Jump to content

Moto Zajednica

Sta kada nam pukne guma na putu?

Recommended Posts

• Zainteresovan, 501 postova
  • Motocikl: R 1250 GS ADV

Evo pitanja za sve koji bi mogli da pomognu meni i ostalim clanovima foruma koje ova tema interesuje, ako nas ovako nesto zadesi na putu.

Cuo sam za neki sprej pa ako mozete podiliti iskustva sa njime, treba li dodatno nositi jos neki alat, pumpu, koliko mozemo da predjemo sa takvom gumom, da li kasnije skidati gumu sa felne prilikom lepljenja radi ciscenja ostataka od spreja, itd. Sta bi jos od alata trebalo nositi na duza putovanja vezano za gume?

P.S. Ako tema vec postoji neka je administratori obrisu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• AntiFabrikanT , 65 postova
  • Motocikl: match not found

Postoji sprej za cevcicom u kome je neka vrsta pene. Prilikom ubacivanja te pene, guma se pumpa, pa dok vazduh izlazi na probusenom mestu, pena se tu lepi i popunjava ga. Drugar je koristio sprej na skuteru (tocak 13ica), a mislim da pise da tako moze da se vozi 50ak km, nisam siguran.

Taj "sprej" je kupljen na benzinskoj pumpi.

A druga varijanta je da se kupi set za reparaciju guma

26_702_0020.jpg

• Narod koji bira lažove i lopove nije žrtva već saučesnik!, 2003 postova
  • Motocikl: Yamaha XTZ 750 Super Tenere

Kada je rec o spreju sve zavisi od velicine rupe na gumi, odnosno da li je probijena ili isecena. U slucaju eksera, zive, trna... bar ja imam izuzetno iskustvo sa sprejem. Naime jos o 1984. godine sam u Grckoj kupio jednu bocu koju sam redovno nosio sa sobom i pokazalo se dauprkos tolikim godinama nije izgubio na kvalitetu, mislim da je bio italijanski. Okrpio sam i naduvao gumu sa njim i vozio se jos sedam dana dok nisam zamenio unutrasnju gumu. Mislim da svako treba da ima sprej u opremi nikad se ne zna kad ce da zatreba. Sto bi se reklo katolicki pop se ne zeni ali ima onu stvar za svaki slucaj.1zdravo.gif

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Sa ovom drugom varijantom sam prelazio i po 2000 km i 250++ km/h (sto i nije najpametnije za uraditi, ali navodim zbog ukupne slike sta cep moze izdrzati (a ne mora :D ))

Znaci dobro cepovana guma + normalna voznja = dok se ne potrosi guma (ili malo ranije zato sto je i meso oko cepa tanje).

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

Sprej je efikasan najčešće kad se radi o tubeless gumama. Kad postoji unutrašnja, može se desiti da je sprej ne zapuši. I psrej radi samo ako je reč o proboju (bušenju) gume. Ako je guma rasečena, teško će je sprej zakrpiti.

Zarad pametnih forumaša koji obožavaju da protivreče svemu i svačemu, ponavljam, može se desiti da je sprej ne zapuši. Ne mora se desiti ali može. Sigurno ima mnogo onih koji imaju pozitivno iskustvo sa unutrašnjom gumom ili prosto vole da su pametni ali može se desiti da unutrašnju gumu ne začepi sprej. Jedno pozitivno iskustvo u životu je i dalje samo jedno iskustvo. Više iskustava, kakva god da su, su više iskustava. To razumeju oni koji se razumeju u statistiku.

Sa sprejom u gumi budite spremni da vas vulkanizer napljuje. Oni, vulkanizeri, obožavaju sprej jer moraju da čiste gumu od ostataka pene a to je često kao da vade lepljive sline sa cele unutrašnje površine gume.

Čep je privremeno rešenje i samo tako ga treba shvatiti. Samo do vulkanizera koji će na vruće vulkanizovati gumu na mestu proboja. Da bi ubacili čep na mestu gde je ekser od milimetra probio gumu, ptreba u nju zabiti alat od 5mm u prečniku. To znači neminovno cepaje zdravih vlakana. A to se popravlja samo vrućom vulkanizacijom.

• Ne silazi, 5562 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Prosle godina u Engleskoj, Hozeu je pukla (rasekla se) zadnja guma na GTR-u. Rasekotina je bila izmedju 1-1,5cm. Cepovano je sa 2 zvake, nije moglo da drzi vise od 1 bar, pa je motor odslepan. Sutradan, je izvadjen stari cep, stavljen novi i unutrasnja guma za svaki slucaj...i drzalo je nekih 30-40km kada je pustilo ponovo. Jedina opcija je bila da se kupi nova guma, ali 16-icu niko ziv nije imao na stanju.

• Çelebi, 2415 postova

Pitanje: kada se ubaci sprej, da li je to dovoljno vazduha ili bi trebalo da se takva guma dopumpa. Hvala

Ako imaš sreće, sadržaj kantice spreja je dovoljan da napumpa gumu taman toliko da se dovučeš do pumpe ili vulkanizera. Mada je kompresorče na 12V idealan spoj sa sprejom :D Mislim, ako je moto guma. Za kola je često potrebno dopumpati gumu.

• Çelebi, 2415 postova

Ljudi, pucanje gume ide u rok službe kao i sa kolima. Jedini način da ne pukne guma je da nikad ne krenete nigde. Tako će guma samo ispustiti od stajanja pa je samo treba dopumpati. Kad krenete na put, spakujte sprej i komplet za čepovanje i nadajte se da ćete ih na kraju baciti jer im je istekao rok. Ali ih imajte u koferu. Nek ne zatreba ali ako zatreba a nemate... <_<

A uz to vam ide i kompletić alata da skinete točak ako zatreba. Mislite o tome na vreme i opremite se za ne daj bože. Na sreću, Srbija je dovoljno velika da se vozimo ali i dovoljno mala da se pomoć nađe vrlo brzo. Puna baterija na mobilnom i dovoljno kredita je često efikasnije od spreja i čepa.

• Drug član, 1043 postova
  • Motocikl: Honda NT650V deauville

Moje iskustvo od prosle godine.

Kineski kruzer, gume KENDA tybe type tj imaju unutrašnju. Ponedeljak jutro silazim pred zgradu i vidim da mij e zadnja guma meka, vizuelnom proverom ustanovljavam da nema vidljivih oštećenja pa pretpostavljam da mi je neko od klinaca ispustio gumu jer je i metalna kapica sa ventila nedostajala. Bisage mi nisu tu tako da kompresor nemam kod mene, otvaram kofer i sručujem bocu spreja da ne bih gurao motor 2km do najbliže pumpe. Guma biva naduvana samo sprejom i vozim se 6 dana. Subota, krećem van grada, vozim 25 km i odjednom motor počinje da usporava i osećam da ‚‚dupe'' mrda. Stanem i imam šta da vidim-guma ponovo izduvana. Palim kompresor, pumpam, nema efekta, ubacujem još jedan sprej, pumpam, nema efekta. Zovem drugara i kombijem odvozimo motor. Kada sam razmontirao gumu, u njoj sam našao ekser koji se savio pod 90 stepeni, zavukao izmedju krampona pa zatoi nisam uspeo da ga vidim spolja. Unutrašnja guma je bila izbušena/rasečena 0,5-1cm i u toj rupi je stajao ekser. Tako da je moje iskustvo sa spejem bilo delimično- uspeo je prvi put da mi omogući vožnju, ali ne i drugi. Moja greška je bila to što nisam detaljno proverio gumu, već sam tako krenuo da vozim.

• Drug član, 1714 postova

Meni je drugar vulkanizer savetovao set sa cepovima kada je to moguce, sprej je takodje ok ali se takodje mora izvaditi strano telo ako ga ima u gumi. Inace obicnu kinesku rucnu pumpu drzim u kolima i pomogla mi je vise puta jer sam imao u (gumi na kolima) drveni trn pa je guma drzala kako kad (verovatno kad je mokro on zaduje pa drzi a kad se osusi ispusta) vec sam poceo da mislim da imam neku sandjamu u tocku ))). Moje misljenje je da cak treba imati i unutrasnju gumu odgovarajuce velicine u prtljagu bez obzira kakve su gume na motoru (sa unutrasnjom ili ne).

• TT Monter, 118 postova
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 cube

Sve zavisi od situacije ako se guma proseče onda nam nema druge već skidanje točka,ili odnošenje čitavog motora :(. Ali ako samo ispusti na ventilu , ili ako je neka mala rupica tu pomaže kompresorčić (ja ga nosim na dužim putovanjima).Usput da pitam da li je neko pumpao gume sa azotom?

• Zainteresovan, 725 postova
  • Motocikl: Strom 650

Čep je privremeno rešenje i samo tako ga treba shvatiti. Samo do vulkanizera koji će na vruće vulkanizovati gumu na mestu proboja. Da bi ubacili čep na mestu gde je ekser od milimetra probio gumu, ptreba u nju zabiti alat od 5mm u prečniku. To znači neminovno cepaje zdravih vlakana. A to se popravlja samo vrućom vulkanizacijom.

Imaš li neki savet da daš kako da se uspešno uradi čepovanje!

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

Cepovanje je jedini kvalitetan nacin da se tubeless guma za nuzdu zakrpi...i to ako situacija dozvoli. U protivnom sednes i places, ako si u nekoj vukojebini.

Cep bi trebalo da sluzi da se dovezes do majstora i to prilicno sporo, a to sto nekima to prolazi da se voze i dalje to je posebna prica.

Kako je vec pomenuto, krpljenje sprejem zakazuje i garantuje opasnu raspravu sa vulkanizerom.

Dobro je vezbati cepovanje na gumi koja je zrela za zamenu...da ne bude da je prvi put kad stvarno treba

Cepovanje je jedini kvalitetan nacin da se tubeless guma za nuzdu zakrpi...i to ako situacija dozvoli. U protivnom sednes i places, ako si u nekoj vukojebini.

Cep bi trebalo da sluzi da se dovezes do majstora i to prilicno sporo, a to sto nekima to prolazi da se voze i dalje to je posebna prica.

Kako je vec pomenuto, krpljenje sprejem zakazuje i garantuje opasnu raspravu sa vulkanizerom.

Dobro je vezbati cepovanje na gumi koja je zrela za zamenu...da ne bude da je prvi put kad stvarno treba

Gde može da se pogreši prilikom čepovanja?

To jeste jednostavna operacija, ali zna da bude jako nezgodno kada prvi put to radis...aj' da kazemo pod pritiskom.

Po mom misljenju trebalo bi izabrati kit koji u sebi ima onaj...pa sad ne znam kako da ga nazovem...deo koji se uvrce u ampulu, a da moze da se zatvori (ampulu da zatvori). Postoje i oni koji ampulu jednom otvorenu puste da iscuri cela i taj mi se nesvidja. S' ovim drugim se lakse radi i bolje kontrolise pritisak u gumi.

• Zainteresovan, 501 postova
  • Motocikl: R 1250 GS ADV

To jeste jednostavna operacija, ali zna da bude jako nezgodno kada prvi put to radis...aj' da kazemo pod pritiskom.

Po mom misljenju trebalo bi izabrati kit koji u sebi ima onaj...pa sad ne znam kako da ga nazovem...deo koji se uvrce u ampulu, a da moze da se zatvori (ampulu da zatvori). Postoje i oni koji ampulu jednom otvorenu puste da iscuri cela i taj mi se nesvidja. S' ovim drugim se lakse radi i bolje kontrolise pritisak u gumi.

Jel to ovaj set ?

http://www.motooprem...reparaciju_gume

• Zainteresovan, 823 postova
  • Motocikl: CBF1000FA

Na samom polasku na duzi put, tek sto sam krenuo, primetim da zadnja guma (tubeless) pusta - uzrok ekser u udubljenju izmedju 2 lamele. Nekako se odvucem do prvog vulkanizera koji je stavio cep. Put nastavim odmah i predjem preko 4.000 km, od toga 2.000 km ostrije voznje po planinskim prevojima. Dopumpavanje nije bilo potrebno nijednom.

Po povratku je drzala jos oko 1.000 km i onda pocela polako da ispusta. Stavljen novi cep, vise ne ispusta uopste. Polako je zrela za menjanje, ne zbog cepa, vec manjka profila. S obzirom da je cep bio u samoj sari tj. udubljenju, nije bilo nikakvog uticaja na stabilnost u voznji. Naravno da je prava vulkanizacija pouzdanije resenje, ali u mom slucaju ne vidim sta je to bilo opasno za voznju? Ako ispusta, ispusta polako sto se vrlo brzo oseti.

• Podržavam 2

Jel to ovaj set ?

Pa ovo je samo deo kompleta...gde su ampule :stabre:

Jel to ovaj set ?

Video sam ovakav set u Uradi sam, košta oko 350 din.

• Ne silazi, 6586 postova
  • Motocikl: đački pešački

Čudo da se Đunta još nije javio... :stabre:

Slavski dan :rostilj:. Ubuduće mi šibni-te pp da me ne "dozivate" posle. U gumi set ide još gepeg gurtna, unutrašnja zadnjeg točka, dve unutarnje od bicikle i par hol šrafova pored ovog sa slika. Na žičani točak sa unutrašnjom zalepitu "duct" traku da se uspori ispuštanje vazduha kolko tolko i odloži spadanja sa obruča što kasnije i pri manjoj brzini..

FLEKICE_zps6c8880c1.jpg

IGLICAIODVIJA_zps6b87ac09.jpg

KOMPRESORIEMULZIJA_zps1f165187.jpg

MONTIRAIITITNICI_zps5a9394d2.jpg

SETZAKRPLJENJE_zps385ce8f9.jpg

STEGICA_zps30280d13.jpg

VENTILIPASTA_zpsef8c5a01.jpg

DSC00553_zps4f6f873e.jpg

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Pre dvadesetak godina nabavim " Fast " sprej za krpljenje i pumpanje gume. Sprej je imao i svoj nosač da se postavi na cev od rama. Nosač sam postavio, a sprej sam nosio samo kad sam išao negde da se vozim ( lako se skida sa tog nosača ) . Nosio saqm ga 4 - 5 godina dok nisam izbušio gumu, hteo da ga upotrebim, al džaba, malo krenuo i stao . Posle pogledam sprej - isteko mu rok par godina pre toga, tako da i na to treba obratiti pažnju.

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja