Mr. No 602 Napisano Septembar 24, 2012 XXX, 491 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200 GS Prijavi odgovor kao problematičan Kao sto naslov kaze, na mom TDM-u imam problem da mi se kazaljka brzinometra trese i to samo na brzinama preko 80km/h. Kada je hladno vreme ovaj problem je bas izrazen - trese se u rasponu od 40km/h. Cim spustim brzinu na ispod 60km/h smiri se i pokazuje bez "neodlucnosti" Proslu jesen mi je cak i kazaljka brzinometra pukla od tog cimanja. Ove sezone sam zamenio sajlu (boban sajle) i cim je krenulo hladno vreme pocelo je ponovo da trese. Pinjon sam skinuo i pogledao (koliko sam mogao). Nema vidljivog ostecenja na zupcanicima i nema povecanog zazora. Ima li neko neki predlog kako da utvrdim sta je u stvari problem? Neka slicna iskustva? PS. Saveti tipa "vozi ispod 60" - nisu resenje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4395 Napisano Septembar 24, 2012 Ne silazi, 6698 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Jesi menjo samo sajlu ili i ceo bužir i jel ti ovo prvo crkavanje i da li je mesto pucanja u reonu krivog dela bužira. Bužir oće da se pohaba i na nekom mestu napravi se tako da sajla zapinje pri nekim obrtajima, jer ona menja svoj oblik tokom vrtnje i ona puca na istom mestu stalno.Probaj nekako bužir da bar malo drugojačije oblikuješ i ako se anomalija menja, to je razlog. Kad je ladno, spirala bužira se malko stegne i pojačava pritisak na sajlu. Dalje, otkačiš sa pinjona ceo bužir, povučeš sajlu da možeš prstima da je okrećeš i vidiš dal se vrti lako, čisto da ustanoviš jel možda postoji problem u satu a to je onda za majstora. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr. No 602 Napisano Septembar 24, 2012 XXX, 491 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200 GS Prijavi odgovor kao problematičan Jesi menjo samo sajlu ili i ceo bužir i jel ti ovo prvo crkavanje i da li je mesto pucanja u reonu krivog dela bužira. Bužir oće da se pohaba i na nekom mestu napravi se tako da sajla zapinje pri nekim obrtajima, jer ona menja svoj oblik tokom vrtnje i ona puca na istom mestu stalno.Probaj nekako bužir da bar malo drugojačije oblikuješ i ako se anomalija menja, to je razlog. Kad je ladno, spirala bužira se malko stegne i pojačava pritisak na sajlu. Dalje, otkačiš sa pinjona ceo bužir, povučeš sajlu da možeš prstima da je okrećeš i vidiš dal se vrti lako, čisto da ustanoviš jel možda postoji problem u satu a to je onda za majstora. Promenjena i sajla i burzir. A pukla je na samom kraju kod pinjona. Probao sam danas sa busilicom da vrtim sajlu kod pinjona. Ide do 120 i veoma se malo trese na toj brzini - gotovo zanemarljivo. Kako se proverava pinjon? Moze li uopste da se popravlja ili samo nov deo? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4395 Napisano Septembar 24, 2012 Ne silazi, 6698 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Trebo si rukom da okrećeš, tad se bolje oseti jel zapinje. Proveri kako ulazi bužir u pinjon, tu može da dođe do oštrog savijanja. Dalje, može sama sajla da bude duža nego što treba pa kad se sve spoji napne se i kači negde. I to što zanemarljivo malo vibrira ukazuje na neko češanje. Ispravi bužir koliko možeš pa ponovo zavrti bušilicu i pomeraj ga, povuci sajlu malo od kilometar sata, ako se izgubi podrhtavanje, definitivno ima neku od navedenih anomalija. Pinjon se ne popravlja uglavnom, možda uzibljenje na točku pravi nešto, dešava se da se pinjon ne napaše pravilno pa pokrivi roščiće. Na neviđeno, teško da mogu više. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Biker Q 1661 Napisano Septembar 25, 2012 Drug član, 1721 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ja imam slican problem na kolima, podmazem sajlu i radi neko vreme dobro ali kod mene je buzir zardjao unutra i kada sam se iznervirao i poceo da punim buzir uljem i okrecem busilicom (ne moze da se izvuce sajla) na drugom kraju je poteklo ne ulje nego rdja bukvalno. Jedino resenje je zamena novom ali ne mogu da je nadjem pa tako... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Grnca 1497 Napisano Septembar 26, 2012 Vinyl rider, 862 postova Lokacija: Зрењанин, хоме оф тхе ДАНИ ПИВА Motocikl: VFR 800fi INTERCEPTOR the big red bee ; ДОНГО - руска машина - дрвена осовина Prijavi odgovor kao problematičan Ja imam slican problem na kolima, podmazem sajlu i radi neko vreme dobro ali kod mene je buzir zardjao unutra i kada sam se iznervirao i poceo da punim buzir uljem i okrecem busilicom (ne moze da se izvuce sajla) na drugom kraju je poteklo ne ulje nego rdja bukvalno. Jedino resenje je zamena novom ali ne mogu da je nadjem pa tako... Ista priča je bila kod mene na Jugiću plus se čulo u ritmu kazaljke CAKTANJE i sve je to bilo još izraženije zimi . Podmaži SVE u tom sklopu pa čak i brzinomer iznutra i proveri da slučajno nije sajla negde nezgodno savijena. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr. No 602 Napisano April 30, 2013 XXX, 491 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200 GS Prijavi odgovor kao problematičan Konacno resen problem sa podrhtavanjem kazaljke Problem je bio u tome sto fabricko podmazivanje samog sata ocigledno nije dovoljno efikasno posle 20 godina Na zalost nemam sliku mog sata ali sam nasao sliku na kojoj moze da se vidi gde je bio problem.. sve sto je trebalo je da na neki nacin podmazem deo oznacen strelicom. Ja sam koristio neki sprej (zaboravih kako se zove ) koji sam uprskao u otvor izmedju 2 diska. image hosting over 5mb Okretao sam ga pola sata gore dole u nadi da ce tecnost da dospe tamo gde treba Prva proba je bila polovicno dobra... nije bilo vise podrhtavanja kazaljke ali sam u drugoj brzini po satu isao preko 200 km/h Ponovo sam skinuo sat i visak ulja izduvao kompresorom. Posle toga je brzinometar pokazivao dovoljno tacno (na 60km/h navigacija pokazuje 55km/h). Mrzelo me je da se zezam jos i da podesim da bude u 1 km/h tacno pa sam ostavio tako. Do sada sam presao oko 100km i radi kako treba. Nadam se da sam ovim resio trajno problem ili cu da pocupam napolje ceo brzinometar i nabudzim neki digitalni.... (posle sezone naravno) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...