Jump to content

Moto Zajednica

Već dosadna Rumunija

Recommended Posts

  • Drug član, 2810 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: CBF 1000

Nakon višemesečnog planiranjakonačno krećemo ka Rumuniji očekivanja nedefinisana , ne očekujemo previše......Stižemo na granicugde nas uz dosta galame dočekuje žena carinik, ćutimo i čekamo , ona viče idalje i konačno izusti „cigarete“, a pa nemamo naravno „samo dva boksa ukoferima koje nisu pregledali na svu sreću „ kako smo se nadali dobro smo iprošli. Mada nije tako izgledalo, pušta nas preko reda, ostali su negodovali,ali red mora da se poštuje..... Nismo prešli ni sto metara nešto lupa na motoru,naravno ne može sve da prođe glatko, ipak samo lancobran, skidamo ga iubacujemo u kofer i krećemo dalje...... Stižemo do Temišvara

 

dscn1190resize.jpg

 

prvo da pronađemo menjačnicu,veliki grad , veliki trgovi, pa se ipakodlučujemo da tražimo pomoć od policijeuz tarzan ingliš to nije lako.... stižemo do turističke agencije gde namobjasne i problem rešen. Opušteno pijemo piće i kaficu i nastavljamo dalje putka Sebešu, rezervusan smeštaj, do kog stižemo bez problema, o smeštaju sve naj,naj... u priajtnoj atmosferi na jezercetu pijemo kafu i klopamo, a vrlo jemirno i prijatno za spavanje.

 

dscn1200resize.jpg

 

Sviće jutro pakujemo se pijemo kafu i krećemo u napad na Transalpinu.

 

dscn1218resize.jpg

 

Put je dobar , relativno dobro obeležen, krećukrivine koje smo i očekivali uz nagibe i iznenenađenja kao što su kerovi,krave,konji, biciklisti, turisti, lokalci koji beru kupine i maline, rupe ibalege.....

 

Priroda fenomenalna stavili su udžep naš Zlatibor.... Krivine sve jače priroda sve surovija, a užitak sve veći.

 

dscn1244resize.jpg

 

dscn1252resize.jpg

 

dscn1262resize.jpg

 

dscn1258resize.jpg

 

dscn1288resize.jpg

 

Na samom usponu dočekju nas ovčari u nošnjamasa sve ovčarskim psima i paprikašem sa kukuruznim hlebom....... Doživljajfenomenalan..... vreme ok.....

 

dscn1305resize.jpg

 

dscn1294resize.jpg

 

dscn1319resize.jpg

 

dscn1312resize.jpg

 

dscn1322resize.jpg

 

dscn1320resize.jpg

 

dscn1364resize.jpg

 

dscn1352resize.jpg

 

dscn1342resize.jpg

 

Nastavljamo dalje ka vrhu, tamoje klasičan vašar za turiste.Tu je deonica koja se vozi po relativno ravnom toje sam greben Karpata. Krećemo u spuštanje,na ovoj deonici put izvanredan novasfalt još nije ni završeno obeležavanje.Krivine ako se to tako zove su oštre ikratke imamo osećaj da se spuštamo po jednoj tački samo po visini.Dolazimo unaselje opredeljeno turizmu i to sportovima na snegu.Svaka kuća ima prkiranneki četvorotočkaš i motorne sanke.Kafu pijemo u restoranu Tara, tu valjda svistanu da malo dođu sebi .Nastavak puta je još malo spuštanja i prelazak namagistralni put prema odredištu za spavanje do koga ima još oko 100 km.Usputodmaramo i pregledamo šta je kamera uradila.

 

dscn1397resize.jpg

 

Stižemo u Curta de Arges uz malolutanja kroz Rimnica Valcea al ništa strašno samo smo umesto obilaznicom prošlikroz centar što smo iskoristili da se osvežimo. Dolazimo do Hotela u kome imamorezervaciju.

 

dscn1417resize.jpg

 

dscn1419resize.jpg

 

Hotel drži jedan naš čovek kojije izuzetno predusretljiv, čak ima i povlašćenu cenu za srbe. Pošto nije bio uhotelu kad smo stigli motor smo ostavili na parkingu ispred, posle večere smosišli da popijemo po kafu i gazda nam je lepo objasnio da motor treba parkiratikod njega u garažu pored njegovog BMW-a i SLK-a.

 

Posle spavanja u komfornoj sobiustajemo pijemo kafu i gledajući u nebo krećemo put Transfagarasana. Nebo neobećava dobro vreme ne odustajemo i gas.

 

Transfagarasan je mnogo lošijiput asfalt sav iskrpljen i izbrazdan znaci pokazuju da je prevoj zatvoren svakidan od 21:00- 07:00.Priroda je bogata zimzelenim šumama vozimo se uz jezero poputu eskiviramo rupe i odrone.

 

dscn1444resize.jpg

 

dscn1437resize.jpg

 

dscn1457resize.jpg

 

Počinje kiša nismo je željni alne možemo birati,oblačimo kišna odela i nastavljamo dalje.

 

dscn1478resize.jpg

 

dscn1452resize.jpg

 

Stižemo na vrh čuveno jezero itunel sa kapijom.Tu se odmaramo doručkujemo i bez velikog zadržavanja zbog kišekrećemo dalje.Spuštanje je malo zanimljivije put i dalje iskrpljen i izbrazdanal krivine prelepe.

 

dscn1517resize.jpg

 

dscn1495resize.jpg

 

Stajemo pri izlasku na magistraluza Brašov tu skidamo kišna odela puš pauza i idemo dalje usput stajemo radimalo odmora duvanske zavisnosti i po koje čokoladice.

 

dscn1526resize.jpg

 

Nastavlajmo prema Branu gde nasočekuje obilazak dvorca koji je fenomenalan.O tome nećemo pisati imainformacija sa raznih starana koje su sigurno iscrpnije.

 

http://www.bran-castle.com/en/

 

dscn1533resize.jpg

 

dscn1588resize.jpg

 

Posle obilaska tražimo već rezervisan smeštajna kilometar od dvorca.Uz malo muke i pomoći lokalnog stanovništva dolazimo dopansiona koji je u prirodi van vašarske vreve oko dvorca.

 

dscn1631.jpg

 

dscn1638.jpg

 

Večera odmarane spavanje,doručaki idemo dalje.Sledeća destinacija Brašov da se ostave stvari radi komotnijegobilaska okolnih zanimljivosti.Tu nastupa navigacija koja nas besprekornodovodi do pansiona u kome imamorezervaciju.Smeštaj je prevazišao sva naša očekivanja uz spavaću sobu imamo idnevnu dva kupatila ....

 

dscn1773.jpg

 

Ostavljamo stvari pijemo kafu igas dalje.Idemo do Sinaje da obiđemo dvorac Peleš.

 

http://visit.peles.ro/

 

dscn1658.jpg

 

Put do dvoraca je predivan kao isam dvorac.Turistički obilazak unutrašnjosti dvorca smo preskočili zbogprevelike gužve.Idemo dalje treba obići i Tvrđavu Rasnov.

 

http://rasnov-turism.ro/rasnov/about.php?lang=en

 

dscn1639.jpg

 

Stižemo uz par kapi kiše doRasnova gde na parkingu sa motora prelazimo u traktor koji nas vozi u brdo doutvrđenja.Utvrđenje je u fazi rekonstrukcije i ne može svugde da se uđe alvredi otići.

 

dscn1689.jpg

 

Spuštamo se traktorom do parkingai opet gledamo u nebo da bi suvi stigli u Brašov što nam ovaj put polazi zarukom i točkovima.U Brašovu parkiramo motor i idemo u turistički obilazakstarog grada koji se nalazi nedaleko od našeg pansiona.

 

dscn1758.jpg

 

Tu ulazimo u neki od restorana dabi naranili gladne zveri u stomaku.Šetamo po trgovima Brašova kojih je podostaverovatno nismo sve obišli.Vraćamo se do pansiona sladimo palačinkama pa naspavanje.

 

Pre spavanja smo konstatovali danam obolazak Sigišoare nije potreban pa od njega odustajemo.Polazimo zaHunedoaru.Usput u mestu Fagaraš pogledamo utvrđenje u koje ne možemo ući zbogrenoviranja mala pauza i idemo dalje.

 

dscn1777.jpg

 

Stižemo u Hunedoaru i uz malomuke pronalazimo put do dvorca koji se sve vrme vidi sa puta al treba pogoditionaj pravi.

 

http://www.castelulcorvinilor.ro/en/

 

dscn1789.jpg

 

Obilazimo dvorac i oduševljenikrećemo u hotel koji ne znamo tačno gde je i nemamo rezervaciju al tu je tonegde videli smo na NET-u pre polaska.Nalazimo ga zadovoljni smo smeštajem cenom i bazenom.

 

dscn1910.jpg

 

dscn1889.jpg

 

dscn1899.jpg

 

Odmaramo se klopamo kupanje ubazenu spavanje i polazak kući........

 

Sam povratak je magistralom kojomsmo se vozili prvi dan tako da tu nema većih iznenađenja pravimo po koju kafepauzu usput i dolazimo kući.

 

 

 

VREDELO JE!

 

 

 

Mala rekapitulacija kojaverovatno sve interesuje:

 

Gorivo sipano na pumpama plaćanokaricom cena kao i kod nas ako ne i jevtinije.

 

Cene smeštaja od 14-30 evrićazavisi kako koji i šta hoćete.

 

Cene klope po restoranima niženego kod nas dok su cene pića tu negde ili veće.

 

U sve dvorce se plaća ulaz iponegde taksa za fotografisanje.

 

Policije ima uz put al nas nisuni pogledali ,a kamoli zaustavili.

 

Od dokumenata ne treba zelenikarton ni međunarodna dozvola.

 

Putevi su solidno obeleženipogotovo onim kamenim krajputašima koji stvarno mnogo pomažu.

 

Ako kogašta interesuje neka pita slobodno

 

 

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja