Jump to content

Moto Zajednica

MZ Caffe

Recommended Posts

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Wice prekopiraj to za karburator u temu o karburatoru, neka bude tamo na jednom mestu. Svakak je u gužvi i ograničeno prati forum ali u onoj temi ne može da mu izmakne. Dosta se dobro razume, rasturao je nekoliko puta uzastopno dok sam ja gledao sa strane  ??? ??? ???, sve dok se ne otkloni i najmanja dilema, dok sve ne radi savršeno...

Rupica na gumenom čepu radi kao i čep hladnjaka, odušak je za vazduh. Na gumenom čepu izbacuje ulje ako ga mnogo ima, ako je sipano više od 1.1 ili 1.2 litra pa kod obrtaja višak nema gde da izađe ako je sve zadihtovano.

Zapamtio sam da je govorio: ''ne bacaj ništa'', a i Stari Vujadin je imao slična iskustva da se dizne i igle originala ne slažu sa novima.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Press (dnevne novine), 7.6.2008

KAMIKAZE NA DVA TOČKA

Nepoštovanjem saobraćajnih propisa i bahatom vožnjom motociklisti izazivaju veliki broj nesreća. U većini slučajeva, do smrtnog ishoda i teških povreda dolazi zbog nenošenja sigurnosne kacige

Alarmantno... Prošle godine poginulo čak 108 motociklista

Prošle godine u Srbiji je poginulo 108 motociklista, a povređena su 3.154! Stravični podaci srpske policije pokazuju da je u toku 2007. godine bilo više od 3.600 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali vozači motora, a u polovini slučajeva oni su i izazvali udese! Do smrtnog ishoda i teškog povređivanja uglavnom dolazi zbog nenošenja sigurnosne kacige!

Kako je pre desetak dana saopštila saobraćajna policija, najčešće do saobraćajki u kojima učestvuju vozači motora i skutera dolazi zbog nepoštovanja osnovnih saobraćajnih propisa.

- Netolerancija vozača automobila i bezobrazluk mladića koji voze motore, nažalost, skoro uvek se završavaju udesima. Motoristi praktikuju nepropisno kretanje, skretanje i okretanje. Sve češće, naročito mlađi vozači skutera, voze po bulevarima u kontrasmeru i nepropisno se uključuju u saobraćaj. Većina njih uopšte ne staje na znak stop ili trougao i u punoj brzini uleće u raskrsnicu, što se skoro uvek završava naletanjem nekog vozila na motocikl - rečeno je u policiji.

Kako nam objašnjavaju u saobraćajnoj policiji, neverovatno je da, i pored njihovih apela i kažnjavanja motociklista, oni i dalje obilaze s desne strane, voze između dve trake dok kola stoje u kolonama na semaforu ili voze po trotoaru, jer tako zaobilaze gužvu.

U policiji su zabrinuti i da će se i ove godine nastaviti običaj, kako kažu, „slepe vožnje" obesnih mladića na skuterima.

- „Slepa vožnja" u žargonu skuteraša znači noćna vožnja bez farova. Sve češće na ulicama Beograda možete da vidite po nekoliko skutera bez upaljenih svetala. To im je kao fazon, dobro zezanje. Većina tih mladića nije svesna činjenice da, i pored toga što oni vide druge učesnike u saobraćaju, drugi ne mogu da primete njih i, nažalost, onda dolazi do tragedije - objašnjavaju nam u policiji, i dodaju:

- Suludo brza vožnja, naročito kod mladih, stvar je nekog dokazivanja. Dizanje adrenalina brzom vožnjom često se završava stravičnim nesrećama. Vožnja motora preko dvesta na sat u gradu stvar je prestiža i međusobnog dokazivanja. I u ovim situacijama većina vozača automobila ne može da predvidi da će mladić na motoru „razvući" više od stotke na samo pedesetak metara i da skretanje ispred njih znači siguran sudar. Vi ste krenuli svojim automobilom da skrenete levo, a onda se ispred vas stvorio motor kome sečete put. Nema kočenja, nema izbegavanja sudara, stravičan udarac je neminovan, i eto tragedije - kažu u policiji.

U policiji su zabrinuti i zbog navike naših motociklista da ne nose zaštitnu kacigu.

- Stvar prestiža je da mladići svoje „zveri" na dva točka voze bez zaštitne kacige. Stave samo naočare za sunce i misle završena stvar. Ne shvataju da osnovna funkcija zaštitne kacige jeste ono što joj kaže i ime - zaštita. Na glavi morate imati kacigu jer je njena osnovna i jedina namena da zaštititi glavu ako padnete. U polovini slučajeva naizgled naivni padovi s motora završavaju se teškim povredama ili smrću jer motociklista nije imao kacigu ili ju je nosio oko ruke, jer mu tako bolje stoji - završavaju priču sagovornici iz policije.

