Jump to content

Moto Zajednica

VOŽNJE I PUTOVANJA

Recommended Posts

• Teoreticar ..., 12116 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Ako smem, preporucio bih program VSO Image resizer koji ja koristim. U poslednjoj verziji mozete napraviti i ram oko fotografije, vodeni zig i jos sto-sta, program to zapamti i kasnije vrlo lako, jednim klikom mozete urediti na zadatu velicinu ogroman broj slika. Sem toga, program se useli u kontekst meni, odnosno meni koji dobijate kad desnim tasterom misa kliknete na fotografiju, pa mozete raditi i na taj nacin.

http://www.vso-software.fr/products/image_resizer/download-image-resizer.php

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

I ACDSee je veoma lagan za rad sa slikama. Odredjenu sliku mozete smanjiti aktiviranjem komande "resize", pa odabrati opciju "percentage of original" u kojoj procentualno smanjujete original sliku...Prosto k'o pasulj.

... pa bih molio nekoga da navede par modela u Caffe-u.

Nego da se vratimo na temu, svaka cast oboma (i Makici i Nashu)...Izgleda da smo svi svesni da se sezoni blizi kraju pa grabimo poslednje ovogodisnje trzaje :D

Bravo za fotke (iako velike), svaka cast!!

• Zainteresovan, 503 postova

Znam da više ne vozim MZ-a, ali svejedno ću ovdje napisati mali osvrt na jednu enduro vožnjicu po Babjoj Gori. Nakon što se slupao kolega s kojim sam se vozio i opisivao vožnje ovdje, imao sam pauzu od skoro mjesec dana vožnje po brdima, što zbog kiše, što zbog posla. Konačno sam uhvatio jedan neradni dan, ustao se rano i odlučio slikati izlazak sunca iznad Starog Petrovog Sela, dakle priča ide ovako...

Jutros mi je sat zvonio u 5 i 30 sati, prerano za moj ukus, pogotovo jer sam kasno zaspao. Ajde nekako se ustanem, nisam ni za doručak, nego palim pilu i pičim put Maksimovog Hrasta. Cilj mi je uslikati izlazak sunca s vrha tornja koji se nalazi na vrhu Maksimov Hrast. Sunce izlazi u 7:03, a ja sam 20 minuta uranio, pa kratim vrijeme smrzavajući se na vjetru koji ne popušta. Izlazak sunca je uslikan i ja mogu dalje.

img-1.jpg img-2.jpg img-3.jpg img-4.jpg

Od prijatelja sam posudio GPS (Magellan Triton 500) pa sam pun samopouzdanja. Spuštam se prema selu Tisovac, odakle pokušavam naći srednjovjekovnu utvrdu Dolački Grad. Prvi uspon je malo zeznut, blatnjav i naravno da padam, čak sam uspio i preko volana preletjeti. Probam podići motor - ne ide. Probavam ja tako pola sata ali motor kao ucementiran. Nakon što sam potoršio predzanji atom snage skužim da se prilikom pada nogar spustio i ostao zabijen u zemlju, pa zbog njega nisam mogao podići motor. Ubacujem deblju granu pod motor, pa lagano na polugu podignem stroj i zaklopim nogar. Podignem motor da vidim je l sve OK i da razmislim jel mi se isplati ići dalje. Pošto ovo pišem - da, krenuo sam dalje i zapao ponovno nakon 3 metra :)

img-5.jpg img-6.jpg img-7.jpg img-8.jpg

Primjetio sam da s južne strane brda ima puno manje blata nego sa sjeverne, ima tu čak i logike. Stajem na jednoj osunčanoj visoravni, vadim doručak i pokušavam doći do malo snage. Možda nisam trebao krenuti neispavan? Nakon doučka krećem pokušavajući se držati nekakve logike, a GPS još uvijek držim sastrane, ipak sam ja Pravi Muškarac. Naravno da ni iz trećeg pokušaja nisam uspio doći do Grada, pa sam odlučio potražiti pomoć mog dobrog prijatelja i savjetnika GPS-a :) OK, sad makar znao otprilike u kojem smjeru treba ići, pa tako i biram šumske puteve, često moji putevi nisu ni putevi, nego najobičnija šuma, jer ako GPS kaže da trebam ravno ja idem ravno, tko sam ja da sumnjam.

Uglavnom, nakon par zapadanja u blatu, nekoliko sljepih skretanja i naizgled bezizlaznih situacija, evo mene kod onoga što je nekad bio Dolački Grad.

img-9.jpg img-10.jpg img-11.jpg img-12.jpg img-13.jpg img-14.jpg img-15.jpg

OK, šta sad. Mogu birati hoću li nastaviti đirati po Babjoj gori, ili preći na Papuk. Kako god, prvo do Požege po klopu, a kad sam već tamo idem do Dode i Davora, starih drugova MZ-jaša. Nakon čašice razgovora krećem kući, ali probat ću naći sela Vasin i Ćosine Laze. Gledam kartu, gledam GPS i na kraju krećem opet voziti napamet. Uspjevam pronaći cestu za koju mislim da bi trebala biti ona prava. E pa, to nije bila ta cesta, dobro me jedan čiča nije upucao nakon što sam izletio iz neke trave drito njemu pred vikendicu :) Konsolidiram se, pa nastavljam dalje i skužim tragove nekih enduro guma, pa odlučujem pratiti taj trag. Na tom području imaju 3 sela s Laze u nazivu (Vasine, Ćosine i Prnjavor), sva 3 sela nemaju 40 kuća sveukupno i možda 50 stanovnika. Usput sam naišao ne ogromnu, ponavljam, OGROMNU oranicu. Ajde, stanem izviditi o čemu se radi i skužim da to zapravo nije oranica, nego bager "ore" zemljište, pretpostavljam radi pripremu za vinograd.

img-16.jpg img-17.jpg img-18.jpg img-19.jpg img-20.jpg img-21.jpg img-22.jpg img-23.jpg

Tu negdje primjećujem da mi fali prekidač za svjetla, izgleda da ga je zakačila grana u šumi. Šteta :( Iz Laze Prnjavora idem do Požeške Koprivnice i tu opet izlazim na asvalt. Asvalt me vodi do eko sela Stara Kapela. Selo su stvarno lijepo uredili, što se može i vidjeti na slikama, a ja idem na biciklističku kružnu stazu oko sela. To je nešto što se isplati vidjeti, svako malo ima odmorište, table s imenima i slikama ptica i ostalih živina što se mogu vidjeti. Jedno odmaralište ima zanimljiv naziv "Polje pijane Marije". Ne želim znati kako je dobilo svoj naziv. Iz Stare Kapele ponovno na makadam do Pavlovaca, pa šumskim putem do Gornjeg Lipovca. Tu počinje opet zeznuti dio gdje se navigiram samo pomoću kompasa, jer znam da moram ići na zapad ako mislim doći do Crkvenih Vrhovaca. Tako je i bilo. Ovo stvarno kratko zvuči, a u stvarnosti je to više od sat vremena lutanja po šumama, vožnja potokom, nadmudrivanje s lovcima i šumarima....

img-24.jpg img-2.jpg img-26.jpg img-27.jpg img-28.jpg img-29.jpg img-30.jpg  img-31.jpg

Iz Crkvenih Vrhovaca do Škrabutnika nije problem doći, jer ih spaja makadam tipa autoput, a od Škrabutnika ponovno šuma do Maksimovog Hrasta. I to je to 8 sati i 112km kasnije sam opet tamo gdje sam počeo.

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Svaka čast za put. A fotografije su stvarno izuzetne, svaka je za izložbu.

• Zainteresovan, 760 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 850

Tek sam sad shvatila da je nas drugar "svakak" ustvari cuveni MZ-jas Josip Lazic!?!  :)

Put ti je bio super samo je teren bio tezak. Slike su odlicne!

PREKO PRECE NAOKOLO BLIZE...

-Resih da iskoristim jos malo ove lepe dane i da potrosim benzin sto je ostao u rezervoaru, dok MZ bobber ne ode da "prezimi" ponovo u radionici. Krenuo sam u nedelju, onako ne planirano do svilajnackog sela Vojska koje se nalazi pored Velike Mroave...Po prvobitnom planu marsruta je Svilajnac-Crkvenac-Glozane-Bresje-Radosin-Vojska.

Put za selo Crkvenac!

kaeMN_dscf9658pk4.jpg

Tzv. "Glozanski breg" ulazak u selo Glozane.Ja idem na brdo koje se vidi u daljini!

lynzI_dscf9659wh6.jpg

Predivan prizor!U pozadini se vidi Moravska dolina i mali deo auto puta Bg-Nis...Prosli smo pored sela Radosin.

9q8FB_dscf9667kd5.jpg

Niz citavu marsrutu put je dosta dobar (da ne kazem odlican). Ovaj pravac je ulaz u selo Vojska (gde je inace rodjen Srpski vojvoda Stevan Sindjelic). Sa desne strane se nalazi selo Radosin.

FUfuY_dscf9671ib0.jpg

S'obzirom da mestani sela Vojska imaju problem sa mostom, preko koga putuju za jagodinsku opstinu alternativni put Vas vodi preko potoka. Prava stvar za ljubitelje offroad-a...

KQTqT_dscf9672rc6.jpg

-Kada sam stigao do kraja prvoplanirane marsrute, resih da je malo popravim. Pogledam u rezervoar, ima jos benzina. A sto da se malo ne prosetam i po jagodinskom ataru...? Odmah na ulazu u ovaj atar je selo Rajkinac.

"Granicni prelaz" izmedju Svilajnca!

C71fh_dscf9674hg7.jpg

-Kada sam vec dosao do Rajkinca, odlucujem da nenajavljen posetim familiju koja se nalazi u selu Bogava, u opstini Despotovac. Tako da zbog ovog zaobilazenja (preko tri opstinska atara) sam i dao naslov "Preko prece-naokolo blize". Do Bogave moram preko sela Rajkinac-Duboka-Mali Popovic-Despotovacki atar-Bogava!

Ulaz u selo Duboka-jagodinska opstina

cf1ry_dscf9678mu9.jpg

"Sumnjiv" most izmedju sela Duboka i Mali Popovic...

enuXY_dscf9680jl4.jpg

Despotovacki atar.Put Mali Popovic-Bogava

kYcV2_dscf9683ai0.jpg

-Nakon sedeljke kod familije, povratak za Svilajnac (kroz Despotovacku opstinu) preko sela Brestovo-Veliki Popovic-Medvedja-Sedlare-Bobovo-Lukovica...

Panorama Bogave (uz obavezan MZ bobber)

HadFB_dscf9685jl3.jpg

Stigosmo u pitomu Resavu. U daljini se vidi selo Sedlare, levo od mesta slikanja je selo Troponje!

c3QK2_dscf9687xt4.jpg

Na cajgeru nesto vise od 70-tak km. MZ je sluzio kao grom, ni jednom nije ni stucnuo (ku-kuc da ga ne ureknem). Nakon ove lepe voznje preko tri opstine, mirne savesti mogu da stavim tacku na ovogodisnju sezonu a bobber da smestim u radionicu, na jos malo dorada i prepravki za narednu sezonu!

S'obzirom da ja ne prelazim 70-80 km/h, nije...Mada je temperaturna razlika bila vise nego ocigledna. Sto sam isao blize Moravi hladnije, sto dalje od Morave toplije!!

• Drug član, 1404 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Nuovo Falcone 500

Ja danas bio do Svilajnca kod  Bokilica,odneo mu neke delove za ETZ,Mihcu retrovizore i nalepnice za magarence.Isao sam ES-om.Nazalost foto aparat nisam nosio.Video se i sa Pikasom,Mihca nismo mogli da dozovemo kazu kolje neku svinju pa nece da se javi ;D.Vozio se jos malo po lokalu,sve u svemu ubio oko 100 km na Televizoru.Vreme bilo super,motorce lepo ide,bila je to prva duza voznja posle onog udesa.

Duki je ponovo u sedlu. 8)

Ja sam bila u subotu sa Lalajkom i ekipom na Ostrvici i bilo nam je super!!! Bilo oko 20-tak motora,upoznala sam neke nove ljude i bas smo se lepo druzili a i provozali. Na satu kad sam stigla kuci bilo oko 210km. Sve je u voznjama,u temi "ostrvica" a ja cu kasnije staviti i neke slicice!

• Zainteresovan, 599 postova

e svakak morat cu si i ja nabavit neku enduracu pa da mogu s tobom na ovakva osvajanja brda i plnanina ovo mi je puno vise zanimljivije bolje....... nego voznja po asfaltu ;) ;D

Evo i malo slika sa voznje do Ostrvice 1.11.2008. Bilo je lepo,i voznja i druzenje!

Skupili smo se na pumpi na ulasku u Lazarevac

Vtkjz_picture002rezolutijaekram9.jpg

w1024.png

Prvo stajanje i mali odmor za slikanje i razgovor

lMrDw_dsc01258yt0.jpg

w2048.png

CRoTD_dsc01256rt9.jpg

w2048.png

UUNol_dsc01252xb2.jpg

w2048.png

YDan6_dsc01251mv3.jpg

w2048.png

Put je bio prelep,krivine su bile za uzivanje

8vNgO_picture031rezolutijaekrad4.jpg

w1024.png

8c8o3_dsc01245fi6.jpg

w2048.png

Lalajko pokazuje Joski koji vrh osvajamo

2QSNw_dsc01265xs1.jpg

w2048.png

vD2yC_dsc01264ri3.jpg

w2048.png

Ali Joska ipak odlucuje da nastavi svoje istrazivanje motorom a mi polako krecemo ka vrhu

cUBw9_dsc01273lc9.jpg

w2048.png

• Zainteresovan, 577 postova
  • Motocikl: TS 250/3,ES 125 TROPHY , ,Yamasaki 150 skuter,

KADA VIDIM OVOLIKO LEPIH SLIKA STVARNO MI JE ZAO STO NE NOSIM FOTO APARAT.PRE PETNAEST DANA SAM PRAVIO TURU SA DVA DRUGARA FAZER 600 I KAWA NEKA 750 STARIJA I JA SA 250 MOJIM MZ-om.KRALJEVO-LAZAREVAC-VREOCI-ARANDJELOVAC-TOPOLA-KG-KRALJEVO.INACE CESTO VOZIMO ZA STUDENICU KOD USCA I NAZAD.TO JE ONO KADA NEMAMO VREMENA PA CAS.INACE NAJBOLJE SMO SE PROVELI NA TURI KRALJEVO-NOVI PAZAR-SJENICA-NOVA VAROS-ZLATIBOR-UZICE- POZEGA-CACAK-KRALJEVO ,CIRKA 400 KM SA JAGNJETINOM NA PESTERU .DVA LEPA PRAVCA ZA VOZNJU KOME SU NA PUTU.

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Kao prvo dobro dosao u MZ svet, a kao drugo pamet u glavu-dupe na motor-aparat u dzep i cepajjjjjjjjj...

Jes vala - pravo zboris !

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

E da ja malo osvezim ovu temu :

Prosle nedelje mi dodje prijatelj iz Cacka - uvezao neki viljuskar, ovde ga carinio, pa ga ja vodio po carinarnici i spedicijama ( moj teren ). Posto sam i ja imao neka posla po Cacku, krenem ja sa njim za Cacak - kolima.  Krenemo mi tako, odmah isprobamo novu obilaznicu oko Beograda - odusevim se - nema guzve, zastoja i svega ostalog sto se desava na Gazeli.

Prvu pauzu smo napravili u Stepojevcu, Svratili do " Truckcenter " .  Moj prijatelj pozove gazdu ( dosli smo kasno firma bila zatvorena ), Dodje covek otvori firmu, udjemo, kad u kancelariji mu stoji BMW RGS 850 i jos jedan nov skuter ( nisam zapamtio firmu ).  Upoznamo se mi tu, covek se zove Milan, i dokm su on i moj prijatelj obavili sluzbeni deo razgovora, ja sam  se bavio razgledanjem motora.  Posle tog " sluzbenog " dela - malo smo pricali, nasli se na istoj talasnoj duzini ( dva tocka ), dosli do zajednickih poznanika, Milan ima svoj sluzbeni sajt : WWW. truckcenter.co.yu  na koji kad odete kliknete na dugme Motori i stizete na privatni deo " Bajkeri okruga Stepojevac "  -http://www.truckcenter.co.yu/bosf1.htm  pogledajte zanimljivo je.  Na rastanku sam od milana dobio na poklon i okvir za tablicu i za motor, i za kola, a i za moped.  Jeste da covek radi sa kamionima, ali voli motore pa napravio okvire tablica i za njih ! Put smo nastavili, i oko 22.30 sam stigao na vikendicu.

U pretsoblju me je sacekala moja " Stela " koju sam ranije pominjao .

post-3891-12879010804069_thumb.jpg

post-3891-1287901080442_thumb.jpg

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja