Jump to content

Moto Zajednica

Uticaj velicine tockova na ponasanje motora

Recommended Posts

  • Drug član, 1392 postova
  • Lokacija: Beograd

U zadnje vreme proizvodjaci enduro motora praktikuju da prave isti model u offroad i supermoto verziji a jedina razlika je u velicini felne i sare na gumama.

Uglavnom je za offroad '18 nazad i '21 napred a supermoto '17 nazad i '17 napred

Ako zamislimo da je tip gume i sara na njoj nevazna tj identicna u oba slucaja, kakve razlike ce biti izmedju te 2 verzije istog motora u voznji i po kom terenu?

npr. supermoto je upravljiviji zbog malih dimenzija a cross verzija lakse savladava rupe i neravnine zbog vecih dimenzija tockova...

Voleo bih da neko detaljnije objasni zasto je to tako i koje su jos razlike, pa ce zahvaljuci tome buduci bikeri moci lakse da se opredele za ono sto im je potrebno.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Enduraš, 6343 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: CRF300L

npr. supermoto je upravljiviji zbog malih dimenzija a cross verzija lakse savladava rupe i neravnine zbog vecih dimenzija tockova...

Sam si sebi odgovorio :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2314 postova
  • Lokacija: Staro Selo
  • Motocikl: Yamaha XT600

Jednacina je prosta, ono sto je presudno i od znacaja za upravljivost je inerciona masa. Drugim recima veci tocak veca inerciona masa i veca stabilost. Ne samo sto je veci tocak tezi vec i odstojanje od centra tocka - osovine. Kompromis izmedju stabilnosti i okretnosti su ti vozne karakteristike motocikla. Konkretno u tvom primeru manji (supermotn) tockovi su namenjeni za urbanu dzunglu, nagle promene pravca, cik-cak izmedju automobila, pesaka kako ko vec voli itd... Dok je kod enduro ili offroad varijante mnogo bitnija stabilnost, mozda manje zbog inercione mase i ziroskopskog efekta koliko lakse apsorpcije neravnina sa vecim tockom... Probaj skuterom na offroad :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Teoreticar ..., 12115 postova
  • Lokacija: Lazarevac
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Mozda i povrsina kontakta izmedju gume i podloge? Za rastresite materijale, bolje je da ta povrsina bude uza i duza. Za tvrdu podlogu, bolje je da bude kraca (lakse okretanje upravljaca) i sira.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 15 postova
  • Lokacija: Kikinda

  Oni koji se dvoume oko izbora motocikla, a sve oko nekog terensko-poluterenskog imidza, treba da gledaju i malo sire od enduro i supermoto motocikala.

 

  Moto-kros (koji pocetnici cesto brkaju sa endurom) namenjen je iskljuicivo za savladavanje teskih, ponavljam Teskih terena koji podrazumevaju i smele skokove kramponi na gumama se razlikuju po terenima za koji su namenjene(pesak, blato, sneg, led, kamen...) Poput trial-a i speedway-a nije za saobracaj i koristi se gotovo iskljucivo u sportu.

  Enduro je za blato i prasinu, za probijanje kroz sumske puteljke i kozje stazice. na gumama ima krampone, ali ne mnogo ekstremne - kompromis izmedju kros i normalnih putnih sara. Tu postoje i dve potkategorije, a to su:

      hard-enduro koji je nesto izmedju endura i moto-krosa, gume su mu kao za kros

      i soft-enduro koji je vise naklonjen voznji selo-grad i laki tereni (letnji put) Na gumama ima duboke sare ciji dezen aludira na nekakve dzinovske ali plitke krampone.

  Supermoto je namenjen za svakodnevno vitlanje po asfaltu - iskljucivo grad nesto izmedju endura i sportaka. Nema govora o ozbiljnim dalekim putovanjima. Felne obe `16 ili obe `17.

  Scrambler - po konstrukciji nesto izmedju endura i klasicnog motocikla, manje felne,gume kao kod endura, s tim sto je zadnji tocak siri, namena kao kod soft-endura, ali izgled nesto vise rokerski.

  Rally se koristi za daleka putovanja po bespucima (pustinja, stepa, savana...) za razliku od endura nije bas za neka velika manevrisanja. Enduro tockovi i gume, malo sire, srazmerno ukupnoj velicini. 

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja