SLOBANS 183 Napisano Novembar 20, 2012 Svrati ponekad, 495 postova Motocikl: Honda Shadow 750 Spirit, Yamasaki Sky 50, TMZ 50 LS Prijavi odgovor kao problematičan Ja nesto razmisljam i nije mi bas jasno: kako je moguce da su svi do jednog srafovi osteceni??? Rasturao sam Hoffmanovu Vespu iz 1952 godine, nije bilo tolikih problema sa srafovima. Meni to indicira ozbiljno i dugotrajno pregrevanje citavog motora. Dakle, motor nije pregrejan, nego je bio pregrejavan. Bregaste su ostecene, ali koliko sam ja video na slikama, cementacija nije "povukla". To znaci da bi mogle biti upotrebljive uz jedno temeljno poliranje povrsina. Isto uradis i sa lezajevima bregaste i stvar ce biti funkcionalna uz gusce mineralno ulje kao, naprimer W20-60 kao sto je Modricin Long life. Sta je problem sa onim kracim ventilom, neces moci da ustanovis dok ne skines glavu. Muka, definitivno, ali ne vidim koji imas izbor. Po meni - kupovina novih delova u ovom slucaju je neisplativa. Kupi onaj agregat za 30-tak eura sto su ti savetovali pre neku stranu, pa ga rasturi u delove i poskidaj sa njega sta valja. MALA JE VEROVATNOCA da ce biti u gorem stanju nego ovaj sto vec imas. Da bi doterao ovo do kraja, trebace ti mnogo, mnogo zivaca. A mi cemo ti ovako pomagati kolikogod mozemo da ti se oduzimo za divnu zabavu koju si nam priustilo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Novembar 20, 2012 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan @drumskalisica Друже, тај мотор ми само одговара испод цилиндара. Цилиндри, клипови, карике и глава не пашу јер су разбушени на 56мм а мени треба 53мм. Делова за 550 колико хоћеш а за 500 ни од корова... На немачком еБај-у само тако пише али то нису дихтунзи за 500 већ 550 (56мм). Два пута сам враћао пошиљку и платио 4 поштарине. Не могу више да се убеђујем са идиотима да 53мм није исто што и 56мм, бар на мом шублеру... Изгледа да у Немачкој није баш тако... Није ми проблем да скинем главу и због себе а и због вас, мојих пријатеља, који сте се несебично потрудили да ми олакшате ово путешествије и погледам какво је стање тамо испод... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 6040 Napisano Novembar 20, 2012 Drug član, 2784 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan Skines sve, operes ( rasklapanje je lep proces ako ti nije bitno sta ces naci unutra), stavis u jednu kutiju, kupis drugi agregat i isto to uradis, i onda polako uporedis i od svih delova uzmes bolji ( a naci ce se verovatno nesto sto je bolje sa ovog) i sklopis masinicu da bude kao Singerica! I +, bices obogacen za iskustvo rasklapanja takvog agregata i sledeci ce biti milina raditi! A tek sklapanje... Ko voli, nema lepseg! Pozdrav i srecno! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Novembar 20, 2012 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan Ja nesto razmisljam i nije mi bas jasno: kako je moguce da su svi do jednog srafovi osteceni??? Rasturao sam Hoffmanovu Vespu iz 1952 godine, nije bilo tolikih problema sa srafovima. Meni to indicira ozbiljno i dugotrajno pregrevanje citavog motora. Dakle, motor nije pregrejan, nego je bio pregrejavan. Bregaste su ostecene, ali koliko sam ja video na slikama, cementacija nije "povukla". To znaci da bi mogle biti upotrebljive uz jedno temeljno poliranje povrsina. Isto uradis i sa lezajevima bregaste i stvar ce biti funkcionalna uz gusce mineralno ulje kao, naprimer W20-60 kao sto je Modricin Long life. Sta je problem sa onim kracim ventilom, neces moci da ustanovis dok ne skines glavu. Muka, definitivno, ali ne vidim koji imas izbor. Po meni - kupovina novih delova u ovom slucaju je neisplativa. Kupi onaj agregat za 30-tak eura sto su ti savetovali pre neku stranu, pa ga rasturi u delove i poskidaj sa njega sta valja. MALA JE VEROVATNOCA da ce biti u gorem stanju nego ovaj sto vec imas. Da bi doterao ovo do kraja, trebace ti mnogo, mnogo zivaca. A mi cemo ti ovako pomagati kolikogod mozemo da ti se oduzimo za divnu zabavu koju si nam priustilo. Мотор је, чини ми се, много прегреван. Погледај само боју вентила и њихових плочица, те шољица и брегастих. Лилаво је то превише... Ниједан шраф који је скинуо навој није био стегнут, ниједан! На благи покушај да одвијем чуло се само једно ккрррццц и одмах сам знао да оде навој! Погледај слику 2. и 3. брега. Мислим да ту нема баш много цементације. Хвала на разумевању и лепим речима! Захваљујем и осталима који су пратили, немојте мислити са сам вас заборавио! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Forum arhiva 17695 Napisano Novembar 20, 2012 Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 4869 postova Prijavi odgovor kao problematičan После свега виђеног, будите искрени према себи па реците, да ли би ви наставили Сизифов посао!? Zao mi je sto sam prije deset stranica vec naslutio ( vidjeo ) da je dara presla mjeru. Ujedno bi zamolio sve dobronamjerne ljude na ovom forumu da svojom "podrskom" ne tjerate Srecka u dubiouzu i troskove bez granica,jer je najlakse izbijati novac iz tudjeg dzepa,a Srecko neka sam odluci sta mu je ciniti. 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SLOBANS 183 Napisano Novembar 20, 2012 Svrati ponekad, 495 postova Motocikl: Honda Shadow 750 Spirit, Yamasaki Sky 50, TMZ 50 LS Prijavi odgovor kao problematičan Branko je u pravu. Treba odmeriti i videti sta se isplati a sta ne. Ajde da izdijagnosticiramo zajedno pa vidimo sta moze od ovoga da se iskoristi: 1. Osovina menjaca na kojoj je lancanik - pa nije tragicno - zljebovi zubcanika su ok, cak i ako ne uspes narezati navoj, nije problem da se zubcanik ponovo "pecne" aparatom za varenje, isto kao sto je i bili. Ne skidas ga bas svaki dan 2. Bregaste nisu u sjajnom stanju, ali su po meni upotrebljive. Neces ici sa tim motorom na trke. Radice dobro ispolirane 3. Lanac i lancanici? Rece da je lanac bio pretegnut, lancanici su koliko vidim uredu, verovatno je problem samo u spaneru. Ili sam nesto propustio? 4. klipovi i cilindri - tek predstoji da se pregledaju Izgleda da je motor radio bez ulja, a to se na klipovima i cilindrima najlakse vidi. Kad budes skinuo glavu i pregledao cilindre odsjaj sa klizne povrsine pravi problem. Napravi od tvrdog belog mat kartona kruzic 52mm, zakacis zicu kroz sredinu kruga i onda polako spustas tu kartonsku "tacnu" u cilindar. Na mestu gde zaustavis kartoncic, dobijas veoma jasnu sliku same povrsine cilindra, bez refleksija svetlosti koje zbunjuju. Za iskusno oko je vizuelan pregled dovoljan, ne moras ni da meris... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Novembar 20, 2012 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan Skines sve, operes ( rasklapanje je lep proces ako ti nije bitno sta ces naci unutra), stavis u jednu kutiju, kupis drugi agregat i isto to uradis, i onda polako uporedis i od svih delova uzmes bolji ( a naci ce se verovatno nesto sto je bolje sa ovog) i sklopis masinicu da bude kao Singerica! I +, bices obogacen za iskustvo rasklapanja takvog agregata i sledeci ce biti milina raditi! A tek sklapanje... Ko voli, nema lepseg! Pozdrav i srecno! Овакво је тренутно и моје размишљање!!! Привремено ћу овај мотор ставити на лед, а своју енергију уложити у други који је паркиран поред овог већ. Јер, признаћете, било би јако глупо од мене да се трошим (финансијски и духовно) на мотор који дуго нећу моћи да оспособим, а да запостављам мотор коме треба тако мало... Не можете ми замерити што бих и ја да се возим идуће године... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Novembar 20, 2012 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan Nacicemo ti agregat 500cc, nas stotinak sto pratimo tvoju pustolovinu ima da prevrnemo internetom i nebo i zemlju. Izgleda da je motor radio bez ulja, a to se na klipovima i cilindrima najlakse vidi. Kad budes skinuo glavu i pregledao cilindre odsjaj sa klizne povrsine pravi problem. Napravi od tvrdog belog mat kartona kruzic 52mm, zakacis zicu kroz sredinu kruga i onda polako spustas tu kartonsku "tacnu" u cilindar. Na mestu gde zausravis kartoncic, dobijas veoma jasnu sliku same povrsine cilindra, bez refleksija svetlosti koje zbunjuju. Za iskusno oko je vizuelan pregled dovoljan, ne moras ni da meris... Само да напоменем да мора да буде са Mikuni BS 32 SS (Super Sport) Карбураторима (погледај слике) јер постоји и верзија са Mikuni VM22. Разлика је у пречнику усисног канала. Уколико неко види такав мотор нека јави, био бих захвалан, па да наставимо... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SLOBANS 183 Napisano Novembar 20, 2012 Svrati ponekad, 495 postova Motocikl: Honda Shadow 750 Spirit, Yamasaki Sky 50, TMZ 50 LS Prijavi odgovor kao problematičan "...Погледај слику 2. и 3. брега. Мислим да ту нема баш много цементације..." Uf, uf, to sam propustio, to ne izbgleda dobro... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 6040 Napisano Novembar 20, 2012 Drug član, 2784 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan Taj drugi motor sredi da se vozas i uzivas i punis pozitivnom energijom, a ovaj sto si poceo-polako, kako vreme, novci i volja budu dali! Neka bude samo iz ljubavi! Pa koliko god da traje... P.S. posle svega vidjenog, malo nas ne bi odustalo, tako da i ako se to desi, podrzacemo i to i navijati za sledeci projekat, jer je prelepo videti da covek radi ovako i to deli sa nama! Pozdrav! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Novembar 20, 2012 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan Овакав мотор није исти као мој: А ово је мотор баш као мој: Погледај разлику у карбураторима. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m.mitar 175 Napisano Novembar 20, 2012 Zainteresovan, 751 postova Lokacija: Bor Motocikl: yamaha fz 750 genesis Prijavi odgovor kao problematičan Za ovo se slazem sa Brankom,ovo je samo gubljenje vremena Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Novembar 20, 2012 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan Taj drugi motor sredi da se vozas i uzivas i punis pozitivnom energijom, a ovaj sto si poceo-polako, kako vreme, novci i volja budu dali! Neka bude samo iz ljubavi! Pa koliko god da traje... P.S. posle svega vidjenog, malo nas ne bi odustalo, tako da i ako se to desi, podrzacemo i to i navijati za sledeci projekat, jer je prelepo videti da covek radi ovako i to deli sa nama! Pozdrav! Хвала ти друже! 'Оћеш неки детаљ о другом мотору? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 6040 Napisano Novembar 20, 2012 Drug član, 2784 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan Moze, naravno! Mislim da bi i ostatak foruma voleo da vidi! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6451 Napisano Novembar 20, 2012 Enduraš, 6403 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Nisam bio za odustajanje, ali posle ovoga vidjenog, definitivno se ne isplati popravljati taj motor. Ja bi ga u svakom slucaju rasturio do kraja, cisto iz znatizelje, za rasturanje ti nije potrebno vise od jednog popodneva u slucaju da mislis da motor prodas u delovima. Ako mislis da ga sklopis i prodas "za rezervne delove" kao sto je tebi prodat, nemoj vise nista da rasturas Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Novembar 20, 2012 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan Шта мислите? 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SLOBANS 183 Napisano Novembar 20, 2012 Svrati ponekad, 495 postova Motocikl: Honda Shadow 750 Spirit, Yamasaki Sky 50, TMZ 50 LS Prijavi odgovor kao problematičan Auu, lepotic! Koje godiste? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Novembar 20, 2012 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan 1983. Купио сам га неисправног за рестаурацију. После Штампарових савета макина прорадила! Не ради му чок и неће да упали док је исти повучен! Кад се загрејао од верглања ја случајно вратио чок и он ничим изазван прорадио као да је угашен пре 5 мин.!? Треба да му се замени дихтунг на глави и да се очисте карбуратори. За дивно чудо оштећен му је хром а фарба нигде Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SLOBANS 183 Napisano Novembar 20, 2012 Svrati ponekad, 495 postova Motocikl: Honda Shadow 750 Spirit, Yamasaki Sky 50, TMZ 50 LS Prijavi odgovor kao problematičan Pravi motor sa plekanim blatobranima! Podesca me na moj nikad prezaljeni Savage 650. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 6040 Napisano Novembar 20, 2012 Drug član, 2784 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan Dosta dobro izgleda na fotkama, ali da ga ne ureknemo! Samo nikl deluje lose, mozda mu samo poliranje treba. I poliranje svega ostalog! Ovo deluje kao zanimljiv no.2 project! Vise srece sa ovim primerkom!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sr3ck0 2224 Napisano Novembar 20, 2012 Drug član, 2329 postova Lokacija: Wien/Požarevac Motocikl: MZ ETZ 250, Suzuki GS 450L Prijavi odgovor kao problematičan Да, та два доста личе један на други... Е људи, не замерите, мало ми је тешко, морам да идем... Овај други мотор припада некој другој теми коју ћу ускоро отворити! Ово је било само колико да преживите до те теме! Поздрав... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 6040 Napisano Novembar 20, 2012 Drug član, 2784 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan I postavi i ovde link nove teme koju otvoris! Neka ime bude npr: "ovo je ono sto mi je ustvari trebalo" Malo sale za opustanje! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drumskalisica 8741 Napisano Novembar 20, 2012 Ne silazi, 5900 postova Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator Prijavi odgovor kao problematičan Pa dobro, možda nije loše da malo odmorišod ovog. Što se tiče tvog drugog motora - podržavam te potpuno jer i ja vozim slilčan - Suzuki GS 400 E . Razlikuju se u kubikaži i još po nekoj sitnici ( moj ima i kurblu i anlaser ). Ako nemaš radnu knjigu za njega - ja imam za mog, nisam siguran dal je i tvoj model obuhvaćen u njoj ( al mislim da jeste ). Knjigu imam u elektronskom obliku ( moram da povežem stari računar pa da nađem i vidim ), pa ako hoćeš - mogu ti narezati na CD pa da ti pošaljem poštom . Evo ti par sličica mog GS-a : Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nimmin 6802 Napisano Novembar 20, 2012 čeka dobru titulu, 1377 postova Lokacija: Bečmen, Surčin Motocikl: KTM 390 ADV, VF 750 SABRE Prijavi odgovor kao problematičan Motor koji si sa onolikim entuzijazmom krenuo da sredjuješ ne zaslužuje da ga tek tako odbaciš i odustaneš od svega iz (bar) 2 razloga: 1 - pored upotrebne vrednosti (koju, u ovom slučaju, teško da će da povrati, iz ovog ili onog razloga) ima i estetsku vrednost - lep je, gvozden i izgleda onako kako bi i trebalo motori da izgledaju: skladno, funkcionalno i - golo. Uostalom, sigurno ti ideja vodilja pri kupovini i početku ove epopeje od restauracije nije bila ta da ga dovedeš u funkciju da "više ne ideš peške na posao" već ta što ti se on, pre svega, svidjao, zar ne? E tu estetsku vrednost svakako možeš da mu povratiš (sudeći po nekim detaljima koje si odradio - čak i poboljšaš) pa od toga ne bi trebalo da odustaneš. 2 - proći će neko vreme, zaboravićeš gomile oštećenih-budzenih-krpljenih delova pa će ti u jednom trenutku možda biti krivo što iza sebe nemaš završen posao/projekat iza koga bi mogao da sa ponosom kažeš da si to svojim rukama odradio, makar i u varijanti promene konačnog cilja (sa lepo i funkcionalno na "samo" lepo, videti tačku 1) Pretpostavljam da bi sredjivanje samo "ljušture" bilo neuporedivo lakše, tu se bar vidi odmah šta nedostaje ili je oštećeno pa onakvih neprijatnih iznenadjenja ne može biti. Naravno da sve što sam rekao stoji samo ako imaš gde da ga, tako sredjenog, čuvaš. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 7227 Napisano Novembar 21, 2012 Drug član, 3076 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan Posle svega što sam pročitao, jako mi je žao na prvom mestu tebe, jer si sa toliko ljubavi i žara započeo posao, a onda je usledio hladna, leden tuš. Ja bih iz čiste radoznalosti otvorio mašinu do kraja, da vidim šta je unutra, u kakvom je stanju radilica, pošto je očigledno radio bez ulja. Posle bih se odlučio za otpis ili ipak za dizanje iz mrtvih. Još jedan agregat je neophodan ako hoćeš da ga oživiš, čini mi se. Što se tiče ventila, oni su u Sremskoj Mitrovici 10-15e komad, vođice još koji evro, mislim da glava može da se restaurira bez prevelikih troškova. Dihtunge rade u Srbiji (i one sa metalnim prstenovima), samo treba potražiti. Obične dihtunge možeš sam da napraviš. Dakle, samo je pitanje šta se krije ispod glave. To može da bude posebno neprijatno otkriće, ali može i da bude zadovoljstvo. To je samo mašina. Gde je sve ostalo? Kad budeš krenuo da rasturaš viljušku, ram, kočnice, ko zna kakve su to sve budževine. Možda i nisu, ne zna se dok se ne otvori, ali treba biti i za to spreman. Ne vredi da dobiješ sređenu mašinu, a da se tek onda ispostavi da ti je sve ostalo u raspadu... Sve to je niti da se baci, niti da se sređuje. Druga Suza je jako lepa. Nadam se da je ona u tehnički boljem stanju. Želim ti da se njom navozaš! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...