Jump to content

Moto Zajednica

JawaMania

Recommended Posts

• Ne silazi, 6320 postova
  • Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Joska - ispravili smo zvono, sad se lepo vrti i motor lepo radi, sto znaci da senzor noje ostecen?

Nisam duvao kompresorom al' sam zavlacio krpicu i brisuckao prijemni deo oba senzora.

ps. ja ti reko onaj dan kod tebe, da mi proveris to sve...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 184 postova
  • Motocikl: Gold Wing 1000

Zvono se srafi na sraf kojim se drzi breg za platine i na njemu je jedna rupica koja pusta svetlo na pikapima (led/optodioda) i ona tad salje signal u jednu crnu kutiju ispod sedista i taj signal se pegla mikrokontrolerom i pobudjuje izlazne tranzistore koji teraju bobine  ;)

I ja tebi :D :D

Mnogo brate to komplikovano, a ja mislio da ubacim Dyna elektroniku na Hondu, ali tu nema tih crnih kutija i drugih cuda, samo magneti umesto bregova i ploca sa senzorom (bar koliko ja znam) ali izgleda da ostajem na platinama za sada....srecno sa tim postrojenjem!  ;)

Izgleda da se kod Gvozdenije desilo crkavanje svecice, crkavanje bobine i pomeranje tog zvona a SVE to u (priblizno) istom momentu  :o

Ako je to, msm oko struje i sl. ondaK cool.

Da ne baksuziram, videcem sutra il' prekosutra, kad obrnem krug po kraju  :P

Winger, ma nije komplikovano, samo zvuci tako  :D Pazi, sluzila ta komplikacija dobrih 20 'iljada samo kod mene + kod predhodnog vlasnika. I ovo u crnoj kutiji ispod sedista jos uvek je ok.

Nema stelovanja na svakih _____ km, nema podmazivanja brega, lepsa potrosnja i lepsi odziv na gas. A i mnogo dobro kad kazes nekom neupucenom da nema platine  ;) pa kad napravi facu  ;D

• ,, 1032 postova

Znaci paljenje ipak nije bilo na mestu. Ja sam mislio da ti se pomerilo, pa imas kasno paljenje posle GMT. Tad hoce da puca na auspuhu. Eto paljenje na mestu, a ti obrnuo kablove.  ;D  No, nista se ne sekiraj, to se desavalo i jednom majstoru i to pred mojim ocima. Covek je posteni ispljuvao Jawu, kako je to krsina, lesina od motora, posto eto dobija benzin i baca varnicu a nece da upali. Zamislite samo kakvu je facu slozio kada je shvatio da se varnicu preselila u donju GMT!  :D :D :D

Lorde, vazno je da si sredio motorce i da nisi trebao zalaziti "dublje".  ;)

A sto se subote i namestanja motora tice, pa jedva ste i mene sacekali da obrnem krug sa Jaworkom. Imao sam osecaj da cete me gadjati ukoliko jos jednom prozujim.  :D  Kanda ste bili gladni i nije vam bilo do popravki.  ;D 

Lorde' date=' vazno je da si sredio motorce i da nisi trebao zalaziti "dublje".[/quote']

Pa jos nisam siguran 100%. Odo' do Ljermontove da zavrsim registraciju pa cu obrnem jedan krug pa da vidim...

....Pre petnaestak godina sam pravio neki brojač za motalicu....

Gde me nadje :D Upravo sam zavrsio motalicu pre neki dan (doduse bez ikakvog brojaca), uzela mi je dobrih 10-ak dana rada ali se isplatilo....secas se onog aparata za zavarivanje koji sam spominjao? Probio primar pa hocu da ga premotam, i uz to da mu i malo promenim koncept pa da dobijem postenih 200A na najjacoj opciji....

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Mnogo brate to komplikovano, a ja mislio da ubacim Dyna elektroniku na Hondu, ali tu nema tih crnih kutija i drugih cuda, samo magneti umesto bregova i ploca sa senzorom (bar koliko ja znam) .

To je dole na radilici. A ispod sedista opet sleduje " crna kutija " - ostatak elektronike. Tako ti je otprilike na svakom motoru koji ima elektronsko paljenje sa pik-apovima .

Hvala svima na informacijama, ja sa bilo kakvom elektronikom nemam inace blagog pojma. Ipak su platine nekako vidljivije, opipljivije ;)

Mozda jednom kad budem pri parama uzmem tu Dyna-u pa valjda cu se nekako snaci da je povezem, kazu stvarno da poboljsa sagorevanje pa smanji potrosnju a ne mora vise da se steluje....ipak za sada sam na platinama.

Samo za Wingera  :)

Kasnije cu da dopisem akciju i utiske sa danasnjeg servisa, samo da postavim slike saobracajke na koju sam veceras naisao  >:(

post-4255-12879073317649_thumb.jpg

E 'vako  :D

Promenusmo danas cilindre, klipove, karike i odgovarajuce dihtunge. Sad Gvozdenija ide u 4. onako kako je i trebala da ide.

Ovi su na drugoj specijali, razbusivani cilindri, nisu hilznovani.

Medjutim  >:( jos uvek me zeza desna strana, jasno osecam da stuca, cima se...

Znaci, nastavak sledi sa strujom il' paljenjem  :-\

post-4255-12879073330434_thumb.jpg

post-4255-12879073331326_thumb.jpg

A palo je i sacovanje nove maske i malo poziranja  ;D

Za ovo pokusavam da nagovorim majstora da se djoramo ja njemu full-size sajbnu od Hornjave a on meni maskicu od Kawe  ;)

post-4255-12879073331947_thumb.jpg

post-4255-12879073332761_thumb.jpg

Hvala Lorde za sliku, sada su mi neke stvari jasnije, lepo je uklopljena ta elektronika nema sta.

Samo jedan savet (mada znas to i bez mene) NEMOJ da padnes u iskusenje da sada posle generalke forsiras masinu. Cuvaj ga bar narednih 500km i, ako mene pitas, nemoj preko 3000 obrtaja/cca70km/h u cetvrtoj. Sledecih 500km nemoj preko 4000. Posle kako hoces.  A takodje nemoj sipati manje od 4% ulja nikad, a pogotovo ne dok se masina razradjuje (bar prvih 1000km). Cisto prijateljski savet i nadam se da ces proci bar 100.000 bez problema ;D . Cak bi mozda bilo dobro (mada ce neki mozda reci da preterujem) da za prvih 500km pomeris iglu karburatora u krajnji gornji polozaj kako bi motor dobijao vise goriva = bolje podmazivanje. 

• U prolazu, 87 postova
  • Motocikl: Jawa 250 Custom

Jel se vozite ili samo popravljate? ;) Aj da vas malo razdrmam pa da stavim poneku sliku sa neke voznje  ;D

To je slikano na Grzi kod Paracina.

post-4631-12879073336254_thumb.jpg

post-4631-12879073338199_thumb.jpg

post-4631-12879073339257_thumb.jpg

post-4631-12879073341014_thumb.jpg

post-4631-12879073342021_thumb.jpg

• ,, 1032 postova

Grza je prelepa. Bio sam dva puta do sada, ali svaki odlazak je dozivljaj za sebe!

Nego Pedja, da li ste proverili "srce" motora? Da pecurka izmedju dva cilindra i aluminijum na radilici nemaju lufta? Nadam se da ste na pecurku stavili jos jedan sloj dihtunga istog oblika. Inace, desava se da se pecurka uvuce u blok nekoliko stoti i onda sam dihtung koji se stavlja ispod cilindara nije dovoljan.

Petre, proverili smo. Cini se da je ravna sa blokom.

Delimicno se ponavlja situacija od pre 15 dana, kad se zagreje malo od voznje, pocne da cimka desni cil, poredjenja radi - kao da svaki drugi put opali smesu, uz puckanje iz desnog auspuha.

Majstor je uveren da je nesto do struje ili paljenja...

Padaju mi neke stvari na pamet.

1. Mozda je neko vec spominjao, dali si slucajno proveravao/menjao semering na desnoj strani radilice (iza alternatora)? On ako je los hoce da vuce fals vazduh u desni cilindar. Ja sam svojevremeno imao slucaj da je semering bio tu i na oko zaptivao ali je opruga na usni nedostajala, sto se nije moglo videti dok se ne skine semering. Da bi pristupio ovome morao bi da skines alternator, sto je malo pipav ali ne neki ozbiljan posao.

2. Kada ste vracali usisno grlo nadam se da ste stavili i silikon i papirni zaptivac, da ste prvo dotegli grlo pa onda glave, kao i da ste ocistili visak silikona istisnutog prema unutra.

3. Znam da sam dosadan, ali mislim da ti je lakse prvo eliminisati problem sa strujom/paljenjem pa tek onda prelaziti na bavljenje masinom (luft na lezajevima radilice i slicno), ako se 100% sigurno utvrdi da nije nesto jednostavnije u pitanju (princip od lakseg ka tezem). U tom smislu, ja bih proverio sve glavne elektricne kontakte/dzeksne, cetkice na alternatoru, kablove, itd. i ako sve to bude dobro definitivno bih probao i da stavim staro palenje sa platinama i kondenzatorima da vidim ima li razlike.

Tek ako sve od gore pomenutog polozi test, onda bi se trebalo skoncentrisati na masinu, mada licno sumnjam da ce se ona ispostaviti kao problem.

@ winger :

1. Nismo skidali alternator ali ispod njega je suvo, nema ni ulja ni goriva. Verovatno nije do njega. Simptomi ne lice na fals vazduh.

2. silikon-dihtung-silikon i pod cilindre i ispod usisne grane. Stezali smo prvo granu pa glave/cilindre.

3. slazem se sa prvim delom. sto se tice platina, izbegao bih to ako se dogovorim s Joskom da on prekontrolise svu struju.

@ PeterPan :

Prvo da resim dal' da stavim veliku soferku koju vec imam, jako slicnu ovoj sa slike :

RAPTOR%20CAGIVA%20nero.jpg

Ova moja nema gornje kacenje vec na visini fara po dve rupe sa gumiranim bolcnama sa svake strane. Debela i masivna.

Definitivno ce stiti od vetra i kise ali bojim se da ne strada od vibracija i nasih puteva. Bas bi mi bilo zao da pukne.

A ova mala Kawina, lagana i savitljivija a i dovoljno stiti struju i satove od kise.

• Zainteresovan, 634 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX 600F-SF,Honda CM 125 Custom,Benelli Adiva 150,MZ 250 ETZ,MZ 250 TS,Kinroad 200gy,Tomos 14 tls,

Stavi Kwinu,lepse je,a onu drugu znas vec,na moju Hondu.  ;)

Mislim da nebi trebao slike udesa da kacis,sta je bilo bilo je,neka tako ostane.

Sta mislis o desnom auspuhu??? dal valja??? ja bih rekao da ne,sigurno,ciscenje oba ti ne gine i to detaljno ili zamena za bolje,filter vazduha,i tako neke sitnice...... ;)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja