Jump to content

Moto Zajednica

auto-put.....motor

Recommended Posts

• Drug član, 2247 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

@ Danko:

Dali se sećaš kada registruješ vozilo uplatnice na kojoj piše "naknada za puteve" na kojoj uopšte nije mala cifra, pa razmisli malo kolike su to pare i pored plaćanja putarina i ostalog.

A da li gazda kada otvara kafanu ulaže sopstveni novac u posao? Naravno.

Takodje ako želiš da kupuješ status u društvu ili da fasciniraš pripadnicu lepšeg pola, nemam ništa protiv, to je lični izbor.

Mislim da si opet pomešao babe i žabe...

Prirodno je da se plati kad se nešto koristi, ali prirodno je i da zdrav razum nadvlada u odredjenim situacijama!!!

Stavite na papir kilažu motora u odnosu na druga vozila, te površinu naleganja na asfalt dva točka nasuprot četiri točka, pa onda dodatni teret.... itd...

2+2=4, ali kod Velje ilića po sadašnjoj matematici je bogami 44...

Dalke, pošto ne volim da se igram žmurke, voziću se sporednim putevima, i jesti leskovačku pljeskavicu za uštedjeni novac, a podržavam svaki vid gradjanske neposlušnosti u vidu ne plaćanja putarine za motorcikle jer je u pitanju zdrav razum i prosta matematika. Kad se napravi realan cenovnik i ako uopšte možemo zajdno da se za to izborimo, a mislim da je ova planeta živi dokaz da je sve moguće, tada ova tema može da udje u istoruju...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1777 postova

Ljudi ne protestvuju jer idu linijom manjeg otpora, jer im se dozvoljava. tako je svuda, ne samo kod nas.

E sad, koliko moze da se zakljuci, a moze, drzava zna da veliki procenat motorciklista ne placa putarinu, i nista ne radi po tom pitanju, vec godinama. E to je tek lopovluk. Kradu sami od sebe, A SAMIM TIM I OD NAS. Prvo to treba komentarisati, pa tek onda nas koji tu putarinu ne placamo. Ako cemo da pricamo kao da zivimo u Bambilendu, onda treba da protestvujemo da pohapse te koji su svesni problema a nista ne rade po tom pitanju. I svako ko ne protestvuje protiv toga, SRZI PROBLEMA, radi isti prekrsaj kao mi sto ne placamo putarinu.

Sad imam pitanje za tebe Danko. Mozda gresim, i ako je tako onda ti se izvinjavam. Ali, koliko ja znam, u nasim zakonima ATV, koji ti vozis, kao kategorija ne postoji. Samim tim ga je ne moguce registrovati. Ljdui se dovijaju na razne nacine, pa ga registruju kao poljo masine. Kako si ti to regulisao? Zasto prvo nisi protestvovao ispred skupstine da uvedu kategoriju ATV u zakon pa ga onda kupio. Igranje sa rupama u zakonu je isto sto i izbegavanje placanja putarine.

Drugo, ti tu tvoju djuntu teras stalno po prirodi. Gotovo sam siguran da si ga barem jednom protero po teritoriji nekog nacionalnog parka, sto je zabranjeno. Znas da nema sluzbe koja to kontrolise, pa ti nece naplatiti kaznu i teraj. Isto i mi znamo da nema sluzbe koja ce nam naplatiti putarinu i teraj. Sa tim sto mi stetimo materijalno, a motorno vozilo u nacionalnom parku daleko vise...

• Svrati ponekad, 203 postova
  • Motocikl: Yamaha FZ8

@cope:

naknada za puteve je nekih 100 dinara (baš je sad aktuelna neka tema gde se o tome raspravlja), međutim osim autoputeva u državi Srbiji postoje mnogi putevi koje je potrebno održavati i graditi a za koje se ne plaća putarina, tako da ta naknada za puteve nema nikakve veze sa putarinom.

Zdrav razum kaže da ne treba krasti, i krađu je glupo pravdati bilo čime. Ako već kradeš onda ćutiš i poklopiš se ušima, a ne hvalisaš se na sav glas time, i pravdaš nekim kalimero razlozima. Koliko vas koji ne plaćate putarinu je diglo glas protiv cena putarine i preuzelo neku konkretnu akciju?

@dane:

Konkretno da odgovorim na pitanja. Ja sam svoj ATV registrovao kompletno legalno i to na osnovu mišljenja više ministarstava. Nisam ja izmislio kategorizacij u koju su me svrstali, niti sam ja pisao zakone. Da sam ja postupio isto ko ovi što kradu putarinu, mogao sam naprosto da se ne cimam i ne registrujem i vozim neregistrovan (kao što gomila vlasnika ATV-ova i radi), ili da napravim falš tablice i saobraćajnu, ali nisam. Umesto toga sam se cimao po policijama, cimao sa dopisima i mišljenjima o kategorizaciji, dobio odgovore, poplaćao sve neophodne dadžbine i sada imam kompletno legalno registrovano vozilo.

Što se tiče nacionalnih parkova, svakako da se vozim po Kopaoniku stalno, međutim da je zabranjen pristup vozilima na teritoriju nacionalnog parka kako bi se onda svi oni silni automobili popeli na vrh? Ili možda krug konaka ne spada pod nacionalni park? Koliko je meni poznato (a prilično dobro mi je poznato), pristup motornim vozilima je zabranjen isključivo na skijaškim stazama i to isključivo za vreme radnog vremena skijaških staza. Tebi niko ne brani, niti može da zabrani da se ti pre ili nakon radnog vremena vozikaš po stazama, a da ne pričam o vozikanju van staza pa i u radno vreme žičara. Uostalom, sigurno ti je poznato da su putevi na crvenim barama i oko samokovske reke ustvari napravljeni od strane drvoseča koji odatle izvlače drva, što i dan danas rade... Doduše sigurno pod strogim nadzorom NP-a, ali oni ne vuku drva konjima već traktorima i kamionima...

• Zainteresovan, 575 postova
  • Motocikl: 2018 BMW C650 Sport

Ajd sad kad ste tako svi vispreni da meni objasnite sledece. Idem cesto autoputem BG-ZG od Beograda do Rume pa preko venca za NS AUTOM. I u poslednje vreme kad uzmem karticu lepo pise na njoj NS-305-XXX znaci moja registracija se automatski snimi i odstampa. Znajuci ovo nebih vam preporucio da prolazite napletne rampe bez da placate.

pisao sam ja pre jedno god. dana o tome u sličnoj ovakvoj temi.

bio na motoru, uzeo karticu u šimanovcima, i na mestu gde treba da piše br. tablice stoji: *******

ili a) čitač snima prednju tablu, ili b) kockasta dvoredna zadnja tabla zbuni čitač, ali u svakom slučaju, kad si na motoru, na kartici ti ne piše br. tablice.

probaj si sam, ako ne veruješ ;)

i nije neki izgovor za ne plaćanje putarine naše mišljenje da je ona visoka ::) pljuvanje po državnoj upravi, etiketiranje državnog aparata i sl. nije na mestu. ko je bilo ko od nas da odredi da li je putarina visoka ili ne. da li je opravdano da bude ista za 2 ili 4 točka ili ne.. mnogi sebi dosta dozvoljavaju..

takođe je bezveze da se i ovde delimo na dva tabora i prepucavamo!

dok god se toleriše ne plaćanje, svako od nas ima izbor da stane i plati, ili samo da prođe. svakom na sopstvenoj savesti.

ja sam bio u HR, A, H i nigde nisam video da je putarina za motore jevtinija nego za automobile. uvek su u istoj grupi. tamo naravno svi plaćaju. negde je jevtinija nego u SRB, a negde skuplja..

onaj koji već sebi daje za pravo da komentariše cene i raspodelu vozila na grupe, neka barem da neki primer da potkrepi svoj stav..

nemojte samo da lupkate po tastaturi, razmislite pre nego što pritisnete "pošalji"..

Preuzeto iz unutrasnjeg pravilnika Nacionalnog parka Kopaonik…  A za ono sam se vec izvinuo, mada. . .

http://www.npkopaonik.com/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=1

Postoje razlicite zone zastite u NP, ali to sada nije bitno. Po ovom clanu si ti u prekrsaju I potkrao si drzavu. Neznanje nije opravdanje, kao sto I sam znas.

I sta ce sad biti? Da li ces otici u nacionalni park I reci, izvinite ja sam 100 puta prekrsio ovo, dajte da platim I svecano obecavam da vise necu voziti po teritoriji NP mimo ovih propisa

KRETANJE I PARKIRANJE VOZILA

član 18.

Kretanje i parkiranje vozola, odnosno saobraćaj na putevima na području Nacionalnog parka obavlja se u skladu sa utvrđenim režimom saobraćaja na javnim putevima i pod uslovima utvrđenim ovim Pravilnikom:

1.kretanje motornih vozila može se vršiti samo na javnim putevima;

2.kretanje šumskim putevima dozvoljeno je za vozila Preduzeća, Vojske Jugoslavije, MUP-a, hitne pomoći i vatrogasne službe, a izuzetno i za vozila drugih korisnika na osnovu posebne dozvole Preduzeća kojom se utvrđuje pravac kretanja, svrha i vreme zadržavanja;

ja sam bio u HR, A, H i nigde nisam video da je putarina za motore jevtinija nego za automobile. uvek su u istoj grupi. tamo naravno svi plaćaju. negde je jevtinija nego u SRB, a negde skuplja..

Meni bas rekli da ni tamo ne placaju ;D

• Svrati ponekad, 159 postova

U F je putarina za motore i aute ista, u HU nije.

Da li je to je dovoljan razlog da se u Srbiji ne placa? Mislim stvaarnoo :D.

a) Budite iskreni pa recite da ne placate jer pretpostavljate da vas nece uhvatiti. Pokusavati proturiti neplacanje putarine kao gradjansku neposlusnost je kraaajne licemerno.

b) To sto neko vozi 4x4 po nacionalnom parku, igralistu za decu ili komsijinoj njivi, ne cini neplacanje putarine ispravnim.

Zahvaljujuti tom rezonovanju nam je i drzava gde je sad. Kad svi pocnu da precutno krse zakone (toboze iz protesta), reci "ispravno" i "posteno" gube na tezini. Nastaje situacija gde SVI krsimo zakone, a organi reda SELEKTIVNO primenjuju disciplinarne mere (odnosno sad imamo zakone i zakone, ako razumete sta hocu reci), sto je idealna sredina za korupciju i bezvlasce (policija svakog ima u saci, al mogu da biraju koga ce da stisnu).

(policija svakog ima u saci, al mogu da biraju koga ce da stisnu).

Pa u zavisnosti od političkih prilika i veličine tala :) vazda tako u nas bilo...

I treba da se uvede porez na više od jedne boje na motoru, na suvozača, na više od jednog kofera, na krampone na gumama............

jesi siguran? nisam primetio kad sam kupovao vinjetu.. sad ne znam ni ja..

a bio sam ubeđen da je isto, dok me ti nisi pokolebao ;D 8)

• Zainteresovan, 528 postova

Momci lepo je vreme, ja sedim i gledam forum samo zato sto sam bolestan. Sta je sa vama ?! ae manite se corava posla i prepucavanja nego motore pod dupe i na voznju. Ko voli nek ide regionalnim ko vole moze i autoputem ko oce da plati nek plati al nemoj ovde vise da malti ;) .

Da li je to je dovoljan razlog da se u Srbiji ne placa? Mislim stvaarnoo :D.

a) Budite iskreni pa recite da ne placate jer pretpostavljate da vas nece uhvatiti. Pokusavati proturiti neplacanje putarine kao gradjansku neposlusnost je kraaajne licemerno.

b) To sto neko vozi 4x4 po nacionalnom parku, igralistu za decu ili komsijinoj njivi, ne cini neplacanje putarine ispravnim.

Zahvaljujuti tom rezonovanju nam je i drzava gde je sad. Kad svi pocnu da precutno krse zakone (toboze iz protesta), reci "ispravno" i "posteno" gube na tezini. Nastaje situacija gde SVI krsimo zakone, a organi reda SELEKTIVNO primenjuju disciplinarne mere, sto je idealna sredina za korupciju i bezvlasce (policija svakog ima u saci, al mogu da biraju koga ce da stisnu).