Motorom prevrnuo „Škodu"

Pre nekoliko godina na Zrenjaninskom putu jedan mladić je svojim motorom „honda" naleteo na „škodu feliciju" koja mu je presekla put. Udarac je bio stravičan, ali je mladić na sreću preživeo pad, jer je posle udara preleteo petnaestak metara pre nego što je pao. Koliko je brzo vozio i jako udario najbolje govori podatak da je motor prevrnuo „feliciju" na bok.

• Drug član, 2681 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, NSU SuperMax 250, Kawa GPZ500S i 1100

Na prvi pogled ,lepo je to sto se motorciklizam omasovljuje i sto na svakome koraku prodje po neki dvotockas ali druga strana je ta da ljudi koji su na dva tocka vise decenija i kojima je prevoz motorciklima znacio da se sto lakse i jednostavnije prevezu po gradu sa jedne na drugu tacku koruisteci sve prednosti tog vozila uskoro trpeti sankcije koje su nam doneli novi mladi bezrepi lavovi. Polako ce nas tretirati kao krimose,samo da nam jos nametnu (kao u nekim drzavama) voznju u koloni sa automobilima bez mogucnosti provlacenje do prvoga mesta na semaforu i polako ,motor u gradu gubi smisao.Ako dodamo da nam prestanu gledati kroz prste na parkiranja motorcikala gde nama odgovara po centru grada i prica polako propada....

• Drug član, 1306 postova
  • Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom)

Ako automobil obilazi sa leve strane onda je to u redu a ako to ucini motorcilkista onda je to agresivna voznja. Zar nije cilj smanjiti guzvu u saobracaju? Pa zasto onda ne propustiti nekoga sa motorom koji ce time sto stane kraj automobila na ispred semafora pomoci brzem odvijanju saobrecaja, sto ne mora uvek da se dovodi u vezu sa brzom, agresivnom i nebezbednom voznjom. Jednostavno ako taj motor zuzima manje mesta u na putu zasto bi cekao u koloni automobila i time zauzimao mesto nekom od njih kada je jednosavnije obici kolonu i stati ispred semafora (naravno ukoliko ne sece punu liniju).

Ako ste gledali velike evropske ili jos bolje azijske ulice i raskrsnice jasno vam je o cemu pricam. Njima bi sa tom kolicinom vozila trebalo 16 sati da stignu od kuce do posla.

Moram priznati (dosta nerado) da sve cesce primecujem vozace kola koji kada primete da se provlacim izmedju dve kolone vozila koja cekaju ili prilaze semaforu da se sklannjaju malo u stranu da bi se ja provukao.E sad ,da li to rade da bi zastitili svoga lepotana od eventualne stete ili su se malo kultivisali...vreme ce pokazati.Dodajem i to da to radim dosta sporo i pazljivo.

Isto tako moram priznati da sam imao vec mnogo slucajeva da me je u istoj saobracajnoj traci "ponistio " drugi vozac motorcikla sa zavidnom razlikom u brzini da se umal nisam srusio.

Kada razmisljam o svemu ovome,mnogo sam zahvalan godinama vozackog staza na 2 tocka i 12-tak godina taksiranja po gradu.

Zverinjak je kolega po taksiju, baš mi je drago da na forumu ima sve više vozača profesionalaca. :)

To su ogromna iskustva, na forumu ima dosta prostora za teme o bezbednosti u saobraćaju i to nam je jedan od najvažnijih BJB prioriteta. I pisano je dosta samo što učinkom nikada nemožemo da budemo zadovoljni, uvek će se naći neko pametan ko to zna bolje ili misli da se neki proseravaju o bezbednosti...

A svi profesionalni vozači stalno govore da se treba paziti na motoru, Bus Men je postavio i fotografiju kako je autobus nepregledan po kiši zbog zamagljenih stakala, tada nema obilaženja autobusa jer se iznutra ništa ne vidi.

Nažalost, svako ko vozi stalno, svakodnevno, može da vidi bezbroj sudara sa manjim ili većim posledicama.

Ako smo svojim nastojanjem uspeli da spasemo makar i jedan život uradili smo da ceo naš trud nije uzaludan.

Inače, logika po Beogradu ne vredi puno, neke saobraćajnice su planski sužavali kako bi ''usporili saobraćaj''. Rezon je bio da, ako se vozi polako nesreća će biti manje a životi sačuvani. Međutim gužve su velike, nervoza kod ljudi sve veća, konflikti, psovanje i incidenti učestali, neznam gde to vodi...

Glupo poredjenje ali dans je se desila nesreca u saobracaju koju su prouzrokovali dvojca vozaca motorcikala, tacnije ,motorcikla i skutera.Skuter je prosao losije, imao je flambiranu zavrsnicu.Srecom, bez povreda je prosao incident.Nisam saznao za detalje ali sta reci, momci, alal vam vera.Vase slike u svaki udzbenik za  polaganje A kategorije....

Da li neko moze da mi objasni kojom tehnikom mogu kaciti slike u temi izmedju dva teksta? Mislim ,nekoliko redaka teksta pa fotka pa opet tekst i tako redom. Nisam ovladao tehnikom jer kada koristim ponudjeni browser, slike se ne prikazuju u realnom rasporedu sa tekstom ( to svi znate).

