pajaptt 1 Napisano April 19, 2012 U prolazu, 58 postova Prijavi odgovor kao problematičan Da li mi neko moze objasniti vezu izmedju motornog ulja i brzine 4T skutera,kineza....Naime promenio sam ulje sipam(15W40),kupio sam u Metrou neko Valvolin...i primecujem da mi je motor slabije startan,a matori me ubedjuje da to nema nikakve veze i da sam umislio,i da je bitna smo gradacija ulja.Prelistao sam i znam da ima gomila tema za ulja na kinezima,ali sto vise citam to manje znam...problem mi je sto ne mogu uvek naci ulje koje sam koristio prosle sezone pa tako sipam sta nadjem ali da je 15-40...presao sam 8000 km i prezadovoljan sam skuterom...da... stase moze desiti ako sipam 10w40.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nolezmaj 177 Napisano April 20, 2012 BJB Maxi Scooter Club, 743 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Koliko se ja razumem, lošije ulje može samo da utiče loše na zagrevanje agregata, i smanjenje roka trajanja (dugoročno). Ne bi trebalo da utiče na performanse kratkoročno... Inače, nedavno je jedan forumaš podelio insajd informaciju, najkvalitetnije ulje na našem tržištu je Castrol, imaju najviše kriterijume za proizvodnju i zaista ih se drže. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
marshall 380 Napisano April 26, 2012 motordzija opste prakse, 700 postova Lokacija: Novi zaSad Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850 Prijavi odgovor kao problematičan Ozbiljna je tema, a najbolje da se procita cela tema u oblasti Garaza, Koje ulje sipate u vas motor. Mogu se naci vrlo strucna objasnjenja. Nacelno, 15W40 je gradacija mineralnih ulja ili blago oplemenjenih mineralnih ulja, ona danas vise ne podmiruju zahteve koje diktira koriscenje bezolovnih benzina.Nema veze gde je motocikl proizveden, ni kada, svi danas idu na nova goriva. Gradacija 10W40 je nacelno osnovna gradacija polusintetickih ulja koja su opet nacelno, jos oplemenjenija dodacima i zadovoljavaju zahteve danasnjih goriva, i prvopreporucena su od strane najveceg broja proizvodjaca motora. Do sada sam koristio u Kineskom skuteru 150 tri vrste ulja, osobine motora se razlikuju. Ulje 10W40 sam koristio 2 razlicita proizvodjaca. Prvo je korisceno 12000km uvek isto, solidnih osobina i renomiranog proizvodjaca. Bilo je polusint ali hidrokrek osnove. To je solidno, ali minimalno potrebnog kvaliteta. Drugo je (pseudo)potpuno sinteticko 15W50 superhidrokrek, sto je stepen visi kvalitet, nijansu gusce, ali sam ga posle 500km ipak izbacio. Ne zelim prerani prelazak na gusce ulje, pojacava se erozija materijala i nesto sporije odvodi toplota iz motora, koji je uzgred i vazdusno hladjen. Doci ce vreme i za ponovno dugotrajno koriscenje ove gradacije kada se motor jos razradi, ali jos je rano za to. A osobine motora pri koriscenju ovog nijansu gusceg ulja bile su primetno ostrije! Prirast snage osetno progresivan, ubrzanje jace, lepo ali ipak nazad na 10w40. Trece ulje je 10W40 polusinteticko ali estarske osnove. Ostace verovatno kao dugotrajna orijentacija za moj motor zbog superiornih osobina zadrzavanja svojstava u svim zahtevima, za sada sam presao tek 1000km sa njim. Vozne osobine su izmedju dva opisana ulja, bolja od onog prvog, ali osobine podmazivanja estarskih ulja za samo par desetina dinara po litri vise novca, nebih propustio. Kada se motor jos potrosi, preci cu na isto to estarsko 15W50, a pri kraju radnog veka na 20W60 i kraj. Posle generalne ili kupovine celog novog (Kineskog) agregataopet ispocetka 10W40.Izmedju ulja hidrokrek, superhidrokrek i estarskih osnova, proizvodjaci nude i ulja oplemenjena polimerima. Primer je ulje oplemenjeno fulerenom C60, sto je alotropska modifikacija ugljenika (osim grafita i dijamanta). Takva ulja oplemenjena polimerima daju osobine bolje nego bez te modifikacije u toj kategoriji. Nacelno gusca ulja privremeno poboljsavaju performanse motora. To je zbog boljeg dihtovanja na karikama, gubitak pri taktu ekspanzije je manji, jer manji deo gasova bude izgubljen u prolasku pored karika prema karteru. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nolezmaj 177 Napisano April 27, 2012 BJB Maxi Scooter Club, 743 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Izmedju ulja hidrokrek, superhidrokrek i estarskih osnova (...) ulje oplemenjeno fulerenom C60, sto je alotropska modifikacija ugljenika (...) Koga bre ti z...? Šalim se naravno, hvala za lepo i stručno objašnjenje! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
expendable 280 Napisano April 27, 2012 Svrati ponekad, 441 postova Prijavi odgovor kao problematičan Marshall je u principu rekao najvažnije. Neću da davim i smaram (ima u već pomenutoj temi a i na blogu), pogotovu što se (većim delom) slažem. O sitnicama ne bih. Osim da malo dopunim: Tačno je ono što ste rekli za Furalen ali se tu (najčešće i zapravo) radi o "furalenu sličnim" jedinjenjima (sa nano materijali sa strukturom sličnoj furalenu). Možda neko (znamo o kome pričamo) i ima Furalen ali su IF-WS2 i IF-MoS2 (nano materijali) mnogo bolje obrađeni u stručnoj (naučnoj) literaturi pa iako nisu bolji (a verovatno pa i nisu lošiji) onda su bar više ispitani. Na kraju krajeva, Furalen ili njemu slična jedinjenja, svakako (kao što ste rekli) daju malo bolji kvalitet unutar iste klase. I (posle kraja krajeva) estarske sintetike daju posebno, poseban kvalitet, koji bez obzira na (malo) veću cenu ne treba propustiti. Samo ko nije probao (ili je probao falš) može da priča da se ne isplati. P.S. Naravno, normalnu primenu i HC ulja mogu biti dovoljno dobra. Ne kažem da svi treba da koriste skup(lj)a ulja. Ipak, makar probati bi trebao svako. Za viskoznosti se slažem (već je o tome bilo, a i izuzetni M900 je o tome pisao). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...