Ja se slazem sa tobom. Ja putarinu ne placam jer NE MORAM, i zato sto je drugi ne placaju i zato sto znam da me nece "uhvatiti". Kad bi svi bili posteni i kada bi svako postovao propise bilo bi nam mnogo bolje. Posao je drzave da se postara da mi postujemo propise. A dokle god je ovako aljkava to se nece desiti i mi cemo biti aljakvi. Nijedan narod se nije rodio kulturan, vec su batinom i kaznama dovedeni u red.

Ja ne pokusavam da time sto Danko krsi propise opravdam ne placanje putarine. Potpuno si me pogresno razumeo. Pitanje je doslednosti.

(policija svakog ima u saci, al mogu da biraju koga ce da stisnu).

hehe, mali off..

uhvatio mene visokoobučeni "specijalac" u petak, koji je stajao iza znaka 40, sa radarom, dok sam bezumno jurio 68 na sat, kolima. nikakva diplomatija nije pomogla, i ćao 3 crvene iz novčanika..

udri milicijo.. ;D

• Zainteresovan, 681 postova
  • Motocikl: BMW S1000XR

ne ali stvarno ljudi, sto ne odradite 1 protest tipa onoga u HR sto su uradili? svi u red, vas 30+ i sve po dinar sitno pa na naplatne rampe. mozda ih to urazumi malo ;)

jesi siguran? nisam primetio kad sam kupovao vinjetu.. sad ne znam ni ja..

a bio sam ubeđen da je isto, dok me ti nisi pokolebao ;D 8)

Koliko se secam u HU moras kupiti vinjetu za motor, al je nesto jeftinija nego za auto.

ne ali stvarno ljudi, sto ne odradite 1 protest tipa onoga u HR sto su uradili? svi u red, vas 30+ i sve po dinar sitno pa na naplatne rampe. mozda ih to urazumi malo ;)

To bi bila prava stvar! Nas 300 da dodjemo i placamo putarinu u metalu hihi :).

Za tako nesto bi odvojio nedelju dana godisnjeg i dosao motorm :D.

Sta cemo ako se i cetvorotockasi sete isto toga :-X?

• Zainteresovan, 528 postova

To bi bila prava stvar! Nas 300 da dodjemo i placamo putarinu u metalu hihi :).

Za tako nesto bi odvojio nedelju dana godisnjeg i dosao motorm :D.

Sta cemo ako se i cetvorotockasi sete isto toga :-X?

E onda cu ja da doteram kamp prikolicu do naplatne rampe i da prodajem pivo skove i pljeskavice  ;D da vis kako ce biznis da cveta

• U prolazu, 65 postova
  • Motocikl: suzuki rmz 450 i drz 400

heheeheh,e ovo jos nisam cuo za Hrvate...dobra ideja.....ali bi se i mi i oni smorili....ma trba da se skupimo nas 300 i idemo auto putem ,svi prolazimo kroz naplatnu rampu,bez stajanja.....verujem da cemo biti na vestima,i pisace nedelju da na o nama...xexexexe 8)

heheeheh,e ovo jos nisam cuo za Hrvate...dobra ideja.....ali bi se i mi i oni smorili....ma trba da se skupimo nas 300 i idemo auto putem ,svi prolazimo kroz naplatnu rampu,bez stajanja.....verujem da cemo biti na vestima,i pisace nedelju da na o nama...xexexexe 8)

Tada bi već radila žandarmerija preko pi***

• In Mud We Trust, 1918 postova
  • Motocikl: 950ADV

ahahahahahaha ! e Cope taman bi se podsetili na vesele devedesete ! da se malo jurcamo sa "pretorijancima" !!!  ;D ;D ;D

ahahahahahaha ! e Cope taman bi se podsetili na vesele devedesete ! da se malo jurcamo sa "pretorijancima" !!!  ;D ;D ;D

Pa to :) da vidimo ko bolje ide preko njive kad počne prangijanje - mi sa enduračama ili drugovi u hummer- u, jedino što oni imaju zajeban mitraljez cal.20mm sa kumulativnim zrnom i svaki dan imaju gadjanje u bubanj potoku, pa ako te pogodi u rezervoar ekplozija izgleda ko u filmovima, tako da bi trebalo dobro da se uvozamo da bi mogli da se zezamo :):)):)

@dane:

Ako već cepidlačimo sa članovima iz pravilnika nacionalnog parka, onda pročitaj član 5. u kome se vidi da se ceo pravilnik odnosi na posetioce NP, a za one sa prijavljenim prebivalištem ili vlasnicima zemlje na teritoriji NP-a važe potpuno druga pravila ;)

Clan 4 i 5 definisu ko su posetioci. Tu pise da izmedju ostalih osobe sa prebivalistem ili vlasnici zemljista se ne smatraju posetiocima.

A u clanu koji sam ti ja naveo, odnosi se na motorna vozila, a ne na motrona vozila posetioca. U svakom slucaju nisi u pravu, konsultuj nekog pravnika pa se uveri.

Ovde se misli NA SVA MOTORNA VOZILA, osim murije, vatrogasaca, preduzeca i onih sa posebnom dozvolom, ne bitno da li vlasnistvo Miki Mausa ili nekkog ko tu zivi.

Evo samo da ti slikovito opisem da si pogresno protumacio pravilnik. Znas da je voznja motornih sanki zabranjena po skijaskim stazama za vreme rada skijalista. Onda se po ovome sto ti protumacio, to ne bi odnosilo na mestane, i po pravilu bi bilo da mestani mogu da teraju motorne sanke po skijaskim stazama za vreme rada na skijalistu. E pa to nije tako.

I zasto ovo tumacis ko cepidlacenje. Zar se u moralnim normamama ne ide do kraja, ako se vec to tako postavlja?

Isto kao da neko osudjuje nekog ko je ukro 1 000 000 evra, a vamo krade cokolade iz prodavnice.

I da se razumemo, krsenje propisa nacionalnog parka je mnogo nemoralniji cin od ne placanja putarine. Priroda i nacionalni park je nesto sto je nasledje od prirode, a put su napravili smrdljivi ljudi.

Aj da ne preskačemo član 8

član 8.

Kretanje na području Nacionalnog parka dozvoljeno je po javnim putevima, određenim stazama, površinama namenjenim za sport i rekreaciju, uređenim terenima za alpsko i nordijsko skijanje i drugim određenim i utvrđenim koridorima namenjenim posetiocima Nacionalnog parka.

Posetioci se mogu kretati, saglasno predhodnom stavu: pešice, na konju, zaprežnim i motornim vozilima namenjenim za kretanje po javnim putevima, skijama, snoubordom,sankama, bobom, žičarom, službenim snežnim vozilom, helikopterom, balonom, paraglajdingom, zmajem i drugim dozvoljenim sredstvima prevoza.

Aj da ne preskačemo član 8

član 8.

Kretanje na području Nacionalnog parka dozvoljeno je po javnim putevima, određenim stazama, površinama namenjenim za sport i rekreaciju, uređenim terenima za alpsko i nordijsko skijanje i drugim određenim i utvrđenim koridorima namenjenim posetiocima Nacionalnog parka.

Posetioci se mogu kretati, saglasno predhodnom stavu: pešice, na konju, zaprežnim i motornim vozilima namenjenim za kretanje po javnim putevima, skijama, snoubordom,sankama, bobom, žičarom, službenim snežnim vozilom, helikopterom, balonom, paraglajdingom, zmajem i drugim dozvoljenim sredstvima prevoza.

Tamo ti u prvom pasusu pise gde je dozvoljeno kretanje sa time sto si ti boldirao, a ja glavu dajem da si se ti vozio i van toga sto je navedeno.

Ne zelim da se raspravljam dalje, jer ne vidim poentu. Procitaj i da ju u delovima 1 kategorije zabranjeno kretanje ljudi uopste, cak i peske, osim u pratnji vodica i sa posebnim dozvolama.

Teraj tog ATV gde hoces, nije me briga, jer ni onoga koga treba nije briga. Dohvatio sam se toga samo da ti pokazem da argumenti koje si iznosio da nekoga nazoves ciganinom i lopovom, vaze i za tebe.

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja