Jump to content

Moto Zajednica

Honda Africa Twin

Recommended Posts

• Drug član, 2150 postova
  • Motocikl: africa twin, durmitor, cb750 boldor

U 9 ujutro sam kod majstora. Ako on nemao ležajeve, obr'o si bostan. IMAM TVOJ BROJ TELEFONA! :D :D

nikakav problem, samo javi :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 405 postova
  • Motocikl: Africa Twin rd04

I ja bih ti poslao ;) Blizu mi je prodavnica.. I onako sam jutros isao do honde da kupim donji semening kod osovine volana... ;)

• Svrati ponekad, 156 postova
  • Motocikl: Africa Twin

Da li pumpa za gorivo treba sve vreme da radi (dok je motor ukljucen naravno)? RD04 je u pitanju.

Hacky pumpa za gorivo je pod stalnim naponom a tempo kojim radi zavisi od povratnog pritiska.

Probacu ovo da pojasnim : ukoliko je karburator pun i plovak zatvori dovod, pumpa prakticno ne radi (mozda ima jedan "otkucaj" na 10 sekundi). Ukoliko se nivo goriva u karburatoru smanjuje pumpa radi taman toliko da dopuni potroseno gorivo. Sto je vise goriva potrebno (manji povratni pritisak) pumpa je vise opterecena.

Mozete da napravite eksperiment (normalno kada je motor hladan da ne bi doslo do iznenadjenja): Otkacite izlazno crevo sa pumpe, navucite duze crevo istog precnika i pripremite posudu (isecenu plasticnu flasu) za gorivo. Drzite crevo jednom rukom i zacepite izlaz palcem. Drugom rukom dajte kontakt i potom je prislonite na pumpu. Videcete da pumpa skoro da ne radi kad je izlaz zatvoren. Kada otvorite malo protok pumpa ce da proradi. Ukoliko skroz otvorite protok, ili u krajnosti zatvorite slavinu na rezervoaru (ovo ne savetujem duze od par sekundi) pumpa ce potpuno da "poludi" .

Naravoucenije: nikada nemojte da dozvolite da ostanete bez goriva, a za vlasnike RD 07 vazi da ne voze do rezerve. Ovo je glavni razlog zasto su na ranijim modelima (koji su imali lampicu za rezervu) pumpe duze trajale.

Ja rezervoar uvek punim do vrha, ponistim kilometrazu i kada okrene 200 km stajem na pumpu (inace sa punim rezervoarom do rezerve prelazim oko 300 km).

• Podržavam 4

• Svakom po zasluzi, 12444 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

...i još jedna pametna stvar ako dosta putujete Africom:

Odsecite od neke cevi komad dužine 5 cm. Prečnik cevi neka bude isti kao i prečnik cevi na izlazu / ulazu u pumpu. U slučaju da vam u sred nedođije pumpa zakaže i motor se ugasi, izvucite oba creva iz pumpe i prosto ih nastavite ovom cevkom. Stvar radi ukoliko imate bar 1/3 goriva u rezervoaru koje će slobodnim padom ići direktno u karburatore.

• Zainteresovan, 579 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000

@Popaj Hvala lepo :takoje:

Odsecite od neke cevi komad dužine 5 cm. Prečnik cevi neka bude isti kao i prečnik cevi na izlazu / ulazu u pumpu. U slučaju da vam u sred nedođije pumpa zakaže i motor se ugasi, izvucite oba creva iz pumpe i prosto ih nastavite ovom cevkom. Stvar radi ukoliko imate bar 1/3 goriva u rezervoaru koje će slobodnim padom ići direktno u karburatore.

Mislim da takva cevcica vec postoji fabricki, bar je ja imam. Izmedju pumpe i karburatora...ne vidim za sta bi drugo mogla da sluzi sem za to.

• Drug član, 2150 postova
  • Motocikl: africa twin, durmitor, cb750 boldor

@Popaj Hvala lepo :takoje:

Mislim da takva cevcica vec postoji fabricki, bar je ja imam. Izmedju pumpe i karburatora...ne vidim za sta bi drugo mogla da sluzi sem za to.

nisi razumeo sta cika rajko kaze, u slicaju kvara benzinske pumpe cevcicom ces da premostis pumpu, tj. vozices na slobodan pad, ali pod uslovom da imas vise od 1/3 rezervoara

• Podržavam 1

Razumeo sam. Ja samo kazem da ne treba da se sece takva cevcica, da ona vec postoji u sistemu dovoda goriva, izmedju pumpe i karburatora.

U slucaju kvara pumpe, iscupa se crevo iz pumpe i sa ovom cevkom prespoji direktno na karburatore.

Cevcica.jpg

• Drug član, 1015 postova
  • Motocikl: Honda CBR 900 RR

Drugari Afrikanci imam jedno pitanje. Kolika bi bila normalna potrosnja na 200km a da se najvise, možda i 170km, vozi po otvorenom putu i ne prelazi 100km/h, sa vozačem od 100kg.

Ja sam na RD04 spustio jednom na 5l/100km brzina do 100km/h i to sa rastelovanim karburatorima...

Inace je oko 6/6.5 sa izletima do 140km/h. Otvoren put.

• Drug član, 1015 postova
  • Motocikl: Honda CBR 900 RR

Pitam iz razloga da obavetim prijatelja o potrebi intervencije na karbovima ili gde vec. Vozili smo se zajedno sa sporijim drugarima, brzine do 100km/h ali smo u principu drzali tempo na 80-85km/h kada je drugar sa Afrikom stao na pumpu na 220km usuo je nesto preko 12l. ako sam dobro ukapirao potrosnja oko 6-6,5 ali meni je i to bilo sumanuto posto sam ja na 200km sipao 8,5 jedva! Da jos napomenem da smo po mom satu vozili na oko 4000obrtaja.

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Pa, za Afriku, to je to.

I meni je slična potrošnja.

Gotovo nikako ispod 5.5 (švaler gas, do 4000 rpm) a ako BAŠ pilam onda i preko 7

@Lalajko

RD04 i 07 troše više.... I meni je RD03 trošila oko 5

• Podržavam 1

• Drug član, 4834 postova
  • Motocikl: enduro

Zoltane to je mnogo za ustelovanu Afriku, bilo koju. Na otvorenom putu pri brzini od 80-90 kmh i vozacem bilo koje tezine ne sme da predje 5 lit.

• Drug član, 2888 postova
  • Motocikl: Kliks

Pa, za Afriku, to je to.

I meni je slična potrošnja.

Gotovo nikako ispod 5.5 (švaler gas, do 4000 rpm) a ako BAŠ pilam onda i preko 7

@Lalajko

RD04 i 07 troše više.... I meni je RD03 trošila oko 5

Kad je sve kako treba, ne trose vise! Fiter za vazduh, svecice, cisti karburatori i nastelovani ventili... ispostujes ovo i u rezimu od 3500-5250rpm (80-120km/h) pri opterecenju od 130kg trosi okruglo 5 litara. Kad sam sam 4,3 litre.

• - enduro sector -, 2147 postova
  • Motocikl: adventure

Ja ne znam kako vama tako malo trose te trafike, moja nece ispod 6 osim ako je guram ;) a te varijante dvoje + 100+ km/h, opusteno ode preko 6.5 pa i do 7.5 ,,,

• Podržavam 1

• Prekidach, 1093 postova
  • Motocikl: Honda Africa Twin CRF1000L & Suzuki DR 650 SE

ili ja vozim kao da sam ukrao ili mom motoru neshto nije kako valja :) meni minimum bude oko 7,5l a max se penje do 9l :D

• U prolazu, 30 postova
  • Motocikl: honda africa twin xrv 650

ja jucer napravio krug i presao tacno 111 km. oko 25 km od toga je bio makadam , i to gadan , potrosio sam tacno 6 litara na tu predenu kilometrazu . imam rd 03 nadam se da ga ne trebam stelovat iako mi malo treperi kazaljka od obrtomjera

• Svrati ponekad, 405 postova
  • Motocikl: Africa Twin rd04

I moja hoce da proguta :D

Tipa kad sam bio full natovaren, 3 kofera, sestra i ja, pun rezervoar.. Voznja magistralom, non stop preticanje, pa koliko se secam nekih 8.5L :D

A kad sam vozio do Krusevca, iza avale me je uhvatila kisa, i nije stala do odredista, vozio sam kao po ... :D Bilo nezgodno, klizavo.. Nisam vozio auto putem.. Tu je pala ispod 6L.. Nisam presao 100km/h.. Mislim da je bila negde 5.6 i to mi je ujedno najmanja potrosnja..

A po gradu, oko 7L :)

I ja razmisljam o stelovanju.. Mislim da mu sipa malcice vise! :)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja