Kemoj 11 Napisano Mart 17, 2014 Svrati ponekad, 160 postova Lokacija: Ledinci - Novi Sad Motocikl: GSX-R 750 K1 Prijavi odgovor kao problematičan kupio sam glanc-now akumulator sa oznakom ytx12-bs LANDPORT BV made in holandija 12 V 10Ah ima uputstvo za upotrebu elektrolita, kako se sipa i kako da se zatvori akumulator kad se prespe kompletna tecnost u radnji su mi rekli da je potrebno da se vozim oko 60 minuta da bi se "formirao" napunio akumulator. dali je neophodno da se puni na motoru ili moze da se poveze na punjac od kola imam izbor na punjacu 12V i 24V , koristim ga za kola / motor na 12V mislim da je minimum Amperaza 3A , pa 6A, 9A , 15A koristio bih 3A i da dodam da koristim akumulator po korisnickom uputstvu iz suzuki gsx-r750 user manual gde je preporuceno 10 ampera. stari aku. je bio 8A pretpostavljam da nemoze da naskodi za elektroniku i slicno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22262 Napisano Mart 17, 2014 Integrisan, 9585 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Mozes formirati van motora naravno... 15v/ 1A maksimalno... Taj punjac od 3A je prejak, 1/10 snage je "potaman" Pozdrav Nenad. Da dopunim... Kiselinu sipas i pustis jedno pola sata da odradi svoje, za to vreme par puta "lupnes" ovlaz akumulator sa svih strana da izbaci vazduh iz celija... Zatim spojis punjac i voltmetar, otkacinjes na 14.2v... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bumbar 3 Napisano Mart 17, 2014 U prolazu, 30 postova Lokacija: BEOGRAD Motocikl: HONDA TRANSALP xl600v Prijavi odgovor kao problematičan Ako imas uputstvo/garantni list, sve ti potanko pise. Meni je uz Vartu u sitna crevca objasnjeno kako se formira,koliko ampera, koliko dugo, sta prvo, sta drugo itd. Tako uradi i miran si. A sto ti nisu tamo formirali gde si ga kupio? Ja kad god sam kupovao akum. tamo ga formiraju i overe garanciju i vozi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kemoj 11 Napisano Mart 17, 2014 Svrati ponekad, 160 postova Lokacija: Ledinci - Novi Sad Motocikl: GSX-R 750 K1 Prijavi odgovor kao problematičan fala ljudi uz aku. sam dobijo komplet uputstvo za upotrebu elektrolita itd. po koracima sta kako i kad se radi da se lupne pomalo.... igaranciju naravno , na samom aku. pise snage punjenja : 1.2A do 5-10 sati punjenja za brzo punjenje 3A max 1 sat punjenja ok to sam skonto, nego me intreresuje dali za to PRVO punjenje "formiranje" celija mora iskljucivo na motoru da se radi. zbog manje aperaze tamo je preko 13.5V kad sam merio, ide i vise volti na 6000 obrtaja , ali ne preko 14.5 V neznam koliko Ampera na samom motoru. receno mi je u radnji da se provozam 60 minuta i to je to za prvo punjenje. nadjoh na forumu skoro sve informacije oko formiranja osim tog malog detalja prvo punjenje na punjac ili na motoru ponudili su mi da formiraju ali sam ja odbio misleci da mi regler crko sa namerom da napunim na punjacu (sto bi se pokazalo kao losa idea) posle sam merio i izgleda regler ok ali je stari aku BAS BAS muerte prva voznja i na 200m od kuce mi se ugasi na malim obrtajima pa aj guraj. sreca nigde uzbrdice p.s. Uh i kako da izmerim koliko ampera gura na akumulator kad je privezan na motor. Nisam bas s tom tematikom dovoljno jak. covek uci dok je ziv Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasha. 728 Napisano Mart 17, 2014 ., 595 postova Motocikl: yamaha xtz 750 super tenere Prijavi odgovor kao problematičan prvo punjenje na 'pametnom' punjacu 1A i ostavi ga slobodno 12-15 sati (ne moze da se 'prepuni'), punjacem se postize pun kapacitet akumulatora. na motoru dobijas samo odrzavanje postojece struje u akumulatoru, ne puni nego odrzava (ne samo za prvu upotrebu nego generalno) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4283 Napisano Mart 17, 2014 motoras, 2471 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Stavi to na motor i vozi. Ova tema je vec deset puta prezvakana na ovom forumu,zasto je tesko malo pretraziti stare teme i informisati se. sasha. Ove tvrdnje ti bas i nisu sasvim tacne. Primer-ako se aku isprazni i motor upalimo na kablove,kako posle par kilometara mozemo ugasiti vozilo i opet upaliti "na kluc"? Upalicemo zato sto se aku dopunio. Znaci nije samo odrzavanje,vec se i dopunjava. N.F.S. ti je lepo rekao kako da formiras. Posle pola sata potpoljenog u kiselinu nije obavezno punjenje. Aku je vec formiran i moze odmah na motor. A ne smeta mu ni ako ga dopunis... Kemoj,ako imas unimer,"navali" ga na ampermetar i povezi na motor. + zica na ampermetar,pa sa ampermetra na + klemu. Instrument pokazuje ustvari, smer i količinu struje, koju potrošači koriste iz dva izvora: aku i alternatora. Ako pokazuje u minus-nisi dobro okrenuo klemice od unimera. VAZNO Ovaj instrument nije predviđen za merenje jačine struje koju daje generator, ili napunjenosti akumulatora, pa se ne sme spajati između /+/ plus i /-/ minus vodova, jer može doći do oštećenja instrumenta. Al sam se raspisao... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kemoj 11 Napisano Mart 17, 2014 Svrati ponekad, 160 postova Lokacija: Ledinci - Novi Sad Motocikl: GSX-R 750 K1 Prijavi odgovor kao problematičan ok turim ga na motor kako su mi preporucili najavili su lep dan zasutra , odo ja u obilazak Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasha. 728 Napisano Mart 18, 2014 ., 595 postova Motocikl: yamaha xtz 750 super tenere Prijavi odgovor kao problematičan Stavi to na motor i vozi. Ova tema je vec deset puta prezvakana na ovom forumu,zasto je tesko malo pretraziti stare teme i informisati se. sasha. Ove tvrdnje ti bas i nisu sasvim tacne. Primer-ako se aku isprazni i motor upalimo na kablove,kako posle par kilometara mozemo ugasiti vozilo i opet upaliti "na kluc"? Upalicemo zato sto se aku dopunio. Znaci nije samo odrzavanje,vec se i dopunjava. N.F.S. ti je lepo rekao kako da formiras. Posle pola sata potpoljenog u kiselinu nije obavezno punjenje. Aku je vec formiran i moze odmah na motor. A ne smeta mu ni ako ga dopunis... Kemoj,ako imas unimer,"navali" ga na ampermetar i povezi na motor. + zica na ampermetar,pa sa ampermetra na + klemu. Instrument pokazuje ustvari, smer i količinu struje, koju potrošači koriste iz dva izvora: aku i alternatora. Ako pokazuje u minus-nisi dobro okrenuo klemice od unimera. VAZNO Ovaj instrument nije predviđen za merenje jačine struje koju daje generator, ili napunjenosti akumulatora, pa se ne sme spajati između /+/ plus i /-/ minus vodova, jer može doći do oštećenja instrumenta. Al sam se raspisao... dopunjava se ali ne do svog punog kapaciteta (nisam hteo da duzim), to se postize samo punjacem. ako hoces da ti akumulator duze traje treba ga povremeno dopunjavati punjacem, bas zato sto se vremenom na motoru/kolima prazni. posle sipanja kiseline na punjac pa tek onda na motor 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4783 Napisano Mart 18, 2014 Ne silazi, 5559 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Ja juce formirao Exide, samo se naspe elektrolit, i saceka 15min-prema uputstvu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ledu77 46 Napisano Mart 18, 2014 Svrati ponekad, 199 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: Africa RD04 Prijavi odgovor kao problematičan Ja juce formirao Exide, samo se naspe elektrolit, i saceka 15min-prema uputstvu. Koliko Ah i koja je bila cena !!?? Ja treba da uzmem 14 Ah za Africu a nemam pojma od kojeg proizvodjaca ...??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4783 Napisano Mart 18, 2014 Ne silazi, 5559 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Kupio sam ga prilikom proslog "seta" lepog vremena, pre 20-ak dana...cena nesto oko 3500 din (mogu da pogledam tacno), 12Ah, za XT 600. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kemoj 11 Napisano Mart 18, 2014 Svrati ponekad, 160 postova Lokacija: Ledinci - Novi Sad Motocikl: GSX-R 750 K1 Prijavi odgovor kao problematičan rezultati danasnjeg rada : 1. uspeo elektrolit u akumulator 2. popio kafu 15-20 minuta mozda malo +++ 3. sipao da cepa goriva 4. ceo dan se vozao na fruskoj gori upalio iz prve ko metak u pocetku motor radio ko da mu je tesko posle se valjda dopunio pa sve OK sad mi ostaje vremena da vijam punjace , i do zime cu valjda naci nesto korisno i upotrebljivo. HVLAL SVIMA na pomoci i da dodam malo zapazanje ovaj forum je veoma opsiran pokusao sam da nadjem detaljna uputstva za POCETNIKE kako se koristi now akumulator. i sve informacije sam nasao osim tog malog detalja dali je neophodno da se prvi put formira na motoru ili moze na punjacu. posvemu sudeci da je sve jedno, ako su ispunjeni uslovi za punjenje tj. ako se postuje navedeno u uputstvu za upotrebu visine napona itd. merenja amperaze cu meriti u prisustvu nekoga ko se razume u te stvari sa upotrebom unimera Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
U-Rosh 87 Napisano Mart 21, 2014 Svrati ponekad, 198 postova Lokacija: Beograd Motocikl: XRV750 RD07a Prijavi odgovor kao problematičan upalio iz prve ko metak u pocetku motor radio ko da mu je tesko posle se valjda dopunio pa sve OK Mislim da je ovde problem hladnog motora a ne ne dopunjenog akumulatora, kad se zagrejao radio je normalno. Znachi kada upalish motor, mozhe napolju da bude i +30C, treba mu par minuta da postigne radnu temperaturu i onda radi kako treba. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kemoj 11 Napisano Mart 21, 2014 Svrati ponekad, 160 postova Lokacija: Ledinci - Novi Sad Motocikl: GSX-R 750 K1 Prijavi odgovor kao problematičan upalio iz prve ko metak u pocetku motor radio ko da mu je tesko posle se valjda dopunio pa sve OK Mislim da je ovde problem hladnog motora a ne ne dopunjenog akumulatora, kad se zagrejao radio je normalno. Znachi kada upalish motor, mozhe napolju da bude i +30C, treba mu par minuta da postigne radnu temperaturu i onda radi kako treba. sada nema nikakvih problema. palim i mogu odma da idem , negasi se naravno da sacekam da se ugreje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...