Jump to content

Moto Zajednica

Uvex Enduro - utisci

Recommended Posts

• Drug član, 2888 postova
  • Motocikl: Kliks

DSCF0430.jpg

Dugo sam razmisljao koju kacigu da kupim za dual sport namenu. Odnosno, dvoumio sam se da li da asvalt vozim sa Shark-om koji imam, a za teren da kupim kros kacigu koju cu nositi do mesta gde se obicno okupljamo kada idemo u offroad. Mozda je to dobra kombinacija, ali je svakako dodatna obaveza i na neki nacin problem oko transporta. Dakle ipak je za mene i mnoge od nas prihvatljivija varijanta enduro kacige, koja ima shil i vizir. Prica se svela na tri slova: Airoh S4, Uvex Enduro i Marushin X-moto. Naravno, tu su Arai i Shoei, ali one ne ulaze u izbor zbog nekih nemogucnosti. :zvizduk:

Marushin je otpao jer mi se jednostavno ne svidja. Probao sam Airoh i Uvex. Ove dve kacige dele iste karakteristike, isti kvalitet i jednaku udobnost, ali sam se odlucio za Uvex, a ne znam ni sam zasto. Po nasem dobrom obicaju, samo se cekao popust u Louis-u. Desilo se i to, i Sekula mi je prekljuce poslao. Nekako osecam da ce 90% ovih kaciga koje su trenutno na stanju u Louis-u zavrsiti u Srbiji. :D

Ja sam moju veceras malo provozao, i eto, da podelim sa vama moje prve utiske.

Zamerke:

1. Tesna za navlacenje i skidanje. Pri navlacenju mi se usi zavrnu pa je potrebna intervencija prstima. Uspelo mi je dva puta da je brzo navucem, a da mi se usi ne zavrnu pa pretpostavljam da cu uvezbati to vremenom.

Pri svlacenju opet stradaju usi - kao da sam ih natrljao smirglom 60-icom. I to moze da se izbegne malo ako se dobro na stranu razvuku kaisici kopce, al` ja nema tu naviku jer mi Shark RSI nailazi i silazi ko podmazan.

2. Vizir magli na vecerasnjih +10 stepeni. <_< Nisam to ocekivao, bar ne na pocetku, jer pise u specifikaciji i na zastitnoj foliji na viziru da je antifog. Posle godinu dana koriscenja bih istolerisao. Drugo, vezano sa tim je da je vizir vec na prvom kolenu predaleko od kedera (oko 2cm), i ako ga dignes da ti se osusi vizir, malo pirka po ocima. Nije nista strasno pri brzini do 100km/h (ko ima vizir na motoru), ali svakako ne prija. Ustao sam na toj brzini cisto da vidim kako je onima koji nemaju zastitu od vetra i oci mi se i osusise i zaledise, jbg. Spas bi bio jedino da se vizir necim onemoguci da nalegne na keder kada se spusti, na razmaku od 2-5 milimetra. Tada ne bi maglio i ne bi duvalo po ocima.

3. Ventilacija je bez mogucnosti zatvaranja, al` sam se u jednom momentu zapitao da li to uopste funkcionise. Ocekivano je bilo da mi struji hladnjikav vazduh oko glave, ali nisam nista osetio. Vozio sam sa i bez potkape, i nista. Svejedno mi je bilo prijatno toplo. Kad je hlano - uredu, ali kad bude bila vrucina... ?

To bi bilo to o zamerkama u prvih sat vremna voznje.

Pohvale:

1. Posto sam vozio po mraku, odmah mi se svidelo kako shild lako resava problem kada vam ide neko u susret sa ukljucenim dugim svetlima. Sada jedva cekam da se provozam u susret Suncu. ;)

2. Vizir je veoma cist i imao sam utisak kao da ga i nema. Blaga zatamnjenost mi nije smetala u gradskoj voznji nocu. Na otvorenom putu cu tek videti.

3. Kaciga je prilicno tiha. Preko 80km/h se cuju blagi sumovi, ali je malo tisa od mog RSI-ja. Kada se zaklonim iza vizira motora, tada je tajac. Medjutim, veoma, veoma prijatno sam se iznenadio da je tisina i kada vozim stojeci pri 100km/h!! :moto3: Dakle, to sto mi malo susti kad sedim je verovatno mlaz vazduha preko vizira motora. Odlicna je ovo vest za sve vas koji nemate zastitu od vetra.

4. Udobnost je relativna i svakome zavisi od oblika glave. Meni je OK. Od cela pa u krug drzi kao vakum. Obrazi bi mi mogli biti malo pritisnutiji, ali mi je i ovako kako je, sasvim uredu.

5. Svidja mi se brza kopca. Kaisevi dobro drze bradu i ne kolju mi grkljan.

To bi bilo to za sad. I pored navedenih zamerki, ja sam vise nego zadovoljan. :takoje:

Sad` ocekujem Vase utiske, i ko je vec ima, i kome kako stigne. ;)

• Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Kontraš!, 1271 postova
  • Motocikl: KLX 650 sm/enduro

magljenje vizira nemoj da te cudi, kad je povecana vlaznost vazduha gotovo je nemoguce da ne magli sa bilo kakvim antifogom...

nego me sad bacas u rebus zesci, dal da porucim i ja posto moja rsf3 polako dotrajava a i sjebo sam joj gornji ventil, ili da ove sezone ipak pazarim klasicnu off kacigu....

Lepo si se ti nama ponovio,nego sada da pazaris i jedan pravi enduro motor :moto3:

Malo-malo pa razmisljam u tom smeru, al` kad sve saberem i oduzmem, nista nije tako dobro kao ONA. ;)

nego me sad bacas u rebus zesci, dal da porucim i ja posto moja rsf3 polako dotrajava a i sjebo sam joj gornji ventil, ili da ove sezone ipak pazarim klasicnu off kacigu....

Sto si u rebusu? Shark je udobnija, a Uvex je tisa, od inace tihog Shark-a. Tvora rsf3 je odlicna `ciga, ali nemas kacketic. Kad ti Sunce iza neke krivine bljesne u oci i nagazis neki veci kamen ili upadnes u neku rupu zbog toga, sta ces onda. :D U principu, to je poenta. ;)

• Kontraš!, 1271 postova
  • Motocikl: KLX 650 sm/enduro

ma prezadovoljan sam ja sa mojim sharkom, sem sto mi se sjebo onaj gornji ventil pa stalno duva kroz njega mada ja to ne osecam(u glavi mi je stalno promaja :D ), a i ovo joj vec pocinje treca sezona, ali zbog frke sa kesom ipak cekam da se pojavi neka madhead za 40ak evra, a shark ce da se izrabljuje sigurno jos jednu sezonu :)

A za rupu i kamen se ne sekiram, bar ne dok vozim papriku :nanana:

• Zainteresovan, 572 postova
  • Motocikl: KTM EXC 450, Suzuki RM 125 ,Kawasaki KLX 300R ,Kawasaki KMX 125, Yamaha DT 125R

Nosim Uvex enduro vec 4 godine ,kaciga nije losa ali me nervira jedna glupost ,kada se vizir podigne do kraja na jednom dijelu trlja od shilt ,na tom mjestu se brzo napravila mat fleka koja se nalazi tacno u visini ociju kad se vizir spusti :zbunjen:

• Zainteresovan, 572 postova
  • Motocikl: KTM EXC 450, Suzuki RM 125 ,Kawasaki KLX 300R ,Kawasaki KMX 125, Yamaha DT 125R

Sad je gotovo... :D ,u sumi cesto skupljam one zakacke za vizir /shilt ,onaj ukras preko sarafa za stelovanje visine sam izgubio prvi dan ,ipak to nije kaciga za off road...

• U prolazu, 91 postova
  • Motocikl: dominantni muzjak 498ccm PD09

ja sam mojom prezadovoljan. za razliku od shark-a s500 i matorog agv-a gp1, uvex mi negde ne duva. sto se tice magljenja-magli na niskoj temperaturi, ali je to pera vec objanio...

nego, kako prati vizir sa unutrasnje strane? i da li unutrasnju stranu dirati? u principu izgleda cist, ali kad ga zagledam malo vidim sa unutrasnje strane da je musav...

• Advanced Member, 1981 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Ja za ciscenje vizira koristim papirne ubruse. Ako vizir nije posebno prljav onda samo vlazan ubrus pa prebrisem suvim. Ako ima dosta buba prvo malo natopim vlaznim ubrusom, zatim taj isti ubrus dobije kapljicu Fairy-a (bilo koji detrdzent za sudove) i na kraju opet brisanje suvim. Bez jaceg pritiskanja i trljanja, samo lagano. Za jednu kacigu treba mozda i ceo minut kada ne zurim.

Isti proces je sa obe strane vizira i kod mene nema ostecenja posle dve sezone na dve razlicite kacige. Unutrasnju stranu cistim dosta redje. Takodje sam primetio da posle ovakvog tretmana vizir manje magli, nemam pojma zasto...

Ubruse preferiram jer su meksi od bilo kakvih krpa a i ne ostavljaju vlakna za sobom.

Da napomenem: ovo nisam radio na Uvex Enduro kacigi, ne znam da li ona unutra ima neki posebno osetljiv sloj.

• U prolazu, 91 postova
  • Motocikl: dominantni muzjak 498ccm PD09

@hacky,gliga

radio sam to na prosle dve kacige. al kod ove kad sam krenuo vlaznom krpom po untrasnjoj strani, ne ide lepo. kao da je osetljivija. posle uzeo ubrus i i sta prica. zapravo, i oni su doprineli malo da vizir bude tako "musav". razmisljam da probam to sa fairy-em, al mi trip da ne skinem taj antifog premaz, ne znam koliko je osetljivo...

• Drug član, 3053 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Skini vizir i operi u vodi pa prebrisi nekom magicnom krpom ili vlaznom jelenskom kozicom :)

I tako savršeno skineš anti-fog premaz. Ni trunka ne ostane.

Mada, ti premazi baš i nisu nešto. Mada, na mom HJC radi odlično.

Sad je gotovo... :D ,u sumi cesto skupljam one zakacke za vizir /shilt ,onaj ukras preko sarafa za stelovanje visine sam izgubio prvi dan ,ipak to nije kaciga za off road...

A vala nek` je i gotovo posle vise od cetiri godine. ;)

Pretpostavljam da je tvoja prosla sito i reseto po Romaniji i sire, tako da svaka joj cast!

Na ovim poslednjim modelima i nema taj ukrasni poklopac na srafu za podesavanje visine kacketica, a ja cu biti zadovoljan ako kopce izdrze cetiri godine. Jedino me brine sam kacketic. Nesto mi je nezan i tanak.

nego, kako prati vizir sa unutrasnje strane? i da li unutrasnju stranu dirati? u principu izgleda cist, ali kad ga zagledam malo vidim sa unutrasnje strane da je musav...

Moje iskustvo (uz postovanje svih ostalih):

Spolja mozes vlaznom magicnom krpom da skidas sve bubice i prljavstinu, pa onda suvom papirnom maramicom da pokupis valgu.

Sa unutrasnje strane samo suvom papirnom maramicom skines prasinu. Ako je bas ima mnogo, vizir pod cesmu ( da ne bude jak mlaz ), zatim ga ostavis da se prosusi, pa onda opet blago prodjes suvom papirnom maramicom. ;)

• Enduraš, 6398 postova
  • Motocikl: CRF300L

Vizir na Uvex Enduro je jako los, uopste nisam zadovoljan. Kaciga je u globalu ok, ali vizir je maltene upropasti - magli, lako se skida i grebe antifog zastita, koja nicemu i ne sluzi. Mnogo sam zadovoljniji predhodnim kacigama koje sam imao, a bile su i jeftinije.

• Zainteresovan, 805 postova
  • Motocikl: ktm

Vizir na Uvex Enduro je jako los, uopste nisam zadovoljan. Kaciga je u globalu ok, ali vizir je maltene upropasti - magli, lako se skida i grebe antifog zastita, koja nicemu i ne sluzi. Mnogo sam zadovoljniji predhodnim kacigama koje sam imao, a bile su i jeftinije.

Od skidanja vizira se grebe antifog zastita? Da li je moguce da je kaciga toliko losa jbt? Pa uvex nije losa firma i bas je poznata po tome da ne magli :stabre: Ja u principu ne vozim samo zimi, nadam se da nece magliti na prolece i leto :zbunjen:

• Svakom po zasluzi, 12439 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Malo off-a ali u vezi sa proizvođačem Uvex...prošle godine sam kupio flip-up Uvex kacigu negde u martu i iste sekunde se zamaglila na + 10 stepeni tako da se Uvex ne može pohvaliti kvalitetom tih antifog premaza.

• Drug član, 1366 postova
  • Motocikl: Orion craus 49

Pa mora da magli kad zaptiva dobro. Meni kad sedne na glavu, dvoje je vuče nazad. Iz tog razloga ugrađujem i sidecar. ;)

• Друг члан, 636 postova
  • Motocikl: Honda Transalp

Ja sam imao jednu UVEX kacigu koju su mi maznuli iz kofera...nosio sam HELD koja je osrednja...i opet sam se vratio na UVEX full face koju jos uvek nisam probao. UVEX kacige jedine odgovaraju mojoj glavudzi...

• U prolazu, 70 postova
  • Motocikl: Kawasaki KLX 650 C

DSCF0430.jpg

Zamerke:

1. Tesna za navlacenje i skidanje. Pri navlacenju mi se usi zavrnu pa je potrebna intervencija prstima. Uspelo mi je dva puta da je brzo navucem, a da mi se usi ne zavrnu pa pretpostavljam da cu uvezbati to vremenom.

Pri svlacenju opet stradaju usi - kao da sam ih natrljao smirglom 60-icom. I to moze da se izbegne malo ako se dobro na stranu razvuku kaisici kopce, al` ja nema tu naviku jer mi Shark RSI nailazi i silazi ko podmazan.

2. Vizir magli na vecerasnjih +10 stepeni. 1hmm.gif Nisam to ocekivao, bar ne na pocetku, jer pise u specifikaciji i na zastitnoj foliji na viziru da je antifog. Posle godinu dana koriscenja bih istolerisao. Drugo, vezano sa tim je da je vizir vec na prvom kolenu predaleko od kedera (oko 2cm), i ako ga dignes da ti se osusi vizir, malo pirka po ocima. Nije nista strasno pri brzini do 100km/h (ko ima vizir na motoru), ali svakako ne prija. Ustao sam na toj brzini cisto da vidim kako je onima koji nemaju zastitu od vetra i oci mi se i osusise i zaledise, jbg. Spas bi bio jedino da se vizir necim onemoguci da nalegne na keder kada se spusti, na razmaku od 2-5 milimetra. Tada ne bi maglio i ne bi duvalo po ocima.

3. Ventilacija je bez mogucnosti zatvaranja, al` sam se u jednom momentu zapitao da li to uopste funkcionise. Ocekivano je bilo da mi struji hladnjikav vazduh oko glave, ali nisam nista osetio. Vozio sam sa i bez potkape, i nista. Svejedno mi je bilo prijatno toplo. Kad je hlano - uredu, ali kad bude bila vrucina... ?

U potpunosti delim sve tvoje utiske, naime dotičnu kacigu posedujem jednu sezonu i jedna od stvari koja me je stvarno iritirala je ta udeljenost vizira od kedera na prvom kolenu. Generalno gledano kaciga je ipak dobra. Naravno ja sam imao i jedan mali peh koji me je pomalo razočarao po pitanju čvrstine, naime kaciga mi je ispala sa 0,5 m visine na zemlju i direktno na mali spojler u V obliku koji se nalazi na potiljku i na kome je jedan krak pukao po dužini. Očekivao sam ipak malo više za 220 e koliko je mene koštala.

Jura, ja sam prestelovao vizir da ima lift 5mm kada se skroz spusti i tako resio zamagljivanje. Na tolikom razmaku nema smetnji tokom voznje do 120km/h.

Zao mi je sto si polomio taj spojlercic i hvala za napomenu da obratimo svi paznju na taj momenat.

ps. Zanimljiv ti Zelenko. :)

• Drug član, 1893 postova
  • Motocikl: XRV 750

BTW Uvex vise ne proizvodi kacige za motore, to je bilo to :( Koliko sam video na sajtu proizvodjaca nema vise motokaciga. Izgleda da im se vise ne isplati :(

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja