Jump to content

Moto Zajednica

SRBIJA-BUGARSKA-TURSKA-SIRIJA-JORDAN (PUTEVIMA LORENSA OD ARABIJE)

Recommended Posts

• Drug član, 1414 postova

Polako, moram malo da davim ko` zmija zabu, zanimljivije je...evo prvog velikog civilnog motora, rimske tvrdjave, a posle napravismo mini party, samo su nam falile djevojke ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

I dodje dan D, polazim u Arapsku Republiklu Siriju, razlicite kulture, nacin zivota, sudar civilizacija, saobracajni rok & rol, neverovatni mentalitet i opustenost Sirijaca....cim sam presao granicu poceli su da me "docekuju i ispracaju" lokalni klinci i ne samo klinci na "ljutim" makinama. Ovo mi je smetalo, jer se dokazuju, preticu, obilaze, sto mi ni najmanje ne prija i cim se ukaze prilika, dodajem gas i "bezim". Sirija je mnogo siromasnija zemlja od Turske i imao sam utisak da sam upao u vremenskiu masinu i pojavio se u pedesetim godinama...

Inace, na granici je strogo zabranjeno snimanje, slazem se sa propisima, ali kako cete vi onda videti granicu izmedju Turske i Sirije ;D ;D ::). Inace, odnosi su im zategnuti, jer imaju sporenja oko granice, pa jedni drugima traze vize i silne papire za prelaz preko iste. Inace u Siriji tovare kamione oko 3 puta vise nego kod nas; vozi Miskooo ;D. Svratim do jedne pumpe gde imaju i ulje 20/50 koje mi je neophodno, kazu , original Sirijsko. Od poznatih brendova NISTA! Podjem iza u hangar, kad ono burici, pa tociu "original" ulje na poverenje. Nemam kud`, bolje ista nego nista, trebace mi (na srecu, makina je toliko malo ulja trosila da nisam probao "sirijsko originalno ulje", mada sam nekako ubedjen da je duplo bolje od nasih ulja). Naravno, ponovo me hvata noc, ne znam gde cu nociti ni sta me ceka dalje, resavam da nocim za 50km, pa za 100, pa jos 200km i na kraju po obicaju vozim do iza ponoci...opa, evo jedne makine, mora da je pandur vozi na civilne table.

Posatavljam sator u blizini Damaska, sto dalje od naselja i ljudi. Vise volim da me rastrgnu divlje zveri nego ljudi poganim jezikom...

Sutradan ulazim u Damask, najstariji grad na svetu...osecam neko specificno postovanje prema ovom gradu. Gde god se pojavim predstavljam atrakciju i ljudi se okupljaju oko mene. Pitam pandure (koji vole da poziraju u uniformi) za hotel i oni me poslase pravo kroz gungulu malih ulicica u centru grada. Sta cu, ku` cu, pravo kroz narod, pa sta mi Bog da. Narod je ovde fantastican, izuzetno gostoljubiv i prijatan  (mogli bi mnogo toga da naucimo od njih). Jedan covek mi na cistom srpskom rece da ce mi pokazati put do hostela (ispostavilo se da je studirao medicinu u BG-u i to zajedno sa mojim caletom ;D :D;). Tako se ja dokopah smestaja sto je na ovakvim putovanjima najvaznija stavka.

Milion starih zanatskih radionica, a ko voli zmije moze da pazari...(covek u travi nije pijan, vec umoran i odmara potpuno siguran za svoju bezbednost).

Da odmorim stare kosti ;D. Reka (ono sto je od nje ostalo) u Damasku. Kako se razlikuje moderni (evropsko-americki) adventure biker od srpskog? Srpski bajker vozi i sa srafovima u kacigi (parola snadji se ;D :D). Imaju i hriscansku literaturu, a ima i vestica...

Spomenik najcuvenijem arapskom vojskovodji iz srednjeg veka Salahadinu! Namirisah prodavnice moto opreme i motora do 150ccm kako zakon nalaze ::) :o, posle izvrsih zamenu slomljenih za ganci nove migavce, a la Tajland ;D, a palo je i pretakanje goriva iz tajnog rezervoara.

• Svrati ponekad, 127 postova
  • Motocikl: Honda Hornet CB900F 2006

DOBRODOŠAO KUĆI AMBASADORE !!!

Pretpostavljam da je pun adresar novih prijatelja, a to je ono što svim tim putovanjima daje čar !

Sve najbolje !

Gde god se pomerim svuda slika najboljeg motora, cak i u hotelu na ivici pustinje ;D. Znaju ljudi sta valja :D. A u gradu, sta, bicikl, ali sa motorom, u pravom smislu te reci. Uvece divan prizor, hiljade lastavica prekrile su horizont...

Zanimljiva vrata za samoubice...! Odoh sa Hungom da iznajmimo auto za njega, pa se malo vozasmo u potrazi za slobodnim, mladim i lepim sirijkama...predvece odoh na brdo iznad Damaska odakle se pruza fantastican vidik na grad i Liban...

post-381-12878998516695_thumb.jpg

Ne mogu ja bez demonstracija pa to ti je....resih da izadjem iz Damaska (mada teska srca) i odem dublje u pustinju do nekih manastira u Sidnaji i gradicu u stenama Maluli u kome je na desetine crkava i manastira. I sve bi bilo lepo da ja iz Sidnaje ne vidoh planinu koja vodi pravo u nigde, a to je ono sto me privlaci, hocu pustinjski off road...i konacno ono sto je bio cilj mog putovanja, pustinja.....

Srecom, u vr` planine naletoh na cobanina zahvaljujuci kome se uslikah u voznji ;D. Posle nekog vremena poce da duva veoma jak vetar gotovo olujne jacine (obara motor sa stendera) i kada sam mislio da stanem i postavim sator naidjoh na neku kolibicu u daljini. Da li je moguce, ili je ovo fatamorgana. Kad se priblizih kolibici (nadajuci se da su stanovnici, ako ih ima, miroljubivi), covek izadje iz nje i mahanjem me pozva da pridjem blize. Dobro je, izgleda da su dobrog raspolozenja (jedno je ocekivati prijateljski pristup u civilizaciji, ali ovde sve izgleda nekako drugacije i osetljivije). Kada sam nekako utvrdio motor nadajuci se da se ipak nece izvrnuti, udjoh i upoznah se sa mojim novim domacinima koji me odmah ponudise cajem i maksimalnom gostoljubivoscu. Na kraju saam dobio poklon na koji sam ponosan, jer znam da je dat od srca, tradicionalnu esarpu, tzv. arafatku. Jedan od njih zna po neku rec engleskog, pa uz povuci potegni, raspredosmo i o politici, okupiranim teritorijama u Palestini, americkoj politici i posto se slozismo oko svih pitanja (oni imaju identicne probleme sa globalistima kao i mi), rastasmo se u zdravlju i prijateljstvu uz upozorenje da oni zatvaraju koze (koje ne znam kako prezivljavaju na ovakvom terenu), jer ima pustinjskih vukova i da budem oprezan, sto ja ne shvatih suvise ozbiljno, a i tek je rano popodne.

Jos ljudi navalili da mi jedan od njih pokaze "put" kojim cu uspeti da dodjem do civilizacije. Iza kuce ugledah ljutu makinu, ali posle pak km po bespucu, moj domacin zastade (na zalost, spao mu je lanac). Popravimo, krenemo, opet spadne, opet i opet. Jedva ga ubedih da se vrati i da cu naci put. Posle par km naletoh na neke "kuce" koji me okruzise i pocese da zavijaju :o. Bas glup nacin da zavrsim ovako, a i vi ne biste citali ovo sada, pa resih da im se suprotstavim, cime!? Ljutim rezanjem makine i sirenom, ako to ne upali, odoh ja  na onaj svet. Srecom, plase se sirene, ali vodja copora ih stalno vraca i huska da me prate. Problem je sto je teren takav da nema sanse da vozim brze od 30-tak km/h, jer bi pad bio neminovan. Taman kad ih izgubih iz vida (ostadose nekih par stotina metarea iza mene), PROBLEM, ambis, jaruga, uvala, ispred mene pod uglom od 70%. Ne mogu da verujem da je ovo "put" kojim su me poslali gorstaci. Pomislih da okrenem, jer mi deluje neverovatno da se moze proci ta uvala puna nekog kao sljunkovitog materijala. Ali iza su pustinjski vukovi i to prilicno gladni, a i inace ne mogu da okrenem, jer nema mesta ni nacina za tako nesto. Ku` cu, sta cu, prekrstim se i pravac u jarugu :o. Zamislite scenu, ispred nemoguc teren, iza gladne zverke, okolo pustinja, onu kucicu sam davno ostavio za sobom, a lepo ssu mi ljudi rekli da se vratim, jer je teren pretezak. Ako sad padnem, stvarno sam ga ugasio. Kako sam ja uspeo sa svom onom opremom i tezinom motora da prodjem taj ambis, ne znam ni sam, znam samo da sam zamislio da vozim husquarnu 250, full kros ponosan sam na ayamahu kako je sve izdrzala i to na nogama ;D :D.

Ne bi ja da ih blize upoznajem, sa ove daljine deluju pitomo, ali tamo nisu bili tako druzeljubivi ;D! U svakom slucaju, obradujem se da sam konacno na sigurnom, kad, makina se ugasi, :-\. Startujem, NISTA, nece da cuje! Ako sad ne upali, moram da je ostavim i da bezim pa dokle stignem. "Ajde , molim te, samo sad upali, ima spomenik da ti podignem u Srbiji", poceh da je preklinjem u sebi, dok ocekujem da se zivotinjke pojave na brdu iznad jaruge, oni imaju odlican osecaj kad je zrtva "na izdisaju" :-[. U frci spazih da je cok do pola izvucen (izvuko` sam ga u prvom susretu sa zverkama, da se ne bi slucajno ugasio), ja ga vratih i ponovo startovah masinu, brrrrmmmmmm, kako me obradova dobro poznati zvuk, nije htela da pali jer je vruca, a ja u frci nisam vratio cok ;D. Sad sto dalje odavde, pratim bandere sa dalekovodima i konacno izbijam na asfaltni put. Kako je lep ovaj asfalt, nikad se nisam vise obradovao toj tamno sivoj traci ;D :D! Za pola sata sam vec u pravoslavnom manastiru na vr` brda. Kasnije silazim u zenski manastir (Grcki), pravi zamak-tvrdjava, gde me srdacno docekuju i nude prenociste. Posto moram dalje u Malulu, oprastam se od njih. Na polasku  me igumanija blagoslovi zakrstivsi me uz reci "neka Bog bude sa tobom na putu", sto mi je razgalilo dusu i dalo novi podsticaj i veru da cu uspeti u ovom poduhvatu.

Nastavljam za Malulu, grad u stenama u sred pustinje sa desetinama crkava i manastira od kojih je najcuveniji manastir Svete Tekle (poznat po cudesnim isceljenjima) prvostradalne za Hristovu veru. U Maluli srecom naleteh na tablu sa natpisima, samo da je prevedem... ;D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja