Jump to content

Moto Zajednica

Problem hladjenja

Recommended Posts

• U prolazu, 58 postova
  • Motocikl: XT 600 43F, MTS 1000DS

Potrebna mi je pomoc vas forumasa. U pitanju je moja kawa, ima problem oko hladjenja. Dva puta mi se desilo da digao temperaturu do crvenog, a imam ga tek mesec i po. Znaci situacija je sledeca:

Vozim ga auto-putem sa prilicnom dozom gasa, kazaljka na termometru stoji malo iznad hladnog, ovako nekako.E7r9M_temp13mp8.jpg

H5RJd_temp13mp8.0542b14366.jpg

Cim sam sisao sa auto-puta, temperatura je pocela naglo da se dize do crvenog. Sva sreca pa mi je kuca blizu, tako da nije dugo radio u takvom stanju.

Kad sam dosao kuci skinuo sam hladnjak, prikacio ga na masinu za ciscenje kamenca. Proverio pumpu, sve je ok. Sve sam ponovo vratio i sipao tecnost. Upalio motor, radio na leru nekih 15min, ugrejao se do pola skale na termometru potom se upalio ventiator, sve ok.

Vozio sam ga nekih 150km bez problema, dok mi se ista situacija nije desila na auto-putu. Sve isto kao prosli put.

Zanima me stva sve moze da bude problem. Da li je termostat, da li je dihtung glave?

Pomagajte!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Aktivirao se na času, 3281 postova
  • Motocikl: Tamić XL-1000V

Za početak bih proverio/promenio tečnos', možda je omatorela ili je jeftinija nego što treba... U njega mora bar G-12 (ili G-13) Da je dihtung glave, gubio bi ti popriličnu dozu tečnosti, tj trošio bi je...

• Zainteresovan, 599 postova

Dihtung glave!! Brka je imao identican problem na njegovoj "pokojnoj" kawi, malo skace u crveno,pa posle promene termostata nekoliko dana je ok., pa sve ponovo. Na kraju -- dihtung. Kontaktiraj BRKU.

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

mozda pumpa slabo tera vodu,i dali ti ventilator uvek upali?kada ti skoci temperatura dali radi ventilato?trebalo bi da radi,ili ti mozda termostat glavi svremena na vreme

• Drug član, 2110 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

Dihtung glave!! Brka je imao identican problem na njegovoj "pokojnoj" kawi, malo skace u crveno,pa posle promene termostata nekoliko dana je ok., pa sve ponovo. Na kraju -- dihtung. Kontaktiraj BRKU.

Njemu je koliko se secam prvo vrisnulo neko crevo, pa motor izgubio tecnost i na kraju fasov'o dihtung glave! Uglavnom, imao je iste simptome kao i ti na istom modelu kao tvoj. Pitaj Brku!

• Zainteresovan, 528 postova

Ovo sve sto si napisao lici na gubitak tecnosti, nemora mnogo tecnosi da izgubi da bi lose pokazivao. Posto se termo davac nalazi na najvisem delu u sistemu, cim ostane bez malo tecnosi on laze za temperaturu jer nije u tecnosi nego u vazduhu a vazduhu treba vise vremna da se zagreje. Pregledaj prvo dobro dal ti negde ne curi na sitno. Posto kazes da se to desava samo posle voznje po autoputu. Moze biti da ga peglas i temperatura se dize i raste pritisak u sisitemu i onda negde da postoji mala pukotina na crevu il cak mozda na samom hladnjaku i pri velikim naprezajima gubis tecnost.

• U prolazu, 58 postova

Sto se tice tecnosti, sipao sam 1,5l g12 antifriza sa destilovanom vodom. Ne verujem da pusta tecnost jer posle svake voznje kada nije "kuvao" nije kapljala tecnost ispod njega. Sto se tice pumpe, ona radi, ventilator, pali.

• Svrati ponekad, 392 postova
  • Motocikl: Prodat, do daljeg cetiri tocka :(

Ako ti pumpa i ventilator rade dobro kao sto kazes, onda si problem sveo na dva uzrocnika, dihtung glave i termostat. Skini termostat i stavi ga u vrucu vodu i vidi da li otvara, mada cak ni to nije 100% dijagnoza, jel moze da se desi ponekad da zaglavi. Ako otvara kako treba, znas sta ti valja sledece da gledas. Kawa je to, ne sme da bude problema! :D (malo sale nije na odmet)

• Zainteresovan, 599 postova

Sto se tice tecnosti, sipao sam 1,5l g12 antifriza sa destilovanom vodom. Ne verujem da pusta tecnost jer posle svake voznje kada nije "kuvao" nije kapljala tecnost ispod njega. Sto se tice pumpe, ona radi, ventilator, pali.

Ne mora da kaplje ,da bi se videlo. Posto ti je motor oklopljen uzmi lampu i ogledalce i trazi tragove curenja antifriza (osusena zelenkasta ili sivkasta boja) na bloku. Zavlaci ogledalce svuda i dobro gledaj. Ako nema nista, onda  ..biga!!

• Drug član, 3009 postova
  • Motocikl: FleXeR

Kad sve to proveris, ranija faza paljelnja (struja i distrubucija) moze da poveca grejanje, kao i siromasna smesa..... Kad vozis na otvorenom ok, ali kad udjes u grad pocinju problemi....

• U prolazu, 58 postova

Termostat sam proverio, tako da se svelo na dihtung glave. Sve u svemu hvala svima na savetima, ali moracu da vozim kod nekog doktora.

• Zainteresovan, 767 postova
  • Motocikl: Yamaha R1 2006, Yamaha R1 2008, Honda 600RR 2006, Kawasaki ZZR 600 1995

Razgovarao sam sa Jeep-om preko PM-a i rekao sam mu sta sve treba da proveri i ako sve to radi onda je dihtung glave u pitanju.

Proverio je sve i ustanovljeno je da je otisao dihtung glave.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja