Jump to content

Moto Zajednica

Voznja bez airboxa

Recommended Posts

• U prolazu, 21 postova
  • Motocikl: Suzuki Burgman AN400 '01

Danas mi je sa Gilere Runner ispao airbox koji nije bio dobro pricvrscen, nemam pojma gde, a trenutno nije ni bitno.

Karburator trenutno uzima koliko mu treba bez ikakvog filtera.

Sutra ujutru idem do ortaka da napravimo prirucni filter od sundjera i zenskih carapa dok ne nabavim nov.

Posto mi je bitno da budem mobilan zanima me koliko bih smeo da vozim bez airboxa, tj. filtera za vazduh? Znam da nema nista gore nego kad motor uvlaci prasinu sa puta, ali moracu da imam dve kratke voznje (oko 5km ukupno), pa me takodje zanima hoce li stetiti motoru.

Unapred hvala

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 7378 postova
  • Motocikl: TDM 900

Uloga filtera za vazduh, jeste da logicno, filtrira vazduh koji se mesa gorivom od cestita prasine i toga slicnog. Sto znaci da, ukoliko vozis bez filtera, mozes u veoma kratkom roku da unistis agregat. Sitne cestice prasine kontaminiraju ulje, uvlace se u lezajeve i ponasaju se kao smirgla. Parkiraj skuterce do popravke.

• Svrati ponekad, 432 postova
  • Motocikl: Yamaha FZR 600,Keeway Speed 125

ne preteruje,ja sam na skuteru radio nekoliko generalni dok nisam provalio da uvlaci prasinu pored sundjera u airboxu,uglavnom posle nekih 600-800km izgleda kao da je presao najmanje 30.000km,lezajevi na radilici odu,zazor na karikama ode preko 2.5mm,tolerancija izmedju klipa i cilindra se dosta poveca itd...za tih 10km ne verujem da ce da mu fali nesto,ali ce svakako da se potrosi mnogo vise nego da si imao filter,tako da izbegavaj da ga vozis.

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 952 postova

Ljudi voze godinama bez filtera, prešli bi i mnogo više sa njim ali kakva se šteta može napraviti za nekoliko kilometara. Skuteri su malo nezgodni, karburator je do zadnjeg točka ali ako ne ide po makadamu nema razloga za brigu. Ja filtere pravim od žičane mreže iz gvoždjare i filca za postavu jakni i sl. Ponekad, tamo gde se dešava da vrati plamen umesto filca stavim finu metalnu mrežicu za komarce namotanu u bar desetak slojeva. Treba ih nauljiti ili poprskati sa WD40.

• R A M P A Š, 987 postova
  • Motocikl: I opet... Suzuki :)

Bez air boxa i filtera ne valja, tu sam problematiku apsolvirao na starom Suzikiju. Neki tamo stručnjaci su izračunali koja količina vazduha treba za optimalan rad motora u svim režimima vožnje. Ne kažem da ne može da se vozi, ali nešto tu mora da trpi.

moj savet ... Što pre kompletiraj to i ovog puta dobro prišrafi :takoje:

• Podržavam 1

Koji ce muku**c onda filter uopste.....kad moze od zicane mreze da napravi :zbunjen:

Uhhh... imam dva takva genijalca. Podseti me ovo na jednu snajku, gleda moju tetku kako kupi orahe i pita šta to radite, kod nas u hrvatskoj se to ne kupi. Pita je tetka šta rade za orahe kad prave kolače pa kaže kupimo u prodavnici. Čovek je rekao da hoće da improvizuje filter od čarapa i sundjera pa sam mu dao savet a oni koji imaju univerzalno rešenje da im tata kupi šta treba zaista ne moraju da se uključuju i naprežu vijuge.

• BJB Maxi Scooter Club, 743 postova

Da je potpuno svejedno, ne bi tim inžinjera i dizajnera stavio taj airbox. Sumnjam da agregat neće moći da radi bez njega ili da će da se raspadne iza ćoška, ali sigurno da je bolje da ima originalan deo.

Nemoj da se ljutiš ratboy, ali ovo sa mrežicom me potseti na mog omiljenog lika iz Alana Forda :lol:

Grunf-i-Alan-Ford-strip.jpg

Ne ljutim se, nije mi to poredjenje uvreda samo sam malo kraćeg fitilja, nedelja je i redovna detoksikacija. Drugo da je originalan deo uvek bolji ne bi se vozila kvarila i to od prvog dana kad izadju iz fabrike. I mene cena parčeta mrežice i filca koji je dizajnirao tim inženjera (magična reč) i nosi oznaku K&N podseća na porez za budale. Karburatori naročito vakumski su osetljivi na propusnost filtera ali ništa što zahteva tim inženjera, dodavanje slojeva na filteru, menjanje usisne rupe na airbox-u ili drugačije štelovanje ako je ideja da se ostvari lakši airflow i veća snaga. Nekad su vazdušni filteri bili sa uljem i metalnom vunom ili mrežom predvidjeni da se peru, jel video neko od vas skuteraša filter za tomosa, na starijim japancima su od organskih materijala ali takodje predvidjeni da se peru, ne mogu sad da prepričavam celu istoriju mnogo vam fali. Onda su u skladu sa razvojem potrošačkog društva ubačeni izmenljivi papirni, da se ne prljaju ruke. Da zanemarimo to što su vlažni filteri efikasniji papirni su neki put neupotrebljivi recimo na autima sa plinom kad prvi put pukne na usis papir se iscepa i onda dalje ide sa originalnim filterom ali koji služi za ukras. Kad je motor lošiji zamasti se i ulepi za kratko vreme, kapiram da je najbolje kupiti novo, sipati preporučeno gorivo, terati u ovlašćeni servis da menjaju redom i po isteku garancije reciklirati ali to su saveti za oficijelni forum proizvodjača a čini mi se da bjb to još nije postao.

• Podržavam 1

• Drug član, 1555 postova
  • Motocikl: ljuta Aprilia Sportcity 200

heheheh slatko sam se ismejao !Odlični ste! :) Žice , čarape, gaće, sundjeri, Alan Ford, Grumf....šta sve sVrbin neće da smisli da se snadje i uštedi :) Joj, sećam se onog metalnog filtera na automatiku. Malo kroz benzin i gotovo :takoje:

• Podržavam 2

• U prolazu, 37 postova
  • Motocikl: Aprilia Sr 70

Ma nista mu nece biti sto ce voziti nekoliko kilometara bez viltera,bitno je samo da nema prasine na tom putu,znam decka koji ima predobar 70cc setup i vozi na difuzoru i to krmacu od karba 21mm ,tako da ne preterujte....

• U prolazu, 21 postova
  • Motocikl: Suzuki Burgman AN400 '01

da nije u pitanju možda gilera runner 125

Jeste :D

---------------------------

Dok ne stigne nov airbox, improvizao sam sa zenskim helankama, ne ulazi prasina a mogu da zavrsavam poslove dok ne stigne.

Nasledio sam skuter sa lose prisrafljenim airboxom, da sam znao da je tako namesten, odmah bi ga pricvrstio kako treba!

• Skuteras, 3696 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Ljudi voze godinama bez filtera

Svaka cast

Čovek je rekao da hoće da improvizuje filter od čarapa i sundjera pa sam mu dao savet

Jedino podrzavam zbog ovoga, valjda je to na kraci vremenski period

Iz licnog iskustva. Primetio sam na vreme pa su me opet karike, klip i rad kostali cca 100 evra umesto manje od 50 kuciste filtera

• Zainteresovan, 857 postova
  • Motocikl: KTM 1190 ADV R ROTTWEILER

da nije u pitanju možda gilera runner 125

Jeste :D

---------------------------

Dok ne stigne nov airbox, improvizao sam sa zenskim helankama, ne ulazi prasina a mogu da zavrsavam poslove dok ne stigne.

Nasledio sam skuter sa lose prisrafljenim airboxom, da sam znao da je tako namesten, odmah bi ga pricvrstio kako treba!

Da nema možda jednu fluo zelenu felnu a drugu sive boje :lol:

• Svrati ponekad, 402 postova
  • Motocikl: Ducati 944 000012....i od neki dan jedan Ducati ST4s

jbt svasta se covek nacita,naslusa u ovoj srbiji...kad ste tako pametni(pojedinci),koji moj sedite ovde,sto ne konkurisete sa svojim genijalnim idejama kod nekih proizvodjaca,prime vas sigurno za do jaja kintu kad cuju koliko ce te im para ustedeti na projektovanje delova!!! zbog takvih likova se ovde prenose sa kolena na koleno urbane legende o motorima,voznji i ostatku tog sveta!...a ja se cudim odakle im sve te price...nadji mi jedan jbn put u ovom gradu,zemlji gde nema prasine i kojecega!ako je neki mozak stavio filter i kuciste u kome on stoji i sve to spakovao na masinu,verovatno nije bez razloga...ma koji ce ti to moj u srbiji,ovde nikakva pravila ne vaze...uzmi druze,skini i cilindar,koji ce ti moj,trosi brate,bolje bez njega!....dobio si neke ok odgovore,ostalo sam radis na sopstvenu odgovornost,a filter da ti treba,treba ti!

• Podržavam 2

• nekrunisani kralj moto cigana, 3197 postova
  • Motocikl: 4x4

svojevremeno sam vozio Jawu 350 bez filtera za vazduh, bez kućišta, samo go karburator. Kupio je takvu , prešao 20.000 +

I tako sam je i prodao.

A kada se setim prvih Tomosa, ne mogu da se setim, prošlo je više od dvadeset godina.

Tako, ko je naučio na eleganciju savremenog potrošačkog društva... bolje da ne kenja po nama koji smo vozili sa gumama Barum starim po desetak i više godina, čista plasila egzotika, obaranje po Košutnjaku, ne znaš koji točak više beži. Mešavini pravili od kojekakvih ulja, devedesetih nije bilo dvotaktola, u mašine sipali komšijino ulje koje je ispustio...

EEEJ!!!! MI SMO SE I TADA LEPO NAVOZALI!!!!!

I sada na kawi imam pravljeni filter za vazduh, Bokilic ga napravio za sve pare :) za DŽ!!!

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja