Rade koenig 1053 Napisano Februar 21, 2012 Drug član, 1056 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Majesty 250, Burgman 400 Prijavi odgovor kao problematičan Kao sto sam napisao u naslovu,posto posedujem kawasaki gpz 500s 1988god. zamolio bih sve ljubitelje,vlasnike i znalce koji se nesluze predpostavkama da napisu o ovom motoru sve sto znaju a da je vezano za : -potrosnju -red. servis (na koliko,koje ulje,filteri) -odrzavanje motora -vrline i mane -licna iskustava -najdalje relacije koje su odvozali sa ovim motorom i sta su od priprema na motoru uradili da bi se uputili na put. Sve sto napisete o motoru bice mi od velike koristi jer gledajuci po forumu nisam nasao sve informacije. Recimo sto se tice potrosnje nasao sam na par mesta da je neko cisto spomenuo. Mislim da je ipak bolje kada vas deset napise koliko mu trosi i iz toga se izvuce prosek,po meni su to relevantnije informacije... HVALA UNAPRED,MENI CE BITI OD KORISTI A I ZA SE BUDUCE VOZACE OVOG MODELA. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dzony_1100 427 Napisano Februar 22, 2012 Svrati ponekad, 212 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha Tracer 7 / Aprilia Sr 50 Prijavi odgovor kao problematičan Ma nema sta da se brines sto se tice gpz,mislim sad kad si ga vec uzeo cuti i vozi ! salu na stranu U svakom slucaju izuzetno zahvalan motor,odlicno ide,nije veliki potrosac mislim da je oko 5L(ne mogu da se setim tacne potrosnje,davno bese). Mane: ja sam imao problema sa zadnjim amortizerom i magnetom. Pozz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
arnyman 1729 Napisano Februar 22, 2012 Drug član, 2753 postova Lokacija: MNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi)) Motocikl: GPZ 500 Street Twin Prijavi odgovor kao problematičan Potrošnja Po Herceg Novom, znači ne preko 80km/h, skoro nikad u šestoj, dosta kreni-stani i pali-gasi, uvjek naspem do čepa pređem oko 250km pa sipam do čepa, prosjek se kretao od 5.2 do 5.4 litara. Na putu za BG prosjek mi je bio 4.9lit. Karburatore sam sam podešavao, metodom "odoka" i "na uvce", tako da kontam da može mnogo bolje. Redovan servis. Ulje i filter ulja na 5.000km. Ja sam sa najjeftinijeg automobilskog prešao na Motul, pošto sam sa povremenih vožnji prešao na svakodnevne. Sad će mu na proljeće biti 5.000km pa će i novo ulje i filter, najvjerovatnije Hiflo(mislim da ih ima uvjek u Guevari). Održavanje motora Ovo je interesantna tematika za mene. Meni se na ovom motoru nikada ništa nije pokvarilo. Samo mi se raspalo ono što je neko od prethodnih vlasnika zbudžio. A dosta toga je bilo zbudženo. Srećom polovnih nezbudženih i novih orginalnih djelova ima i cjena im je sasvim pristupačna, tako da je svaki problem rješiv. A ne zahtjeva ni neke specijalne alate, niti ima neke neviđene šarafe, tako da sve može da se uradi sa alatom koji bi svaka kuća trebala da ima. Vrline i mane. Ne znam koju bi mu posebnu vrlinu naveo. Pošto se nešto ne izdvaja od ostatka klase. Jeste najjači, ali traži obrtaja, tek na 7.000 obrtaja pokaže zube, što je malo teško iskoristiti. Potrošnja im je svima skoro ista, svi ti motori su mali po dimenzijama, odgovaraju niskim osobama(kao ja, 173cm). Nekome ko dosta vozi po autoputu mnogo znači puni oklop koji GPZ ima, mada meni se više sviđa klasični naked stil, kao kod ER-5 ili GS500. Meni je izuzetno lak za vožnji i neopterećujući mi je, nema rvanja sa njim i prilično je okretan. Takođe neka tehnička rešenja u poređenju sa GS500 su po meni mnogo bolja, recimo način štelovanja ventila, osigurači na jednom mjestu a ne razbacani okolo, jedna a ne dve slavine za gorivo, kvačilo koje nema podešavanje ali je uvjek odgovarajuće tvrdoće... Mana ima, čuveni magnet na starim modelima, primarni lanac čiju su upotrebu mogli da izbjegnu, pri padu velika izloženost poklopca vodene pumpe i magneta(lako se prave velika oštećenja), to što mora da se ispusti rashladna tečnost i skidaju creva od vode da bi se naštelovali ventili... Lična iskustva Ja sam zadovoljan, pošto meni baš ovakav motor treba. Da je nizak i da ja mogu cjelim stopalom da se oslonim na zemlju, da sam mogu da ga izguram ako negdje moram na rikverc uzbrdo, potrošnja mi je u odgovarajućim granicama, udobnost zadovoljava moje potrebe. Registracija mu je koštala ove godine sa zelenim kartonom 178eura, nije preskupo s obzirom da je za 125cc oko 120-130eura a za 600cc nemože ispod 280eura. Dovoljno je brz da mogu bezbjedno da preteknem šleper na najmanjem komadu pravca, a ima i dovoljno kapaciteta da to isto mogu da uradim i sa suvozačem a da mi ne treba mnogo duži pravac. Iskreno sam u rebusu šta bih kupio kad bih imao novca za novi motocikl, jer bih tražio nešto ovako ali u modernom pakovanju, ipak je ovaj motor začet davne 1986. Najdalje relacije koje su odvozali sa ovim motorom i sta su od priprema na motoru uradili da bi se uputili na put. Najdalja relacija mi je bila put Herceg Novi-Beograd. Nasuo sam pun rezervoar, provjerio nivo ulja, nivo rashladne tečnosti i krenuo. I stigao u istom danu, cjeo put od momenta kad smo krenuli do momenta kad smo stigli trajao 10sati, sa dvije dugačke pauze(oko pola sata), dvije kratke pauze za sipanje goriva(oko 5min) i normalnom vožnjom po sistemu "idemo da stignemo, ne žuri nam se". Jedni problem sam imao sa kapanjem ulja na pumpi od vode, još jedan od mnogobrojnih budževa hvala Bogu i poslednji, koji će uskoro biti rješen, tako da motor bude spreman za proljeće i neke nove možda i duže ture i naravno povratak u Herceg Novi. Što se mog doživljaja putovanja tiče, jedini problem sam imao sa bolom u koljenima koji se javio poslje 200km, jer je sjedište dosta nisko(moje je dodatno spušteno) pa su noge dosta savijene i kad je hladno kao taj dan cirkulacija je malo smanjena. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rade koenig 1053 Napisano Februar 25, 2012 Drug član, 1056 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Majesty 250, Burgman 400 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala najlepse na odgovoru, mozemo ove godine zajedno Beograd,Herceg Novi dva gpz-a :-) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
arnyman 1729 Napisano Februar 26, 2012 Drug član, 2753 postova Lokacija: MNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi)) Motocikl: GPZ 500 Street Twin Prijavi odgovor kao problematičan Ima drug FZ6 i ja sam oduševljen motorom, jedina mana koju sam mu našao je to što se ne čuje sa fabričkim auspuhom. Moj problem je što ja nemam para da to vozim, registracija mu je u CG duplo skuplja, gume su skoro duplo skuplje, dosta servisnih djelova je skuplje, doduše troši skoro isto ko GPZ a ide koooomad bolje. Plus mu je što je dobar motor i nema nekih urođenih mana i kvarova i prilično je popularan, pa kao i za GPZa ima dosta polovnih djelova ako se nešto štetuje. A i brzo mi je to, ja sam budala, ubiću se sa njega. GPZ je prilično pitom, osim kad krenem da se glupiram pa on krene rano da kliza i opomene me "Alo dečko, nisi na trke" ...mozemo ove godine zajedno Beograd,Herceg Novi dva gpz-a :-) Što da ne, ja ću vjerovatno ove godine ići krajem juna ili početkom jula, pa ako se iskombinujemo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
grafigo 3427 Napisano Februar 27, 2012 Drug član, 829 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: Versys vel'ki, zeleni. Prijavi odgovor kao problematičan Arnyman ti je napisao 95% sve sto bi ti i neko drugi rekao o tom motoru. Ostalih 5% bi bile neke licne impresije ljudi. Te 1995. sam bio klinac sa 18 godina, 65kg i prvim "velikim" motorom. Gpz 500S je bio 1991. god. Potrosnja mi je bila zakucana na 5 litara. Servisi radjeni na 5000 kao sto radim i sa svim motorima. Uvek stigao komotno, bezbedno gde sam krenuo. Nikada me nije na putu ostavio. Tacnije, za 25000 koje sam napravio sa njim u 2 godine nisam imao kvarova. Taj primarni lanac zna da zveci, ali i kada stavis nov, on se ponasa isto posle 500km. Uglavnom, najbezbriznije 2 godine na bilo kom motoru. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Moke 0 Napisano Maj 29, 2012 U prolazu, 30 postova Lokacija: Zavidovići (BiH) Prijavi odgovor kao problematičan pozdrav i lijepo sto ste ovo napisali,jer i ja sam danas kupio GPZ 750 R i ovo sto sam pročito mnogo mi je pomoglo pri odluci, jel kao razhladno sredstvo mogu koristiti obicni antifriz i vodu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
arnyman 1729 Napisano Maj 29, 2012 Drug član, 2753 postova Lokacija: MNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi)) Motocikl: GPZ 500 Street Twin Prijavi odgovor kao problematičan pozdrav i lijepo sto ste ovo napisali,jer i ja sam danas kupio GPZ 750 R i ovo sto sam pročito mnogo mi je pomoglo pri odluci, jel kao razhladno sredstvo mogu koristiti obicni antifriz i vodu 750 R je doooosta drugačiji nego 500S, mada djele dosta tehničkih rešenja Za rashladno sredstvo ti treba antifriz za aluminijumske blokove i hladnjake, može onaj koncentrovani za automobile pa ga razblažiš sa destilovanom Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hard_rock 7450 Napisano Maj 29, 2012 Ne silazi, 6084 postova Motocikl: GS1250Adv curi ulje na semering Prijavi odgovor kao problematičan Uzmes gotovu napravljenu smesu i mir. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rade koenig 1053 Napisano Jul 2, 2012 Drug član, 1056 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Majesty 250, Burgman 400 Prijavi odgovor kao problematičan Izmerio sam potrosnju i ovako stoje stvari sa 2000din presao sam 250km a cena goriva 146din/l tako da mislim da je potrosnja korektna Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rade koenig 1053 Napisano Avgust 12, 2012 Drug član, 1056 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Majesty 250, Burgman 400 Prijavi odgovor kao problematičan Drugari da li bi neko od vlasnika gpz-a mogao da dodje do Moto Labaratorije da na licu mesta prebacim vas cdi na moj gpz da vidim da li mi je to problem sa motorm,hvala unapred :takoje: :takoje: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...