Jump to content

Moto Zajednica

Piaggio Beverly 500ie

Recommended Posts

• U prolazu, 8 postova
On 28. 5. 2024. at 11:36, scrielle je napisao:

Zdravo svima, pošto sam imao problema sa gašenjem Beverly-ja 500, podelio bih s vama kako sam to konačno rešio. Dakle simptomi su bili da ujutru mi treba nekoliko verglanja od par sekundi da upalim skuter, a zatim bi radio kako treba osim u letnjim mesecima, kad bi se dešavalo da mi se skuter ugasi u leru. I to se dešavalo sporadično, a pošto je bila sezona nisam mogao da nađem nekoga ko bi imao vremena da to pogleda. Čim bi čuli da je problem sa gašenjem, niko nije hteo ni da ga pogleda, pa ni da zakažem za par meseci, osim jednog majstora koji me je primio i kad ga je pogledao, rekao da je pritisak goriva na (čini mi se) 2.4 bara, ali da sada nema vremena da to radi i da bolje dođem krajem sezone. Pošto nemam problem s tim da radim održavanje i sitne popravke na autu ali i na ovom skuteru (menjao sam pločice, ulje, filtere, rolnice itd), to mi je dalo trag i šta bih mogao da gledam i istražujem sad kad imam novu informaciju. Sve što bih pre našao na netu bi bilo vezano ili za klapnu gasa ili za regler, što kod mene očito nije bio problem. Hteo sam da potvrdim da je struja ok i uzmem unimerom i izmerim svuda voltaže/otpor i sve se poklapalo sa onom knjigom za popravku, koja između ostalog ima sve referentne parametre. Ok, struja nije problem, idemo dalje.

Krenem da guglam i naiđem na nekom forumu post iz 2008. godine gde se pominje opoziv u Americi zbog jednog kratkog creva koje ide iz pumpe goriva koje je počelo da se puca jer su u Americi ubacili etanol u gorivo (čega valjda nije bilo pre) i da se savetuje zamena tog creva. Ono što se takođe pominje je da fabrički na to crevo nije išla šelna, ali su posle tog opoziva ugrađivali šelne i savetovali da se ugrađuje. Ne budem lenj, otvorim rezervoar, izvučem kućište pumpe za goriva i na oko crevo mi deluje da je dobro, ali nema šelni. Skoknem do gvožđare, kupim dve šelne, ugradim, probam da upalim skuter, upali na pola ključa (bio je hladan). Krenem u vožnju, skuter vuče kao nikad pre. Motor radi stabilno, lepo i tiho. Sačekao sam još koji topao dan da ga provozam i juče sam se vozio oko 100km i stvarno nikakvih problema. Problema sa paljenjem više nema, sa gašenjem takođe.

Moja laička teorija je da je zimi zbog hladnoće crevo bilo kruto i stezalo manje više kako treba, ali čim naiđu topliji dani, crevo se opusti i krene da vraća gorivo nazad u rezervoar. Uslikao sam i situaciju dok sam ugrađivao šelne i to nakon ugradnje izgleda ovako:

e16a6b33-530f-4992-815f-d8b51e114041.thumb.jpg.df6fc53b56676b7b25c6c30530a11a7c.jpg

Nadam se da ću ovime nekome pomoći, a ako je duplikat, unapred se izvinjavam :) 

Исти проблем имао на x9 500, иста пумпа, црево се скоро па распало. Заменио црево, ставио шелне и решио проблем...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 340 postova
  • Motocikl: Aprilia ETV 1000

Imao sam udarac sa skuterom, sad kad dam kontakt nemam Chek lampicu,ne radi pumpa i ne gasi crvenu trepcucu lampicu-kod, naravno nece ni da vergla, sva ostala struja je ok.

Gde da trazim probĺem ?

Hvala :)

• Integrisan, 9285 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Ako si ga napred razbio.... moguce je da ti je pukla antena oko brave, moguce je da je stradao imobilajzer jer je odmah iznad releja.

Trazi problem iza prednje maske.

Takodje je moguće da se nešto prespojilo u instalaciji i ebigaaa.

Sve je celo i na svom mestu,antena,imo citac,komp,releji,sirena,ona bela kocka cela(ne znam sta je)

Instalacija takodje netaknuta, svi osiguraci ispravni.

Po meni zvekno komp, cim ne sija Chek i kod blicka stalno ?

• Svrati ponekad, 204 postova
  • Motocikl: Suzuki Burgman 400 K1
WWW.SCRIBD.COM

Scribd is the world's largest social reading and publishing site.

Da li nose isti agregat ? Ako da probaj ovde da vidiš šta može biti.

Da li je možda senzor udara ili ti tilt senzor stradao pa daje ovakve simptome ? 

Promenio član Betta

Nema taj model senzor pomenuti.

To sto nema ecu lampicu....to ukazuje na problem u racunaru.

Sad ti je zeznuto....pre nego probaš drugi komp moraš proveriti instalaciju i to dobro.

Ako ima negde spojku, čim nakacis drugi ecu može ga sjebati.

• Hvala 1

Instalacija je u redu,vec sam bio napisao.

Inace upalio je, sve radi normalno. :)

A problem je bio u prekidacu bocne nogice :D

• U prolazu, 1 post
  • Motocikl: Beverly 500 Anniversary

Beverly 500 anniversary 2011. god 14000km(jedini vlasnik od prvog dana). Crkava osigurač za poziciju prednju/zadnju, tablu, tablice, sirenu(koliko sam mogao da primetim do sada). Na početku kada promenim osigurač funkcionisalo je neko vreme(ne dugo, par vožnji) ali sad u momentu kada promenim osigurač crkne istog momenta. Da li imate ideju šta je u pitanju? Hvala unapred

• BJB Maxi Scooter Club, 2068 postova
  • Motocikl: Био некад јапанац сада понтадеранац,и поново јапанац

Моје лаичко мишљење каже да има негде у инсталацији кратак спој 

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 2 postova

Dobro vece svima.

Imam pitanje jer sam skroz izludio.

Naime beverly 300s 2015 godiste. Zamijenjena pumpa,dizna,usis nov. Akumulator je dobar. Ide odlicno i ubrzava bas dobro ali jednostavno se motor na random momente ugasi u saobracaj pa ga moras upalit i onda nastavit ili nece odma da upali nego posle 3 5 7 minuta cekanja upali normalno. Skroz sam lud jer samo mijenjam djelove a nista nisam ucinio.

Svaki savjet znaci mnogo

Poz iz CG

• U prolazu, 63 postova
  • Motocikl: Trenutno pešak
Pre 9 sati, kotoranin je napisao:

Dobro vece svima.

Imam pitanje jer sam skroz izludio.

Naime beverly 300s 2015 godiste. Zamijenjena pumpa,dizna,usis nov. Akumulator je dobar. Ide odlicno i ubrzava bas dobro ali jednostavno se motor na random momente ugasi u saobracaj pa ga moras upalit i onda nastavit ili nece odma da upali nego posle 3 5 7 minuta cekanja upali normalno. Skroz sam lud jer samo mijenjam djelove a nista nisam ucinio.

Svaki savjet znaci mnogo

Poz iz CG

Brate, meni majsto podmazao malo ćopavu kad sam bio, i ja nagazim na rupu neku u gradu i motor mi se ugasi. Ja reko šta je sad? Kasnije opet preko šina prešao, ugasi se. Kad skontam da je ćopava podmazana i da na neke blage trzaje odradi i ugasi motor. Eto, glupost a čovek bi pomislio da je nešto ozbiljnije.

• U prolazu, 2 postova

Na gas npr odje kod kuce na uzbrdicu ugasi ga samo i sacekas zaverglas upali opet i ugasi se. Nekad se vozi normalno 2 3 dana leti motor i onda samo paf ugasi se. Ne znam vise sto da radim jos bobinu nisam zamjenio ostalo sve jesam sto mislite? 

• U prolazu, 65 postova

pozdrav svim dobrim ljudima imam 500ccm koju sam uzeo presla 23.000 kupljena od prvog vlasnika izgleda kao nova novo ulje i filteri nova svjecica, motor zna upaliti check lampicu, i trza kad se krece, malkice kad se pusti gas zna malo pucketat na auspuh 

bio sam na dijagnoatici ali mislim da je suplja u prazno, izbqcili je samo gresku iddle motor ponistio je majstor i onda je resetovao istu 

kaze da mi je punjenje lose i da 500ccm mora imati 14 punjenje najmanje, kod mene je 12.9/13, 11.11 u leru

samo me interesuje da li stvarno mora puniti najmanje 14 i kada mora puniti 14, u leru ili pod gasom

imao sam vec atlantika 500 koji mi je sijede izbio na glavi i prodao sam ga upola manje jer je toliko atucao gasio se pucao auspuh i niko ga nije mogao napraviti

bas me zanima to punjenje da mi neko objasni da vezveze rwgler ne uzimam, jer ocito kod nas nema niko za dijagnostiku, da li ako mi je punjenje dobro da ociatim klapnu i dali nakon ciscenja klapna opet mora dijagnoatika da se kopca da se resetuje klapna, bojim se cistiti imakidat klapnu ako cu opet morat kod kvazimajstora na dijagnoatiku da je resetuje jer ovdje su majatori bas bezobrazni i preskupi a njihove dijagnoatike ne urade nista

svjeca mi je nova i filter zraka nov, ulje novo

hvala

• Svrati ponekad, 204 postova
  • Motocikl: Suzuki Burgman 400 K1

Prvo proveri akumulator, ako je on ok, na leru bi trebao da ima preko 14 volti punjenja, stavi unimer podesi na DC opseg merenja V napon, stavi ga na centralni i daj gas ako ne skače napon preko 14 v onda definitivno imaš loše punjenje.

• Hvala 1

• U prolazu, 65 postova
Pre 7 sati, Betta je napisao:

Prvo proveri akumulator, ako je on ok, na leru bi trebao da ima preko 14 volti punjenja, stavi unimer podesi na DC opseg merenja V napon, stavi ga na centralni i daj gas ako ne skače napon preko 14 v onda definitivno imaš loše punjenje.

pa u leru nemam. 14 oko 12.7 bude al opet danas izmjerim..jedino još ako može da se @Satelis ili @alexanto jave i potvrde koliko 500,ka treba da puni ppd gasom i u leru čisto da utvrdimo da odma znam šta trebam mjenjati uglavnom 14 sigurno ne puni u leru kod mene to je uglavnom 12.7 prosjek, u leru..

hvala svima 

Promenio član Funkinbeats

• BJB Maxi Scooter Club, 5995 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT

Nećeš daleko stići ako ti alexanto bude davao savete sa strujom... <_<

Sreća pa imamo našeg Dareta @Satelis koji je mag i na tom polju :care:

• Podržavam 1

• Skuteras, 3690 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Svaki motor mora puniti preko 13.5 pa do 14,5, na leru, pod gasom, sa potrosacima, bez… Hoce da jebava to punjenje pa da zbog toga ne radi kako treba. Ja bih prvo resio struju (proveren aku, merenje punjenja-regler, namotaji, kontakti…) Klapnu ne bih dirao dok se ovo ne resi. Svi cuju da zna ta klapna da zeza i trebalo ne trebalo skinu je da ociste i uglavnom nesto sjebu

Pre 3 sati, Funkinbeats je napisao:

pa u leru nemam. 14 oko 12.7 bude al opet danas izmjerim..jedino još ako može da se @Satelis ili @alexanto jave i potvrde koliko 500,ka treba da puni ppd gasom i u leru čisto da utvrdimo da odma znam šta trebam mjenjati uglavnom 14 sigurno ne puni u leru kod mene to je uglavnom 12.7 prosjek, u leru..

hvala svima 

Pročitaj ovde u temi, imaš vezano za punjenje.

Od toga prvo moras krenuti, unimer u ruke i proveri namotaj prema masi i faze jer te vrednosti punjenja koje trenetnuo imaš nije dobro.

Na leru jedino ne moraš imati punjenje ali na gasu mora bit 13.8-14.5V.

Ako ti je namotaj u problemu obavezno pumpa vode da se pogleda.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 65 postova
Pre 2 sati, Satelis je napisao:

Od toga prvo moras krenuti, unimer u ruke i proveri namotaj prema masi i faze jer te vrednosti punjenja koje trenetnuo imaš nije dobro.

evo update autobut konstantno 13.6 na bordu prikazuje da puni.

do 100 kmh uredno poslije 100 pali check lampicu motor usporava i kad pustim gas i krenem opet lagano davat gas check lampica se gasi i motor opet probije

ja mislim da je 13.6 ambera na autoputu malo, a plus uz to akumulator mi je 12V 10,5Ah uasa, ja mislim da je malo ovo moram tražiti 14.5ah

hvala svima iskreno ovo pisem i trazim pomoc da se ne uvaljujem ko na prosli mitor vec da odma u startu probam sasjeci a nadam se da je akumulator uzrok ovoga 

Pre 2 sati, Satelis je napisao:

• Svakom po zasluzi, 12398 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Proveri konektore od reglera pa ako su ok menjaj regler i miran si. 

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3626 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
8 hours ago, Funkinbeats said:

evo update autobut konstantno 13.6 na bordu prikazuje da puni.

do 100 kmh uredno poslije 100 pali check lampicu motor usporava i kad pustim gas i krenem opet lagano davat gas check lampica se gasi i motor opet probije

ja mislim da je 13.6 ambera na autoputu malo, a plus uz to akumulator mi je 12V 10,5Ah uasa, ja mislim da je malo ovo moram tražiti 14.5ah

hvala svima iskreno ovo pisem i trazim pomoc da se ne uvaljujem ko na prosli mitor vec da odma u startu probam sasjeci a nadam se da je akumulator uzrok ovoga 

Nema nikakvog razloga niti smisla meriti napon na "leru". Merenje se vrši sa 2000+ obrtaja i sa upaljenim svetlom i napon bi smeo da bude 13,6-14,7V, (idealno 14-14,4V).

Kapacitet akumulatora ne utiče na visinu napona dok motor radi.

Uzrok za loš napon može da bude neispravan akumulator, loši kontakti, neispravni namotaji ili neispravan regler.

Nemoj ništa da kupuješ i menjaš napamet, dok se ne utvrdi šta je uzrok.

Ukoliko imaš unimer (i znaš njime da rukuješ) skoro sve možeš sam da proveriš.

UKoliko ti eventualno treba "instrukcija" šta i kako da meriš, možeš da mi se javiš privatnom porukom.

Promenio član zika56
  • Podržavam 2

• U prolazu, 65 postova
Pre 14 sati, Satelis je napisao:

na autoputu na 100km/h puni 13.6, to je izgleda malo..

dođem do 100 KM/h s polovinom gasa, sada dodajem jos veci gas hocu da idem 130 km/h, odma nakon davanja gasa od pola pali check lampicu motor usporava, zatim pustim gas skroz na dvije sekunde i onda ponovo od početka blagi gas dajem i check se gasi i motor ponovo dobija dobar start i nabije glat do 100

akumulator je izgleda problem jer na njemu pise 10.5Ah a fabrika traži 14,5Ah bar sam vidjeo da je to problem

u leru imam 12,8 punjenje piše na bordu 

moram staviti novi akumulator od 14 Ah i mislim da bi to trebalo riješiti problem, javim kada to istestiram

• Ne silazi, 2190 postova
  • Motocikl: Benelli

Sa manjom amperazom akumulatora mozda imas probleme samo kod anlasovanja.Naponi su ti slabi.Koliko se secam na bivsem Bev 300 do 14,2v u voznji jaci gas,ler Muslim da je bio oko 13,8v.Pali Check Engine lampicu cim otkrije los napon ili gubitak istog.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja