Jump to content

Moto Zajednica

9. Moto GP Mugello, Italija

Recommended Posts

  • Ne silazi, 6084 postova
  • Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering

Voleo bih Vale-a videti u Hondi :). Inace nisam neki verni pratilac pa imam par pitanja pa da pocnem: Sto se tice Kawasakija i Suzukija, jer oni nemaju konkurentne masine ili nemaju kesa kao ostali da angazuju dobre vozace? I sta znaci ono izbacivanje noge pred krivinu? Ista uloga kao i koleno samo jace? :neznam: Hvala unapred

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 935 postova
  • Lokacija: Beograd - Mirijevo
  • Motocikl: Kawasaki ZZR600

Da pratis, znao bi da si ga vec mogao videti na Hondi. U Hondu bi se vec namucili da ga spakuju. Za ostala pitanja si promasio podforum.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Super specialist, 5938 postova
  • Lokacija: Šumadija
  • Motocikl: Suzuki GSXR600, Kawasaki ZX10R

Ukoliko sam dobro cuo Erceg sa SK je rekao da se po padoku dosta govori o prelasku Rosija u Gresinijevu ekipu. Bautista 99.9% ide iz te ekipe jer je navodno doslo do svadje izmedju Spanskog i Italijanskog dela ekipe, a i non stop je u senci rezultata koje je postizao Simonceli. Gresini je na pitanje o Rosijevom prelasku rekao da mu je cena drasticno skocila od kako je Audi preuzeo vlasnistvo nad Dukatijem, sto govori o tome da su stvarno zainteresovani za njega i da ce Vale da prizna poraz i sedne na konkurentnu masinu. Kazu da ce to biti fabricki motor samo u bojama Gresinija.

 

A sto se Lorencove voznje tice mislim da mu ove sezone niko ne moze prici. Ne znam da li ste primetili ali on je jedan od najpreciznijih vozaca, nikada ne spusta nogu niti se lakta kao neki vozaci, samo se fokusira na svoj krug i na vreme. Iskreno bih voleo da i sledece sezone vozi ovako i pokaze onom Markezu sta je prava voznja.

Poprilično pomno pratim dešavanja u motosportu, a ovde na forumu ima ljudi koji su bar deset puta veći fanatici od mene. I nigde nisam video ni pomen o Rossi-Gresini braku iz interesa. Ne kažem da znam sve o MotoGP dešavanjima, ali ako vest dolazi od dvojca sa SK, sklon sam a priori to dbaciti ne samo kao "tačno" već i kao "uošte moguće". Naravno, bude li me stvarnost demantovala, ne da ću promeniti odnos prema pomenutim već ću se ovde javno izviniti. Do tada, ostajem pri empirijski dokazanom ispravnom odnosu prema ovoj stvari.

Rossi rekao posle testa da "ima još dosta da se radi". Što na rosijevskom znači "ništa nismo uradili sa novim delovima".

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 4914 postova
  • Lokacija: Zemun
  • Motocikl: Triumph Daytona 1000

Sto se tice Kawasakija i Suzukija, jer oni nemaju konkurentne masine ili nemaju kesa kao ostali da angazuju dobre vozace?

Keša sigurno imaju ali definitivno nemaju konkurentne mašine, a i nisu previše zainteresovani za MotoGP u sadašnjim okolnostima.

 

I sta znaci ono izbacivanje noge pred krivinu? Ista uloga kao i koleno samo jace? :neznam:

Ne. Tzv. "stress meter" koriste neki vozači (Valentino, Dani, Kal, Kejsi ponekad... Super Sic je koristio) kod ekstremno jakih kočenja. Evo nekih pretpostavki zašto to rade:

 

- They use it to get more weight over that side of the bike apparently, make it tip in quicker.

 

- Was that because of when they are changing they have their foot under the gear lever (reverse shift).

Steve Parish (BBC) seems to think that when they are done selecting the gear because of the extreme braking forces, when they pull their foot out from under the lever the forces push their leg forward for a moment. They have to physically pull it pack onto the peg. Rossi and Pedrosa seem just to be content not to fight it, wait antil the forces are lower nearer the corner and then pick the foot up with less effort...

 

Koliko sam primetio više se koristi leva nego desna noga. I psihološki momentat je verovatno u pitanju, odnosno imaju osećaj veće sigurnosti prilikom ekstremnih kočenja.

 

 

They use it to get more weight over that side of the bike apparently,make it tip in quicker.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12097 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Mislim da nije komentator sa SK pomenuo kombinaciju Rosi-Gresini vec onaj Slovenac koji je gostovao u nedelju za vreme Warm-up-a. Rosiju su vrata zatvorena za HRC, ali bi mozda mogao u satelitiski tim.

 

E sad, sto se Rosija tice. Na jednom tasu vage su pobede i navijaci, na drugom novac. Obzirom da je vec juren za utaju poreza, ne bih rekao da mu je novac mrzak, pa cenim da ce se odluciti za debeli Audijev novcanik umesto za srca navijaca koja krvare vec dve godine :)

 

Sto se Gresinija tice - procitah na twiteru neku analizu pre par meseci. Kazu da se mehanicarski motogp tim dugo formira. Dolazak Rosija (u prvoj varijanti prethodnog pasusa) znaci i dolazak JB i cele svite, tj. Gresini otpusta svoju ekipu. Zbog cega? Zbog (mozda) par podijuma, jer Rosi nije vise sto je bio, a ni Lorenco nije sto je nekad bio, mnogo je bolji. Tu su i fabricke Honde koje ce sigurno da grizu. I to sve za koliko sezona? Jednu? Dve? Nece se Gresini toga tek tako odreci.

 

Zbog svega ovoga, vrlo verovatno je da ce Rosi ostati tamo gde jeste. Naravno, zbog italijanskog vozaca na italijanskom motoru :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati cesto, 3317 postova
  • Lokacija: Debrc

Ovaj moj danas na testu u Mudjelu pao i nece voziti sutra i prekosutra.

 

 

Sa Jeremijom idu jos dvojica tako da nema probema za Gresinijev tim

A sta bi on dobio sa Rosijem, pa sponzore , i vozaca sposobnog za pobedu

Jeste da Rosi nije sto je bio al kad bi imao pravu masinu samo Lorenco moze da ga

pobeduje ostali posle povacenja Stonera tesko.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati cesto, 3317 postova
  • Lokacija: Debrc

Neznam, mozda rezervna Hondina opcija ako Markezu krene u velikoj klasi kao Pedrosi

ili nebude dovoljno konkurentan u prvoj sezoni, nesecam se da je iko uzeo titulu kao debitant

( makar zadnjih 30g) naprimer kao 2006 kada su Repsol i Fortuna imali isti broj pobeda

po 4 ili skraja osamdesetih kada je Fredi Spenser pokusavao da se vrati a mesta u Rotmansu

bila popujnena pricalo se da ce da vozi direktno za HRC kao na pocetku

 

ili moji pusti snovi1neznam.gif

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 82 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: nema

A koji bi bio interes HRC-u da pobedi Gresini a ne fabricki tim?

Na Gresinijevoj Hondi isto piše HRC, a oni dobijaju pehar za konstruktora pobedio neko od satelita ili Repsol.

Nekada su u satelitskim timovima bili vozači koji su mogli da pobede i pobeđivali su na nekim trkama, npr. Baross na West Honda Pons.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 285 postova

Sve price o Rosijevom mogucem prelasku u Gresini su to-price.Bar za sada.Sam Rosi je izjavio da ce tek obelodaniti svoju odluku gde ce dalje.

 

Zbog toga je najbolje sacekati taj momenat, pa onda razgovarati da li je ona pametna ili ne.

 

Objasnjenje, uz izvnjenje sto sebi dajem toliku slobodu, za jednog clana koji se nervira zbog pominjenja "ruznog" pada, koji cesto koristi komemtator SK-a.

 

Rec "ruzan" je pridev a pridevi stoje uz imenice i blize je odredjuju.Tako, ako kazemo samo da je neko pao, to nam niste ne znaci.Ali ako kazemo da je neko doziveo

 

"ruzan, katastrofalan, strahovit....." pad, mi vec u glavi imamo "sliku" tog pada.

 

Prema tome, sasvim je ispravno sto komentator koristi prideve uz tu imenicu.(Procitati pravopis Srpskog jezika od Ivana Klajna).

 

Ono sto po meni nije prihvatljivo je sto se pojedini komentatori, pre svega mislim na kom. sa zvanicnog sajta motogp-a, uvek smeju i po nekoliko puta prepricavaju neciji pad ili izletanje sa staze.Ovaj sport je isuvise opasan da bi se bilo ko smejao necijem padu.Ali oni su engleski komentatori, pa su stoga sigurno "pametniji" od nasih, te stoga i nisu podlozni bilo kakvoj kritici.

 

 

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Nadrkani komšija, 1231 postova
  • Lokacija: Đeram
  • Motocikl: Bandit 1200S

Već par puta sam hteo da obrazložim termin "ružan pad" ali si ti to umesto mene uradio. Verovatno i rečitije nego što bih i sam. Pa neka si i sam Džankić :D , u potpunosti sam saglasan s tobom.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5360 postova
  • Lokacija: Trebinje
  • Motocikl: Honda Varadero 1000 ABS

Vec neko vrijeme se drzim dalje od SK-a, pa i ne komentarisem njihove "ispade". Danas sam nahvatao reprizu i nije da me nervira, nego me vise vrijedja sto i posle toliko vremena nisu odmakli od bijele strafte na gumama, kao i to da na pocetku sezone odaberu vozaca na koga ce da bacaju drkicu, a nekog koga ce da lijepe.

 

I najmanje mi je sporan taj detalj "ruzan pad". To je privatna stanica i neko ko uredjuje misli da to oni obavljaju savrseno i to je ok. Ako to nisi ranije radio, treba vremena da se covjek uhoda i to je ok. Ali da se malte ne, ne pomaknes sa mrtve tacke za vise od nekoliko godina, E TO, TO MI NIJE OK. Pogotovo sto imaju informacije na izvol`te, prenose sa lica mjesta, internet, cuda, muda, i opet nista.

 

Napredak sam vidio, da vise ne prevode simultano izjave vozaca poslije trke, nego kasnije, posto ne vezu grana. Pa neka nauce koju frazu, jer bukvalno prevodjenje nema nikakvog smisla. Zaista nije tesko, jer vecinom su to vozaci kojima Engleski nije maternji, pa se drze nekih uobicajenih fraza.

 

Neka nastave to da rade do penzije, ali neka to rade kako treba.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Super specialist, 5938 postova
  • Lokacija: Šumadija
  • Motocikl: Suzuki GSXR600, Kawasaki ZX10R

Na "ružan pad" primedba je, kako sam ja razumeo, da li postoji neki koji to nije, a ne da li je to gramatički ispravno. Mada, lepo što smo to i sa te strane razjasnili.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Xtreme, 390 postova
  • Lokacija: Zrenjanin/Novi Sad

Pa sta da koristi,tezak pad? Jel postoji lak pad?

 

Nego dajte neke informacije sa testiranja,dosta smo diskutovali o komentatorima kao da su jedino oni bitni.. Nucite da ih iskulirate - meni oni predstavljaju samo buku u pozadini

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ducatista, 2892 postova
  • Lokacija: Pancevo
  • Motocikl: beše Ducati 998

Po meni moze da bude lak pad kad recimo u nagibu popusti prednja guma i vozac samo otklize sa strane. Nije svaki pad tezak i nije svaki ruzan. Kada se desi neki high side moze da bude lepo, da se vidi umetnicki dojam vozaca u letu... Po meni, tako nesto se moze kvalifikovati kao lep let i ne bas ruzan pad (doduse, sujetni vinovnik se verovatno u vecini slucajeva nece sloziti sa mojim misljenjem) :zvizduk:

 

P.S. Ovo poslednje je samo zajebancija i ne postoje nikakve potrebe da me pljujete zbog toga. :moto3:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 14 postova
  • Lokacija: London

Evo ja se vratih s Mugella, pa da napisem koju

 

Staza i atmosfera je nesto nevidjeno - kazu da je Mugello za MotoGP kao Monte Carlo za F1, mozda, ali to ni blizu ne docarava stvari. Atmosfera na Mugello je kao pun Nou Camp kao kad bi igrali Barcelona - Real u finalu lige sampiona. Takvu pozitivnu atmosferu nisam video ni na jednoj F1 trci - ljudi su skroz fanatici, zurka traje od cetvrtka do nedelje. Vecina ljudi kampuje ili na stazi ili oko staze.

 

S obzirom da sam uzeo let i karte u cetvrtak pre trke (debil), nisam imao vremena, dosao u subotu ujutro i u nedelju uvece se vratio nazad, ali sledeci put sigurno petak-nedelja. Bio sam na Arrabiata trbini, jer sam jedino tu kartu uspeo da nadjem tako kasno i to velikom mukom, jer je moglo da se uzme samo preko nekog italijanskog website, a ja nemam pojma italijanski a i nemam neki italijanski poreski broj bez koga ne mogu da kupim kartu na tom sajtu (na kraju nasao od druga).

 

I ako je pogled s tribine bio fenomenalan, jer se vidi izuzetno mnogo (6 krivina), bacanje para je biti na tribinama, po meni, jer cela staza je kao amfiteatar, sa brdima na koje mozes da sednes i da imas isto tako dobar pogled kao na tribinama. Kao sto je neko rekao, karta je €90 za general admission.

 

Kao i sto se ocekuje, sve je u znaku Ducati-ja i Simoncelli-a, mada ima dosta navijaca Honde i Yamahe. Ukupno 64,000 ljudi je bilo na trci.

 

Kao sto je slucaj i sa auto trkama (koje pratim daleko vise od moto), mnogo je interesantnije gledati nize kategorije. Tako i ovde, Moto 2 i Moto 3 su bile mnogo zabavnije za gledanje, vise se bore momci i vise se izlazu rizicima. Moto 3 je po meni bio najinteresantniji na, borba izmedju Vinales-a, Fenati-ja i Cortese-a je bila odlicna, i bila je dugo konfuzija ko je pobedio (Vinales za 0.02 sekunde!.

 

Kad je Iannone pobedio u Moto2, komentatori i publika su odlepili, kao i kad je Rossi u zadnjem krugu pretekao Hayden-a. Inace, komentatori su u stilu brazilskih fudbalskih komentatora (steta sto ne razumem italijanski :)). Na kraju su ljudi izleteli na stazu. Na zalost nisam bio, posto mi je let bio jako tesno posle trke, a cuo sam svakakve horor price o guzvama od par sati za izlazak kolima, tako da sam morao da idem odmah posle trke.

 

Sto se logistike tice, Mugello je na 30-ak km od Firence i 90-ak od Bolonje. Ima dosta mesta da se spava jeftino u blizini. U tom kraju, oko Bolonje su Ducatti (odmah do aerodroma), koji je bio zatvoren za posete fabrici zbog zemljotresa u tom regionu. Kad nisam uspeo da odem tamo, otisao sam u Maranello da vidim Ferrari muzej (odlican je), i u Sant Agata da vidim Lamborghini muzej (koji je bio zatvoren). Parkinga ima dosta u okolini staze, i preporucujem da se parkira sto dalje, jer su guzve nenormalne. Mi smo medju prvima izasli i trebalo nam je 20 minuta do auta i jos pola sata da predjemo tih 7-8km do auto puta.

 

Definitivno preporucujem najtoplije odlazak, fenomenalno iskustvo

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Nadrkani komšija, 1231 postova
  • Lokacija: Đeram
  • Motocikl: Bandit 1200S

Jedna ispravka, misko_kolo.Ja sam dama, i kao takva nemam bas nikakvih slicnosti sa gospodinom Dzankicem (na moju veliku srecu)!!!!!

Izvinjavam se što iz posta, koji ti je inače bio prvi, nisam mogao da prottumačim da si žensko. A ovde, mahom, dolaze muškarci tako da sam odgovorio po automatizmu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 305 postova
  • Lokacija: Sabac
  • Motocikl: Yamaha FZ6N

Poprilično pomno pratim dešavanja u motosportu, a ovde na forumu ima ljudi koji su bar deset puta veći fanatici od mene. I nigde nisam video ni pomen o Rossi-Gresini braku iz interesa. Ne kažem da znam sve o MotoGP dešavanjima, ali ako vest dolazi od dvojca sa SK, sklon sam a priori to dbaciti ne samo kao "tačno" već i kao "uošte moguće". Naravno, bude li me stvarnost demantovala, ne da ću promeniti odnos prema pomenutim već ću se ovde javno izviniti. Do tada, ostajem pri empirijski dokazanom ispravnom odnosu prema ovoj stvari.

Rossi rekao posle testa da "ima još dosta da se radi". Što na rosijevskom znači "ništa nismo uradili sa novim delovima".

 

http://www.motorcyclenews.com/MCN/sport/sportresults/MotoGP/2012/July/jul1912-rossi-never-an-option-to-replace-stoner/

Evo sta Englezi kazu na sve to.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja