Jump to content

Moto Zajednica

preko 200 km/h 1935 godina

Recommended Posts

  • Drug član, 1261 postova
  • Lokacija: Beograd

Mala skola klasicnih motora.

Neke davne godine jedan cika ciju su inicujali H.R.D. kupio je malu fabriki motorcikala Vincent i napravio najbolji motorcik ikad. To vam je kao kada bi danas jedan motorcikl odskocio duplo u odnosu na brzinu, upravljivos i trajnost, u odnosu na najblizeg konkurtenta. Posto sam ja stariji cika nisam bas upucen kako bi mogao da uploadujem neki tekstic sa slicicama bilo bi lepo da me neko od mladjih uputi.....

 

Mnogo godina pre toga jedan drugi cika je napravio motorcikl koji je nazvao CYCLONE, imao je ram od bicikle, nije imao nikakvo vesanje, cak nije imao ni menjac, ali je zato imao 2 cilindra  u V , 1000 ccm i 4 ventila po cilindru. To se sve desava 1911 godine u americi.Nazalost prezivelo je samo par primeraka tog motorcikla.

 

Negde izmedju ta dva dogadjaja postajao je jos jedan od vrhunskih dostignuca ljudskog uma. Brough Supperior ss 100 je postizao na pistii 250 i vise kilometara na cas, sto je pojam i za mnoge danasnje motorcikle.Lorens o arabije je imao 10-ak pa je na jednom od njih i poginuo.

 

Nadam se da sam ovim pricicama zaintrigirao neke clanove foruma, da saznaju nesto o istoriji motorciklizma, proceprkaju net i nadju pravu riznicu,,,,,,

Motorcikl se po pravilu pali na kurblu, anlaser je izmisljen za ljude koji ne zele da se pomuce da uzjasu gvozdenog konja.

 

Neki od klasicnih motora kostaju pravo bogatstvo. Nazalost kod nas ih skoro pa nema. Vecina koji su bili u Srbiji su tokom krize devedeseti prodati tajnim kanalima u inostranstvo. Probajte da u svom komsiluku nadjete neki stari motor iz 50 ih godina, kupitre ga i stavite u garazu pored svog ljubimca. Polako ga restaurirajte (ne obracajte paznju na negovu vrednost) i dovedite u sto bolje stanje. Jednog dana stavite ga u dnevnu sobu umesto lampe, i videcete caroliju. Taj komad gvozdja ima dusu koju vecina miotorcikala koji se danas proizvode nemaju. Svi se secaju 750 Foura, Z Kawe 650, CBX-a, Boldora, z 900 kawe, a posle toga mrtvo. Poneki,tek poneki motorcikl iskoci iz sivila. Cuvajte ono sto jos uvek imamo. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja