draza 548 Napisano Maj 23, 2013 Drug član, 1030 postova Lokacija: Soko Banja Motocikl: APRILIA Caponord & Transalp 1999 Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav !!!!! Kupio sam ATV 250 2007-o godiste . Posto je to prijateljev ATV zajedno smo se vozili ovde u okolini jer tada registrovanje takvih spravcica nije bilo dozvoljeno . Krajem 2007-e smo parkirali taj ATV kod njega u selu . Prijatelj zivi u NIsu pa ga naravno ATV nije mnogo interesovao jer pored njega ima novog Fazera i R6 . E sada jedno pitanje . Nikad nisam imao u prilici da palim novu masinu posle 5 godina stajanja . Tj. palili smo ga s`vremena na vreme ali sigurno stoji 3 godine ne paljen . Pitanje je sta sad radeti . Kako ga upaliti . Naravno zamenja ulja filtera , antifriza , ciscenje karburatora i te sitnice su mi dobro poznate . Ali sta oko masine tj.stubline klipa , radilice , varijatora .......... Da li da mozda sipam neko ulje u stiblinu da se prilikom paljenja ne zalepe karike ili slicno jer je prava greota da se nesto desi jer je ATV PRESAO SAMO 1500 km . Hvala na vasim misljenjima unapred !!!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Golub 1643 Napisano Maj 23, 2013 -+-, 1006 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha ♥ Prijavi odgovor kao problematičan Ulje si trebao da sipas kada si ostavljao masinu da stoji, mada to se slije vremenom tako da... Ja bih skinuo svecice, ubacio u 4-5-tu i malo pogurao masinu da se klipovi pokrenu, ako su zalepile karike, (mozes da naprskas WD u cilindre, ne previse) kad se malo klipovi prosetaju verglao bih isto bez svecica malo duze da pumpa progura ulje, vratio svecice i palio... kad upali bez velikog gasa A zamenu ulja i filtera obavezno posle paljenja, videces kako radi masina, mozda ces morati da cistis karbove..mozda nece ni hteti da upali pa ces morati da radis to pre paljenja, mislim na ciscenje karburatora, svecice a ulje menjaj kad upali... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N e g r o 384 Napisano Maj 23, 2013 Zainteresovan, 471 postova Lokacija: Mladenovac Motocikl: Patike 46 broj... (R1150RT u pristizanju...) Prijavi odgovor kao problematičan Ajd ja da pitam potpuno laicki: zasto zamena ulja posle paljenja? Ulje je sigurno izgubilo viskozitet i uopste sve karakteristike, zar nije logicno da se zameni ulje PRE paljenja? Pozz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jovan nk 5 Napisano Maj 23, 2013 U prolazu, 36 postova Lokacija: Niksic Crna Gora Motocikl: Yamaha XTZ 750 ST Prijavi odgovor kao problematičan Skini karburator i ocisti ga, skini svjecicu. Kroz otvor za svjecicu naprskaj klip i stublinu sprejem, moze WD 40 ili neki slican sprej koji ce rastvoriti koroziju ako je ima u motoru i podmazati klip, karike i stublinu. Kroz usisni kanal, kad skines karburator, naprskaj sprej kako bi podmazao usisni ventil. Pusti malo da odstoji da sprej prodje izmedju klipa i stubline do karika. Skini deklo varijatora i rucno, koristeci neki pogodan kljuc, pazljivo okreci radilicu u smjeru okretanja motora. Ako ne mognes da okrenes motor ne koristi preveliku silu, mozes nesto da ostetis. Ako motor lako okrenes, a trebalo bi bez obzira sto odavno nije paljen, onda ga malo izvrti da budes siguran da sve ide lako. Kad sve namontiras, prije nego sto stavis svjecicu, zavrti motor da izbaci sprej iz stubline i da uljna pumpa povuce ulje i podmaze motor. Na kraju stavi svjecicu i pali. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Golub 1643 Napisano Maj 23, 2013 -+-, 1006 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha ♥ Prijavi odgovor kao problematičan Ajd ja da pitam potpuno laicki: zasto zamena ulja posle paljenja? Ulje je sigurno izgubilo viskozitet i uopste sve karakteristike, zar nije logicno da se zameni ulje PRE paljenja? Pozz Jeste upravu si i zato je obavezna zamena ulja, ali velike su sanse da ce ti prelivati karuratori, pustiti uci gorivo u ulje nek to ulje skupi koroziju koja se eventualno javila unutar motora nece sa njim akati masinu i voziti 5000km a nista nece biti u nekom probnom periodu dok ne usteleujes masinu...Ako imas para menjaj sad pa kad proradi malo vozi i menjaj ponovo za par 100km...pod uslovom da ti ne prelivaju karburatori i ne raste nivo ulja... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
draza 548 Napisano Maj 23, 2013 Drug član, 1030 postova Lokacija: Soko Banja Motocikl: APRILIA Caponord & Transalp 1999 Prijavi odgovor kao problematičan Ma sve je to ok sto vi pisete . Drzim servis tako da karburator sigurno nece da prelije a ulje moram da promenim jer se sigurno napravila mast a ne ulje . Pitao sam zato sto skutere i slicno ne radim pa sam zato i postavio pitanje za varijator i ulje u njemu sigornu moram da menjam a moram i u reduktoru zarikverc i ostalo . Sto se tice stubline i ventila me najvise i plasi i brine . Dok sam radio u auto servisu imali smo jedno sredstvo sto se sipa direktno u cilindar i tako to odstoji preko noci . Naravno slije se u karter pa onda zamena ulja . Sada ne mogu da se setim a ne mogu nigde da nadjem na netu nesto slicno . Sto se tice ventila tu ne mogu nikako da im pomognem . Oni sto su ostali otvoreni ili ce da drze ili nece . Ne pomaze tu ni wd 40 ni nista drugo . Jednom je jedan stari majstor dok smo radeli sa kolima sipao u cilindre sredstvo za kocnice . Ono prvo sto se pravilo sto sve nagriza a iskreno lepo rdju skine . Ali to su bili nekad drugi materijali a i kola su kola a motor je druga stvar . Ajde slobodno pisite jer mi ne pada nista drugo osim ovog sto ste vec napisali pa sta mu bog da . Da sam ga ja ostavio tako dugo da stoji obavezno bi sipao ulje u cilindar i sad nebi imao problema . Dovedes klip u mrtvu tacku pa su samim tim i ventili svi zatvoreni i nema brige . Tako ja ostavljam motore ko nece dugo da vozi , zimi a i ovim sto rade u inostranstvu . Ali ovo mi je bas nezgodno jer je masina nova cak ni prvi servis nije odradjen . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Night Riderr 91 Napisano Maj 23, 2013 Svrati ponekad, 158 postova Lokacija: Banja Vrujci Motocikl: Yamaha Radian 600, Beta Xtrainer 300 Prijavi odgovor kao problematičan Kod mene u okolini bila je jedna Toyota koja je delimicno havarisana i ostavljena u jednom servisu preko 10godina napolju. Auto je prodat i momci koji su je kupili su sipali u cilindre petrolej i ostavili da prenoci. Sutredan je izverglali malo bez svecica vratli iste i posle treceg verglanja je uplalila Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Maj 23, 2013 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan ja sam ih kupio i popalio ///pa mnogo... stavi aku ,moze malo at ulja u hilzne,izverglaj,svecice zabodi,vidi jel ima ulje i pali..posle kad se ugreje menjaj..predpostavljam da znam koji je kinez u pitanju,karb ispusti talog, mozda se upihtijastio benzin,bilo bi lepo i da ga skines... nema tu neka mudrolija,na kraj krajeva vidi jel ima ulje sipaj benzin i pali,necrkava to bas tako... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Golub 1643 Napisano Maj 23, 2013 -+-, 1006 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha ♥ Prijavi odgovor kao problematičan Kod mene u okolini bila je jedna Toyota koja je delimicno havarisana i ostavljena u jednom servisu preko 10godina napolju. Auto je prodat i momci koji su je kupili su sipali u cilindre petrolej i ostavili da prenoci. Sutredan je izverglali malo bez svecica vratli iste i posle treceg verglanja je uplalila Ja sam davne '98 kupio Ford Cortinu '64 zadnji put registrovanu '78 bile spekle karike, nalio u cilindre neki secam se Philips-ov odvijac +at ulje ostavio 24h, nakon toga ubacio u 4-tu malo napred-nazad odlepise karike, izverglao bez svecica, ocistio platine, malo direkt goriva u karb i upali Kortina posle 20godina...au koliko sam bio sretan...to mi je bio prvi Moj auto... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6443 Napisano Maj 23, 2013 Enduraš, 6399 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Idi bre drazo sto napravi filozofiju kao da stojo 30 godina, a ne 5 Ja bi skinuo svecicu, ubacio u 5 brzinu, pogurao da vidim da nisu zalepile karike. Ako nisu, svecicu nazad, zamenio gorivo za novo i pali garant. Kad se zagreje promenio bi ulje i to mu je. Obrati paznju, kako pali posle 40 godina stajanja Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
draza 548 Napisano Maj 23, 2013 Drug član, 1030 postova Lokacija: Soko Banja Motocikl: APRILIA Caponord & Transalp 1999 Prijavi odgovor kao problematičan Ma jeste kinez ali mu je masina extra resena i ne bi da je zeznem . Otkud znam bolje da pitam mozda neko ima i losih iskustva sa tim kinezima . Reko sam gore da kineze ne radim pa me zato i strah . Za Japance i ostale nije briga ali otkud znam kakav je kvalitet materijala . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
draza 548 Napisano Maj 23, 2013 Drug član, 1030 postova Lokacija: Soko Banja Motocikl: APRILIA Caponord & Transalp 1999 Prijavi odgovor kao problematičan E da zaboravio sam da napisem zasto sam napravio FILOZIFIJU od neke obicne sitnice . 2007-e god smo prijatelj od koga sam uzeo atv i ja otisli u prodavnicu i kupili 2 ista . Znaci dovezli su nam kuci nove novcijate . Platili smo dva komada sa nekim popustom jer smo uzeli dva oko 7500 evra . Vozili se oko godinu dana zajedno tj.ja sam sa mojim preso oko 3500 km a on je 1500 jer nije odavde pa se redje vozio . Moj sam prodao 2009-e god a njegoc je ostao da stoji tj.ne vozi se . Lik kome sam ga prodao vozio ga je i zimi ( kupio i lance original i jos svasta ) . U sredini zime su ga zvali u inostranstvo da radi pa je samo onako posle voznje ostavio motor . Posle oko 6 meseci seo na njega , pali iz prve i otiso da se vozi . Za oko 100-150 km masina mu je proolupala . Razlog neznamo jer ga je lepo odrzavao i iso na svaki redovan servis . U servisu nisu imali pojma kao i sto nemaju uopste o nicemu i samo znaju ulje da menjaju . Pitanje je zasto ???? Nije hteo da mu ja rasturam masinu jer je imao vise poverenja u ovlasceni servis .Kada sam otiso da vidim sta su nasli i kako izgleda masina , verujte nisu mi dali da nista pogledam . Ja nisam bio tu kada je on oterao ali rekao je da je masina pocela da lupa , dimi i ne vuce kako treba . Sta je i kako otislo neznam a ni on nezna jer je posle samo platio racun . Zato se i bojim jer je to kineska proizvodnja . Inace u pitanju je Keeway dragon 250 i malo je ozbiljniji od ostalih kineskih atv-a . Ide ko nevreme i dosta je udoban . Na offroadu je extra ( mislim za mene jer bi se ovi sa kvalitetnim masinama smejali ) . Meni treba za neke druge poslove zato sam ga i uzeo . Nego zna li neko od cega bi mogo da mu napravim prikolicu . Sta je onako najlakse a da moze da nosi jedno 200-300 kg . Najbitnija mi je osovina sa tockovima ali od cega Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jovan nk 5 Napisano Maj 23, 2013 U prolazu, 36 postova Lokacija: Niksic Crna Gora Motocikl: Yamaha XTZ 750 ST Prijavi odgovor kao problematičan Motor koji dugo nije paljen nikad nemoj da verglas, uvijek ga prvo okreni rucno. Desava se da ventili zbog korozije zaribaju u vodjicama, Bregasta kad zaverglas otvori ventil, opruga nema snage da ga vrati, ventil ostane otvoren, klip ga udari, iskrivi se ili slomi ventil i eto havarije. Rijetko se ovo desava, ali ne treba rizikovati. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mikamoto 161 Napisano Maj 23, 2013 Svrati ponekad, 483 postova Lokacija: Smed. palanka Motocikl: HONDA CB 750 boul d"or, free-style Prijavi odgovor kao problematičan Karburator i dovod goriva sredi odmah. Odvi svecicu i sipaj malo petroleja,ostavi da prenoci, posto je CVT prenos ne mozes ga gurati,okreni ga rucno u smeru okretanja. moj savet je da ne palis sa starim uljem i prljavim filterom, jer tu moze da bude zapusenje. To je jedan klip i nikad ne ostaje neki ventil otvoren, tu nema problema. Da je Japanac zaribao bi. a Kinez ima fabricku toleranciju, salim se malo naravno. Zaverglaj ga malo bez svecice, zavi svecku i paljevina. pozz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
draza 548 Napisano Maj 23, 2013 Drug član, 1030 postova Lokacija: Soko Banja Motocikl: APRILIA Caponord & Transalp 1999 Prijavi odgovor kao problematičan Tako ce i da bude . Nego mislis da je pametno petrolej tj.ako je mozda uhvatio malo rdju ili slicno da li ce da ocisti ????? Neznam da li je bolje mozda da kupim onaj sprej za odvijanje tj.otklanjanje rdje . Ali se plasim da ne najede nesto , neku kariku ili slicno . Mozda u sebi ima neku kiselinu . Naravno da cu ulje odmah da zamenim . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mikamoto 161 Napisano Maj 24, 2013 Svrati ponekad, 483 postova Lokacija: Smed. palanka Motocikl: HONDA CB 750 boul d"or, free-style Prijavi odgovor kao problematičan Tako ce i da bude . Nego mislis da je pametno petrolej tj.ako je mozda uhvatio malo rdju ili slicno da li ce da ocisti ????? Neznam da li je bolje mozda da kupim onaj sprej za odvijanje tj.otklanjanje rdje . Ali se plasim da ne najede nesto , neku kariku ili slicno . Mozda u sebi ima neku kiselinu . Naravno da cu ulje odmah da zamenim . Petrolej, proverena stvar, za ostalo ne znam. nema tu korozije sigurno, bice to bez problema. Kod Kineza(i kad nisu stajali) je veliki problem konektovanje el. instalacije. Promrdaj kontakte CDI, bobina,glavna masa, relej alnasera, bosh brava. . . pozz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...