BeoTaxi 919 pa 471.

2 Duki

Otvori molim te jednu temu za audio/video klipove za MZ sa linkovima koje si stavljao ovde. Pokušavao sam da klipove skinem i kovertujem ih u DVD i uredu je, nije baš neka rezolucija ali se ipak vidi.

Ima kojekuda po net-u korisnih saveta za popravku MZ-a samo ih treba prikupiti i staviti na jedno mesto, nikada se nezna kada može da zatreba za popravke ili zabavu svejedno.

Vozi li se neko po ovom promenljivom vremenu?

• Drug član, 1404 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Nuovo Falcone 500

Vozio se ja,i to bas vozio.Bio na Tari sa BJB ekipom,bilo super,cajger izmerio nekih 580 km.MZ nigde nije ni stucnuo i dosta dobro se drzao u drustvu GS-ova,Afrika,TransAlpa,V-Stroma i ostalih.Bilo oko 20-ak motora.

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

Ma stavice vec neku u toj temi, bitno je da si se ti lepo proveo i da si ponosno zastupao MZ bratiju na tom putesestviju!!

Tamo ce biti slika,ovde mozda stavi Joska neku posto je on nosio aparat.Ja se danas osecam kao da sam bio nedelju dana na odmoru,a ne jedan vikend.

• I=U/R, 2061 postova
  • Motocikl: Transalp `97

Postavio sam slike u temu bjb vikend vonja,nema potrebe da i ovde kacim.

Nego,Duki-kada cemo da nastavimo ono "naglo" prekinuto druzenje uz pivkana?  ;D

Prvom prilikom,jos samo da bude onaj konobar kome smo mi racunali koliko treba da se plati :) :) :)

I ja sam juce bio na kratko putovanje do Jastrebca tacnije do Kuline, oko 80km u oba pravca. Drugov ujak, legenda, ispekao prasence prste da polizes, pa jos neko crno vince.... a vazduh cist i svez.... jedino se mogo osetiti opojni miris dvotaktola koji se sirio iz auspuha matorog dkw-a i njegovog naslednika mz-a. Na zalost nismo nosili aparat. Primetio sam da mi je mz malo izgubio na krajnjoj brzizni, na jednom pravcu sam jedva ugurao 120. Doduse u povratku sam uspeo i do 130 ali jedva, pa sam zakljucio da mu jawin auspuh bas i ne odgovara, zbog toga cu vratiti TS-ov cim ga izvarim i ofarbam.

• Zainteresovan, 837 postova
  • Motocikl: Trenutno bez :/

kolika vam je max brzina? koji prenos imate(koliko zubaca prednji a koliko zadnji lancanik)?

ja nisam jos probao koliko moze da ide,masina je jos u razradi.... ;D

kolika vam je max brzina? koji prenos imate(koliko zubaca prednji a koliko zadnji lancanik)?

ja nisam jos probao koliko moze da ide,masina je jos u razradi.... ;D

Zadnji lančanik je isti a prednji se prodaje u rasponu od 15 do 21 zub. Miki Jawa mi je pronašao od 22 zuba, od Kanunija. Kada je zadnji točak 18 kao na 250 onda su u izboru lančanici od 18, 19 i 20 zuba, više ne bi trebalo jer se gubi snaga u petoj.

Nažalost brzinu neznam, ne radi mi cajger još uvek ali je prenos osetno duži i motor lepše ubrzava po asfaltu.

Kod mene je sve fabricki,nisam brojao koliko ima.Po Tari su ekstremne uzbrdice i nisam nigde osetio nikave probleme uglavnom sam isao 4 samo na serpentini vratim u drugu pa 3,4 i vozi.Kod duzih uzbrdnih pravaca uspevao sam da ga vozim i 5.E sada na ravnom putu po meni mu fali 6 brzina ko hoce brze jer ja vozim do 100 i u 5 se ne muci pri toj brzini,vec preko toga pocinje da ide u malo vece obrtaje i ne mogu da ga slusam kako se dere a potrosnja raste.To moze da se resi vecim lancanikom ali posle muka po planinama,verovatno ne bi imao dovoljno snage u 4 a 3 si prespor.Obrni okreni naj bolje je fabricki.

Hehe,sutra prosetajte njega i DKW-a do Okija i mene,dogovorili smo se za rostilj.

O Djolence pa gde si ti? Za rostilj je dogovoreno. Cujemo se pa cemo usaglasiti detalje(koje pivo,rakija i slicno).

Na strani 29 MZ Rider je tražio bočne kofere, hteo je metalne/alu i tada je bilo nekih ideja gde bi mogao da traži. Duki mi je u Jagodini našao isti top case kao njegov i super je samo mi sada trebaju i bočni.

Metalni ne bi išli na Crnca kada je ceo motor plastičan pa na plastiku samo plastika ide.

Kupio sam od Gabora nosač kofera koji je planiran za zanji i bočne, treba samo da ga montiram.

Da li neko ima ideju gde da nađem bočne kofere?

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja