zokkac 15 Napisano Maj 25, 2012 U prolazu, 90 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Cube 1998 Prijavi odgovor kao problematičan Ovo je skroz dobra tema, nikada ne bih rekao da će biti ispričana na ovoliko stranica, neverovatno. Mr. expendable, ja sam oduševljen tvojim odgovorima, respect takođe i za sve ostale. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dejan24 322 Napisano Maj 25, 2012 Svrati ponekad, 228 postova Lokacija: Zajecar Motocikl: Aprilia Caponord ETV 1000 ccm Prijavi odgovor kao problematičan Da,da i meni je pomoglo misljenje expendablenda u vezi odabira ulja, tako da mu se ovom, prilikom zahvaljujem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
expendable 280 Napisano Maj 26, 2012 Svrati ponekad, 441 postova Prijavi odgovor kao problematičan Bez dobrih pitanja nema ni dobrih odgovora Hvala svima na poverenju! Ne treba zaboraviti ni izuzetnog 'M900' koji je samo malo manje aktivan na forumu (inače je stručnjak par ekselans). Inače (zaista) se trudim da ne favorizujem (preterano) ni jedan brend. Činjenica da (bilo koje) ulje sa zvanične JASO liste ne može da bude loše govori u prilog da se brendom ne treba opterećivati. Blago favorizovanje Motul-a i Slikolene-a je iz mog dubokog uverenja da su (makar za nijansu) bolji od konkurencije (ili da su najbolji među "jednakima") i da su se nametnuli kao top brendovi u svetu motociklizma. Brend se (naravno) plaća ali tako je kod bilo koje vrste proizvoda. Čak bih u ovom slučaju zaključio da to i nije toliko izraženo kao kod odevnih predmeta ili čak kafe ili piva gde se takođe male razlike u kvalitetu skupo naplaćuju. Mislim da zbog tog svog položaja zaslužuju malo promocije (zbog svoje cene koja naravno ne može da bude ekstra povoljna). Ako bi oni popustili (i na prosek se spustili) to bi povuklo i druge (dole navedene) da postupe isto. Ovako ih prate u stopu i daju mogućnost korisnicima da biriaju između vrlo dobrog (većina velikih imena) i odličnog pa i izuzetnog (300V i Pro 4 Plus serije). Naravno, više puta sam naglasio (a i opet ću): Bel-Ray, Putoline (te Kroon koji ih je kupio) su baš tu negde uz prethodna dva. Kao dobre kupovine su tu i Bardahl, IPone a naročito Elf. OEM Yamaha ili Honda ulja su takođe O.K. (uz malo više naplaćivanje imena) ... Castrol je sigurno dobar, Shell takođe ... itd. (originalnost proizvoda je, na žalost, još uvek nešto o čemu se treba voditi računa kod nas) Već je bilo o ovome pa da ne davim više. STOP Pozdrav svim čitaocima teme! 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ratboy 1389 Napisano Maj 26, 2012 Zainteresovan, 952 postova Prijavi odgovor kao problematičan Inače (zaista) se trudim da ne favorizujem (preterano) ni jedan brend. Činjenica da (bilo koje) ulje sa zvanične JASO liste ne može da bude loše govori u prilog da se brendom ne treba opterećivati. Znači da je ok što sam unifikovao optima long life za ceo vozni park? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
expendable 280 Napisano Maj 26, 2012 Svrati ponekad, 441 postova Prijavi odgovor kao problematičan Inače (zaista) se trudim da ne favorizujem (preterano) ni jedan brend. Činjenica da (bilo koje) ulje sa zvanične JASO liste ne može da bude loše govori u prilog da se brendom ne treba opterećivati. Znači da je ok što sam unifikovao optima long life za ceo vozni park? Zavisi koji je vozni park!! Optima Long Life (koliko se sećam) nije na JASO listi, mada može u starije motore ili V-Twin motore. Kako god, Optima je solidan brend ali više u sferi automobila i teretnih vozila (maxima). O tome sam već dosta rekao na blogu i na drugim forumima. Malo su preskupi za "jačinu" brenda ali u granicama normale. Samo Long Life ulje je O.K. za (starije) motore kojima je 20W-50 O.K. (ili čak fabrički dopušteno). Verzija 20W-60 je za motore sa (zaista) povećanom potrošnjom ulja. Obe viskozosti su pre svega za temperature iznad nule. Kod motora koji su samo stari a ne troše ulje treba ih koristiti samo u letnjem periodu. Ispunjava API SJ/CF-4 te je (kao takvo) pre svega za V-Twin motore (HD) kojima "dizelaška" ulja ne smetaju (ili čak koriste, kod starijih modela). Kod automobila se može koristiti za motore iz 80-tih i većeg dela 90-tih ali samo kada počne "troškarenje" ili za motore sa mnogo km a za letnji period. Viskoznost 20W-60 je za normalne motore malo prevelika a 20W-50 se može koristiti i do -10°C kod onih sa 15W-40 fabrički podrazumevanom vrednošću (default-om). Za stari vozni park, dakle, O.K. Za iole noviji (vozni park) makar (napravite) diversifikaciju maziva (ulja). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Robin Hood 3967 Napisano Maj 26, 2012 Princ Sherwood-a, 2447 postova Lokacija: Blokovi Prijavi odgovor kao problematičan Pitanje za kolegu Expendable... Koristim Ipone 10W50 Full power Katana i zadovoljan sam. A sad, oni imaju u ponudi i neko Stroke 4 0W40 racing ulje. Da li bi ista pozitivno dobio tim uljem? U pitanju je GSR 600... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
expendable 280 Napisano Maj 27, 2012 Svrati ponekad, 441 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ako je neko IPONE ulje bolje od "katane" onda je to upravo 0W-40 racing. Međutim ne biste ništa posebno dobili sa njim, osim ako ne planirate (makar amaterske) trke. 5/10/15W-50 se čini najboljim izborom za vaš moto(cikl)r, mada i 0/5W-40 dolazi u obzir ... i biva korisno samo pri jako visokim obrtajima motora (i možda 1-2% većoj snazi) ... što će reći - praktično nije od značaja. Može i da uštedi neki dl goriva (na 1000km) i to je to. Potencijalne mane bi se ispoljile u nekoliko drugih "disciplina", od veće potrošnje ulja, preko dugoročno slabije (ipak) zaštite istog, za nijansu lošijeg ponašanja kvačila, itd. Sve se to i ne mora ispoljiti (i neće u prvih hiljadu ili dve km, ali verovatno hoće kasnije). Moj savet je da (ipak) ostanete pri 10W-50 ulju, koje je takođe vrhunskog kvaliteta. 0W-40 je možda za par vezanih dana na poligonu (track day, na Navak-u ili tako nešto), pa da se istoči za još neki u sezoni ili odvoza još par stotina km (ili 1000km pre toga, pa se lepo ispusti). Za uobičajenu mešovitu vožnju, sa Katanom ćete biti zadovoljniji (a može i sa njim (njom) na track day, dovoljno je i to). Osim toga jeftinije je ulje (mada je to najmanje od značaja a i nije neka razlika). 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
expendable 280 Napisano Maj 27, 2012 Svrati ponekad, 441 postova Prijavi odgovor kao problematičan Uzgred, u pre prethodnog pitanja iskusio sam (za forume tipično) "sve što kažete može i biće: pogrešno protumačeno i za takve namene iskorišćeno). Iako je bilo i prizvuka humora (ironije) u zaključku o Long Life-u to me podseti da sam (zapravo) hteo da kažem: ceo blog i pisanija po forumima je zapravo baš iz razloga da se istakne zašto su neka ulja za malo bolji kvalitet dvostruko skuplja i da je kod kupovine ulja brend BITNA STVAR. Ipak, strogo (i razumno) gledavši je bukvalno kako sam već naveo: svako ulje koje ispunjava standarde koje je propisao proizvođač vaše mašine je dovoljno dobro. Ako niste zahtevan korisnik motocikla (vozila), ako želite da uštedite i u doba (aktuelne ili neke buduće, a kod nas konstantne) krize, nećete svom "ljubimcu" naškoditi ili sebe nečeg lišiti kupovinom (nekog) jeftinijeg ulja. Ipak, ako sebi možete da priuštite (na žalost sve više luksuz) da kupite nešto što je više od objektivnih potreba ili pukog ispunjenja zahteva - UČINITE TO. Kao i za sam motocikl (treba li vam 750, 900 ili 1100 kubika? ili sva snaga bilo kod pa i 600-ice?) važi: Kupovinom bilo kog proizvoda (pa čak i hrane) osim njene realne vrednosti vi (manje ili više) ispunjavate sebe (makar i svoj ego) kupovinom izuzetnog (makar samo i skupog) proizvoda. To može biti i hir ali je realno. Zašto ne biti hirovit po svom džepu ako je to nešto priuštivo (ne traži odricane bilo čega drugog bitnog)? Dakle nije sramota kupiti jeftino ulje (i time se hvaliti, a odluka jeste racionalna), a nije sramota ni kupiti sintetičko ulje makar ga ne iskoristili u potpunosti. Nije za hvaljenje ("sipam samo full sintetiku") ali JESTE za svakog od nas ono "malo lično zadovoljstvo" koje nas ispunjava (i prazni novčanike). Da li bi zatvorenih očiju primetili razliku između dva pića? Mali broj nas. Poznati su brojni testovi cola pića, piva i sličnih stvari gde su jači brendovi dobijali veće ocene od slabijih makar u čašama bilo isto piće. IME (brend) znači ipak ima uticaj i na samo razmišljanje. To nije puka otimačina, jer se BREND ne pravi preko noći, pa ni godinama već više DECENIJAMA i u to se ulaže (dosta novca). Neko to mora i da plati a da od toga nešto (makar i podsvesno) dobije. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Maj 27, 2012 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Zanimljivo, 28 strana o uljima a nigde niko nije pomenuo filter za ulje i na koliko ga menjati. Ovo ne pišem bez osnova. Sve više ljudi dolazi sa čudnim zahtevom da im se menja ulje u motoru ali "filter ne mora, menjan je prošli put". Toliko teksta o uljima da svi možemo ladno otići u bilo koji takmičarski tim i predstaviti se kao stručnjak za ulja a "filter ne mora, menjan je prošli put". Svi želimo samo najbolje za našeg malog ali iskreno, sipati 2000 din./lit. ulja a ne menjati filter je besmisleno. Par njih je došlo da im se ulje zameni "onako, u fulu" (ni dan danas mi nije jasno šta to znači) a za filter kažu da je "kinta" i da nemaju toliko. A donose 300V. Aj da proširimo priču o uljima i na filtere. Da je proširimo na deterdžente koji se sipaju neposredno pred promenu. Mnogi imaju motore iz prošlog veka (ja na prvom mestu), i sipaju "ulje u fulu" kao da će im to podmladiti motor i da se takav motor može voziti kao da je juče kupljen u radnji (nisam u toj priči). Naši motori su u proseku prešli bar duplo više nego što im piše na cajgeru. A mnogi misle da voze nov novcijat motor i hoće ful sintetiku jer je to najbolje. Jeste, ali od babe ne biva devojka pa taman je marinirali (u fulu) u sintetici. A zašto? Pa filter je "kinta". Budimo realni, Srbija je crna rupa za vozila, naročito za motocikle, što reče moj kolega. Tamo negde, na zapadu, neko to mazi, pazi, održava, poštuje servisne intervale, a onda takav motor dođe ovamo. Ovde je samo ful sintetika, menjanje u fulu (i da lje ne znam šta to znači al nema veze), filter je "kinta" i onda takvi motori nestanu sa lica zemlje. Kao da se speru sa ulica i drumova i nema ih. Pojela ih maca. U prve tri godine po dolasku u Srbiju motori promene po pet vlasnika i svaki hoće samo ful sintetiku jer ga čeka pista čim izađe sa kapije. To se kupuju samo ful pločice, ful sintetika, menja se ulje u fulu (da se ne ponavljam...), stavljaju se xenoni ali samo sa najvišim brojem (što to svetli plavo, ne vidi se po kiši i u sumrak, to nema veze), a filter je "kinta". Deterdžent... ma daj, to je prevara i od toga strada motor. "Rekao mi ortak, a on se razume u motore, onako u fulu". Kome od nas, osim manjini, treba takmičarsko ulje? Čak ni ovi naši što voze Kotlinu i Kepojebinu ne sipaju ono što im zaista treba a mnogi sipaju ono što im realno, ne treba. Nije bacanje para ako ih imaš. Široko brate ako možeš. Al nemoj da ti je filter, kinta. Nije greh sipati bolje ulje nego što ti fabrika propisuje ali ne preterujmo. Na prvom mestu mi sipamo ulje u matore, dobrim delom namučene motore, pa onda sipamo ulje u motore kojima se takmičimo čim izađemo na kapiju. Klizi lamela od Bardala. Možda, a možda i od 100.000 km. Proširimo temu ili da otvorimo novu temu o filterima, deterdženitima, svećicama, antifrizu, kvalitetu akumulatora, nagorelim i korodiranim konektorima, bajatom kočionom ulju (blato još iz doba fabrike), pa onda se vratimo na zamenu ulja u fulu i ful sintetici. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ruska 182 Napisano Maj 27, 2012 Svrati ponekad, 165 postova Lokacija: Ivanjica Motocikl: Africa Twin 750 RD04 Prijavi odgovor kao problematičan to sa filterom,ne mora menjan je prosli put je isto kao kad posle tusiranja obuces stare gace. 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bmw 1750 Napisano Maj 27, 2012 Drug član, 1693 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic Prijavi odgovor kao problematičan Zanimljivo, 28 strana o uljima a nigde niko nije pomenuo filter za ulje i na koliko ga menjati. Ovo ne pišem bez osnova. Sve više ljudi dolazi sa čudnim zahtevom da im se menja ulje u motoru ali "filter ne mora, menjan je prošli put". Toliko teksta o uljima da svi možemo ladno otići u bilo koji takmičarski tim i predstaviti se kao stručnjak za ulja a "filter ne mora, menjan je prošli put". Svi želimo samo najbolje za našeg malog ali iskreno, sipati 2000 din./lit. ulja a ne menjati filter je besmisleno. Par njih je došlo da im se ulje zameni "onako, u fulu" (ni dan danas mi nije jasno šta to znači) a za filter kažu da je "kinta" i da nemaju toliko. A donose 300V. Aj da proširimo priču o uljima i na filtere. Da je proširimo na deterdžente koji se sipaju neposredno pred promenu. Mnogi imaju motore iz prošlog veka (ja na prvom mestu), i sipaju "ulje u fulu" kao da će im to podmladiti motor i da se takav motor može voziti kao da je juče kupljen u radnji (nisam u toj priči). Naši motori su u proseku prešli bar duplo više nego što im piše na cajgeru. A mnogi misle da voze nov novcijat motor i hoće ful sintetiku jer je to najbolje. Jeste, ali od babe ne biva devojka pa taman je marinirali (u fulu) u sintetici. A zašto? Pa filter je "kinta". Budimo realni, Srbija je crna rupa za vozila, naročito za motocikle, što reče moj kolega. Tamo negde, na zapadu, neko to mazi, pazi, održava, poštuje servisne intervale, a onda takav motor dođe ovamo. Ovde je samo ful sintetika, menjanje u fulu (i da lje ne znam šta to znači al nema veze), filter je "kinta" i onda takvi motori nestanu sa lica zemlje. Kao da se speru sa ulica i drumova i nema ih. Pojela ih maca. U prve tri godine po dolasku u Srbiju motori promene po pet vlasnika i svaki hoće samo ful sintetiku jer ga čeka pista čim izađe sa kapije. To se kupuju samo ful pločice, ful sintetika, menja se ulje u fulu (da se ne ponavljam...), stavljaju se xenoni ali samo sa najvišim brojem (što to svetli plavo, ne vidi se po kiši i u sumrak, to nema veze), a filter je "kinta". Deterdžent... ma daj, to je prevara i od toga strada motor. "Rekao mi ortak, a on se razume u motore, onako u fulu". Kome od nas, osim manjini, treba takmičarsko ulje? Čak ni ovi naši što voze Kotlinu i Kepojebinu ne sipaju ono što im zaista treba a mnogi sipaju ono što im realno, ne treba. Nije bacanje para ako ih imaš. Široko brate ako možeš. Al nemoj da ti je filter, kinta. Nije greh sipati bolje ulje nego što ti fabrika propisuje ali ne preterujmo. Na prvom mestu mi sipamo ulje u matore, dobrim delom namučene motore, pa onda sipamo ulje u motore kojima se takmičimo čim izađemo na kapiju. Klizi lamela od Bardala. Možda, a možda i od 100.000 km. Proširimo temu ili da otvorimo novu temu o filterima, deterdženitima, svećicama, antifrizu, kvalitetu akumulatora, nagorelim i korodiranim konektorima pa onda se vratimo na zamenu ulja u fulu i ful sintetici. za ovo bih ti dao plus da mogu.....mada meni ne smeta toliko što se ne menja filter ulja pri zameni ulja.....svako održava motor kako i koliko hoče...največa šteta je generalka mašine i ako ljudi znaju više od servisera, zašto jih uveravati u suprotno? Veruj mi , prazan novčanik je najbolji učitelj....puno gore mi je kada se stavljaju lanci potpuno nepoznatih firmi bez atestova i kočione pločice se lepe po garažama jer se nema para za nove, a pod dupetom 100+ konja... . E , to je igra sa životom.....možda če i u Srbiji jednom doči vreme kada če se početi ceniti teško zarađeni novac...... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Grnca 1282 Napisano Maj 27, 2012 Vinyl rider, 821 postova Lokacija: Зрењанин, хоме оф тхе ДАНИ ПИВА Motocikl: VFR 800fi INTERCEPTOR the big red bee ; ДОНГО - руска машина - дрвена осовина Prijavi odgovor kao problematičan Zanimljivo, 28 strana o uljima a nigde niko nije pomenuo filter za ulje i na koliko ga menjati. Ovo ne pišem bez osnova. Sve više ljudi dolazi sa čudnim zahtevom da im se menja ulje u motoru ali "filter ne mora, menjan je prošli put". Toliko teksta o uljima da svi možemo ladno otići u bilo koji takmičarski tim i predstaviti se kao stručnjak za ulja a "filter ne mora, menjan je prošli put". Svi želimo samo najbolje za našeg malog ali iskreno, sipati 2000 din./lit. ulja a ne menjati filter je besmisleno. Par njih je došlo da im se ulje zameni "onako, u fulu" (ni dan danas mi nije jasno šta to znači) a za filter kažu da je "kinta" i da nemaju toliko. A donose 300V. Aj da proširimo priču o uljima i na filtere. Da je proširimo na deterdžente koji se sipaju neposredno pred promenu. Mnogi imaju motore iz prošlog veka (ja na prvom mestu), i sipaju "ulje u fulu" kao da će im to podmladiti motor i da se takav motor može voziti kao da je juče kupljen u radnji (nisam u toj priči). Naši motori su u proseku prešli bar duplo više nego što im piše na cajgeru. A mnogi misle da voze nov novcijat motor i hoće ful sintetiku jer je to najbolje. Jeste, ali od babe ne biva devojka pa taman je marinirali (u fulu) u sintetici. A zašto? Pa filter je "kinta". Budimo realni, Srbija je crna rupa za vozila, naročito za motocikle, što reče moj kolega. Tamo negde, na zapadu, neko to mazi, pazi, održava, poštuje servisne intervale, a onda takav motor dođe ovamo. Ovde je samo ful sintetika, menjanje u fulu (i da lje ne znam šta to znači al nema veze), filter je "kinta" i onda takvi motori nestanu sa lica zemlje. Kao da se speru sa ulica i drumova i nema ih. Pojela ih maca. U prve tri godine po dolasku u Srbiju motori promene po pet vlasnika i svaki hoće samo ful sintetiku jer ga čeka pista čim izađe sa kapije. To se kupuju samo ful pločice, ful sintetika, menja se ulje u fulu (da se ne ponavljam...), stavljaju se xenoni ali samo sa najvišim brojem (što to svetli plavo, ne vidi se po kiši i u sumrak, to nema veze), a filter je "kinta". Deterdžent... ma daj, to je prevara i od toga strada motor. "Rekao mi ortak, a on se razume u motore, onako u fulu". Kome od nas, osim manjini, treba takmičarsko ulje? Čak ni ovi naši što voze Kotlinu i Kepojebinu ne sipaju ono što im zaista treba a mnogi sipaju ono što im realno, ne treba. Nije bacanje para ako ih imaš. Široko brate ako možeš. Al nemoj da ti je filter, kinta. Nije greh sipati bolje ulje nego što ti fabrika propisuje ali ne preterujmo. Na prvom mestu mi sipamo ulje u matore, dobrim delom namučene motore, pa onda sipamo ulje u motore kojima se takmičimo čim izađemo na kapiju. Klizi lamela od Bardala. Možda, a možda i od 100.000 km. Proširimo temu ili da otvorimo novu temu o filterima, deterdženitima, svećicama, antifrizu, kvalitetu akumulatora, nagorelim i korodiranim konektorima pa onda se vratimo na zamenu ulja u fulu i ful sintetici. za ovo bih ti dao plus da mogu.....mada meni ne smeta toliko što se ne menja filter ulja pri zameni ulja.....svako održava motor kako i koliko hoče...največa šteta je generalka mašine i ako ljudi znaju više od servisera, zašto jih uveravati u suprotno? Veruj mi , prazan novčanik je najbolji učitelj....puno gore mi je kada se stavljaju lanci potpuno nepoznatih firmi bez atestova i kočione pločice se lepe po garažama jer se nema para za nove, a pod dupetom 100+ konja... . E , to je igra sa životom.....možda če i u Srbiji jednom doči vreme kada če se početi ceniti teško zarađeni novac...... Ne učestvujem aktivno u tem ali je sa zadovoljstvom pratim, a ovde su vam svaka na mestu - U FULLU !!! Meni je logičnije na jedno menjanje ulja da promeniš dva filtera jer ipak ON treba da OČISTI ulje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zokkac 15 Napisano Maj 28, 2012 U prolazu, 90 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Cube 1998 Prijavi odgovor kao problematičan Scuba, Ima istine u svemu sto si rekao, naravno. Priča o svemu ostalome, a ne samo o uljima, sigurno bi mnogima dobro došla. Ljudi su puni neudomica, nisu sigurni šta je prava stvar, a kao što BMW kaže, to je samo zato što novčanik vodi glavnu reč, pa se razmišljamo "šta nam je najbolje za ono što imamo od novaca", realnost je tu u drugom planu. Tamo gde se ima para, oteraš u servis, ljudi urade sve šta i kako treba, ispostave ti račun, platiš, voziš, i ne misliš, ako nešto krene po zlu, vratiš se na istu adresu i uključiš alarm. Neće tamo neki prosečan stranac, "motoraš", zilion podataka da čita o tome koje mu npr. ulje treba. Mi smo svi ovde nerealni, pokušavamo da se iskažemo najviše kroz materijanlo, ta se trend opšteg utiska o svemu tako može podići prema gore na razne načine, najmanje na one prave. Svi maksimalno odvajamo za ono što najviše volimo i za šta mislimo da je najbolje, ispunjavalo nama to ili ne one najvažnije kriterijume za koje to i služe. Ovde je priča u uljima, da, kupuju neki ona najskuplja, jer misle da će im motor raditi kao tigar. Možda treba svi da kupujemo i Valentino ili Versace gaće, pa će nam alatka raditi još bolje nego inače )) Filter za ulje. Pa normalno, ali normalno je, ne treba to ni znati, promena ulja - promena filtera. Kao što i kaže Ruska, uz toliko pomenute gaće, valda se i one menjaju barem posle kupanja. E sad, ako se nema para, pa nebitno da li je filter jeftin, opet se gleda na uštedu, pa se zdrava logika okreće naopačke raznim pravdanjima, i tu se gubi smisao... kao i u svemu. Izašao sam na polusatnu pauzu za doručak, doručkovao sam, ovo sve pročitao i evo nešo i ja izfilozofirao, pozdrav svima,čujemo se Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ratboy 1389 Napisano Maj 28, 2012 Zainteresovan, 952 postova Prijavi odgovor kao problematičan Zavisi koji je vozni park!! Optima Long Life (koliko se sećam) nije na JASO listi, mada može u starije motore ili V-Twin motore. Kako god, Optima je solidan brend ali više u sferi automobila i teretnih vozila (maxima). O tome sam već dosta rekao na blogu i na drugim forumima. Malo su preskupi za "jačinu" brenda ali u granicama normale. Samo Long Life ulje je O.K. za (starije) motore kojima je 20W-50 O.K. (ili čak fabrički dopušteno). Verzija 20W-60 je za motore sa (zaista) povećanom potrošnjom ulja. Obe viskozosti su pre svega za temperature iznad nule. Kod motora koji su samo stari a ne troše ulje treba ih koristiti samo u letnjem periodu. Ispunjava API SJ/CF-4 te je (kao takvo) pre svega za V-Twin motore (HD) kojima "dizelaška" ulja ne smetaju (ili čak koriste, kod starijih modela). Kod automobila se može koristiti za motore iz 80-tih i većeg dela 90-tih ali samo kada počne "troškarenje" ili za motore sa mnogo km a za letnji period. Viskoznost 20W-60 je za normalne motore malo prevelika a 20W-50 se može koristiti i do -10°C kod onih sa 15W-40 fabrički podrazumevanom vrednošću (default-om). Za stari vozni park, dakle, O.K. Za iole noviji (vozni park) makar (napravite) diversifikaciju maziva (ulja). Nemam nkakva hi-tech vozila ili su starija ili vazdušari zastarele koncepcije (kinezi i hd) kojima apecifikacije savršeno odgovaraju pre svega zato što ih ne vozim zimi. Pitam zbog eventualno nekog lošeg iskustva mada pretpostavljam da ako imaju API i ACEA sertifikate da ih moraju poštovati jer im nije ova banana država jedino tržiste. Ja nisam imao problema, tih rad, lamela ne klizi a jedina zamerka je tvrdje ubacivanje u prvu na hladan motor što je svesna žrtva zbog boljih karakteristika na visokim temperaturama. U pravu si cenom ne zaostaje mnogo za izvikanim proizvodjačima ali baš i nije neka ponuda u toj klasi a navikao da ne brljam sa više vrsta (svojevremeno sam potrošio bure Mobil-a 20w50) a i nabavka je pouzdana mada sam na pijaci video falš ali za ovo bar znam kako treba izgleda i miriše. A oko filtera pa ni proizvodjači ne tvrde da treba menjati sa svakom promenom ulja zar ste veći katolici od pape. Moje neko iskustvo je da na dobar razadjen motor treba svaki drugi put a ako lamele nisu u ulju može i redje medjutim kad je motor otvaran treba pre promeniti filter nego ulje. Filter zadržava krupne nečistoce a ulje se menja zbog toga što su se potrošili aditivi, hemijski degradiralo i nakupili se produkti sagorevanja tako da poredjenje sa gaćama nije adekvatno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
