja priča telefonom da me drkne od pozadi ( a dešavalo se nekima koje znam , meni takođe ali sam bio u kolima )

• Podržavam 1

• Ponosni BJB Redar, 1217 postova
  • Motocikl: Vespa ET4 150 (16. dvotočkaš)

Bilo je price o ovome tzv. filtering. U Francuskoj su organizovali proteste da se to dozvoli i mislim da su uspeli (ako se dobro secam oko 1200 motora je zauzelo pozicije kao da su automobili i tako vozili po gradu, nastao je opsti kolaps u parizu). U italiji je zabranjeno ali zakon obavezuje vozace vozila da ostavljaju levu stranu kolovoza za prolaz motorima a i zute trake su im dozvoljene. Nemci imaju slican zakon ali i kod njih zabranjen filtering (mislim da je zabranjen do monenta zaustavljanja kolone ispred semafora tako nesto) u spaniji i portugalu sve moze samo ne sme da se predje puna linija (a ne znam da li je i kako regulisano zakonom ali se puno toga tolerise pa i filtering) a slicno je u madjarskoj, sloveniji, austriji...

• Podržavam 2

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Bitno je da ona odmah oplete sa "Nisi mogao ici brze?", a to sto prelazi kao muha bez glave nema veze.

A on je trebao da je uprati, ali se izgleda malo opustio uz omiljenu melodiju, kao da vozi rutu 66 kroz pustinju, a ne kroz kolonu. :)

• Podržavam 1

• nocni cuvar, 2583 postova
  • Motocikl: Yamaha nouvo elegance

Zasto bi bio fake, koja korist od toga :neznam:

Baba je roknula lepo mada nista strasno.

Tebi i meni nikakve koristi ali ima ljudi koji vole da skupljaju preglede na youtube, to im je fetish, kao i lajkovi na FB, to ih pali.

• Podržavam 2

• Svrati ponekad, 175 postova

Meni ne deluje kao fake... No to i nije tema, a i potpuno se slazem sa nekim ko gore napisa nesto u stilu: cemu motor ako se ne provlacim... Послато са GT-I9300 уз помоћ Тапатока

• Svrati ponekad, 291 postova
  • Motocikl: Honda PCX 125

Zamislite kurira u BGu koji se ne provlaci :) pa slaba vajda, zar ne? Radio mesec i po dana, smarali me samo jednom, i to zbog obilazenja traktora preko pune.. Nije bilo nikog u suprotnom smeru, pandur je bio ok i pustio me je :)

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk

• U prolazu, 74 postova
  • Motocikl: Burgman 650

Off:

Zaprezno vozilo, radnu masinu itd smes da obidjes na punoj liniji. Za to ti niko nista ne moze.

• U prolazu, 16 postova
  • Motocikl: Yamaha Virago 535, Vespa T5

U starom zakonu su se drugacije razlikovali pojmovi preticanje i obilazenje. Pretices svako vozilo koje se krece brze od npr.15km/h, a obilazis bicikliste, radne masine, traktore, parkirana vozila..... Preticanje na punoj liniji svi znamo sta donosi, ali obilazenje preko pune je bilo dozvoljeno. U novom zakonu mislim da se preticanjem smatra sve sto ne stoji, pa makar islo i 1 na sat. 1hmm.gif

• Svrati ponekad, 175 postova

Preticanje na punoj liniji je ZABRANJENO, kako automobila, kamiona, tako i traktora i radnih masina. Druga je stvar sto ce saobracajac najcesce tolerisati preticanje traktora, bagera itd. Obilazenje je pojam koji se odnosi samo na vozila koja stoje i ostale prepreke na putu.

Послато са GT-I9300 уз помоћ Тапатока

• U prolazu, 74 postova
  • Motocikl: Burgman 650

Ne radi se o tolerisanju uniformisanog lica vec o toku saobracaja. Ako se zadesi da traktor ide putem na kom je puna linija i napravi citavu kolonu iza sebe jer se ne krece ni blizu propisane brzine, sta ostali ucesnici treba da rade? Da voze iza njega narednih nekoliko kilometara? Verujte da moze da se OBIDJE jer kao sto kolega Milos rece oni se krecu suvise sporo i dozvoljeno ih je obici.

Ne radi se o tolerisanju uniformisanog lica vec o toku saobracaja. Ako se zadesi da traktor ide putem na kom je puna linija i napravi citavu kolonu iza sebe jer se ne krece ni blizu propisane brzine, sta ostali ucesnici treba da rade? Da voze iza njega narednih nekoliko kilometara? Verujte da moze da se OBIDJE jer kao sto kolega Milos rece oni se krecu suvise sporo i dozvoljeno ih je obici.

Vec te neko pitao gdje to pise?

Licna interpretacija i logika nisu isto sto i slovo zakona.

• Podržavam 1

• Ponosni BJB Redar, 1217 postova
  • Motocikl: Vespa ET4 150 (16. dvotočkaš)

Ono, o čemu smo više puta raspravljali, a bilo je zabranjeno! Poslednjim izmenama, pod određenim uslovima je dozvoljeno:

Član 55.

Preticanje ili obilaženje vozač sme da vrši samo ako time ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smera kada na putu ima dovoljno prostora za bezbedno izvođenje tih radnji.

Vozač ne sme da vrši preticanje ili obilaženje kada time može ugroziti druge učesnike u saobraćaju.

Vozač ne sme vozilom da započne preticanje ili obilaženje:

15) na način da prelazi vozilom preko neisprekidane uzdužne linije pri čemu koristi saobraćajnu traku namenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smera.

Izuzetno, obilaženje u slučaju iz stava 3. tačka 15) ovog člana je dozvoljeno, pod uslovima iz stava 1. ovog člana.

Znači, i preko pune linije, pod uslovima, da ne ometa normalno kretanje vozila, koja dolaze iz suprotnog smera...

<br style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif; font-size: 14px; -webkit-text-size-adjust: auto; background-color: rgb(250, 250, 250);">

• Drug član, 547 postova
  • Motocikl: Honda Magna vf 750C

NE ZNACI preko pune linije . . . . NEGO u traci istog smera i pravca kretanja pod uslovom da ne predje u traku suprotnog pravca, tj smera kretanja vozila.

U praksi, ako naidjes na vozilo koje stoji , ili se krece brzinom manjom od dozvoljene,a u istom smeru i pravcu,i ima dovoljno mesta izmedju tog vozila i pune linije koja razdvaja od trake suprotnog pravca,mozes izvrsiti preticanje brzinom dozvoljenom saobracajnim znakom.

...

Znači, i preko pune linije, pod uslovima, da ne ometa normalno kretanje vozila, koja dolaze iz suprotnog smera...

...

Znači sta?

Tu pise da pod odredjenim uslovima smijes da obilazis preko pune linije, sto je uvijek i bilo.

Preticanje je sudeci po ovom clanu zabranjeno, pa cak i traktora koji pravi guzvu, sto je takodje uvijek bilo.

:neznam:

@best

Procitaj ponovo. Tacka 15 zabranjuje preticanje i obilazenje preko pune, a izuzetak odobrava obilazenje ukoliko se postuje stav 1.

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja