ugac 1150 Napisano Septembar 18, 2012 Drug član, 1366 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: Orion craus 49 Prijavi odgovor kao problematičan Besa za ovaj krug je pala dva meseca ranije. Doduše, krug je imao veći obim, a sila koja je trebala da ga okrene – suprotan smer. Sve u svemu, krug je opstao do 1. septembra 2012. kada je ranom zorom i zavrten. Kao i svako moto putovanje i ovo prati dosta stereotipa. Prvi je, polazak sa pumpe. Tu sam pre dogovorenog vremena da bih proverio gume, popio kafu i pojeo dobru zeljanicu. Brki stiže u tačno dogovoreno vreme i uz pomoć OMV šamana obavlja isti ritual, plus tankiranje koje sam ja rešio dan ranije. Simpatična radnica nam blagosilja put i mi krećemo. Samo par kilometara mi je bilo dovoljno da skapiram da sam se grdno prevario ostavivši moto pantalone kod kuće noseći se mišlju da će mi skrotumi prokuvati u njima i da je strašno neiskusno to što sam se okitio tankim, letnjim pantalonama. Gradivo ću utvrditi opet unutar naših granica, ali sedam dana kasnije. Brki je bolje obučen. Ili je iskustvo, ili nepoštovanje sopstvenih skrotuma u pitanju. Stali smo u Plavu da kupimo panju. Iza nas su tri zaustavljanja. Prvo je bilo u Pazaru i za cilj je imalo zaustaviti napad hipotermije, tačnije grčenje i trešenje mišića. Ovaj deo ibarske (tik uz Ibar) je leden noću i rano ujutru. Drugo je bilo odmah po ulazku u Crnu Goru ne bi li pribeležili još jedan od stereotipa koji prati moto putovanja - problemi sa motorom. Brki je nekoliko dana pre puta dobio remontovane gume karburatora koje su se valjda odlepile i počele opet da zadaju probleme. Cena: motor mnogo slabije vuče na uzbrdicama dok mu je prosečna putna brzina od 70 do 80 km na čas. Treći put se zaustavljamo u Andrijevici da čorbiramo rezervoare i popričamo sa sredovečnim i posrnulim vlasnikom yamahe XT500 čija je glavna zabava dobro izmučiti pomenuti stroj po ozbiljnim terenima koje taj deo CG nudi. Plavsku panju seciramo u komšijskom Gusinju na napuštenoj autobuskoj stanici. Još tu osećamo zadah osame i ništavila ozbiljnih Prokletija. Kao i Mordoru, prvi stepen utvrde im je dalekosežna pustoš. 13 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vlajko 2670 Napisano Septembar 18, 2012 Advanced DJ Member, 4305 postova Lokacija: Dunav na vidiku.. Motocikl: Šarulja queen RD04 Prijavi odgovor kao problematičan Ha.. seo u prvi red 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zextreme 1286 Napisano Septembar 18, 2012 UruK Hai, 2087 postova Lokacija: Bgd/Vozdovac Motocikl: ADV Prijavi odgovor kao problematičan ...do Vlajka, al predstava kasni! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djorke 270 Napisano Septembar 18, 2012 Svrati ponekad, 278 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda Transalp XL 650 Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mouse0 551 Napisano Septembar 18, 2012 Svrati ponekad, 333 postova Motocikl: Suzuki GSX600F '01 Prijavi odgovor kao problematičan Cekam kraj ove price kao rucak kod taste, sto pre, samo, za razliku od tastinog rucka, ovo sluti na dobar putopis 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djordjino 254 Napisano Septembar 18, 2012 Zainteresovan, 957 postova Lokacija: Kopaonik-Raska Motocikl: Varadero PGM-Fi Prijavi odgovor kao problematičan Samo napred Ugac,pratimo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4802 Napisano Septembar 18, 2012 Ne silazi, 5562 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan A sad malo detalji....cekam! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
johann 850 Napisano Septembar 18, 2012 Cuore Sportivo, 1338 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: KTM LC4 620, KTM 790 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan A ja ne vidim slike Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DzOkS 1174 Napisano Septembar 18, 2012 NW, 2593 postova Lokacija: НОВИ САД Motocikl: R 1200 GS Prijavi odgovor kao problematičan Ако нешто мрзим то је кад овако почну путпис, ја се наложим а оно само коментари после Ајед аман заман Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
M i r k o 36 Napisano Septembar 18, 2012 TT Monter, 118 postova Lokacija: Silbaš-Novi Sad Motocikl: Aprilia Pegaso 650 cube Prijavi odgovor kao problematičan I šta je onda bilo... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boyze 59 Napisano Septembar 18, 2012 Svrati ponekad, 215 postova Lokacija: livno bih Motocikl: xt600 Prijavi odgovor kao problematičan ovo nas malo zajb ajd dalje čekamo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Limenko 132 Napisano Septembar 18, 2012 Svrati ponekad, 310 postova Lokacija: Bar Motocikl: YAMAHA xj 650 Seca, BMWk100 Prijavi odgovor kao problematičan Kikiriki semenke Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gliga 4474 Napisano Septembar 18, 2012 Advanced Member, 1981 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660 Prijavi odgovor kao problematičan Ovo ce biti zanimljivo. Da se zapljunem Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ugac 1150 Napisano Septembar 18, 2012 Drug član, 1366 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: Orion craus 49 Prijavi odgovor kao problematičan Granicu prelazimo bez ikakvih problema. Albanski graničari su raspoloženi za šalu na svom, ali i na našem jeziku. Utvrđujemo znanje stečeno uz albanski dnevnik: mirdita (dobar dan) i mira pavši (bar sam ja tako izgovarao doviđenja). Od prelaza se pruža dobar, lepljiv i crn asfalt. Poradovali smo se jer ga nismo videli ni u Crnoj Gori zadnjih desetak kilometara. Radost dobrog puta nam razbija ozbiljna makadamčina već posle par minuta vožnje, ali na snagu stupa ono esencijalno enduro veselje sa svim propratnim elemntima (škrgutanje peska pod zubima, iskonski umor i ozbiljne dehidracije... ali dolaze s vremenom). Ni sami ne znamo čemu smo se ceo put više radovali. Da li dobrom i pouzdanom putu ili iznenadnim šamar makadamima koji su se po Albaniji, utvrdićemo, stvarno na prepad pojavljivali? Posle brda-dva nailazimo i na prve meštane. Sa desne strane puta, pri punom trku grudima o ogradu svoje skromne okućnice zaustaviše se dva klinčeta u iscepanim papučicama, čiji zbir godina ne prelazi punoletstvo. Viču nam nešto prepoznatljivo, ali ih opet ne čujem dobro. Gasim motor i kapiram da traže "ćokolate". Beše mi drago što me je Brki u Rožajima častio mars čokoladicom koju sada imam kome da podelim. Sledećeg meštanina upoznajemo par kilometara dalje. Čovek u ozbiljnim godinama izleće iz žbunja na sred puta dernjajući se i odmahujući rukama odručno. Kapiram da mi ne dozvoljava da prođem. E pa nećeš! Blago spuštam glavu ka kormanu, turiram mašinu i naglo popuštam ručicu kvačila uz proklizavanje zadnje gume ne bi li mu dao do znanja da ću da probam da ga zgazim ako se ne pomeri. Nije upalilo. Dodaje novu gestikulaciju: šake na vrhu glave sa brzim širenjem ruku i sve to u više identičnih ponavljanja. Aha, pobedio si matori! Bežim! Kapiram da će upravo nešto da eksplodira. Dok okrećem motor i spremam ga za galop kraičkom oka vidim da mi pokazuje da se bacim pored puta. Brki je polako gazio, tako da ga srećem dvadesetak metara iza i objašnjavam mu situaciju. Dok smo razmatrali šta da radimo onako šćućureni uz kraj puta čuli smo povike sa druge strane, ali ne i "bum". Izgleda da je opasnost prošla i da možemo da prođemo. Gazimo, ali se ne zaustavljamo na mestu gde je stajao razigrani starac. Ne daleko odatle vidimo i prvu, a uspostaviće se i jedinu krčmu u sledećih preko pedeset kilometara. Stajemo da se osvežimo i da probamo po jedno albansko. Za stolom pored nas, pegava majka u dnevnom izlasku sa dvoje malih. U pitanju je pijetren krmača od bar stotinu kila. Naš domaćin Edvard zove ženu koja je tera prutem. Od Edvarda dobijamo željene servisne informacije: do Hani i Hotit još 60 km sve goreg i goreg puta. Veselo! U tom trenutku dolazi bombaš. Smeje se i priča dok ulazi u krčmu. Edvard nam prevodi da je čova redizajnirao deo puta da ga malo sredi pa nas je upozoravao na moguće leteće kamenje. Edvard nam takođe pokazuje i njegovu veštinu izgovaranja srpskih reči. Ide mu poprilično dobro. Drago mu je što ga hvalimo. Ja pokazujem moje znanje njihovog jezika: mirdita i mira pavši. Pita me znam li još nešto. Kako da ne: Uups... Ne, ipak ne znam. Umalo da mu opsujem majku na šiptarskom (ćivša none). Pozdravljamo ekipu, bili su OK domaćini. Nastavljamo dalje. Pored puta, u bližoj ili daljoj okolini dosta je poslastica za oko posmatrača. Od interesantnih kamenih kućica i ograda, preko nestvarno dubokih jama, do nepregledno jalovih terena. U ovom delu puta ljude takoreći i ne viđamo. Domaćini su nam bivolice, magarci, koze i po koja kreatura psa. Ovde su psi evoluirali u neke goniče peska (šta li) sa dugim i vidžljastim telom i nogama. Deluju jako i izdržljivo. Kasnije kapiramo da su u pitanju ovčarski psi koje srećemo širom Albanije. Posle nekih dva sata vožnje po obroncima Prokletija nailazimo na prve veće serpentine. Penjemo se, a ja se nosim mišlju da ću sa tog brda ugledati Hani i Hotit i ravnice Skadra. Ali, sa prevoja samo zgužvani horizont! Pravo ogledalo pradalekih podzemnih, tektonskih procesa. 9 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ugac 1150 Napisano Septembar 18, 2012 Drug član, 1366 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: Orion craus 49 Prijavi odgovor kao problematičan Alah se uvalih. Pa vi ćete me na lomaču ako zastanem malo. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boyze 59 Napisano Septembar 18, 2012 Svrati ponekad, 215 postova Lokacija: livno bih Motocikl: xt600 Prijavi odgovor kao problematičan mi planirali dogodine dole tako da je ovo bombona Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andreja 1330 Napisano Septembar 18, 2012 ENDURO, 1344 postova Lokacija: Vrčin Motocikl: Honda XR600R Prijavi odgovor kao problematičan Alah se uvalih. Pa vi ćete me na lomaču ako zastanem malo. Ili neomašćen kolac pa ti biraj 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ugac 1150 Napisano Septembar 18, 2012 Drug član, 1366 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: Orion craus 49 Prijavi odgovor kao problematičan ^ Nikakav izbor. Ja bi pivo ako može. mi planirali dogodine dole tako da je ovo bombona Ne propuštajte ovo parče. Mada gledajte to dogodine jer su se zaleteli mašinama odozdo sa Skadra i pitanje je još koliko će vremenski ovo izgledati ovako ruralno. Još par fotki sa tog dela puta: PS. Zar nikog ne interesuje zašto nema Brkija na slikama? 7 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DorćolAC 225 Napisano Septembar 19, 2012 Svrati ponekad, 250 postova Lokacija: У души - Дорћол! (Београд) Motocikl: Peda TEK 250 Pro 2x Prijavi odgovor kao problematičan Odlino!! Ovo već na prvo čitanje obećava Sudeći po fotkama baš ste uživali u predelima Iako nisam imao nameru, moram da sednim i ja u prvi red :Mina: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6430 Napisano Septembar 19, 2012 Enduraš, 6393 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan A gde nam je Brki na slikama ? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srrdjan 315 Napisano Septembar 19, 2012 Нек иде живот, 858 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Vulkan 800 некада био Keeway Supershadow 250 Prijavi odgovor kao problematičan Ово обећава пратим ( а где је Брки ? ) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djordjino 254 Napisano Septembar 19, 2012 Zainteresovan, 957 postova Lokacija: Kopaonik-Raska Motocikl: Varadero PGM-Fi Prijavi odgovor kao problematičan Brki nije fotogenican ili je nesto ljut pa nece ni komentar ni neku lepu rec da napise ili mozda jos uvek popravlja te membrane 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
brki82 210 Napisano Septembar 19, 2012 Svrati ponekad, 354 postova Lokacija: Kraljevo Prijavi odgovor kao problematičan Ovo obecava.Pratim Sto me nema..pa sacekajte pa ce te videti sta se sve izdesavalo na ovom nasem skromnom putu Moram samo da kazem,da je Ugac pokazao neverovatnu solidarnost i strpljenje dok su mene znalazile svakojake muke usput i zahvljaljujem mu se na tome i da napomenem da ide direktno u bukmarks kao neko skim cu rado gaziti od vrhunskih auto puteva pa preko planinskih gudura do prosutih govana po magistralim putevima 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
brki82 210 Napisano Septembar 19, 2012 Svrati ponekad, 354 postova Lokacija: Kraljevo Prijavi odgovor kao problematičan Brki nije fotogenican ili je nesto ljut pa nece ni komentar ni neku lepu rec da napise ili mozda jos uvek popravlja te membrane imas pljus.. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 18662 Napisano Septembar 19, 2012 Integrisan, 8488 postova Prijavi odgovor kao problematičan Čitamo, čitamo... iz daleke Gruzije . Samo napred! 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...