Jump to content

Moto Zajednica

Vibracije kormana.

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 376 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger Sport 660

U principu, ne podrzavam ovo grunfovanje sa vadjenjem unitrasnjih tegova. Nije mi jasno zasto se kod bilo koje operacije (montiranje stitnika ruku, rucica kocnice/kvacila...) preporucuje vadjenje fabrickih unutrasnijh tegova?

Mislim, jasno mi je u jednoj meri, jer aftermarket proizvodjaci, ne mogu da se prilagodjavaju svakom modelu (ili im je bar skuplje), pa sve svode na praznu cev i svoj materijal za montazu (kao mi za ove tegice, guma i vijci...). Mogli su da naprave ove tegici specijalno za Hondu (sa onim zazorom), ali onda ne bi bili univerzalni.

U svakom slucaju, meni je plan da montiram stitnike ruku, ali necu vaditi unutrasnje tegove. Moje je neko misljenje da ti tegovi unutra imaju neku funkciju, dodatna tezina moze samo da poboljsa stvar.

Javljam sta sam uradio...

Promenio član cikamike

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Integrisan, 9593 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Onaj snimak je nasilno cupanje unutrasnjeg tega :D 

Ne se radi tako!

Svako svoj motor neka doteruje po svom ukusu. 

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 376 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger Sport 660

Naravno, i ja se ogradih od toga. Iz tog razloga necu ni vaditi unutrasnje tegove. Nisam ni nasao dovoljno suptilan nacin da se to odradi :). Sve se svodi na to da ti unutrasnji tegovi nisu potrebni, pa ih ljudi na slican nacin vade i bacaju... Moje pitanje je jos uvek zasto? :)

@bata77 prati ovu temu dok ponovo ne proradi bioskop... 

Trenutno je proizvodnja obustavljena, iscekujemo novu shemu uskoro ;)

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 639 postova
  • Motocikl: SV650A
5 hours ago, cikamike said:

Moje je neko misljenje da ti tegovi unutra imaju neku funkciju

Honda, enduro. Ja ih vadio da bi montirao stitnike . Nakon toga, sto se tice vibracija, bilo je gore. 

• Drug član, 1183 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000A ABS '07

Ja sad gledam kako izgledaju fabrički unutrašnji tegovi na F4i, nema dve blage veze sa ovim što je kod mene.

Elem, bila opet da se vozim, snimam situaciju. Eto ne primetih da mi u stvari i nogostopi vibriraju u istom ritmu kao ručice, samo što mi to iz nekog razloga ne smeta. Vibracije odlaze i do auspuha, tu oko 5-6 je najgore, kako idu obrtaji više smanji se i skoro izgubi negde oko 10k. Nego iz nekog razloga mi najviše ruke pogađa, i to gledam uvek da se nogama i leđima držim, da ne opterećujem prednji deo.

Juče sam vozila malo sa Zlatkovim tegovima, iskreno nisam ni primetila da igde drugde stvara vibracije, al' eto, bila sam srećna jer mogu k'o čovek da vozim.

Izgleda da tegovi nisu najveći problem, moraćemo ozbiljnije da se pozabavimo ovim problemom.

Detaljno ću izveštavati kao i do sada, možda nekom bude od pomoći.

• Drug član, 2383 postova
  • Motocikl: Umočiću...
pre 21 minuta, Petre je napisao:

Honda, enduro. Ja ih vadio da bi montirao stitnike . Nakon toga, sto se tice vibracija, bilo je gore. 

Ja baš hteo da pitam jel ima moj motor te vibracije al mi bilo glupo. 

Znači ima verovatno

Svako ubijanje vibracija kreće (valjda) gumom, nabavih danas mekše crevo za gorivo. Spoljni prečnik jednak je unutrašnjem prečniku heblova. Sledeći korak je usklađivanje tegova unutrašnjem delu creva, iscrtavanje i realizacija kod komšije strugara. Pošto sam u više navrata čitala celu temu, došla sam do ideje da rasporedim težinu, nešto u hebli, nešto spolja (ružno mi da mi cela težina tega viri spolja, imam osećaj da vozim autobus, ali to je samo moje mišljenje).

crevo.JPG.f8fae128e9063e7ad1f1dfc4bc21b29b.JPG

Plan je da do 14.7. završimo pred odlazak na MAD kamp.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• moto merkat °°, 4929 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 3VD

@Alexandra995 koleginice preporucio bih rucke Pro grip 722 

Gumene presvucene sundjerom, po meni prava mera, imao ih dok nisam nabacio sa grejacima a TDM prvi model koji vozim obiluje vibracijama.

• Hvala 1

pre 6 minuta, bdada je napisao:

@Alexandra995 koleginice preporucio bih rucke Pro grip 722 

Gumene presvucene sundjerom, po meni prava mera, imao ih dok nisam nabacio sa grejacima a TDM prvi model koji vozim obiluje vibracijama.

Moraću i njih da menjam kad tad, fali mi veći komad plastike na ručici za gas.

Da, sad vidim da na crevu piše da je za vazduh i vodu, kako god, meko je, mislim da će sve to biti ok.

Sutra skidamo ove naprsle držače za tegiće i krećemo u akciju. :)

Podrzavam Dadin predlog, koristim debele sunderaste rucice, narucujem iz "moto bike" Kac... Oko 10 eura, bas ugodjaj :D 

2.jpg

3.jpg

4.jpg

• Sviđa mi se 3

Juče smo nacrtali tegove, radapcigerom počupali što je ostalo u heblovima, čim je izašlo raspalo se. Od gume ni G.

0-02-05-d59975f27e90e813e670385c804f970e7005a3faee1b62a2b856329e2935f8fe_146069903d155d70.thumb.jpg.11afb6e0ca5851cf886c333e24ed6a2f.jpg   0-02-05-bdc915baf3263cd6f4b868c52138ddcdbdf3d00cd01b124b6d6bee4e0cab4372_1728c50dab73eeb5.thumb.jpg.1f703d4a78746b6dc9c735c2b16c2589.jpg

Danas lovimo strugara da napravi. :jee3:

To nije hondin teg unutrasnji, imas u prvom postu ove teme kako izgleda.

Na slici je drzac tega, pravljeni, konus sa navojem siri deo koji je pukao i tako se za zid cevi iznutra uhvati. 

P.S. Od 2014 se zezam znaci sa tim tegovima (prvi post o njima :D ).

• Sviđa mi se 1

pre 19 minuta, N.F.S. je napisao:

To nije hondin teg unutrasnji, imas u prvom postu ove teme kako izgleda.

Na slici je drzac tega, pravljeni, konus sa navojem siri deo koji je pukao i tako se za zid cevi iznutra uhvati. 

P.S. Od 2014 se zezam znaci sa tim tegovima (prvi post o njima :D ).

Da, ovo je neka kinezarija. Evo šta sve treba unutra da ima.

bar_ends.thumb.png.f5bc97d4c11200c87145609459df394a.png

Ne znam da li da pitam strugara da li je zainteresovan da pravi za kolege sa foruma? :Joska:

Vidi "vako :D 

Moj je savet da se ne zezas sa unutrasnjim tegom, Honda je to proracunala za motocikl u fabrickom stanju, sama zamena auspuha npr. poremeti frekvenciju na kojoj rezonuje hebla i onda teg nema funkciju!

Da ne pisem na dugacko, ume masa da bude dobra ali mora se menjati tacka kontakta sa heblom iznutra i bla, bla...

Za unutrasnji teg ti trebaju evo i dve ovakve gume (po tegu) i osigurac, to se mora iz Delte poruciti.

Zapisao sam za moju F4, 320g po tegu, kontakt/guma koja se siri 35mm duzine (hvata se znaci na kraj heble iznutra). 

Jesu malo glomazniji ali sam mogao voziti bukvalno celi dan!

f4.jpg

44.jpg

45.jpg

• Sviđa mi se 1

pre 11 minuta, N.F.S. je napisao:

Vidi "vako :D 

Moj je savet da se ne zezas sa unutrasnjim tegom, Honda je to proracunala za motocikl u fabrickom stanju, sama zamena auspuha npr. poremeti frekvenciju na kojoj rezonuje hebla i onda teg nema funkciju!

Da ne pisem na dugacko, ume masa da bude dobra ali mora se menjati tacka kontakta sa heblom iznutra i bla, bla...

Za unutrasnji teg ti trebaju evo i dve ovakve gume (po tegu) i osigurac, to se mora iz Delte poruciti.

Zapisao sam za moju F4, 320g po tegu, kontakt/guma koja se siri 35mm duzine (hvata se znaci na kraj heble iznutra). 

Jesu malo glomazniji ali sam mogao voziti bukvalno celi dan!

f4.jpg

44.jpg

45.jpg

Jasno, fabričke tegove nisam mogla da nađem (tj ceo taj unutrašnji deo), verovatno mora iz inostranstva da se poruči, a dugo se čeka. Ovo više gledam kao privremeno rešenje, ako ga pogodimo, još bolje. Najviše od svega mrzim budževine, ali viša sila.

Probaćemo za sad tako kako smo zaplanirali, žurimo malo jer moram na put sledeći petak.

• U prolazu, 6 postova
  • Motocikl: Honda CBF600

Postovanje dobri ljudi,

Iscitao sam temu, slicne teme ovde a i po stranim forumima. U pitanju je honda CBF 600 SA, sa oklopom i vizirom, a ima i kofer. 

Pokusao sam skidanje i kofera i vizira za pocetak, ali ne vredi, i dalje trese kad se puste ruke. Dobro je bar ne trese korman kad se drzi normalno.

Onda promena guma, balansiranje, novi tegici na felni itd. Viljuska dobra, motor u ravni, tegici na ruckama su fabricki. I dalje trese i to ne malo nego bas jako kad se puste ruke, a miran kad se drzi normalno.

Ozbiljni ljudi poput Radeta Kocke i Joce Profimoto su pogledali i bili u fazonu 'to je honda, to je jednostavno tako, ako udjes u resavanje i trazenje sta je, bice dugo, skupo, i nema garancija da ce problem nestati'. Ima 100 opcija sta moze da bude i nazalost to je tako.

E sad, vidim da je vas dosta resilo problem sa tegovima kormana, ali trenutno se ne izradjuju vise, pa cu se strpiti i ispratiti temu ako krene opet :D

U medjuvremenu, da li je neko resavao sa amortizerom volana (steering damper) i ako jeste, molim za preporuku gde mogu da se nabave dobri, a da nije nepotpuno pakovanje bez adaptera preko aliexpressa :D

Hvala unapred od srca!

Pisem ti posle... 

Bitno je da se razdvoji vibracija od tresenja, uzrok ovome drugom je cesto lose podesena ciklistika. (Ako se podrazumevaju prave felne, gume, dobri lezajevi... itd.)

• Hvala 1

Uradi ovako pa pisi a ja cu probati da pomognem :takoje:

Prvo napumpaj gume (ja sam na cbf600sa vozio 2.5/2.9bar), onda nadji neki kruzni tok npr. i vozi jedno 2 kruga kada nema saobracaja, gas konstantan i obrati paznju na ono sto osecas u ponasanju motora.

Ako je kruzni tok, znaci da je motor u levo oboren, moras li levom rukom konstantno gurati od sebe levi rukohvat ili motor konstantno hoce da se uspravi i prosiri krug?

Na kojoj brzini Honda krece sa tresenjem? Moja je koliko se secam na oko 50/60kmh tresla ako ruke sa guvernala sklonim.

P.s. Da ponovim, geometrija se radi poslednja, kada je sve resto iskljuceno (Ram prav, lezajevi dobri (oni u vratu dobri ali i propisno stegnuti), gume, felne...)

Ma hoce cbf da zatrese, premeka je napred, potanja dosta (i 600 i 1000ccm).

Ali uvek na pustanju gasa, i uvek kada se spusti na oko 60kmh, ako ne spustis makar prst na guvernal veoma brzo bi razvila silovit "tankslaper".

Na gasu je mirna i poslusna (ako je sve ok).

Pravio sam i tegove za cbf600, i podbacivao podloske pod opruge... Resenje je bilo tvrdje opruge! (Iz louisa, 100 eura izadje par).

Evo i na cbf1000 su mi "wirth" progresivne, 15% tvrdje u inicijalnom udaru, na kocenju 30%.  Osecaj totalno drugaciji u odnosu na prijateljevu koju vozim cesto (opruge fabricke).

• Drug član, 1107 postova
  • Motocikl: CRF 1000 Africa Twin sd06

@Bogdan Jezdovicjel si probao bez bocnih kofera? Na tastovom fjr-u sam probao to resiti sa Nesinim tegovima ali nisam uspeo potpuno,ali ako se skinu bocni koferi motor miran, ne trese drzi volan pravo.

• U prolazu, 6 postova
  • Motocikl: Honda CBF600
Pre 14 sati, Vampa je napisao:

@Bogdan Jezdovicjel si probao bez bocnih kofera? Na tastovom fjr-u sam probao to resiti sa Nesinim tegovima ali nisam uspeo potpuno,ali ako se skinu bocni koferi motor miran, ne trese drzi volan pravo.

Jesam jesam, sve skinuo sto je moglo, i opet nazalost. Gume noce su Dunlop GPR, pa rekoh ajde mozda to da se promeni prednja, i onda cela ceremonija oko balansiranja i postavljanja, pa vozi i probaj drugi Dunlop, Miselin itd.. nista, opet trese preko 40kmh :/

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja