kepo 4527 Napisano Septembar 19, 2012 Drug član, 4834 postova Lokacija: Kosjeric Motocikl: enduro Prijavi odgovor kao problematičan Arakise, jel to znaci da bi ubacivanjem leda u kociono, migavce , itd oslobodio dosta prostora za dodatno osvetljenje? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5937 Napisano Septembar 19, 2012 Svakom po zasluzi, 12419 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Potrošnja struje na motociklu sa klasičnim sijalicama: 5W - pozicija pozadi 5W - pozicija napred oko 5W - osvetljenje instrument table 55W - oboreno svetlo ______________________________ Ukupno 70W ~ 7A stalna potrošnja 21W - kočiono svetlo 2 x 21W - migavci ______________________________ Ukupno 63W ~ 6A povremena potrošnja Ukupna potrošnja struje u "najgorem slučaju" (sa uključenim i kočionim svetlom i migavcima) ~ 130W ~ 13A struje E sad, kada bi (kao kod mene ) zamenio baš sve sijalice na motoru LED diodama i Xenonom: 0,25W - pozicija pozadi 0,25W - pozicija napred oko 0,75W - osvetljenje instrument table 35W - oboreno svetlo ______________________________ Ukupno 36,25W ~ 3,6A stalna potrošnja 1W - kočiono svetlo 2 x 1W - migavci ______________________________ Ukupno 3W ~ 0,25A povremena potrošnja Ukupna potrošnja struje u "najgorem slučaju" (sa uključenim i kočionim svetlom i migavcima) ~ 39,25W ~ 3,85A struje Znači, razlika (aprosikmativna, čisto radi poređenja) između motocikla sa originalnim sijalicama i motocikla sa LED diodama i Xenonom u faru je oko 90W ili, cca 9 AMPERA STRUJE koju daje alternator a to je, otprilike, trećina njegovog kapaciteta Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5937 Napisano Septembar 19, 2012 Svakom po zasluzi, 12419 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan ...i zatoi onima koji se razumeju u mehaniku i pomalo u elektriku i znaju kako radi alternator i koliko oduzima snage motoru dok proizvodi struju nije potrebno objašnjavati kako moje sokoćalo juri bolje od njihovih sličnih Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kepo 4527 Napisano Septembar 19, 2012 Drug član, 4834 postova Lokacija: Kosjeric Motocikl: enduro Prijavi odgovor kao problematičan Jel operacije izvodite iskljucivo u Labaratoriji, ili usluge pruzate i na terenu. Naravno uz dovoljnu nadoknadu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5937 Napisano Septembar 19, 2012 Svakom po zasluzi, 12419 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Uh...najlakše i najskuplje je kupiti gotove LED sijalice ali mnogo bolje rešenje je naručiti od Joške kompletnu LEDilizaciju sa kontrolerom i raznim hazard modovima ...tako da se obrati na gornju adresu A za ugradnju treba rasturanje bar pola motora i jedno 3 - 4 sata posla, udarničkog pa ti vidi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5937 Napisano Septembar 19, 2012 Svakom po zasluzi, 12419 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Naravno da je najpametnije pored glavnih farova, bili oni Xenon ili obični, namestiti bar jedno LED dodatno svetlo koje bi se povezalo preko prekidača i malog osigurača direktno na akumulator baš u slučaju komplikacija koje je Kepo naveo. Još bi zgodnije bilo naći mesto za taj / te dodatne farove na samim štapovima tako da osvetljavaju put u krivinama i na offu po mraku što strašno mnogo znači (opet, Kepo to zna najbolje ) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zodini 1300 Napisano Septembar 19, 2012 Drug član, 1043 postova Lokacija: Niš-Donji Dušnik Motocikl: Honda NT650V deauville Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam pristalica varijante uradi sam, pa tako sve sto mogu pokusavam da izvedem sam. Dok sam citao temu na stolu ispred mene, pored monitora stoji kineska baterijska lampa tipa ovog koja radi u rasponu od 3,2-5v i koristi bateriju tipa 18650 (manje vise to je nebitno), ali ono sto je bitno je to da baterijska lampa poseduje dimmer iliti uredjaj za zumiranje snopa pa od sirokog kruga moze da se smanji na uzan kvadrat VIDI OVDE Sada ja razmisljam glasno, laborantima i elektroguruima dajem ideju, a ujedno razmatram mogucnost da sve ovo narpavim sebi na motoru Dakle ako bi se iskoristila samo glava baterije na kojoj je dimer i led emiter (a koje je vodonepropusna) povezala se na instalaciju motora preko stabilizatora napona recimo 7805 i na prekidac imali bi smo za male pare doosta dobro svetlo za hitne slučajeve ali i za eventualni rad u mraku ispred motora, ne? Na sve to trebalo bi dodati samo dva drzaca koji se mogu napraviti od lima ili nekog sličnog profila i postaviti po zelji na motor. CEla investicija ne verujem da bi izasla vise od 25-30e (bat lampa je 1100 din kod kineza u Nisu, 7805 je oko 50 tak din, jedan taster prekidac i jedan obican oko 200 din dakle sve skupa 2400-2500 din + ruke) Sta mislite o ovome? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
eclipse 220 Napisano Septembar 19, 2012 Svrati ponekad, 233 postova Lokacija: Šabac/Beograd, Srbija Motocikl: Nekad bilo: V-Strom 1000 2014, Fazer 600 S2 '09, V-Strom 650 '05, CBR 600RR '06; Suzuki GS 500F '04, Kymco Agility Sport 50 Prijavi odgovor kao problematičan Ako mene pitas, to ti je dobra ideja! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4179 Napisano Septembar 19, 2012 Ne silazi, 6542 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan To treniranje za volanom i ovo o cemu pricam nema veze jedno sa drugim. Ako si sposoban da zadržiž pravac kretanja a sa glavom i pogledom skroz u stranu, isto tako ćeš vrlo verovatno uspeti i sa zatvorenim očima, odnosno u mraku. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nntom 1540 Napisano Septembar 20, 2012 Drug član, 1555 postova Lokacija: BGD Motocikl: ljuta Aprilia Sportcity 200 Prijavi odgovor kao problematičan Kepo, ako kupuješ , a trebalo bi, nove buksne, kupi isključivo žute, mesingane, jer one sjajne, sive, su njesra i brzo korodiraju, pa se samim tim i greju zbog lošeg kontakta i eto sranja. A mislim da bi tebi xenoni bili sasvim dovoljni jer oni nisu tako precizno usmereni i rasipaju svetlo. Ja imam dva fara, ali jedno je samo oboreno, a drugo je samo dugo. Premostio sam u prekidaču kontakte tako da mi sada rade oba u isto vreme kad upalim i dugo (fabrički ili jedno ili drugo). Ali kada bi ti stavio u dva fara bixenone, i kada bi istu stvar uradio u prekidaču, imao bi dva oborena xenona i dva duga sa vlaknom u isto vreme, znači 4 svetla, a to znači brate - dan. E sad, samo da se posavetuješ sa Arakisom oko potrošnje. A to oko alternativnih led svetala, sa odvojenim vodom za napajanje, naravno odlična stvar za nedaj Bože situaciju koja te je zadesila. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1362 Napisano Septembar 20, 2012 Ne silazi, 6285 postova Lokacija: Meljak Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam pristalica varijante uradi sam, pa tako sve sto mogu pokusavam da izvedem sam. Dok sam citao temu na stolu ispred mene, pored monitora stoji kineska baterijska lampa tipa ovog koja radi u rasponu od 3,2-5v i koristi bateriju tipa 18650 (manje vise to je nebitno), ali ono sto je bitno je to da baterijska lampa poseduje dimmer iliti uredjaj za zumiranje snopa pa od sirokog kruga moze da se smanji na uzan kvadrat VIDI OVDE Sada ja razmisljam glasno, laborantima i elektroguruima dajem ideju, a ujedno razmatram mogucnost da sve ovo narpavim sebi na motoru Dakle ako bi se iskoristila samo glava baterije na kojoj je dimer i led emiter (a koje je vodonepropusna) povezala se na instalaciju motora preko stabilizatora napona recimo 7805 i na prekidac imali bi smo za male pare doosta dobro svetlo za hitne slučajeve ali i za eventualni rad u mraku ispred motora, ne? Na sve to trebalo bi dodati samo dva drzaca koji se mogu napraviti od lima ili nekog sličnog profila i postaviti po zelji na motor. CEla investicija ne verujem da bi izasla vise od 25-30e (bat lampa je 1100 din kod kineza u Nisu, 7805 je oko 50 tak din, jedan taster prekidac i jedan obican oko 200 din dakle sve skupa 2400-2500 din + ruke) Sta mislite o ovome? Vrlo mi se sviđa ideja Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kepo 4527 Napisano Septembar 20, 2012 Drug član, 4834 postova Lokacija: Kosjeric Motocikl: enduro Prijavi odgovor kao problematičan To treniranje za volanom i ovo o cemu pricam nema veze jedno sa drugim. Ako si sposoban da zadržiž pravac kretanja a sa glavom i pogledom skroz u stranu, isto tako ćeš vrlo verovatno uspeti i sa zatvorenim očima, odnosno u mraku. dva i cetiri tocka nisu isto volan i korman nije isto pogled u stranu i totlani mrak nije isto naglo kocenje sa motorom i kolima nije isto .... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
NOTORIOUS 487 Napisano Septembar 20, 2012 Svrati ponekad, 461 postova Lokacija: Beograd-jug Motocikl: Yasmina TDM '97 Prijavi odgovor kao problematičan Kepo, ako ti sta treba od laboranata krajem septembra sam u Kosjeri, ako treba nesto da ponesem ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kepo 4527 Napisano Septembar 20, 2012 Drug član, 4834 postova Lokacija: Kosjeric Motocikl: enduro Prijavi odgovor kao problematičan Kepo, ako ti sta treba od laboranata krajem septembra sam u Kosjeri, ako treba nesto da ponesem ? Cimaj obavezno da pijemo pice!! Imas broj na pp. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
NOTORIOUS 487 Napisano Septembar 20, 2012 Svrati ponekad, 461 postova Lokacija: Beograd-jug Motocikl: Yasmina TDM '97 Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vlajko 2670 Napisano Septembar 20, 2012 Advanced DJ Member, 4305 postova Lokacija: Dunav na vidiku.. Motocikl: Šarulja queen RD04 Prijavi odgovor kao problematičan . CEla investicija ne verujem da bi izasla vise od 25-30e (bat lampa je 1100 din kod kineza u Nisu, 7805 je oko 50 tak din, jedan taster prekidac i jedan obican oko 200 din dakle sve skupa 2400-2500 din + ruke) Sta mislite o ovome? Neka me Čika Rajko ispravi ako grešim.. ali gotova varijanta ovih ledova su oko 30e lepa je ideja budževine.. al ako ima za iste pare namenski pravljena baš za to..onda ostaje samo da se poveže.. takva svetla itekako znače recimo noću u kampu.. inače u vožnji Jagerova paprika izgleda kao goldwing u mraku O Joška kako bi bilo dobro da si u Bg.. i da samo radiš struju i zezalice za dvotočkaše.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4179 Napisano Septembar 20, 2012 Ne silazi, 6542 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan To treniranje za volanom i ovo o cemu pricam nema veze jedno sa drugim. Ako si sposoban da zadržiž pravac kretanja a sa glavom i pogledom skroz u stranu, isto tako ćeš vrlo verovatno uspeti i sa zatvorenim očima, odnosno u mraku. dva i cetiri tocka nisu isto volan i korman nije isto pogled u stranu i totlani mrak nije isto naglo kocenje sa motorom i kolima nije isto .... Ugase se oba fara, xenoni, momku na skuteru u straževačkom tunelu,Beograd, obnevideo refleksno okreće korman u desno, gazi katadioptere uz desnu ivicu i kad je čuo kako ih točak prelazi pomislio je da je na razdelnim na levoj strani, još namoto i da nije bilo ivičnjaka da ga obori, olupao bi se o desni zid tunela, a nije išao brzo. Na svu sreću prošo samo sa ugruvanjem i sitnom štetom. LM, radi se o sposobnosti kontrolisanja nagoskog instikta preživljavanja, u saobraćaju je obično prva reakcija u beg u desno pa potom tek ide analiza jel je tako trebalo, plus telesna motorika prati pogled, a nailazećoj opasnosti u oči opet se "spasonosno" okreće glavu stranu. Umeće je zadržati ruke mirne na upravljaču a sa okrenutom glavom i pogledom u stranu, praktično nastaviti vožnju ko na slepo, sledeći korak je to isto al sa zatvorenim očima, praktično vožnja po memoriji, odnosno zadržavanja predhodne trajektorije. Sve jedno je jel auto il motor, naravno, mnogo teže na motoru. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
marko13 2058 Napisano Septembar 20, 2012 Zainteresovan, 974 postova Lokacija: Dembelija Prijavi odgovor kao problematičan Nije lose ovo sto pominje Arakis. Promeniti sve sijalice u LED. E sada moje pitanje? Koliko traju te LEd sijalice za stop svetla za poziciju za migavce? Od nekih sto su u kola stavljali sam cuo da su crkavale bas lepo i relativno brzo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kepo 4527 Napisano Septembar 20, 2012 Drug član, 4834 postova Lokacija: Kosjeric Motocikl: enduro Prijavi odgovor kao problematičan dunta, ok. da ne ulazimo dalje ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vlajko 2670 Napisano Septembar 20, 2012 Advanced DJ Member, 4305 postova Lokacija: Dunav na vidiku.. Motocikl: Šarulja queen RD04 Prijavi odgovor kao problematičan Meni se to davno desilo u raspalom kecu.. kanjon Morače.. usred nekog neosvetljnog tunela nesta svetla samo tako.. sreća pa su osigurači naruku bili..promrdao prstima na slepo i vratio kontakt na osigurač za svetlo.. isto mi se desilo i na mz-u... samo što je i agregat stao.. ko još vozi sa takvim osiguračima.. treba to de eliminiše i pređe na ili 1 centralni.. ili nešto iz nekog automobila.. Samo što je sad kvalitet svih biksni i uopšte žica toliko loš..da posle godinu-dve oksidiraju i novi osigurači.. stoje na svom mestu normalo a ne provode struju..ili to rade sa prekidima.. kantakt sprej i čišćenje spojeva.. nema druge.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 16999 Napisano Septembar 20, 2012 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3638 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan To treniranje za volanom i ovo o cemu pricam nema veze jedno sa drugim. Ako si sposoban da zadržiž pravac kretanja a sa glavom i pogledom skroz u stranu, isto tako ćeš vrlo verovatno uspeti i sa zatvorenim očima, odnosno u mraku. dva i cetiri tocka nisu isto volan i korman nije isto pogled u stranu i totlani mrak nije isto naglo kocenje sa motorom i kolima nije isto .... Ugase se oba fara, xenoni, momku na skuteru u straževačkom tunelu,Beograd, obnevideo refleksno okreće korman u desno, gazi katadioptere uz desnu ivicu i kad je čuo kako ih točak prelazi pomislio je da je na razdelnim na levoj strani, još namoto i da nije bilo ivičnjaka da ga obori, olupao bi se o desni zid tunela, a nije išao brzo. Na svu sreću prošo samo sa ugruvanjem i sitnom štetom. LM, radi se o sposobnosti kontrolisanja nagoskog instikta preživljavanja, u saobraćaju je obično prva reakcija u beg u desno pa potom tek ide analiza jel je tako trebalo, plus telesna motorika prati pogled, a nailazećoj opasnosti u oči opet se "spasonosno" okreće glavu stranu. Umeće je zadržati ruke mirne na upravljaču a sa okrenutom glavom i pogledom u stranu, praktično nastaviti vožnju ko na slepo, sledeći korak je to isto al sa zatvorenim očima, praktično vožnja po memoriji, odnosno zadržavanja predhodne trajektorije. Sve jedno je jel auto il motor, naravno, mnogo teže na motoru. Đunta, sve ovo šo si napisao važi, ali samo u slučaju kada je u pitanju automobil (odnosno nešto na čemu ne treba održavati ravnotežu). Kada ostanemo bez spoljnje vidljivosti (a pri tome se krećemo), gubi osećaj za orijentaciju u prostoru, pa u tom slučaju i ravnoteža. A verovatno ne moram da ti objašnjavam da su i ravnoteža i orijentacija u prostoru prilično bitan faktor za upravljanje motorom. Pošto sam i neki vazduhoplovac poznato mi je da čak i veoma iskusni letači, prilikom ulaska u oblak, potpuno gube osećaj za prostor, pa se često dešava i da avion okrenu potpuno "na leđa", (ili naprave neku još goru kombinaciju). Dakle, moraš da mi veruješ da, bez spoljnje vidljivosti ne može da se upravlja vozilom koje nema oslonac sa tlom bar u tri tačke (koje nisu u "liniji). 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
marko13 2058 Napisano Septembar 20, 2012 Zainteresovan, 974 postova Lokacija: Dembelija Prijavi odgovor kao problematičan Gledao sam bas pre neki dan na "mitbasters" gde su probali da drze pravac sa zatvorenim ocima i rezultat je taj da nije moguce nikako ali nikako drzati pravac sa zatvorenim ocima. Makoliko se coveku cinilo da ide pravo oni su skretali. A oni su bili na 4 tocka. Zanci dva je vec ozbiljan problem. A obaska sto se ravnoteza gubi gotovo sigurno. Probajte jednostavan test kuci: Ustanite ispravite ruke i skupite noge, zazmurite i radite najobicnije cucnjeve. Iznenadicete se kako najobicnije radnje predstavljaju problem. To je jedan od testova koje sam morao na VMA na lekarskom da radim za uverenje za skakanje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nimmin 6717 Napisano Septembar 20, 2012 čeka dobru titulu, 1375 postova Lokacija: Bečmen, Surčin Motocikl: KTM 390 ADV, VF 750 SABRE Prijavi odgovor kao problematičan Neka me Čika Rajko ispravi ako grešim.. ali gotova varijanta ovih ledova su oko 30e lepa je ideja budževine.. al ako ima za iste pare namenski pravljena baš za to..onda ostaje samo da se poveže.. Može li neki link, adresa, tlf... Gde si to video? Pazario bih tako nešto. Hvala unapred. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vlajko 2670 Napisano Septembar 20, 2012 Advanced DJ Member, 4305 postova Lokacija: Dunav na vidiku.. Motocikl: Šarulja queen RD04 Prijavi odgovor kao problematičan Čika=Arakis=laboratorija.. piši čoveku pp pa se dogovarajte.. imam i ja u planu to na nabudžim.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4179 Napisano Septembar 20, 2012 Ne silazi, 6542 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan To treniranje za volanom i ovo o cemu pricam nema veze jedno sa drugim. Ako si sposoban da zadržiž pravac kretanja a sa glavom i pogledom skroz u stranu, isto tako ćeš vrlo verovatno uspeti i sa zatvorenim očima, odnosno u mraku. dva i cetiri tocka nisu isto volan i korman nije isto pogled u stranu i totlani mrak nije isto naglo kocenje sa motorom i kolima nije isto .... Ugase se oba fara, xenoni, momku na skuteru u straževačkom tunelu,Beograd, obnevideo refleksno okreće korman u desno, gazi katadioptere uz desnu ivicu i kad je čuo kako ih točak prelazi pomislio je da je na razdelnim na levoj strani, još namoto i da nije bilo ivičnjaka da ga obori, olupao bi se o desni zid tunela, a nije išao brzo. Na svu sreću prošo samo sa ugruvanjem i sitnom štetom. LM, radi se o sposobnosti kontrolisanja nagoskog instikta preživljavanja, u saobraćaju je obično prva reakcija u beg u desno pa potom tek ide analiza jel je tako trebalo, plus telesna motorika prati pogled, a nailazećoj opasnosti u oči opet se "spasonosno" okreće glavu stranu. Umeće je zadržati ruke mirne na upravljaču a sa okrenutom glavom i pogledom u stranu, praktično nastaviti vožnju ko na slepo, sledeći korak je to isto al sa zatvorenim očima, praktično vožnja po memoriji, odnosno zadržavanja predhodne trajektorije. Sve jedno je jel auto il motor, naravno, mnogo teže na motoru. Đunta, sve ovo šo si napisao važi, ali samo u slučaju kada je u pitanju automobil (odnosno nešto na čemu ne treba održavati ravnotežu). Kada ostanemo bez spoljnje vidljivosti (a pri tome se krećemo), gubi osećaj za orijentaciju u prostoru, pa u tom slučaju i ravnoteža. A verovatno ne moram da ti objašnjavam da su i ravnoteža i orijentacija u prostoru prilično bitan faktor za upravljanje motorom. Pošto sam i neki vazduhoplovac poznato mi je da čak i veoma iskusni letači, prilikom ulaska u oblak, potpuno gube osećaj za prostor, pa se često dešava i da avion okrenu potpuno "na leđa", (ili naprave neku još goru kombinaciju). Dakle, moraš da mi veruješ da, bez spoljnje vidljivosti ne može da se upravlja vozilom koje nema oslonac sa tlom bar u tri tačke (koje nisu u "liniji). Ne govorim ja Žile o dužem upravljanju na slepo već o načinu da se kolko tolko umanji posledica. Kad se žamuri i ispruže ruke napred, neko se odma zatetura a neko biva mirniji, neko se bori do kraja a neko odma rukama pokrje oči, većina je negde između. Neko ko je sposoban sa okrenutim pogledom da zadrži inerciju do tadašnjeg kretanja služeći se memorisanom slikom ispred, sigurno ima više šanse da u mraku ne učini grubu reakciju. Tačno je da su mraku, vodi, lavini, oblaku prevrtanju...dezorjentiše. Međutim, osnovna reakcija pri gubitku vida je refleksno oštro kočenje koje pobuđuje inerciju, odnosno telo, glava idu ka napred, i to može da služi kao nekakav orjentir pravca.( I dva točka se po sličnoj analogiji održavaju bez trećeg oslonca). Ko je sposobniji će sigurno napraviti neku metražu pod usporenjem krivudajući blaže pre nego skroz skrene, a to je spasonosnije nego odma korman u stranu. Iako se radi o sekundama ili deliću, svako smanjenje brzine pre pada je glave vredno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...