Jump to content

Moto Zajednica

zamena lanca kajsem

Recommended Posts

• U prolazu, 21 postova

Razmisljam nesto i doso sam na ideju da lanac na mom motoru promenim i stavim zubasti kais po nekim testovima postoje kajsevi sa kevlarom koji su izdrzljiviji i cak jaci od lanca pa me interesuje da li je iko ovo pokusao i da li mislite da je izvodljivo cak gledao sam na discoveriju da OCC proizvodi copere sa kajsevima a ne lancima pa je i sama zamena kajsa daleko laksa a i jeftinija nego zamena lanca i lancanika

moja ideja je da skinem lancanike a da mi majstor na strug napravi od legure aluminijuma zubasto vodjenje kajsa prednje i zadnje a razmera u obimu da bude identicna razmeri broja zubaca izmedju zadnjeg i prednjeg lancanika po svemu sto sam pricao sa majstorom reko mi je da je to izvodljivo i da njemu nije problem to da napravi pa je cak reko da je u nekim situacijama i bolje jer kajs se ne podmazuje ne razvlaci kao lanac pa je i totalno necujan

sad zelim da cujem neko misljenje nekog ko je ovo probao ili nekog majstora koji se poprilicno razume u mehaniku motora

inace imam motor od 1000cc

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 21 postova

Koliki je problem naći odgovarajuću veličinu kaiša?

:neznam:

znaci izvodljivo je zar ne a sto se velicine kajsa tice to nije problem jer ima da se poruce raznorazne velicine kajseva razlike od po 1cm u duzini sto je zanemarljivo jer imamo sraf koji dotegnemo kajs isto kao i lanac da dotezemo

• Drug član, 1715 postova

Pa da je takav kais jeftiniji od lanca ne verujem bas, kais u svakom trenutku mora biti potpuno zategnut pa moras uzeti u obzir ogibljenje i 'rad' zadnjeg tocka gore dole, ja mislim. Mozda to moze nekim spanerom koji bi 'gazio kais po ledjima' da se resi. Morao bi verovatno prvo da nadjes kais odgovarajuce duzine pa da ti strugar napravi takav korak na remenicama. Ne znam, nisam majstor, ovo je moje misljenje.

• Go BIG or Go home, 413 postova
  • Motocikl: honda CB 1000 - Big One

Nisam siguran da je kaiš jači od lanca. Ni jedan kros motor, ni enduro ne idu na kaiš ! Zašto...? Kaiš je isključivo za putovanja...

• U prolazu, 67 postova
  • Motocikl: xtz 750

Nisam siguran da je kaiš jači od lanca. Ni jedan kros motor, ni enduro ne idu na kaiš ! Zašto...? Kaiš je isključivo za putovanja...

i za motore od 30 konja

• Svrati ponekad, 354 postova
  • Motocikl: RSV 1000,R6,Fiat 126-GSXR1100r,CBR1000 streetfight,GSXR1100R.GPZ600R

i ja isto mislim da je kais samo za slabije motore i motore kojima zadnja viljuska stoji fixna-to jes nema pomeranja pa da zateze ili odpusta kais..

ali fina ideja :takoje: pozzz

• U prolazu, 42 postova

Samo glasno razmisljanje : BMW je imao model od 650 cini mi se Fanduro koji je imao 'kais' za pogon.Zovni servis i pitaj posto je taj 'kais' ojacan kevlerom pa uporedi sa cenom lanca i lancanika.Ono jest da nema podmazivanja i pranja i ne prska al kolko kosta i dal se isplati 'zezanje'?

• čeka dobru titulu, 1377 postova
  • Motocikl: KTM 390 ADV, VF 750 SABRE

Kawasaki LTD, Harley, Buell, ... Nisu baš predstavnici "slabijih mašina" a imali su/imaju pogon preko kaiša.

Cena pogonskog kaiša za BMW nije reprezentativna da bi se na osnovu nje saznalo o isplativosti ili ne takvog poduhvata.:stabre:

• Podržavam 1

Eto, za njega nisam znao.

Inače, problem zategnutosti se relativno lako rešava španerom.

• U prolazu, 21 postova

2009-Vulcan-1700-cruisers_zps7e679faf.jpg

Kawasaki Vulkan 1700 :zvizduk:

fino a ovo je motor cruser a moze li ovo da se uradi na sportske kao npr fzr 1000 ili nesto sa jacim obrtnim momentom i za agresivniju voznju a sto se tice kajsa mislim da je cena oko 40e pogledacu jos malo

• Svrati ponekad, 354 postova
  • Motocikl: RSV 1000,R6,Fiat 126-GSXR1100r,CBR1000 streetfight,GSXR1100R.GPZ600R

moja greska izvinjavam se nisma mislio na slabe masine po kubikazi,nego na R model koji ide 299km i jos ima 15 000obrtaja.....ako gresim i za te modele opet se izvinjavam nisam upucen onda a nisam imao prilike da vidim nigde...inace zanimljiva tema i pratim :Mina:

. . majstor na strug napravi od legure aluminijuma zubasto vodjenje kajsa prednje i zadnje a razmera u obimu da bude identicna razmeri broja zubaca izmedju zadnjeg i prednjeg lancanika po svemu sto sam pricao sa majstorom reko mi je da je to izvodljivo i da njemu nije problem to da napravi pa je cak reko da je u nekim situacijama i bolje jer kajs se ne podmazuje ne razvlaci kao lanac pa je i totalno necujan.

.

Ovaj dreo me mnogo interesuje: šta kaže majstor, kolika bi bila cena za izradu, makar orijentaciono?

• MK Nameless Riders, 106 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750s '06

Postoji dobar razlog zašto nema R mašine na kajšani pogon...:zvizduk:

Što se tiče hoda točka to se rešava kao što je gore pomenuto, problem je elastičnost kajša. kajš je rastegljiv i pod velikim opterećenjem će se skinuti ili preskočiti na "lančaniku". Kajšem se gubi oštrina prenosa snage, kajš se koristi radi udobnosti i konformizma a R mašina od 1000 kuba nikako nije ni udobna a ni za konformiste osim ako ne planiraš da voziš Ra kao kruzera što je besmisleno i bolje je da menjaš motor za neki čoper koji već ima kajšani pogon.

Sve u svemu ne isplati se i veliko je zezanje da pogađaš zubce i odnos jer moraš da režeš razmak između zubaca od oka. Gubiš najmanje 20KS i dosta obrtnog momenta a zašto? Da ne bi morao da podmazuješ lanac na svakih 1000KM? :neznam: Da ne pominjem da bi teorijski morao da teraš motor na atest a bezbednost je pod znakom pitanja pri većim brzinama. Za neko zezanje i vožnju po selu je i OK ideja ali je i bizarna, slično kao što sam video lika da je produžio zadnju viljušku na Busi i montirao dva zadnja točka širine 300 - vau! ali - stvarno?

I pored 1700 kuba čini mi se da Vulkan ima oko 80 konja i 55 Nm obrtnog momenta što je i neka granica za kajšani prenos na motociklu.

• Podržavam 1

• U prolazu, 67 postova
  • Motocikl: xtz 750

pomisli samo sta bi se desilo kad bi neku hiljadarku malo propeo na zadnji a kais pocne malo da preskace(ako je zupcasti) ili malo ne linearno da klizi ako je pk ili klinasti glava rode malo vise kosta i od zlatnog dida i zajebancije oko pranja i troska podmazivanja

• Drug član, 1899 postova

Ljudi, ne nagađajte.

Kajiševi mogu da izdrže veliku snagu,obrtaje i temperaturu.

Naprosto to je stvar preferencije, a zato je i BMW izbacio model sa kajišem, pa ko hoće nek bira

• Podržavam 1

• U prolazu, 21 postova

ovaj kawasaki je cruser tako da nije za agresivnu voznju i neki preterano veliki br obrtaja a kako bi se ponasalo sa yamahom fzr 1000 koja ima poprilicno veliku brzinu kao i obrtni moment

• Prošao, 184 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja 250R

Za te stvari postoji spaner pa ce da ti ga zategne nego nije u tome stos nego bezveze gubis snagu jer je remen elasticniji od lanca i imao bi slab odziv na gas...

• Drug član, 2329 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L

Како вам овакве идеје само падну напамет!? Скоро је био један који би да мења фабрички кардан за ланац!? Мислите да су они у матичним фабрикама кретени па не знају шта раде!?

• U prolazu, 21 postova

Za te stvari postoji spaner pa ce da ti ga zategne nego nije u tome stos nego bezveze gubis snagu jer je remen elasticniji od lanca i imao bi slab odziv na gas...

ja kolko znam kais nije elastican uopste a posebno ne onaj koji u sebi ima kevlar

• U prolazu, 21 postova

Како вам овакве идеје само падну напамет!? Скоро је био један који би да мења фабрички кардан за ланац!? Мислите да су они у матичним фабрикама кретени па не знају шта раде!?

sto se tice manjeg kardana onda bi izgubio na brzini a dobio na snazi to je matematika obicna ako imas manji tocak koji prenosi na veci imas manju brzinu a vecu snagu al ako imas malo veci prednji tocak tj. onaj koji je manji onda imas vecu brzinu nego snagu

• Ne silazi, 7584 postova
  • Motocikl: TDM 900

Kakvih gluposti se nacitah, kao gubljenje snage i obrtnog momenta i R-a koji ima veci obrtnog momenta od V twina od 1700 kubika? Alooooo bre, to ima vise obrtnog nego Lada Niva.

Nema tu neke filozofije, svako ko je isao u tehnicku skolu treba da zna ove elementarne stvari. Pogon remenom nije nova stvar, mada su pre bile drugacije tehnologije i izrade no o tome drugom prilikom.

Lancani prenos je najekonomocniji, ali zahteva dosta odrzavanja, prlja, bucniji je i snagu prenosi grublje.

Remen je def. skuplji, ali nema odrzavanja tokom eksploatacije, tih je i absorbuje udare, tako da se ceo ponasa kao neki prigusivac, tipa one gume na zadnjem lancaniku, tzv. cush drive. Teorijski bi trebalo da se i brzine menjaju ''kao u sir''.

Trece opcija je kardan, ali opet, nije tema.

Sve u svemu, ne postoji univerzalno resenje. Zavisno od namene i eksploatacije, uslova i zelja korisnika... U ovom slucaju, remen je tu zbog komfora, gospodski, da se ne bakces oko spanovanja, petrolej, sprejevi... Obicno se ovi sa kruzerima zanose sa lickanjem pa im smeta prljava felna itd.

Neko ce pitati, zasto ne kardan? Pa okej, ali kardan dodaje dosta kilograma, tehnicki je ''komplikovaniji'' i skuplji od remenog prenosa. Treba izracunati zivotni vek remena, teorijski bi trebalo da traje duze od lanca, pa videti da li postoji usteda, ako se recimo potrose dva seta lanca i lancanika za jedan remen, itd. itd.

Razmisli, sracunaj, konverzija je moguca, cak postoje i kitovi tipa sraf na sraf za popularne kruzere.

• MK Nameless Riders, 106 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750s '06

ja kolko znam kais nije elastican uopste a posebno ne onaj koji u sebi ima kevlar

Kajš je itekako elastičan pa makar bio i od kriptona i sam lanac je malo ali ipak elastičan. Kako misliš da se kajš savija oko pogona? Magijom?

Vulkan ima:54 kW {73.4 PS} @ 5,000 rpm

136 N·m {13.9 kgƒ·m} @ 2,750 rpm

Sa kavinog sajta

Tačno je da kajš odnosno kako kolega Alkere kaže "remen" može da se koristi za prenos velike snage i koristi se i na najmoćnijim bušilicama za tunele i onim džambo kamionima ali je pitanje kako će se ta snaga preneti. DEBELI kajš od 20-30 CM može da prenosi dosta snage ali gde ćeš to da staviš na motor - biće širi od gume pobogu! I prenos snage će biti jako trom, snaga će se preneti kad-tad ali ne momentalno. Motor na motociklu nije konstruisan da proizvodi snagu koja će se prenositi kajšem. Što je kajš deblji više snage će se potrošiti pri trenju.

Amaterska prepravka neće nikada dati ni približne rezultate kao kod Vulkana ili BMWa koji su godinama projektovani od mašine do pogona da bi uspešno i bezbedno prenosili snagu preko kajša.

opet ode tema u ekstreme gde se nađu pametnjakovići sa argumentima da džambo džet koristi kajšani prenos. Možda i koristi ali se ovde priča o PREPRAVCI Yamahe FZR 1000 na kajšani prenos a ne koliko i kako je kajš uspešan u prenosu snage.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja