Jump to content

Moto Zajednica

MZ Caffe

Recommended Posts

• Zainteresovan, 503 postova

Sad imam jos dva problema, jedan je sto kvacilo ne odvaja kako treba a drugi sto na automatu za ler kaplje ulje, a mazano okolo nekim silikonom tako da se ne vidi o cemu se radi dali je polomljen automat ili je crko blok motora...moram to da rasturim.

Ako možeš zažmiriti na te probleme ne moraš se skirati. Evo meni ulje kapa zadnjih 35000km, a kvačilo loše odvaja zadnjih 10000km. Nikako da uhvatim vremena da to sredim.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Sednem ja tako za svoj sto da radim a na njemu svašta, krš i lom iako tačno znam šta sve ima.  ::) ;D

Pored stvari vezanih za posao, tu su razne neizostavne sitnice vezane za MZ a koje ''svakodnevno'' trebaju: MZ katalog - poklon od Svakaka, fabrička štampana knjižica - manual, svi Gaborovi katalozi i cenovnici i spisak delova koje ću u narednoj turi da naručim.

I tako, svakom sezonom godišnjih odmora krenem ja da sređujem taj sto u nameri da će nakon udara čistoće njegov sadržaj biti zamenjen za neke vrednije ili pametnije stvari. Ovom prilikom mi je pažnju privukao taj spisak delova, pomerim ga u stranu a on se opet pojavi. Ja ga opet pomerim kad eto ga ponovo. A onda shvatim da je tih spiskova mnogo, na jednima piše Gabor, na drugima Buvljak ili Miki Jawa...

Stvarno sramota za ekonomistu ali poima nemam koliko sam para dao na motor. Bilo mi je važno da napravim ''nov'' motor ali onakav kakav ja želim.

Pre nego što se dogovorim sa živcima pa saberem sve spiskove (a ko zna da li su svi tu) voleo bih da znam da li imate podatak koliko ste para potrošili na sređivanje motora za ovu sezonu. Dakle, ako smo onako kolektivno počeli da sređujemo mašine krajem februara (nisam gledao ali čini mi se da je tako), koliko je para koji motor pojeo do sada?

• U prolazu, 80 postova

E a sta je obicno problem kod kvacila na 251? Na ovom ne odvaja kako treba a kad pokusam da stelujem na sajli onda proklizava? I dali ce zamena semeringa resiti problem u prednjoj viljusci posto nemaju ni gram ulja ili je tu otislo jos ponesto?

Pozz

• I Love The Smell Of Two Stroke In A Morning, 1839 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250 SV 01-028

. Dakle, ako smo onako kolektivno počeli da sređujemo mašine krajem februara (nisam gledao ali čini mi se da je tako), koliko je para koji motor pojeo do sada?

ajd ja prvi da izracunam:

Po redu:

registracija 6.5000 din

zadnja guma 20 eura

zmigavci ( lomim ja to ) 1000 din

gumice za disk i posudu oko 1000 din

komplet lanac sa lancanicima + novo socivo 7.4000 din

semerinzi za viljusku i zadnje amortizere 560 din ( prednje sam dva put kupovao)

manzetne (prasinarke) za prednju viljusku 400 din

2-3 odlaska kod majstora 2,500 din

ulja za masinu i amortizere 500din

navlaka za sedlo 800 din

retrovizori 400din

1 svecica e to sam dobio za dzaba i jednu sijalicu!

koga ne mrzi neka sabira mene hvata jeza!!

To mu je za narednih 100 godina hahahaha ;D

• Zainteresovan, 837 postova
  • Motocikl: Trenutno bez :/

koliko sam para potrosio na motor?UF...

400eura placen motor

~180eura oklopi

~80eura farba,sam sam farbao tako da za farbara nije placeno...

~50eura rotor,stator i ona diodna ploca(ili kako vec), i regler(koji mi je joska poklonio) ;)

~150eura delovi za masinu posto je radjena generalna,

~10eura busenje cilindra na prvu specijalu

pa posle toga jos ~50eura za zubcanike prve brzine i neku osovinicu u masini

pa zatim platine i kondenzator,automat za stop svetlo(prednji) ~120eura

kada se sve sabere....PUNO >:(

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

-200 evrica motor+100e dodatni papiroloski troskovi

-Da ne pisem sve sta sam kupovao dok sam pravio bobber-a ali konacna cifra delova do danas je 24.800 dinara (310 e)

suma sumaris:

610 evra.....48800 dinara

+ moji radovi (ruka), ideje, zivci i ostalo sto ide uz to!

• Drug član, 1306 postova
  • Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom)

Uh.. bolna tema.

5000din motor (ono sto je ostalo od njega)

50e nova klipljaca, bolcna, iglicatsi gornji i donji, karike

staro paljenje sa jave babete (imao vec pa je bilo 0e)

far sa nekog ruskog vozila (nasao u selu kod dede) 0e

sediste  pravio sam 0e

karburator nasao dobar iz '43. super radi ali sam morao rucno da pravim usisnu granu... 0e

prednja guma trayal 1000din

odtromer od skode (imao vec) i brzinomer od pezoa (imao)...0e

ostalo je moja muka i rad....neprocenjivo

a da.. oko 100e prenos papirologija i registracija

pa i nije mnogo alli ima jos sitnica koje su mi zivot zagorcale.

Ja danas promenih i cetkice  + 100 din. ;D

Sad se setih sajle za kilometar i obr oko 800 din.

MZ kako radi regler?

Nikako!!! Promenih cetkice na rotoru, stari kao da se popravio a onaj ni da cvakne!! Moracu da dodjem posle vikenda kod njega pa nek on vezuje, danas sam ponovo  povezivao na sve moguce nacine sa jednim koji se bas razume u struju i njemu nista nije jasno zasto nece??

Kada saberem do sada sam na motor i prikolicu (ono što je urađeno) dao oko 2.000 evra.

Ali sa druge strane, sve je novo, bezveze je da pišem šta je rađeno kada je manji spisak onoga što nije. A nije menjan ležaj na viljušci, nije biksnovana zadnja viljuška i nije ništa rađeno na menjaču, mislim da je sve drugo novo.

Da, mogao bih da zamenim gume na fuzasterima i na kurbli. Sada će i regler napolje a na njegovo mesto Joskin elektronac.

E a sta je obicno problem kod kvacila na 251? Na ovom ne odvaja kako treba a kad pokusam da stelujem na sajli onda proklizava? I dali ce zamena semeringa resiti problem u prednjoj viljusci posto nemaju ni gram ulja ili je tu otislo jos ponesto?

Pozz

Izvini, tek sada sam video post, troškovi su me poremetili.

Obično nema problma sa kvačilom. Sem štelovanja na štel šrafu na ručki postoji i ''štelujuća platna kvačila'', okrugao a iznutra nazubljeni tanjir na kome se zubi vremenom troše pa zbog toga može da dođe do problema.

Lepo bi bilo da neko detaljno objasni u okviru Mehanike kako se šteluje kvačilo na oba mesta, predpostavljam da Bajker nema ozbiljan problem.

Da, zameni obavezno i ulje u menjaču, to nije neki trošak a znači puno.

Što se viljuške tiče najverovatnije nije otišlo ništa sem semeringa. Prilikom zamene treba proveriti na šta liče čizme tj. ''donji krak viljuške'' u koji se stavlja semering, ako je krivo verovatno semering neće dobro pranjati pa će ili ponovo ispasti ili će curiti ulje negde oko njega.

No, kako god okreneš, to mora da se skida i da se stavljaju novi semerinzi uz 230 do 250 ml. ulja po štapu. Gustinu ulja biraš, što je ulje gušće viljuška je tvrđa i obrnuto.

• Drug član, 2681 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, NSU SuperMax 250, Kawa GPZ500S i 1100

Da li neko ima elegantno alternativno resenje davaca za stop svetlo na prednjoj kocnici.Do sada sam zamenio 3-4 komada i svi su puki posle nedelju-dve dana.Slaba opruga u kucistu....mala privreda.

Da li neko ima elegantno alternativno resenje davaca za stop svetlo na prednjoj kocnici.Do sada sam zamenio 3-4 komada i svi su puki posle nedelju-dve dana.Slaba opruga u kucistu....mala privreda.

E pa to stvarno treba nekako rešiti, mislim da je to najgori deo koji se prodaje. I da ne crkne opruga troši se grafit, prvo treba stiskati ručku sve više da bi se dobio signal dok na kraju nema vajde ni od silovanja, potroši se sve ili se ostatak izlomi u deliće.

Jeste da košta 2,5 evra ali godišnje zamenim bar 3-4 komada i uvek sam u frci da li radi, sve se okrećem dok vozim.  >:(

Poređenja radi, zadnji automat štopa mi je još uvek fabrički i radi savršeno.

A dobro ja i prolazim, sreo sam čoveka na buvljaku kome je za mesec dana pocrkalo 6 komada, nesrećni čovek viče dok se Jožef brani kako on samo prodaje delove, ne proizvodi ih.

Imam jedan stari uz ovaj koji je prvi crko kada sam pao u Svilajncu samo nisam uspeo da ga otvorim, nemam alat. Hteo sam da nekako zamenim taj grafit nečim drugim ali džabe.

A to je tehnički toliko glup prekidač da reči nemam.

• U prolazu, 80 postova

Sad jos ovo, prednja kocnica mi je toliko tvrda da ima jedva 1cm hoda, a i kada je skroz otpustena pomalo nateze klip tako da pomalo koci svo vreme. Probao sam da stelujem na onoj spojnici kod kocionih klesta, mislim da se tu steluje medjutim onaj sraf ne mrda, sta bi tu moglo da bude???

Sad jos ovo, prednja kocnica mi je toliko tvrda da ima jedva 1cm hoda, a i kada je skroz otpustena pomalo nateze klip tako da pomalo koci svo vreme. Probao sam da stelujem na onoj spojnici kod kocionih klesta, mislim da se tu steluje medjutim onaj sraf ne mrda, sta bi tu moglo da bude???

MZ ima jedan od najboljih kočionih hidrauličnih sistema. To lako može da se vidi na tehničkom pregledu, na valjcima, jer kada se dobro stisne na satu se očitavaju vrednosti kočione sile. Svaki put kada sam išao na tehnički a išao sam na različita mesta jer je motor potpuno ispravan pa mi je svejedno, terali su me da kočenje ponovim nekoliko puta, nisu mogli da veruju kako radi.

U vreme proizvodnje naših motota nije bilo ABS-a a ako negde fali onda je to definitivno ovaj motor.

Iskreno neznam da li to može da se podešava ali na svakom mom motoru to je tako kočilo i ja tu ništa ne bih dirao. ;D Sada kada sam pao ugao ručice se promenio, nekada koči ranije a nekada kasnije što mi govori da su gumice oštećene.

Savetujem da ne čačkaš ništa, mnogo dobro koči i to je odlično. Vremenom, kada se pločice budu trošile osetićeš razliku i po ručici koja će postepeno da hvata sve niže ali nikada ispod polovine kada se obloge potpuno istroše.

Pošto su nove kočione gumice lošeg kvaliteta to je još jedan razlog da ništa ne diraš ako sve dobro radi, zameni AT ulje, ispusti vazduh i teraj a vremenom ćeš steći osećaj za snažnu kočnicu.

• U prolazu, 80 postova

Ok mada me cudi to sto kada podigne prednji tocak i okrenem ga pomalo koci ne okrece se slobodno. Nego malopre sam provalio da ima rikverc, jel to moguce???

• Zainteresovan, 837 postova
  • Motocikl: Trenutno bez :/

to se desava ako to je rano paljenje i ako ga malo zeznes na kurblu (kada ne kurbas do kraja nego samo na trzaj) i meni se to desilo pre neki dan...  ;D

E, to ako koči bez stiskanja nije dobro. Treba da pogledaš da li koči stalno ili na određenim mestima kružne putanje koju točak pravi. Ako koči stalno najverovatnije se ne vraća klip do kraja i tu već mogu da budu neispravne gumice. Ukoliko koči samo na nekim mestima, ''kači'' pri okretanju, onda je verovatno disk ili ceo točak kriv. Moguće je ako nema osigurača na pločicama da landaraju pa da tako dolazi do kočenja.

Sa kočnicama se ne treba zezati, pogledaj šta može da bude od te tri stvari pa javi.

• U prolazu, 80 postova

Koci non stop, nije kriv disk. A koje gumice mislis da nevaljaju, jel u klestima? Al kako mi se cini klipovi su zaribali i ne vracaju kako treba.

Koci non stop, nije kriv disk. A koje gumice mislis da nevaljaju, jel u klestima? Al kako mi se cini klipovi su zaribali i ne vracaju kako treba.

Isti slucaj je bio i kod mene, zamenih sve gumice i na posudi i na klipcicima, i bilo je OK, ALI meni su malo osteceni falcovi (kanali) na klipcicima pa se desi da nekada nece skroz da se vrate i lek je da ga sutnes tacno u MZ na kocionoj shapi i vraca 100%, a ako se desava to cesce i usija se disk i shapa moras prvo shapu ohladiti vodom pa opet sutni u MZ, a kada ti dosadi jbga menjaj klipcice. ;D

E oce i u rikverc ako lose druknes na kurblu, probo ja malo da se vozim unazad al samo u prvu, zajebano!!! ;D ;D

• Drug član, 1306 postova
  • Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom)

E oce i u rikverc ako lose druknes na kurblu, probo ja malo da se vozim unazad al samo u prvu, zajebano!!! ;D ;D

to se desava kada je paljenje suvise blizu GMT-u odnosno nije suvise je kasno. Pa kada se ne nagazi lepo kurbla, kompresija vrati klip i zavrti motor u kontra smeru. Upalio ja komsinu Jawu jednom tako, radi java kao sat, ubacim u brzinu kad ono krenu unazad....ups ubacih ga u rikverc. Ugasim je i uplim ponovo i opet ide napred. To je moguce samo sa dvotaktasima, jer nemaju ventile pa im smer okretanja odredjuje samo tacka paljenja.

• I=U/R, 2061 postova
  • Motocikl: Transalp `97

Drugar je imao najludju situaciju za koju sam cuo.Njemu je na leru znalo da se okrene smer vrtnje motora.Jednom je tako zamalo naleteo na auto koji je stajao iza njega na raskrsnici :)

Mogu da zamislim koje je to iznenadjenje!Hoces da krenes,a one nece napred nego u rikverc.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja