Jump to content

Moto Zajednica

Obuka na policijski način

Recommended Posts

• Enduraš, 6381 postova
  • Motocikl: CRF300L

Misa pei je dao dobar predlog - bilo bi odlicno kad bi neko mogao da snimi predavanje i uopste kurs. Mene jako zanima kako to sve izgleda i sta se uci, a na zalost necu moci da dodjem i licno ucestvujem. Siguran sam da ima jos puno ovakvih kao ja. Da budem potpuno iskren, sumnjam da ce mene licno taj kurs nesto da nauci i da mi unapredi voznju, ali bi ipak voleo da ga pogledam, mozda i udje nesto u glavu od predavanja :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

i mene zanima,bilo bi lepo zaricu korak po korak da nam malo objasnis ttu teoriju,meni nije jasno to sa levim krugom a volan udesno..pa ako bi moglo ponovo pojasnjenje..ono leva ruka ispruzena desna zgrcena.a motor ide ulevo,po svoj logici ides udesno ako se ne varam,ili je tu nesto meni nejasno..

Nastavismo sa krugom,jako mi je to teško išlo prošlog treninga.Znači suština kruženja srednjeg kruga, koji je otprilike šest metara je sledeći"Za skretanje u levo pri brzini od oko desetak km/H je,da se opet ponavljam desna ručica guvernala vuče,leva gura,tako da leva ruka bude potpuno ispravljena a desna ruka savijena pod uglom".Telo se pomera u suprotnom pravcu skretanja,zadnjica takodje biva pomerena sa sedišta,otprilike na pola,desno koleno dobro povijeno i pomereno prema napred.Stopala su uvek smeštena na fuzasterima tako da se oslanjamo na delu t.z.v.mašijeg jastušića,to je onaj prednji deo stopala koji je najmekši.

verujem da i drugima malo to bude nejasno sa kontra upravljanjem,ja sam probao teo sam da se skrsim..pa ajd malo objasnjenja ako je volan u desno okrenut,kako skreces ulevo,verujem da ce svima biti jasnije..meni nije...

kurs je dobra stvar,meni mozda nebi mnogo pomoglo vozim na sebi svojstven nacin 25godina,tesko je ubediti me u neki novi stil ali mislim da treba probati nesto novo,na kraj krajeva uvek se nesto moze novo nauciti..

mislio sam na detalj,leva ruka potpuno ispruzena,,to mi nije jasno ako je ispruzis volan je navijen u punu stranu udesno...kako da skenes ulevo..

razumem posto i ja koristim cs da cimnes malko volan to je mozda 10% od punog namotavanja, pa da motor krene ,al pun vlan,malo mi je samo taj detalj nejasan,

mislim probao sad sa jednim skuterom da ispravim levu ruku,desnu da zgrcim,,teo sam da se skrsim al brate motor nece ulevo..

zato i jeste dobro prisustvovati uzivo nekoj organizovanoj skoli....

• Svakom po zasluzi, 12419 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

a da pomeriš zadnjicu skroz u desno, da visi sa motora? :)

Naravno da može samo treba velika pažnja i vrlo osetljivo i brzo rukovanje komandama na guvernalu.

ma pomerao sam i celu bulju,al sa skroz ispruzenom levom rukom ti namotas pun desni, probaj..tesko tako da napravis krug ulevo,decko to nije bas najbolje objasnio...

pun krug ulevo a ispruzenom levom rukom ili ti punim desnim ma gde da ti je guzica nes napraviti..

mislim da mu opis bas nije najbolji,voleo bi nekog profi da vidim da to bez drifta na 10kmh odradi,meni neide nikako...probao ispred u dvoristu,samo da se skrsim,cs ide nekako ali to je jedva 5 do 10 % motanja volana...nece bre sa punim desnim,ili je meni polozaj los ili dugacke ruke,,kad to uradim na scuteru,ode mi pun ali bas pun desni...nece bre nikako,,

nesto mi se tu opis radnje nikako neslaze sa praksom koju sam probao..

ajd nek neko proba da odradi to isto,znaci da skroz ispruzi levu ruku i zgrci desnu i neka skrece ulevo...

stavite ruke ispred sebe pa probajte,,nece bre meni neide...

ja ulevo skrecem slicno opisu samo su mi ruke kontra,na 10kmh mogu i da ga oborim,mogu i bez obaranja da skrenem,isto tako kako je on napisao,al udesno,nikako ulevo..

mozda je to stvar navike,neznam ili nekapiram taj potez..mozda da zapocnes tako,,ali..nekapiram,,mozda ima kratke ruke,mozda je zaboravio opis tacan da stavi...

gledam sve razumem,primenjujem po malo,ali ne tako..

• Пријатељ, 365 postova
  • Motocikl: XT 1200 super tenere

Samo od snimka,sumnjam da će biti koristi,ali savladavanje obuke pa onda snimak i vežba,sigurno daje rezultat.

Kolega Bokilic,baš onako kako sam vam opisao.Nisam verovao,ali to radi tako da ćete poverovati ,jedino tek kad probate.

Moj kum vozi jako dugo,kad sam mu ispričao,oterao me je beztraga.Medjutim,parking na Bežaniskoj Kosi je čudo.Posle toga kum ima sliku,nema ton,samo osmeh.

Ja sam siguran da svako i slovima svako ima jako puno da nauči.

Pišem sve ovo sa velikim žarom,neko će pomisliti da imam nekog interesa.Moj jedini interes je da i drugi ljudi saznaju kako je lako oduševiti se.

• Podržavam 2

a da pomeriš zadnjicu skroz u desno, da visi sa motora? :)

Naravno da može samo treba velika pažnja i vrlo osetljivo i brzo rukovanje komandama na guvernalu.

pa nije tako objasnio,...voleo bih od zarica da cujem malo lepse objasnjenje...jer s ovim sto je napisao neko manje iskusan ce ispruziti levu ruku i otici ce udesno a ne ulevo kolko ja probah malopre,ili ja nesto radim kontra..

zato i treba nesto da se organizuje da se to na licu mesta proba..

ja sam probao to sa scutem dugacije, malo ali bas malo ruka leva napred,motor se naravno odmah da kazemo obori,vise ukrivi odmah zatim ruka sama vuce leva ka sebi i tako 100 krugova ulevo..

Samo od snimka,sumnjam da će biti koristi,ali savladavanje obuke pa onda snimak i vežba,sigurno daje rezultat.

Kolega Bokilic,baš onako kako sam vam opisao.Nisam verovao,ali to radi tako da ćete poverovati ,jedino tek kad probate.

Moj kum vozi jako dugo,kad sam mu ispričao,oterao me je beztraga.Medjutim,parking na Bežaniskoj Kosi je čudo.Posle toga kum ima sliku,nema ton,samo osmeh.

Ja sam siguran da svako i slovima svako ima jako puno da nauči.

Pišem sve ovo sa velikim žarom,neko će pomisliti da imam nekog interesa.Moj jedini interes je da i drugi ljudi saznaju kako je lako oduševiti se.

pojasni molim te korak po korak..ja teo da se skrsim...

vozim bre 25 godina,jos malo pa ko rosi..al ovo ne kapiram..sad cu da probam opet,samo da mi prvo pojasnis...slovo po slovo...:stabre:

mislim,moze to sto si reko al ne sa celom ispruzenom levom rukom,i ne bas na 6 metra krug...

• Svrati ponekad, 400 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Norge 1200 GT 8V, V 65 Florida, Malaguti Madison 3 250 ie Carbon Black Edition

Pa kolega Žarić je hteo da objasni kako napravi "levo krug" sa motorom jelda. Koliko sam ga razumeo ide ovako kao ovaj na filmiču. Obratite pažnju tek posle 1 minute. Tad taj policajac radi krugove, što po meeni nikako nije u redu. jeste savladao je krug i čunje,na kraju čak i struže ali to nikako nije u redu. Najbolje pogledajte sami.

• Motocikl: Moto Guzzi Norge 1200 GT 8V, V 65 Florida, Malaguti Madison 3 250 ie Carbon Black Edition

Pravilno radi krugove policajac od 40 sek pa do 1 minute na snimku gore. Posle 1 minute nikako nije u redu

• Podržavam 1

i dalje nevidim da na filmcicu neko ispruzi LEVU ruku i da pravi leve krugove,tako pocinje da...ali se tako do kraja neradi,vec ide c.s. pa onda na levo sa ispruzenom DESNOM rukom,za krug ulevo..nije kolega lepo objasnio...neko ce da se skrsi...to mi smeta..

neobjasnjeno lepo,forum cita dosta ljudi,neko treba da se skrsi zato sto je neko napisao ispruzi LEVU ruku ZGR|CI desnu i pravi leve krugove....samo je zaboravio da napise da je to tek trecina radnje za pun levi krug...

ili ja neumem.vozim 25god na jedan nacin,pravim svesno i nesvesno c.s. ali ne ovako..probah i sa biciklom,ma sam da se skalupim sa asfaltom..

to bi bilo ko kad bi sad ja reko nabodi gas uspravi motor na tocak..a jos 10tak operacija usput da zaboravim da kazem...

Ovaj na ovom snimku radi poligon kako treba i sa jednom rukom...Prosto je "saliven" sa motorom kako bi se reklo.

• Podržavam 2

• Пријатељ, 365 postova

Ja sam jedna neznalica,ali sam krug savladao i sve je baš kao na filmiću posle prvog minuta.

Isti je princip i za levi i desni krug samo sve suprotno.

Za levo skretanje u krugu-Levio kruženje-leva ručica guvernala potpuno ispravljena-znači odguruje guvernal-desna ruka vuče guvernal i savijena je pod uglom-zadnjica je smaknuta na pola u desnu stranu,samim tim i telu u desnu,suprotnu od skretanja,koleno desno dobro povijeno i povučeno napred prema prednjem točku,meni dodiruje desni rol bar.Sve ovo radi kao ludo,medjutim ostavite ipak da vam znanje prenese jedan sertifikovani učitelj.Ja sam za njega mikročestica.Samo sam preneo da sve to radi bez velike priče i polemike.Jednom pokaže,dvaput podvikne,bude pored tebe dok ne savladaš a onda ga moraš voleti.

• Enduraš, 6381 postova

Bolilicu, znas i sam da je to nemoguce, covek se pogresno izrazio ili je pogresno zapamtio :) Moze da se gurne leva ruka da bi se skrenulo levo (countersteering), ali to traje samo trenutak da se ne obori motor.

• Podržavam 1

ma,da ti tako sa povucenom desnom rukom,nepravis desni krug..

daj bre brate snimi mi to da vidim,,da ti je LEVA ruka potpuno ispravljena..a dasna SAVIJENA to jest da vuce volan i da tako sa tockom okrenutim udesno tebi motor ide ulevo...

ja bre neumem,a bas bi da vidim to.. i tako da pravis levi krug..pazi levi krug je kontra od kazaljke na satu a desni je u smeru kazaljke na satu....

dali se mi lepo razumemo..

• Podržavam 1

• Enduraš, 6381 postova

Ja sam jedna neznalica,ali sam krug savladao i sve je baš kao na filmiću posle prvog minuta.

Za levo skretanje u krugu-Levio kruženje-leva ručica guvernala potpuno ispravljena-znači odguruje guvernal-desna ruka vuče guvernal i savijena je pod uglom-zadnjica je smaknuta na pola u desnu stranu,samim tim i telu u desnu,suprotnu od skretanja,koleno desno dobro povijeno i povučeno napred prema prednjem točku,meni dodiruje desni rol bar.Sve ovo radi kao ludo,medjutim ostavite ipak da vam znanje prenese jedan sertifikovani učitelj.Ja sam za njega mikročestica.Samo sam preneo da sve to radi bez velike priče i polemike.Jednom pokaže,dvaput podvikne,bude pored tebe dok ne savladaš a onda ga moraš voleti.

Ajde meni neznalici objasni koja je poenta takvog skretanja ? Mislim da je nemoguce, ali ti verujem na rec da je moguce, pa me zato interesuje cemu takva gimnastika na motoru ?

A tako smo mi radili krugove i poligon pre skoro 30 godina...

IMG_0047.jpg

IMG_0042.jpg

IMG_0049.jpg

IMG_0053.jpg

IMG_0051.jpg

IMG_0072.jpg

Obratite položaj tela i ruku. Ide se sa motorom a nikako kontra,znači motor u levo a vozač u desno i još da pritom iztegne recimo levo ruku kod levog okretaja.

p.s. nema veze dali si neznalica ili nisi.ja vozim 25godina i i dan danas ucim nesto novo,hocu bre brate i ovo da naucim..

da sa punim namotanim volanom u desno,da tako drzim volan da idem ulevo,meni je nemoguce..

zato se i slazem da treba neko da nam pokaze,ali cvrc,takvog snimka nema na tubetu.,...bas takvog kao to ti kazes,levi krug kontra od kazaljke na satu...

• Пријатељ, 365 postova

Oh,oh oh ipak ne pokušavajte ništa sami,ja sad pročitah šta ste gore pisali.

Sašekajte da ova obuka krene,da ne daj Bože nekoga ne dovedemo do nezgode zato što je nešto pogrešno protumačio,pa još dodao svoje dvadestpetogodišnje iskustvo i eto pada na jedan.

Ne radite ništa sami jer ovim načinom objašnjavanja,nekog dovodimo u sigurnu zabludu.

Ja sam Vam napisao kako to izvodi licencirano lice za obuku.U koliko mi tu dodajemo i ispravljamo,pokvaricemo stvar.

Molio bi sve cenjene kolege,pa i samog sebe da to ne čine,jer složičete se možemo izazvati nešto što sigurno ne želimo.

• Podržavam 2

slazem se.ali ti si neke loncice pobrkao,

pazi..

LEVA RUKA ISPRUZENA DESNA ZGRCENA, moze ali ne bas skroz da zapocnes tu radnju,pa da naravno kao na slikama ovde sto je covek izbacio nastavis levi krug,

pazi pun namotan volan na desno,a ti skreces uleevo. da se nisi ti kontra izrazio..meni je nejasno..

LEVI KRUG JE KONTRA OD KAZALJKE NA SATU..

Jeste savladao si taj krug ali to nije uredu. Takav način ne pije vode jer češ jednom kod veče brzine kad boš napravio isto znači ulazio u levo krivinu, motor oborio u levo ati sa telom ostao na mestu kao da voziš pravo - odletio iz krivine pravo u ogradu ili zid.

Maxter, kod zarica je to drugacije, on ispruza levu ruku kad skrece u levo, vi na slikama suprotno :)

Pogledaj prvi filmčič kad policajci treniraju krugove. Taj posle 1 minute radi upravo tako kako je kolega Žarić objasnio. To nije uredu i jako je opasno po život. Ne razumem kako mu ostali kolegi takvo nešto dozvoljavaju.

• Пријатељ, 365 postova

Pričamo o poligonu i malom krugu pri brzini od desetak km h.Kad se tiče vožnje po krivinama,tehnika kontra upravljanja ostaje ista,znaši jednom rukom se odguruje,drugom vuče ručica guvernala,a telo naravno u pravcu skretanja.Glava,rame,ali je najvažnije kontra upravljanje-odguruj-vuci.

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 283 postova
  • Motocikl: R6

Pravilno radi krugove policajac od 40 sek pa do 1 minute na snimku gore. Posle 1 minute nikako nije u redu

Mislim da grešiš u vezi te pravilnosti. Pandur ne bi mogao da opiše tako mali krug da ne naginje telo suprotno strani u koju skreće. Ja sam to lično probala i ukoliko se ne postavim tako (za pola sedišta se pomerim u suprotnu stranu), ne mogu da napravim tako mali krug.

Pošto sam potpuni laik pa tako i rezonujem, mislim da se takvim položajem pomera težište ka motoru, čime se, recimo, postiže stabilnost... Neke sile tu igraju ulogu, ja ne znam da objasnim, ali dok se ne javi neki stručnjak, znam samo da to RADI. :D

To sa ispruženim onim laktom u stranu u koju se skreće, može biti samo lapsus, jer nema nikakve logike. Ili drift, možda. :D

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja