Jump to content

Moto Zajednica

Koje ulje sipate u vas motor?

Recommended Posts

• Ne silazi, 6546 postova
  • Motocikl: đački pešački

Da malo osvezim temu a i da pitam za savet :aha:

Gde bih mogao da nadjem Q8 ulje, procitao sam celu temu i gde su ljudi savetovali da ima, sada vise tamo nema a uglavnom je pisano da ima na Slapovim pumpama, hteo bih da vidim kako ce mi se motor ponasati sa fabrikom jer sam do sada uglavnom sipao Motul ili Bardahl, pa ako neko ima neku ideju gde bih mogao da nadjem, bio bih mu veoma zahvalan :Mina:

Ja sam upravo odustao od ove marke zbog nedostupnosti na tržištu, Kuvajt Petroleum je uskratio distributere i započeo samostalno ali to nije zaživelo kako treba koliko znam. Sada se više ne bih ni vratio na to ulje pored odličnog iskustva sa Fuksom.

Pojavilo se zvučno ime u jednoj beogradskoj prodavnici, ono, ful sint, rejsing, tripl dester, šatl...cena drugarska oko 6€, govori sve, više nego duplo jeftinije od sličnog po klasifikaciji. Vodite računa šta uzimate ove sezone.

• Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• BJB Maxi Scooter Club, 1083 postova
  • Motocikl: sprint explorer, Malaguti Madison S250, Suzuki Burgman 400

E pa hvala na odgovoru, tragao sam i dalje za tim uljem ali ga nisam nasao, tako da idemo dalje, trazimo neka druga ulja :zdravo:

E pa hvala na odgovoru, tragao sam i dalje za tim uljem ali ga nisam nasao, tako da idemo dalje, trazimo neka druga ulja :zdravo:

Ima jedna zaliha Q8 ali rejsing što nije preporučljivo za gradsku vožnju. Imaš dosta pisanja o uljima, iskustava i preporuka, moj izbor je poznat, sve od ulja i masti za podmazivanje i za automobil i motorcikl, Fuks-Silkolen izuzev jedne vrlo specifične paste za spojničku i set kvačila gde koristim Kastrol. Kad spomenuh mast, tražeći tu namensku natrčah na datu tamo za neku grafitnu mast, koju svi vole da koriste, tačka topljenja joj je svega 60°C, znači da joj nije mesto ni u šarkama za vrata.

• Podržavam 1

Moj skuter gazi vec 55k, Yamahin agregat i naravno poznati su da vole malo da trose vise ulja, znam da je itekako vreme da menjam karike ali to cemo za sledecu zimu, a ova ulja ja nigde nisam vidjao gde mogu da se pazare, veruj mi sto vise citam to manje znam koje ulje da sipam u masinu koja je vec dosta presla, sipao sam i Motul i Bardahl i nisam uvideo neku razliku, nisam pametan, negde sam nabasao na tekst da tako neke masine koje su dosta presle sipaju malo gusce ulje umesto 10-40 sipaju 15-50 ali koje ulje. Posto si ti prijatelju moj pametniji, upuceniji daj predlog :Mina:

• ..., 299 postova
  • Motocikl: XF 650 freewind

Moje iskustvo sa Fuks~Silkolenom je pozitivno,sokocalo mirno radi,menjac kao u sir,e sad kad dodje do mehanicke istrosenosti klipnog sklopa,tu nijedno ulje ne pomaze :jok:

• Podržavam 1

Moj skuter gazi vec 55k, Yamahin agregat i naravno poznati su da vole malo da trose vise ulja, znam da je itekako vreme da menjam karike ali to cemo za sledecu zimu, a ova ulja ja nigde nisam vidjao gde mogu da se pazare, veruj mi sto vise citam to manje znam koje ulje da sipam u masinu koja je vec dosta presla, sipao sam i Motul i Bardahl i nisam uvideo neku razliku, nisam pametan, negde sam nabasao na tekst da tako neke masine koje su dosta presle sipaju malo gusce ulje umesto 10-40 sipaju 15-50 ali koje ulje. Posto si ti prijatelju moj pametniji, upuceniji daj predlog :Mina:

:neznam:.

Ulja ima istina vrlo malo zastupljenog, uglavnom se kanališe specijalizovanim korisnicima, ako budeš hteo najavi da ti obezbedim kroz neku maloprodaju. Što se tiče Yamahe, drugaru na Fejzeru za punih 10K nije bilo potrošnje niti uočene promene u radu, prizvuku agregata, niži rang pune sintertike.

Sto se tice potrosnje ulja odnosi se na Minarelli agregate, u rangu od 250cc taj agregat nosi Yamaha Majesty i Malaguti Madison u mom slucaju, na 3000km koji mu je servisni interval po manualu on potrosi nekih 150g ulja, mada ja pokusavam da ulje menjam na 2500km, isto po manualu koristi ulje 10-40 polusintetiku gde mu u agregat staje 1200ml ulja, tako da bio bih ti veoma zahvalan ako bi mi pomogao pri kupovini ulja posto cu uskoro da mu stelujem ventile a stize polagano i servis pa da ga obradujem sa svezim uljem.

Sto se tice potrosnje ulja odnosi se na Minarelli agregate, u rangu od 250cc taj agregat nosi Yamaha Majesty i Malaguti Madison u mom slucaju, na 3000km koji mu je servisni interval po manualu on potrosi nekih 150g ulja, mada ja pokusavam da ulje menjam na 2500km, isto po manualu koristi ulje 10-40 polusintetiku gde mu u agregat staje 1200ml ulja, tako da bio bih ti veoma zahvalan ako bi mi pomogao pri kupovini ulja posto cu uskoro da mu stelujem ventile a stize polagano i servis pa da ga obradujem sa svezim uljem.

Vidi za Silkolen skuter ulje u Motoringu, bilo im je na stanju ili kod Auto Mike, pa ako ne nađeš javi se. Što se tiče intervala zamene, mislim da je ipak prekratak bez obzira na manuel mada se skuter po pravilu više arči i prosečan broj obrataja mu je relativno visok. U svojoj početničkoj sezoni i na novom skuteru čudio sam se tako kratkim servisima. Zaključio sam da je fabrika pošla od predpostavke da će generalno možda radni uslovi, kvalitet ulja i goriva biti naj grđi i da bi češće održavanje bilo poželjnije jer ne košta mnogo inače. Takođe, srpska verzija uputstva se može razlikovati od originala, vrlo vešto. Gledajući uputstva proizvođača ulja, njihovi intervali zamene se uopšte ne poklapaju sa fabričkim, bar za moj skuter. Bilo je već reči, dadoaci u ulju su temperirani na otpuštanje odnosno lepljenje na sklopove i preranom zamenom se ne postiže kvalitetan efekat kao i stalnim promenama izbora vrste i proizvođača ulja. Desetak procenata od punjenja je sasvim u redu potrošnja u okviru intervala zamene. Da naglasim, za skuter je ulje u variomatu dosta opterećeno i njega valja menjati redovno uz motorno.

• Integrisan, 9557 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Da ponovo podelim iskustvo. Kao sto ovde pisah, motor koji vozim je skoro deceniju u mom vlasnistvu, sve servise, obavezne zamene i stelovanja vrsim iskljucivo sam tako da imam prilike da pratim eventualna habanja masine... U vecini slucajeva vozim ulja namenjena auto industriji, bitno je da ispod api specifikacije ne pise "energy conserving"... Posle predjenih 9000 km i tri zamene mogu pohvaliti mobil super 2000 10w40, namenjeno je kao sto rekoh putnickom programu i bez jaso ma klasifikacije, lamele drze normalno bez znakova bilo kakvog proklizavanja, masina od startovanja mirna, zvuk normalan. Menjac lep i hladan i ugrejan...

Cena je oko 600din/l, menjam ga na 3000km.

Cuo sam razne teorije vezane za koriscenje ovih ulja u motociklima, Honda i ja vrtimo drugi krug na brojcaniku i evo nas ponovo na 52000 km... Bregaste kao nove, masina zdrava i snazna poput lokomotive... Za 10 godina koriscenja zamenih dva para spanera i lanaca u masini, set lamela i opruga i na 100000km karike i gumice ventila... Sve to u okviru redovnog odrzavanja ne zbog nekog kvara.

Govorim o koncepciski zastarelom sklopu, ponasanje novih masina sa uljima koje koristim mi nije poznato!!!

Pozdrav Nenad.

• Podržavam 2

• Drug član, 991 postova
  • Motocikl: Yamaha XT600 Rally Replica

Da li neko može da kaže koja je tačno razlika između ulja Bardahl XTM 60 20w-50 i XTC 60 20w-50?

Jedinu razliku koju sam uspeo da nadjem je razlika u API standardizaciji, tj. XTM je API SL, a XTC je API SM.

Unapred zahvalan.

• ., 595 postova
  • Motocikl: yamaha xtz 750 super tenere

xtc ima tri neka sloja zastite, a xtm dva. iz licnog iskustva, cini mi se da mi je motor bolje radio sa xtc 15w-50 nego (sad) sa xtm 20w-50. xtm sam uzeo jer nisu imali xtc

• ODUSTO OD DIJETE, 2644 postova
  • Motocikl: GSX650F & NMAX155

Evo i ja da postavim jedno pametno pitanje : koje ulje da sipam u GSX650F-2008, prešao 26K.km i usput koji filter ulja preporučujete. Ovo sad prvi put radim u svojoj režiji. :stabre:

Spremam se polako za zamenu ulja, antifriza, svećica, filtera vazduha, kad malo otopli da to izmenjam. Motor najviše vozim van grada i na temperaturi od recimo 15C pa naviše, zimi je u šteku tj ne vozim ga kad je hladno.:moto3:

• Drug član, 1520 postova
  • Motocikl: KTM 990 Adventure, KTM Lc4 Adventure-R 640

@ZEMZEM

Bel-Ray EXP Synthetic Ester Blend 10W-40 – polusintetičko ulje na bazi sintetičkog estera. Dizajnirano je za sport i turing 4T motocikle. Pruža izvanrednu zaštitu od habanja prilikom startovanja i u ekspoloataciji na visokim temperaturama. Prevazilazi najnovije standarde API SM i JASO MA2

53170C19-1358-7148-99A0-2CB70E916521_thumb.jpg

Ima, u Auto Mika u Zemunu baš pitao pre neki dan ali nisam bio siguran da li je dovoljno kvalitetan za motor pa da proverim :zdravo:

Trebalo bi da su sam vrh kada su filteri u pitanju, e sad ako su lagali mene onda... :moto3:

Mann je u glavnom u svim nemačkim automobilima i u paralelno sa Mahle-om kao OM za BMW Motorad. Provera kvaliteta filtera je neizvodljiva praktično osim ako nema grubog faula da recimo agregat nema dobar pritisak ili pak dolazi do preteranog isceđivanja magistrale pa zaklikće pri svakom paljenju ili pri naglom skretanju. Pojednostavljeno, filter ulja ima 3 kalibrisana sita i naj finiji ne dozvoljava prolazak mikro čestica između kolena radilice i samih ležajeva i taj je naj kritičniji i naj skuplji. Mnogi kvazi proizvođači ga izostavljaju da bi oborili cenu jer posledice se skoro nikako ne mogu otkriti ili povezati sa njim. Filter ima sveukupno određenu apsorpcijsku sposobnost da uvuče u sebe prljavštinu kroz metražu filtrirajućih slojeva i takođe način pojeftinjenja je skraćivanje rolne i đubre umesto u filteru ostaje po motoru. Moj drugar koji ima dizel servis je rasturao filtere goriva i metraža je bivala i do 3 x kraća u divljacima a cena im nije bila ni upola niža. Sama težina pod rukom nije merodavna jer divljaci meću deblje kućište. Takođe oprez sa gumenim oringom, kod falševa su od mekog pvc-a koji je ipak tvrđi od gumenog i oće da se odvije na motorciklu od vibracija, lično mi se to desilo na TA. I napomena, zbog specifičnosti isključivo treba koristiti specifirani filter za konkretan agregat jer iako na oko jednaki filteri se mogu totalno razlikovati, znače ne pije vodu ono, paše od tamo nekog. Recimo BMW Bokser ima 2 ili možda 3 tipa, svi pašu između sebe al mi ni u bunilu nije palo na um da ih ukrstim.

• Podržavam 1

Meni je prodavac baš gledao po manovom katalogu i rekao da ima filter baš za motor i baš za moj tip. Samo nisam bio siguran, znam da su Manovi filteri dobri, da li ih ljudi stavljaju na motor.

• Svrati ponekad, 171 postova
  • Motocikl: XL 1000V

Poštovanje, gospodine Exp.

Da li je dobar izbor za XL1000V Varadero 2001 godište MOTUL 7100 10W50 MA2 ili imate bolji predlog?

p.s. Kakvo je Vaše iskustvo sa PUTOLINE programom? Da li je vredno pažnje?

Hvala unapred na odgovoru

Pozdrav 1zdravo.gif

Shonsi

• Svrati ponekad, 441 postova

Ah ... mesecima ništa a zatim gužva(u skladu sa sezonom).

Da se izvinim što me nema, da vremena nemam to jepoznato ali par sati mesečno ću uvek naći (nisam pobegao sa formuma).

Jedostavno sam se oslonio na mejl (ali je to samoza PP) i eto … nemama me kad je sezona počela.

Đunta me je (na sreću) zamenio (sasvim solidno) …i tako to.

Još jednom izvinjenje (trebalo je signaliziratimi na mejl ili blog).

Od sada ću redovinije obilaziti forum.

Odgovor:

Pošttovani g. “Šonsi”,

Nemam posebno bolji predlog. Motul 7100 10W-50 je jedno od (naj)boljih zavaš motor. Ovo novije ulje je baš nedostajalo u Motul asortimanu, a pravljenoje vrlo moderno i sa poslednjom generacijom aditiva uz estarsku sintetiku što jeveoma dobra kombbinacija.

Silkolene Pro Plus 10W-50 je dobro rešenje kao i Bell-RayEXS Synthetic Ester 4T 10W-50.

Putoline … sve najbolje o njima … direktnog iskustva nemam i nemamskorašnjih (moram priznati) iskustva iz druge ruke ALI bi to trebalo da je višenego O.K.

Ovde bi Nano ili Ester Tech Off Road 4+ 10W-50. (može i “obično” non offroad, a može i 10W-40, naravno)

Dobro, ono “off road” je pomalo “šminka” ali neće da škodi, zato mi se10W-50 čini boljim od 10W-40 (uz godište mašine) makar da se koristi većinom naasfaltu (verovatno).

Sada je Putoline pod Kroon Oil-om (kupili ih pre par godina) što ne bitrebalo da je loše (zemljaci su).

Tu su i Kroon (malo modifikovani Putoline, negde i ne, ovde da) Expulsa RR5W-50 (kao no. 1 od Expulsa ulja) ili 15W-50 (uz neizbežni 10W-40).

Dakle sve je ovo “tu negde”, da je nešto posebno bolje nije (bar nemnogo).

Silkolene nema MA-2 ali računajte kao da ima.

Inače Motul 10W-50 baš preporučuje za off-road (ili mešovito korišćenje)a nije bez značaja FZG 14 (uz MA-2) za menjač što je ravno nekim viskoznijimreduktorskim uljima za industriju i poprilično prevazilazi standardni “nivo” 12ili prosečne zahteve (10 do 12).

Još jednom izvinjenje za dvonedeljno kašnjenje.

Pozdrav!

P.S.

Naravno da ima jos dobrih ulja za ovaj motor (recimo Motorex Power Synth 4T 10W-50, koji bi trebao da je smesa PAO/ester ali se sam Motorex nije potrudio da to objavi) ali sam uporedio pre svega moj omiljeni trio (kvartet ... kvintet, zapravo).

Shell Advance Ultra 4T je takodje vrlo dobro ulje za ovaj motocikl (obe raspolozive gradacije) narocito ako je pre toga dugo koriscena polu/sintetika.

Doduse, ipak je ispod "estaraca" ali mnogima (vecini) ce biti vise nego dovoljno (dobro).

• Svrati ponekad, 441 postova

Nadam se da su se svi snašli i bez mene (ionako par dana postajeuobičajeno vreme reakcije zbog svega što mi se dešava, obaveze sa velikim O, pakao omča).

Svideo mi se post o korišćenju motornih ulja u motociklima (mada jezanimljivije obratno).

Nemam vremene (sigurno je tema za ceo post na blogu) ali je itekakomoguće.

Treba izbegavati NE samo “EC” (Energy Conserving) ulja nego i (čak presvega) ona sa modifikatorima trenja. Na žalost to je većina modernih sintetičkihulja za automobile (a srećom to su uglavnom ona nižih viskoznosti, 0W-20/30 ili5W-30).

5W-40 ulja ih po pravilu nemaju kao i sva PS ulja. Tu bih posebno preporučio15W-50 PS ulja (Motul, Shell, Texaco i Petronas … kod nas i nema više) koja popravilu imaju više ZDDP-a (a i viskoznost im je odlična za mnoge motocikle).Dakle svi motori koji izričito ne traže API SM ili (naročito) JASO MA-2, gde bitrebalo biti oprezan bi mogli da ih koriste. Naravno za motocikle od 2000. Na dalje(naročito one iz poslednjih 5-7 godina) ovo ne bih preporučio, jer čak isintetička ulja za automobile (5W-40) nisu 100% sintetička i motociklistička ihprevazilaze upravo po tom pitanju.

Pošto skoro neću imati vremena za (pomenuti) tekst, jedna napomena:

Moticiklistička ulja se u principu NE prave tako što se od automobilskih“oduzmu” modifikatori trenja, nego:

1) Kod “standardnih” i jeftinijih mot. ulja (ali osetno skupljih odautom.) se obično DODA tzv. “booster” (paketić) aditiv(a) u koncentraciji 0,1do 0,5% (po pravilu 0,2%) i to je to. Obično ispunjavaju JASO MA.

2) Srednja klasa ulja vodi računa da se malo prepravi i odnos baznihulja (u korist kvalitetnijih) i to su ona vrhunska PS ulja (malo više booster-aje često) i to je to. Obično (takođe) ispunjavaju (“samo”) MA.

3) Vrhunska ulja se posebno formulišu i to zato i košta. Ne kažem daopravdava svoju cenu jer obično je odgovor NE ali nema druge (možda i bolje štoje tako jer automobilska definitivno nisu za 15000 obrtaja, osim Racing uljakoja pak po pravilu ne ispunjavaju MA standard (a kamoli MA-2). Estarskesintetike posebno odskaču cenom ali to je tako jer je sirovina (bazna ulja)skupa i NE može mnogo jeftinije. Za “penzos” (umerenu) vožnju nisu, pa čak ni za povremeneizlete u crveno polje. Ipak za one koji vole da “raspale” sve ostalo je klasuniže, pa kome se šta sviđa neka bira.

Sve u svemu za većinu motocikala iz 90-tih, pažljiv odabir automobilskihulja može biti veoma isplativo rešenje. Zaista ne mogu sporiti “dežurne kritičare”i skeptike, da se motociklistička (makar ona standardna) mnogo NE (dodato kasnije, greška u kucanju) razlikuju i da nisu skupa … ALI nisu džaba na tržištu i za “ljute” makine su ipak (u mnogim slučajevima) bolja opcija (najbolja koju možete kupiti u apsolutnom smislu).

Kod novijih mašina ne bih baš “škomrčio”, dobar motocikl je dovoljno skupa stvar a i gorivo za njega da bi se mnogo štedelo na ulju.

• Podržavam 2

• Elbow dragger, 2405 postova
  • Motocikl: CBR 1KRR Luna Nera / BMW S1KRR Lexa

kolega expendable molim za objashnjenje razlike ulja i eventualnu preporuku za moj GSXF600 1998 uljaru.

razlika izmedju ova 2 ulja osim cene

http://motoland.rs/moto-delovi/ulja-i-maziva/4t-cetvorotaktna-ulja-maziva/4t-ulje-za-motor-bardahl-xtc-c60-10w40/

http://motoland.rs/moto-delovi/ulja-i-maziva/4t-cetvorotaktna-ulja-maziva/4t-ulje-za-motor-bardahl-xtm-synt-10w40/

vidim da pishe synt, jel to znachi da je sintetika u pitanju?

i recimo ova dva ulja

http://motoland.rs/moto-delovi/ulja-i-maziva/4t-cetvorotaktna-ulja-maziva/4t-ulje-za-motor-bardahl-xtc-c60-15w50/

http://motoland.rs/moto-delovi/ulja-i-maziva/4t-cetvorotaktna-ulja-maziva/4t-ulje-za-motor-bardahl-xtm-synt-15w50/

shta bi lepshe leglo za moju ljubimicu? mislim da je preporuchena polu sintetika.

Hvala unapred za odgovor! :takoje:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja