<FOCUS> 69 Napisano Mart 21, 2014 Zainteresovan, 824 postova Prijavi odgovor kao problematičan Imam skuter Keeway ARN 125ccm, ne znam koje ulje da sipam i kolicinu u prenos. Citao sam po netu da moze SAE90 API GL-1 i sipao sam pun, super se ponasa, a kocnica zadnja je prestala da skripuce pri kocenju. Ovo sam sipao, jel problem? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hard_rock 7449 Napisano Mart 21, 2014 Ne silazi, 6084 postova Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering Prijavi odgovor kao problematičan Kolicina treba da pise na samom mestu gde se sipa-makar je tako kod mene. Sto se tice vrste ulja to zavisi mnogo od proizvodjaca skutera. Ima svakakvih gradacija i razlikuju se od proizvodjaca do proizvodjaca. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
<FOCUS> 69 Napisano Mart 21, 2014 Zainteresovan, 824 postova Prijavi odgovor kao problematičan Videcu sutra da li pise nesto pored srafica. Sada citam po netu pise za 50ccm treba oznaka API GL-3, za 125ccm API GL-4, za jace skutere API GL-5, i to SAE80w90, a ja sipao ovo gore... Na youtube sipaju ulje dok ne prelije i onda zavrnu sraf. Najgore kada nema manual za ARN na netu. Pre menjanja ulja skripala je malo kocnica zadnja kada se stisne, a sada ne skripi uopste, mada je bilo malo ulja u prenosu kada sam istocio. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6725 Napisano Mart 22, 2014 Ne silazi, 6569 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Nije problem to sto si sipao (po manualu ide 85W90), nego je problem sto ti kocnica vise ne skripi i sto si nasao malo ulja u getribi. Da ti nije crkao semering pa ulje kupa paknove? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
<FOCUS> 69 Napisano Mart 22, 2014 Zainteresovan, 824 postova Prijavi odgovor kao problematičan Buni me sto pise samo SAE90, a treba 85w90, valjda je to isto ili slicno... U voznji je pre skripala kocnica jedno vreme dok se ne zagreje i onda prestane skroz da skripi, 3-4 puta da se stisne kocnica i prestane. Da su paknovi crkli trebalo bi stalno da skriri, zar ne? Kada sam ispustio ulje smrdelo je bas, bilo je malo crnkasto na nekim mestima i izaslo nekih lupam 60-80ml. Sipao sam posle oko 120ml sigurno i u voznji se culo na sekundu skripa dok se ulje nije razbacalo, sada super koci i ne skripi uopste kada je hladan. Skoro sam kupio ovaj skuter pa nemam pojma da li je odrzavan, a rekao bi da nije nikada menjano ulje u prenosu cim ga nije bilo dovoljno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6725 Napisano Mart 22, 2014 Ne silazi, 6569 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Po servisnom uputstvu, ulje u getribi bi trebalo da se menja cesto skoro kao i u motoru. Ova brosura je na italijanskom, ali bi trebalo da ti je jasna tabela servisnih intervencija. http://www.keewaymotor.it/download/brochure/arn_061382.pdf Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hard_rock 7449 Napisano Mart 22, 2014 Ne silazi, 6084 postova Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering Prijavi odgovor kao problematičan Buni me sto pise samo SAE90, a treba 85w90, valjda je to isto ili slicno... U voznji je pre skripala kocnica jedno vreme dok se ne zagreje i onda prestane skroz da skripi, 3-4 puta da se stisne kocnica i prestane. Da su paknovi crkli trebalo bi stalno da skriri, zar ne? Kada sam ispustio ulje smrdelo je bas, bilo je malo crnkasto na nekim mestima i izaslo nekih lupam 60-80ml. Sipao sam posle oko 120ml sigurno i u voznji se culo na sekundu skripa dok se ulje nije razbacalo, sada super koci i ne skripi uopste kada je hladan. Skoro sam kupio ovaj skuter pa nemam pojma da li je odrzavan, a rekao bi da nije nikada menjano ulje u prenosu cim ga nije bilo dovoljno. Ne brigaj uvek je crno kada ispustas Ne znam samo kakve veze ima zadnja kocnica i prenos Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6725 Napisano Mart 22, 2014 Ne silazi, 6569 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Sem fizicke veze...u smislu da osovina tocka izlazi iz reduktora, nikakava druga veza ne bi smela da postoji. Narocito ne veza uz pomoc ulja. Posto osovina izlazi, kako rekosmo, iz reduktora u prostor gde su smesteni paknovi, bilo bi pozeljno da se to malo prekontrolise. Sto se skripe tice, to nije uvek pokazatelj da su paknovi (ili sta vec) istroseni. Moze da bude zbog kvaliteta, zaprljanosti (prasina) ili su se od siline kocenja pregrejali pa se povrsina...da se tako izrazim, ustaklila. Jedno dobro smirglanje obicno pomogne, ako je sve ostalo u redu, naravno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
<FOCUS> 69 Napisano Mart 22, 2014 (promenjeno) Zainteresovan, 824 postova Prijavi odgovor kao problematičan Nazalost nije prestalo da skripi, kada je hladan motor hoce da skripi kocnica i posle prestane. Mislio sam da je prestalo, ali nije. Videcu da otvorim, pa da vidim sta se desava. Vazno mi je da nisam pogresio ulje, sto sam zamenio moze samo da mu pomogne. Da je ulje proslo u kocnice tjst paknove one nebi kocile. Meni se na motoru desilo kako ti kazes povrsina ustaklila na plocicama, pa sam ih ismirglao i super kocile posle. Ali ko ce ga znati dok se ne otvori i pogledaju paknovi... Hvala za ulje, bunilo me je samo sto pise SAE 85w90, a ja sipao SAE90 i koja kolicina... Promenio Mart 22, 2014 član <FOCUS> Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
<FOCUS> 69 Napisano Mart 22, 2014 Zainteresovan, 824 postova Prijavi odgovor kao problematičan I da, pogledao sam jel pise nesto gde su srafovi, nema nista. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
<FOCUS> 69 Napisano Mart 23, 2014 Zainteresovan, 824 postova Prijavi odgovor kao problematičan Skinut tocak, skinuti paknovi, bilo je malo prljavo unutru, a paknovi su bili glatki pa sam ih ismirglao malo i sada ne skipi uopste. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
marshall 380 Napisano April 3, 2014 motordzija opste prakse, 700 postova Lokacija: Novi zaSad Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850 Prijavi odgovor kao problematičan Ako nisi siguran koju gradaciju API GL (3,4,5,6) treba da sipas, upotrebi visu. Razlika izmedju API GL 3,4,5,6 je u kolicini istog aditiva kojeg u 3 ima manje, u 4 malo vise, u 5 jos vise a u 6 najvise. Za pritiske na materijale u transmisijama malih skutera je API GL 3 ili 4 (bolje 4), u skuterima srednje velicine kao moj Eksplorer (150 ccm sa 9,5 KS) treba API GL 5, a u snaznim skuterima gde su pritisci na materijale najjaci zahteva se API GL 6. Za tvoj 125 ccm nemoj koristiti 3 i 4, trebalo bi da odgovara API GL 5, a ako sipas 6 sigurno nisi pogresio. Dakle nije gustina ulja bas presudna, koliko prisustvo dragocenog aditiva i njegovo dejstvo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
<FOCUS> 69 Napisano April 3, 2014 Zainteresovan, 824 postova Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da su cene tih ulja iste za jednu litru pa cu kupiti API GL 5 ili 6. SAE90 ulje koristim i za podmazivanje lanca tako da sto ostane dobro dodje, a ostace poprilicno od jedne litre. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
<FOCUS> 69 Napisano April 4, 2014 Zainteresovan, 824 postova Prijavi odgovor kao problematičan Kupio sam ovo ulje levo 500 i neki dinar litra. Pozadi pise API GL4, GL5. I sunuo sam u skutercic... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cvijanović 1726 Napisano April 5, 2014 Drug član, 755 postova Lokacija: Lazarevac Prijavi odgovor kao problematičan Ako nisi siguran koju gradaciju API GL (3,4,5,6) treba da sipas, upotrebi visu. Razlika izmedju API GL 3,4,5,6 je u kolicini istog aditiva kojeg u 3 ima manje, u 4 malo vise, u 5 jos vise a u 6 najvise. Za pritiske na materijale u transmisijama malih skutera je API GL 3 ili 4 (bolje 4), u skuterima srednje velicine kao moj Eksplorer (150 ccm sa 9,5 KS) treba API GL 5, a u snaznim skuterima gde su pritisci na materijale najjaci zahteva se API GL 6. Za tvoj 125 ccm nemoj koristiti 3 i 4, trebalo bi da odgovara API GL 5, a ako sipas 6 sigurno nisi pogresio. Dakle nije gustina ulja bas presudna, koliko prisustvo dragocenog aditiva i njegovo dejstvo. Probam komšijinog Sprint classica150 i u odnosu na Peogeot vivacity 100 taj Sprint ne trpi nikakav pritisak na prenosne zupčanike u zadnjem tocku......mislim,ako je tako onda ni kubikaža nije merilo tipa prenosnog ulja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...