Oroku 1394 Napisano Maj 14, 2012 Zainteresovan, 830 postova Lokacija: Sombor Motocikl: XTZ 660 Ténéré Prijavi odgovor kao problematičan Srbija je mala, ali ima veliko srce. Iako sam vec bio na Tari u nekoliko navrata, uvek joj se rado vratim, najvise zbog lepote, u nekim zabacenim krajevima i netaknute prirode, mada, bicu iskren, ovaj put i zbog nedostatka vremena i novca za neko putovanje u inostranstvo. I, nisam pogresio...Svaki put kad se vratite na Taru, otkrijete nesto novo, nadjete nove puteve , upoznate nove ljude, zato mi je i tako draga. Voznja je dogovarana neko vreme, moze se reci i par meseci u nazad, ali slobodni dani nikako da se poklope. Na ovaj put smo se odlucili samo vece pre polaska, jer sam dobio neke slobodne dane u firmi, zbog manjka posla na nasim prugama. Nazalost, nije bilo smisla zvati druge forumase, jer ko bi se drugi spremio tako brzo, ne planirajuci voznju. Put je trajao tri dana, moglo je jos koji dan, ali obaveze ne dozvoljavaju, mada, ni to nije malo. Pa da krenemo... Maslacak u basti , neposredno pre polaska Do Valjeva, nisam ni izvadio fotoaparat, da nije bilo barikada na putu , ceo put bi ostao ne zabelezen, jer je uzasno dosadan, pogotovo sto do Fruske Gore nisam imao postenu krivinu, a ni posle se nije popravilo, a i taj put sam prosao nebrojeno puta. Sledecih par fotografija je sa puta od Valjeva do Bajine Baste, preko Debelog Brda Nadam se da nisam udavio sa ovim pejzazima, jer ih ima jos .r., Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Oroku 1394 Napisano Maj 14, 2012 Zainteresovan, 830 postova Lokacija: Sombor Motocikl: XTZ 660 Ténéré Prijavi odgovor kao problematičan Smorio sam sa Zaovinskim jezerom? Tek sam poceo, to su fotografije iz setnje okolinom. Ujutro, idemo ka Perucu, pa na Predov spomenik, ali prvo da napravimo krug oko jezera. Zaovinsko jezero se nalazi na planini Tari kod mesta Zaovine i po svom nastanku je vestacko. Nastalo je u razdoblju od 1975. do 1983. godine, kada je tok Belog Rzava pregrađen branama kod vrha Kik (958 m nmv). Pri najvišem vodostaju, površina jezera se nalazi na nadmorskoj visini od 881.5 m. Najveća dubina je oko 110 metara. Jezero dopunjavaju dva potoka Konjska rijeka i Beli Rzav. Jezero je akumulacija reverzibilne hidroelektrane "Bajina Bašta" u Perućcu s kojom je povezano vertikalnim cevovodom. U slučaju niskog vodostaja reke Drine jezero se prazni i pokreće turbine hidroelektrane dok u slučaju viška vode i poplavnih valova voda se pumpa okomito u Zaovinsko jezero. Zbog toga nivo jezera dosta oscilira. Voda je veoma čista te uz malu preradu u postrojenjima za preradu vode koristi se za piće. Jezero se koristi i za uzgoj pastrmki. Prolazimo kroz Mitrovac, i spustamo se prema Drini, ka Perucackom jezeru. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Oroku 1394 Napisano Maj 14, 2012 Zainteresovan, 830 postova Lokacija: Sombor Motocikl: XTZ 660 Ténéré Prijavi odgovor kao problematičan U mestu Perucac, ispravljamo gresku iz predhodnog dana, uzimamo, pivo, gotovu supu, hleb, pastetu(da , jednu pastetu)... Ne znam sto smo uzeli tako malo, ali buraz je pazario, i stvarno ne znam sta je mislio, ali gore u brdu nema radnji, pa smo na kraju jeli sam hleb. Srecom , bilo je piva. Predov krst je lokalitet, na 1075 m n.v ., na koji se stiže preko Bajine Bašte i Perućca, kroz uski kanjon rečice Dervente, preko Rastišta. Nalazi se na najudaljenijem delu Tare, na krajnjem zapadu. Jezerom Perućac i jednim delom suvom granicom graniči se sa Republikom Srpskom. Upravo ta njegova zabačenost je i sačuvala biljni i životinjski svet. Na ovim prostorima nalazi se veliki broj netaknutih delova prirode. Najviši vrhovi su Kozji rid 1591m, Pivnice 1575, Mrka kosa 1545 i Lisnata glavica sa 1510m nadmorske visine. Posle obilnog rucka, smestanja na Predovog krstu u lovackom domu, ostavljamo masine da se malo odmore, a mi cemo pesaka na vidikovac Bijeske stene, udaljen par kilometara od smestaja. Prateci crvene tackice koje oznacavaju planinske staze, uspeli smo da zalutamo, no, srecom, nailazimo na neke ljude koji nas usmeravaju na pravi put. Posle nekih 1.45h stizemo na vidikovac. Umoran i lipsao od penjanja i spustanja, u sekundi se oporavljam kad sam video kakav pogled se pruza sa Biljeskih stena. Isplatilo se malo rekreacije za ovako nesto. Srecom, poneli smo i po pivo , kao nagradu za trud, stvarno nema nista lepse, nego sesti u te klupe i ostati zagledan u lepotu prirode i nase planete. Steta sto smo mi tu , pa je unistavamo takvom brzinom. Da sam mogao , ostao bi tu satima...ali nije bas pametno nocu se vracati kroz sumu, a znamo da je ovo mesto jedino preostalo u Srbiji sa medama. Mi smo u tom trenutku bili na oko 1250 mnv, dok je Drina koja se vidi ispod na 270m, pa racunajte koji je to pad. Da ne bi neko rekao, da smo bili na Tari ,a nismo videli Omoriku (ne hotel, vec drvo), evo i dokaza. Tu odma , na svega par metara od ovih klupa nalazi se kuca u kom je Bata Zivojinovic snimao film "Neke ptice nikad ne polete" ... ako ikoga to i zanima, ali ono sto je vazno je da je kuca ostala i sada tu , i sluzi kao utociste planinarima, uvek je otkljucana i namirena drvima. Neke cudne fotografije, valjda je i fotoaparat poblesavio od toliko setnje..idemo nazad u lovacki dom. Da ne bude da ja samo fotografijem Samo pratis ove znakove , i ne mozes se izgubiti 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Oroku 1394 Napisano Maj 14, 2012 Zainteresovan, 830 postova Lokacija: Sombor Motocikl: XTZ 660 Ténéré Prijavi odgovor kao problematičan Vece, opet vedro, steta sto je bila jaka mesecina, ali i ovako su se videle gomile zvezda, za razliku od gradova Ujutro skontamo da se ovde moze i jesti, pa smo jeli nesto domace... Kacamak Kuci krecemo polako, pa pauza u Valjevu da se vidimo sa Mikicem i Crven Banom, onda pravac Sombor i Novi Sad. Dve sledece slike necu komentarisati, toliko flasa u jezeru da je to strasno, a kako nam kaze jedan covek, cisti se , ali vode uvek donosi jos vise. Zalosno sto ne znamo da cenimo to sto imamo pored sebe. Kod Mikice u Valjevu ... Drago mi je sto smo se upoznali, nadam se da se vidimo nekoj od voznji, a ako Bog da da dodjete kod nas u goste, nije ni nas kraj toliko dosadan koliko se cini. I jedna, uslikana zbog profesionalne deformacije, sinobus ide ka Rumi 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DorćolAC 225 Napisano Maj 14, 2012 Svrati ponekad, 250 postova Lokacija: У души - Дорћол! (Београд) Motocikl: Peda TEK 250 Pro 2x Prijavi odgovor kao problematičan Bravo! Dovoljno koncizno, a istovremeno sa pravim opisima viđenog. Znam da ste uživali na ovoj prelepoj planini. Vidim Toliko Dobrih Motiva (da ne kažem tako dobar motor) a i saobraćajnice u tom kraju nekako teraju na uživanje u vožnji. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Јаџа 30 Napisano Maj 14, 2012 Svrati ponekad, 193 postova Lokacija: Уб Motocikl: БМВ Р1200ГС Prijavi odgovor kao problematičan eXtra... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DjordjeMijailovic 2699 Napisano Maj 14, 2012 Strucnjak, 1639 postova Lokacija: Novi Sad - Šabac Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Tare nikad dosta, a posebno kada putopis napise neko ko ima oko za fotografiju Jedna od stvari koje sam primetio pre par dana je upravo to koliko vise zvezda se vidi na nebu iznad Tare nego iz gradova. Raj za oci i dusu! Spremao sam se i sam da napisem putopis sa Tare od pre par dana, ali posle ovoga malo toga ima da se kaze Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SpontanaDeskripcija 742 Napisano Maj 14, 2012 Svrati ponekad, 396 postova Lokacija: Bajina Basta - Tara Motocikl: kawasaki VN900 '08 Prijavi odgovor kao problematičan Odlicno! Videli smo se kada ste stigli na Predov Krst, ali niste hteli da svratite "na pojednu"... Ali bice vremena! U ovom polozaju ste me zatekli tamo: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4804 Napisano Maj 14, 2012 Ne silazi, 5563 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Bravo Oroku! Tacno kao sto kazes, Tara krije uvek i iznova neko novo odusevljenje! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bandolera 1894 Napisano Maj 14, 2012 Bandolerosi, 816 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: Suvozačica na TDM-u Prijavi odgovor kao problematičan Prelepa je Tara stvarno...svaka čast za fotografije! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djordjino 254 Napisano Maj 14, 2012 Zainteresovan, 957 postova Lokacija: Kopaonik-Raska Motocikl: Varadero PGM-Fi Prijavi odgovor kao problematičan Prelepo kao i prosli putopis sa Tare,tamo nikad nisam bio ali cu morati definitivno da je i ja posetim Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tuner 165 Napisano Maj 14, 2012 Svrati ponekad, 220 postova Lokacija: Bajina Bašta - Tara Motocikl: Bev 2oo Prijavi odgovor kao problematičan Ništa bez piva Kačamak ne bih preporučio pred put jer se relativno brzo ogladni. Čini mi se da sam vas sreo na spuštanju niz Mitrovac Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Strale 83 Napisano Maj 14, 2012 Teoreticar, 337 postova Lokacija: Beograd Motocikl: V strom 650 2008-2013, Prijavi odgovor kao problematičan Tara je jednostavno prelepa! Super slike ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Saler 1571 Napisano Maj 15, 2012 Bayerische Motoren Werke, 624 postova Lokacija: M.K."Čivija" Šabac Motocikl: BMW R1150GS, BMW R1250RT Prijavi odgovor kao problematičan Dani provedeni kao u bajci. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bagzi_obr 184 Napisano Maj 15, 2012 Svrati ponekad, 261 postova Lokacija: Obrenovac Prijavi odgovor kao problematičan Bravo. Prelepe slike. Presao sam Taru uzduz i popreko i svaki put kad vidim neki putopis sa Tare obicno sledeci vikend se provozam do Predovog Krsta ili Zaovinskog jezera. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
baneBP 1265 Napisano Maj 15, 2012 Zainteresovan, 927 postova Lokacija: Backa Palanka Motocikl: Suzuki VStrom 650XT M0 Prijavi odgovor kao problematičan E sad ste me ubedili. Sledeci prvi lep dan i odoh na Taru . Pokusacu sve obici u jednom danu (~600km). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Oroku 1394 Napisano Maj 15, 2012 Zainteresovan, 830 postova Lokacija: Sombor Motocikl: XTZ 660 Ténéré Prijavi odgovor kao problematičan @ DjordjeMijailovic Cekam tvoj putopis, nema veze sto se mesto ponavlja, svako putovanje svi dozivimo na svoj nacin. @ SpontanaDeskripcija Steta sto se nismo upoznali ... a ne znam ni sam sto nismo stali na po koju, drugi put! @ Tuner Kacamak me bas zasitio, toliko da sam cetvrtinu i ostavio, jer mi je jednostavno bilo previse u porciji. Drzao me je skroz do poslepodneva kad smo rucali, tako da nije on bas tako los. A da li smo se sreli, mozda, sreo sam dosta ljudi na motorima, pa se vise i ne secam. @ ostali Drago mi je da vam se dopada putopis i fotografije, meni je ovaj zelenis i sume dosao kao pravo osvezenje od silnog snega i hladnoce. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ljadza 331 Napisano Maj 15, 2012 Svrati ponekad, 351 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Najbolji Prijavi odgovor kao problematičan Imam srece da mi je, od skoro, supruga iz tog kraja, pa sam malo malo na Tari, gde imaju malu vikendicu. Stvarno ima sta da se vidi i cime da se dusa napoji. Odlicne fotke i jos bolji opisi svaka cast Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nadalina 883 Napisano Maj 15, 2012 Malo Zlo, 753 postova Lokacija: BGD Prijavi odgovor kao problematičan Uvek sse obradujem tvom putopisu jer znam da ce biti brrrrrdo odlicnih fotki! I ovog puta, nista manje od ocekivanog! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maryan 84 Napisano Maj 16, 2012 Svrati ponekad, 163 postova Lokacija: Beograd Karaburma Motocikl: Dominator 500 & Transalp 700 Prijavi odgovor kao problematičan Kao i do sad extra putopis i jos bolje slike,nego sto izdade sektu,da si bar novu Teneru uzeo pa i da razumem... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
baneBP 1265 Napisano Maj 16, 2012 Zainteresovan, 927 postova Lokacija: Backa Palanka Motocikl: Suzuki VStrom 650XT M0 Prijavi odgovor kao problematičan Mozda mu dosadilo da na putovanja nosi litru ulja i stalno doliva Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Oroku 1394 Napisano Maj 16, 2012 Zainteresovan, 830 postova Lokacija: Sombor Motocikl: XTZ 660 Ténéré Prijavi odgovor kao problematičan Dosadio mi mali rezervoar i mali interval zamene ulja, najvise zbog toga sam promenio motor, a da za neku Afriku ne traze kilo zlata, verovatno bi ostao na Hondi, ovako , dobra je i Tenera. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Maj 16, 2012 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Slike standardno odlične , ruta zanimljiva! Od tebe već uobičajeno! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slavonac 81 Napisano Maj 16, 2012 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Varaždin Prijavi odgovor kao problematičan Bilo bi lijepo kad bi okačio nekakvu kartu, čisto orijentacije radi! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Oroku 1394 Napisano Maj 16, 2012 Zainteresovan, 830 postova Lokacija: Sombor Motocikl: XTZ 660 Ténéré Prijavi odgovor kao problematičan Da sad ne bi crtao mapu od Sombora, jer je put bio najkraci moguci do tamo, preko Novog Sada, Sabca, Valjeva i Povlena, evo mape sta smo prosli na Tari. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...