expendable 280 Napisano Maj 28, 2012 Svrati ponekad, 441 postova Prijavi odgovor kao problematičan Filter je dobro menjati pri svakoj promeni ulja. Ako menjate na manjoj kilometraži od predviđene može i svaki drugi put ali je to već cicijašenje do daske. Kraći intervali zamene ulja kod motocikala zaista pružaju mogućnost da ne menjate uvek filter. Možete promeniti i dva puta filter za jednu pomenu ulja ali je to više za automobile i duže intervale zamene (30, 40 ili 50k km). Filter neće zadržati većinu čestica od par mikrona koje habaju motor, a tačno je i da se ulje menja pre svega zbog istrošenih aditiva. Ipak, postoji više razloga zašto redovno (pri svakoj zameni) treba menjati filter ulja. (naročito kod "mokrog kvačila", kao kod većeg broja, modernijih, motocikala) O filterima za ulje postoji jako dobar tekst "Ragazzonija" na blogu pa koga zanimaju detalji neka skokne. Naravno da je bespredmetno razogovarati o "tački na i, ili j" (sintetičko motorno/menjačko ulje) ako se motocikl inače ne održava kako treba (naveden primer kočionih sistema, da se ne ide dalje). Sintetičko ulje (litar) obično košta više od samog filtera (u većini slučajeva), tj. filter pri zameni iznese tek 20-25% cene (ili manje a retko kad više) pa je zaista previše na tome štedeti. Pri prelazu sa mineralnog na PS a naročito sintetiku (ili sa PS na sintetiku) nije obavezno isprati motor (mada je zgodno to uraditi) ali je zameniti filer ulja praktično obavezno (jako, jako preporučljivo). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sparco 149 Napisano Maj 28, 2012 Drug član, 1249 postova Lokacija: underlittleforest Motocikl: nekakvo motokros sokocalo Prijavi odgovor kao problematičan ja radim sve u servisnim intervalima uvijek mijenjam i filter sa uljem a ulje biram po onome sto mi se pokaze najbolje za ljetnih 40plus stepeni moj nacin voznje i masinu, trenutno na apriliju na njihovu preporuku od 10 i 15 50 nista mi ne valja cim dotaknem 200 zveci motor oce da pukne, a uzmem 300v motula sint 10 40 kao bubica , Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
expendable 280 Napisano Maj 30, 2012 Svrati ponekad, 441 postova Prijavi odgovor kao problematičan Hvala na komentaru! Da ne bude da je čista teorija eto jednog (od hiljada) dokaza da je BITNIJI kvalitet od viskoziteta!! Ponoviću: pre svega ulje mora da ispuni zahteve proizvođača motora (motocikla), viskoznost treba da je fabrička, ako se navodi više njih izaberite prema tome kada više koristite motocikl. Mala korekcija za starije motore ne škodi ali dokle god je potrošnja ulja normalna nije i obavezna (osim u kombinaciji sa korišćenjem na visokim temperaturama što je zapravo najčešće slučaj). I to je (ukratko) to. 10W-40 i 15W-50 su ubedljivo najupotrebljivije viskozne gradacije, ostalo su finese (fino podešavanje) ili je po zahtevu proizvođača (20W-50 često, naročito kod V-Twin motora i/ili velikih zapremina cilindara). Sve smo rekli ... idemo dalje! (isuviše je uprošćeno mada prilično korektno). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sparco 149 Napisano Maj 31, 2012 Drug član, 1249 postova Lokacija: underlittleforest Motocikl: nekakvo motokros sokocalo Prijavi odgovor kao problematičan eto to je to kod mene fabricki je 15 50 al to ne sljaka kao 10 40 cim krenu 45 stepeni gorevine na putu ;p Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vukčević 100 Napisano Jun 8, 2012 Svrati ponekad, 152 postova Lokacija: Podgorica Motocikl: Varadero Prijavi odgovor kao problematičan @ expendable Motor je Yamaha MT-01, V-twin 1700ccm...Fabrika preporucuje 20w-40 mineralno.Posto su ovdje velike vrucine,koji viskozitet preporucujete? I da li preci na polusintetiku? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
expendable 280 Napisano Jun 8, 2012 Svrati ponekad, 441 postova Prijavi odgovor kao problematičan 20W-40 nije lako naći a izbor je više nego skroman. 15W-50 delimično (polu) sintetičko ulje je (sve) što vam treba. Full sintetička ulja mogu biti i 10W-40 ili 10W-50 (ako i naravno 15/20W-50). Zanimljiv izbor mogu biti sledeća dva ulja: Silkolene Comp 4 20W-50 jedno od retkih (visokokvalitetnih) polu-sintetika u ovoj viskoznosti, kao i Motul 7100 20W-50 (retka pa 100% sintetika u istom viskozitetu). U svakom slučaju, manje zanimljiv ali svakako najracionalniji izbor su PS 15W-50 ulja (već prema afinitetu prema brendu). P.S. Naravno i kvalitetna 20W-50 mineralna ulja dolaze u obzir. Ako ne vozite kada su temperature ispod nule, itekako dolaze u obzir. Pogotovu ako vozite relativno malo km tokom godine (ne više od 2/3 servisnog intervala). Ipak, nema razloga da se izbegavaju (kvalitetnija) 15W-50 PS ulja. (što će reći nisu mineralna ulja obavezna, već samo jedna od mogućnosti). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
B@ne 307 Napisano Jun 8, 2012 Drug član, 1520 postova Motocikl: KTM 990 Adventure, KTM Lc4 Adventure-R 640 Prijavi odgovor kao problematičan @ expendable Motor je Yamaha MT-01, V-twin 1700ccm...Fabrika preporucuje 20w-40 mineralno.Posto su ovdje velike vrucine,koji viskozitet preporucujete? I da li preci na polusintetiku? Za V-Twin motore velike zapremine: Bel-Ray V-Twin Semi-Syn Motor Oil 20W-50 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vukčević 100 Napisano Jun 8, 2012 Svrati ponekad, 152 postova Lokacija: Podgorica Motocikl: Varadero Prijavi odgovor kao problematičan Hvala na odgovoru.U CG nema Bel Ray,moze li koje drugo te gradacije? Ili bas ta gradacija?Motul ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
expendable 280 Napisano Jun 8, 2012 Svrati ponekad, 441 postova Prijavi odgovor kao problematičan Dobar predlog (za Bel-Ray). Dakle 20W-50 je dobro rešenje ali može i 15W-50. Može mineralno (20W-50) ali je bolje PS (15/20W-50) a još bolje full sint (10/15/20W-50). Ukoliko nemaš ni Silkolene (a da ne pogađam šta je lako naći ... Castrol verovatno, možda i Shell) onda: 1) Ako pare nisu problem - Motul 300V 15W-50 ili 7100 20W-50 (oba sintetička, prvo i "double ester") 2) Motul 5100 15W-50 će (naravno) odraditi posao. Zbog tople klime SAE 40 je više za akademsko razmatranje tako zavisno od tipa ulja (kako je gore navedeno) treba koristiti: 10W-50, 15W-50 ili 20W-50. (Ako ni sada jasno nije, nikada neće ni biti, a sledeći put verovatno neće ni meni) Pozdrav! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vukčević 100 Napisano Jun 8, 2012 Svrati ponekad, 152 postova Lokacija: Podgorica Motocikl: Varadero Prijavi odgovor kao problematičan Dobar predlog (za Bel-Ray). Dakle 20W-50 je dobro rešenje ali može i 15W-50. Može mineralno (20W-50) ali je bolje PS (15/20W-50) a još bolje full sint (10/15/20W-50). Ukoliko nemaš ni Silkolene (a da ne pogađam šta je lako naći ... Castrol verovatno, možda i Shell) onda: 1) Ako pare nisu problem - Motul 300V 15W-50 ili 7100 20W-50 (oba sintetička, prvo i "double ester") 2) Motul 5100 15W-50 će (naravno) odraditi posao. Zbog tople klime SAE 40 je više za akademsko razmatranje tako zavisno od tipa ulja (kako je gore navedeno) treba koristiti: 10W-50, 15W-50 ili 20W-50. (Ako ni sada jasno nije, nikada neće ni biti, a sledeći put verovatno neće ni meni) Pozdrav! E sad je kristalno jasno! Neizmjerno sam zahvalan! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zuna89 193 Napisano Jun 9, 2012 Svrati ponekad, 263 postova Lokacija: Srbija,Uzice Motocikl: XRV 650 AFRICA TWIN RD03...KTM 950 ADV LC8 Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav exp. da li bi bio ok sipati bardahl xtm 15w50,u jamahu xt 3aj sa 69hkm na satu...trenutno ulje u motoru je bardahl xtc c60 10w50off road...masina radi lepo ali je menjac dosta bucan kad se zagreje masina i primetio sam da ga troska jedno 0,15-0,2 na 1500km...i ako imas neku drugu bolju preporuku slobodno predlazi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...