Ćili 674 Napisano Septembar 3, 2011 Drug član, 935 postova Lokacija: Beograd - Mirijevo Motocikl: Kawasaki ZZR600 Prijavi odgovor kao problematičan Bigbad je ocigledno u afektu pisao, iznervirao se toliko iz nekih svojih razloga, nemam pojma, ali iako je sve po zakonu, to ne znaci da je u redu. Pomisliti da sad neko sa foruma moze da uradi nesto po pitanju promene zakona, mislim da je totalno nerealno, al dobro. U afektu ljudi mogu i da ubiju, a kamoli da lupe nesto.... Zapravo, najvise ce se pomoci coveku ako mu se objasni da li moze da vozi skuter 50ccm sa PSPom, ako mu se oduzme dozvola, a mislim da mu je to objasnjeno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 765 Napisano Septembar 3, 2011 Ne silazi, 5815 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Ja mislim da može, ali ako ima staru PSP dozvolu. Ako je izgubio staru PSP, od izdavanja nove nema ništa, jer nova PSP ne postoji, to je sada Am kategorija na onoj plastičnoj vozačkoj dozvoli, gde se upisuju i sve ostale kategorije. Ako ima staru vozačku, nisam siguran da li i dalje udaraju pečat za zabranu, ali ako ne dobija pečat (kao što se ne dobija sa novom), onda bi možda i mogao da vozi SO tablice do nove godine, pod uslovom da ne napravi neki prekršaj, jer ako ga napravi, možda mogu da mu nakarikaju i vožnju sa oduzetom vozačkom, a kazna za to je tek boli glava. Uzgred, bigbada86 poznajem lično i lepo je što se izvinio Bilo bi lepo da Pablo može da nas vadi kada nešto zabrljamo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pera Pop 596 Napisano Septembar 3, 2011 Svrati ponekad, 360 postova Lokacija: Beograd Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Kolika je kazna ako vozac bude uhvacen da upravlja vozilom nakon sto mu je oduzeta dozvola? Da ne bude da najebe zbog voznje na psp, bolje bi mu bilo da to proveri kod sudije ili u policiji, nego da ovde dobija potpuno oprecne "pouzdane" informacije. Dovoljna je jedna rutinska kontrola, a obicno se dogodi bas kad ne treba i da saznaju da mu je dozvola oduzeta na xxx dana, a on vozi na vazeci-nevazeci psp. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 765 Napisano Septembar 3, 2011 Ne silazi, 5815 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Ako imaš novu vozačku (plastičnu), policija može da sazna za zabranu samo ako ima čitač, a uglavnom ga nemaju, ili ako pozovu Motorolom. Naravno, veliki je rizik igrati se sa time da li će pozvati ili neće, a evo šta kaže zakon za vožnju pod zabranom: Član 330.Kaznom zatvora od najmanje 15 dana i 14 kaznenih poena kazniće se za prekršaj vozač koji: ... upravlja motornim vozilom, odnosno tramvajem, za vreme trajanja zaštitne mere, odnosno mere bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom, ... Ukoliko je vozač prilikom izvršenja prekršaja iz stava 1. ovog člana prouzrokovao saobraćajnu nezgodu, kazniće se kaznom zatvora od najmanje 45 dana, i 16 kaznenih poena. Vozaču iz stava 1. ovog člana će se izreći i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom od najmanje osam meseci, a u slučaju iz stava 2. ovog člana u trajanju od najmanje 10 meseci. Dodatno, u izmenama i dopunama stoji: Član 10.U članu 330. stav 1. posle reči: „dana” dodaju se reči: „ili novčanom kaznom od 100.000 dinara do 120.000 dinara”. U stavu 2. posle reči „dana” dodaju se reči: „ili novčanom kaznom od 120.000 dinara do 150.000 dinara”. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 765 Napisano Septembar 3, 2011 Ne silazi, 5815 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Cope, ako nađeš PSP, slobodno vozi SO table do nove godine. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
japanx 211 Napisano Septembar 3, 2011 Zainteresovan, 501 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Ja mislim da, kad bi dao panduru psp kao konj od 30 godina on bi se prvo nasmejao a onda bi i obavezno proverio.. Treba pozvati ljermontovu ili pitati nekog policajca(saobracajca) nesto po tom pitanju Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 765 Napisano Septembar 3, 2011 Ne silazi, 5815 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Sa PSP se može voziti moped, a ako ima SO tablice, onda je moped, bar do nove godine. Svakako treba proveriti sa nekim saobraćajnim policajcem (sa više čvaraka). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mrvatreci 177 Napisano Septembar 5, 2011 Svrati ponekad, 203 postova Lokacija: Petrovaradin Motocikl: Hornet S Prijavi odgovor kao problematičan Pitao. Teoretski je moguce ako u toj saobracajnoj pise bicikl sa pomocnim motorom i ako nema novu dozvolu. bice proveren istog momenta. A moguce je i da pandur napise prijavu,pa objasnjavaj kod sudije. u prijavi ce stajati motorno vozilo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ssnupi 261 Napisano Septembar 5, 2011 Zainteresovan, 569 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Ducati Streetfighter Prijavi odgovor kao problematičan Ne moze da napise motorno vozilo kad u saobracajnoj pise ''BICIKL SA POMOCNIM MOTOROM'' zato sto saobracajac pored marke vozila koja pise u saobracajnoj mora da prepise i vrstu vozila. Tako da on ne moze da pise sta hoce i sta mu padne na pamet nego ono sto je napisano u saobracajnoj dozvoli. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bigbad86 825 Napisano Septembar 5, 2011 Drug član, 2285 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda Sevenfifty Prijavi odgovor kao problematičan I dalje stojim pri svome da mu nisu mogli oduzeti dozvolu. Koliko se secam iz zakona stoji da je velika kazna ako vozilo vozi na neosvetljenom delu puta bez ijednog svetla. Kao sto je cope sada rekao, vozio je kod sajma a ja koliko znam kod sajma su svetla extra jaka, tako da radile mu ili ne radile pozicije on je isto uocljiv. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 765 Napisano Septembar 5, 2011 Ne silazi, 5815 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Član 78. Poziciona svetla moraju biti uključena sve vreme kada je uključeno dugo, odnosno kratko svetlo, odnosno svetlo za maglu. Noću i danju u uslovima smanjene vidljivosti, na vozilu na putu moraju biti uključena zadnja poziciona svetla. Svetla, odnosno katadiopteri, za vreme vožnje ne smeju da budu zaklonjeni niti zaprljani u meri da su neuočljivi za ostale učesnike u saobraćaju. Član 338.Zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom izriče se kumulativno vozaču za povrede odredbi iz sledećih članova ovog zakona: ... 19) člana 78. stav 2. - u trajanju od najmanje tri meseca, ... Znači bigbad86, nemoj da se sećaš, nego proveri pa iznesi tvrdnju. Ne bi ga sudija sigurno kaznio bez zakonske osnove. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mrvatreci 177 Napisano Septembar 5, 2011 Svrati ponekad, 203 postova Lokacija: Petrovaradin Motocikl: Hornet S Prijavi odgovor kao problematičan Ne moze da napise motorno vozilo kad u saobracajnoj pise ''BICIKL SA POMOCNIM MOTOROM'' zato sto saobracajac pored marke vozila koja pise u saobracajnoj mora da prepise i vrstu vozila. Tako da on ne moze da pise sta hoce i sta mu padne na pamet nego ono sto je napisano u saobracajnoj dozvoli. U pravu si,trebao bi. A moze da stoji i motornim vozilom reg oznake... ssnupi,ne prepucavam se,prenosim sta mi je receno. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ssnupi 261 Napisano Septembar 5, 2011 Zainteresovan, 569 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Ducati Streetfighter Prijavi odgovor kao problematičan Ne moze da napise motorno vozilo kad u saobracajnoj pise ''BICIKL SA POMOCNIM MOTOROM'' zato sto saobracajac pored marke vozila koja pise u saobracajnoj mora da prepise i vrstu vozila. Tako da on ne moze da pise sta hoce i sta mu padne na pamet nego ono sto je napisano u saobracajnoj dozvoli. U pravu si,trebao bi. A moze da stoji i motornim vozilom reg oznake... ssnupi,ne prepucavam se,prenosim sta mi je receno. Naravno kolega Ja niti volim niti zelim da se prepucavam, hocu da pomognem svakome jer su i meni mnogi pomagali... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bigbad86 825 Napisano Septembar 5, 2011 Drug član, 2285 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda Sevenfifty Prijavi odgovor kao problematičan Član 78. Poziciona svetla moraju biti uključena sve vreme kada je uključeno dugo, odnosno kratko svetlo, odnosno svetlo za maglu. Noću i danju u uslovima smanjene vidljivosti, na vozilu na putu moraju biti uključena zadnja poziciona svetla. Svetla, odnosno katadiopteri, za vreme vožnje ne smeju da budu zaklonjeni niti zaprljani u meri da su neuočljivi za ostale učesnike u saobraćaju. Član 338.Zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom izriče se kumulativno vozaču za povrede odredbi iz sledećih članova ovog zakona: ... 19) člana 78. stav 2. - u trajanju od najmanje tri meseca, ... Znači bigbad86, nemoj da se sećaš, nego proveri pa iznesi tvrdnju. Ne bi ga sudija sigurno kaznio bez zakonske osnove. I u zakonu pise da moramo da placamo skupe takse za gluposti. Zakon je prepun idiotskih stvari koje se samo slepo primenjuju a ne gledajuci konkretan slucaj i da li je bilo opasnosti za nekoga. Mozda je sa strane zakona ova akcija bila ok, ali sa moralne strane je IDIOTSKA. I sta je bilo sa onim sto je otklonio kvar na licu mesta? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 765 Napisano Septembar 5, 2011 Ne silazi, 5815 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Kvar je kada je neispravna sijalica, recimo, a ne kada si neosvetljen, pročitaj malo zakon. I bio zakon glup ili ne, takav je kakav je, može da ga promeni samo skupština. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pablo87 85 Napisano Septembar 9, 2011 Svrati ponekad, 226 postova Lokacija: Backi Petrovac, Vojvodina Motocikl: Tomos Automatic A35-S / Kawasaki ZZR600 Prijavi odgovor kao problematičan Pre tri godine kad sam vozio Automatic u tesko alkoholisanom stanju ( 2.52 ) nisu mi uzeli dozvolu. Tj uzeli su mi je na 24 sata dok se neotreznim. Ali zato sam platio 12000 dinara kaznu za alkohol i josh 3000 za kacigu. PSP nemogu da ti uzmu ma kakav prekrsaj napravio, tako da uzmi skuter od 49ccm na stare table i vozi. Ovu rupu u zakonu mozesh iskoristiti do 31. decembra. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
koliko 10 Napisano Octobar 27, 2013 U prolazu, 3 postova Lokacija: Ćićevac Motocikl: Kinroad XT50Q Prijavi odgovor kao problematičan Zaboravio sam da se javno zahvalim korisniku SSnupi, jer sam se izvukao od bilo kakve kazne zahvaljujući tome što sam pročitao post #62 u kome je bila spasonosna ideja, koju sam ja samo dalje razradio. A mogao sam ladno da ostanem bez dozvole (18 poena) i 15 dana zatvora. Ssnupi, Hvala ti još jednom, a moju priču mogu da prepričam svakome ko je u istoj nevolji, kao što sam ja bio 2011. godine. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sargeras 529 Napisano Octobar 27, 2013 Svrati ponekad, 442 postova Lokacija: Evanston, Illinois Motocikl: NC750X Prijavi odgovor kao problematičan Moze li malo opsirnije o tome? Sad i mene zanima kako je skuter sa belim SO tablicama pomogao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
koliko 10 Napisano Octobar 28, 2013 U prolazu, 3 postova Lokacija: Ćićevac Motocikl: Kinroad XT50Q Prijavi odgovor kao problematičan Imao sam zabranu upravljanja od 6.juna do 6.jula 2011. (Mesec dana i 4 poena) U vreme zabrane (22.juna2011.) ja sednem na poštarski motor APN 6, od svog kolege poštara da odem do banke (bez kacige i saobraćajne). Policajac me zaustavi zbog kacige i traži dokumenta. Ja nemam ništa kod sebe osim lične karte, i on toki-vokijem pita za mene. Onaj otuda mu javlja da sam pod zabranom i on odmah poziva patrolu. Duvaj balon - alkohol 0.00. Kaže mora da mi piše za kacigu i da sednemo u baštu obližnjeg kafića da sastavimo. Pristanem, pošto sam se nadao da će proći samo sa kacigom, bez prekršaja zabrane. Platim i turu pića za njih dvojicu i mene. Međutim, kolega ga ipak nagovara da mora da napiše da sam prekršio i član 330 stav 8 (prekršaj zabrane upravljanja). Badava moja ubeđivanja i molbe, napisaše oni oba prekršaja uz objašnjenje da će za sve to biti kazna do 10 hiljada i eventualno 4 poena. Šta da radim, pristanem i potpišem zapisnik. Kad odem kući i nađem članove zakona iz zapisnika - ŠOK!! Za kacigu je 5000, a za zabranu je 15 dana zatvora, 8 meseci zabrane i 14 poena!!! Zajedno sa prvih 4 dolazim do 18 i ponovnog polaganja. Raspitam se kod pravnika, advokata... nema pomoći... Samo se olakšava da ne moram u zatvor, već se 15 dana zatvora može platiti 100 hiljada i to je to. Poziva me sudija i sve to isto kaže na saslušanju. Ubedim ga nekako da mi da neki rok da se pripremim za odbranu i on mi dao 20-ak dana. ZOBS sam naučio "napamet", sve policijske pravilnike prečešljao, dok nisam došao do ove Ssnupijeve ideje u postu #62 na preth strani. Citiram: "Evo je rupa u zakonu, samo treba da kupis skuter 49 cm3 koji se jos uvek vodi na SO tablice(bele), njega smes da vozis zato sto u saobracajnoj pise bicikl sa pomocnim motorom(citaj- NIJE MOPED). A smes da ga vozis sa starom tablicom do 1.jan.2012." Ovaj PTT moped je imao bele tablice i saobraćajnu u kojoj piše "Bicikl sa pomoćnim motorom". Onda ja objasnim sudiji da sam ja imao kod sebe saobraćajnu i da sam pročitao da je to BICIKL, pa samim tim nije motorno vozilo i ne podpada pod zabranu upravljanja. On mi onda odgovara da u novom ZOBS-u ta kategorija ne postoji, već je APN-6 moped, kao što je policajac i naveo u zapisniku. Ja mu kažem:"Sudija, ja nisam pravnik i ne znam članove ZOBS-a, ali umem da čitam (tada još uvek) važeću saobraćajnu dozvolu, izdatu od MUP-a, gde piše koje sam vozilo vozio, a da sam slučajno stavio propeler na governar, policajac je mogao da napiše i da sam vozio helihopter. Dakle mene ni ZOBS ni zapisnik ne interesuju, evo vam na uvid važeća saobr dozvola i ne priznajem da sam ikakav prekršaj napravio." Pored toga sam našao i da me je nepravilno zaustavio, suprotno nekim njihovim pravilnicima, jer je izazvao ometanje saobraćaja i da zapisnik nije verodostojan jer se sme sačiniti na licu mesta ili u stanici policije. Pitao sam zašto me je odveo u kafić, zašto sam platio turu pića (prilog fiskalni račun) i da li je očekivao mito u kafiću u zamenu da ne piše zapisnik. Tražio sam suočenje sa policajcem i obezbedio 3 mojih kolega-svedoka. Imao sam još par sitnijih stvari u vidu pogrešnog popunjavanja zaglavlja zapisnika, nečitkog rukopisa, gramatičkih, semantičkih i štamparskih grešaka u zapisniku... Sve to što sam izjavio, prethodno sam otkucao na 4-5 strana i priložio uz svoju usmenu odbranu. Išla je ta moja priča na konsultacije u okružni sud i tamo na neke njihove savete, i verovatno zaključili da je za njih najbolje da sve to zastari. Od tada je prošlo još 16 meseci, da mi nisu poslali nikakav odgovor niti presudu i 22. juna 2013. nastupila apsolutna zastarelost. Nikad nisam otišao da se raspitujem za taj predmet, a sada me više i ne interesuje, a ne bi me čudilo da ipak dođe neka presuda. Skratio sam priču koliko je god moglo, ima toga još, ali je ovo suština. 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
koliko 10 Napisano Octobar 28, 2013 U prolazu, 3 postova Lokacija: Ćićevac Motocikl: Kinroad XT50Q Prijavi odgovor kao problematičan Dodatak: 1) Ne znam zašto, ali taj motor i dan danas se vozi sa tom istom belom tablicom i starom saobraćajnom. Trajno registrovan i još uvek važi. 2)Zaboravih da kažem i da policajac nije napisao da nisam imao saobraćajnu kod sebe, što je takođe prekršaj, ali ja tvrdim da je on video, ali nije prepisao podatke iz dozvole, što je bio obavezan, već je napisao da sam vozio moped - što je bila njegova slobodna procena Bio sam spreman na još par caka u slučaju da je stigla presuda u roku i tim cakama bih dobio na vremenu do aps. zastarelosti. Srećom, nisam imao potrebe za tim, ali sam se zadnjih 10-ak dana baš pazio da me ne nađe neki plavi koverat. 3) Pre par dana me je srela daktilografkinja u sudu za prekršaje i rekla mi: "Jedva smo te izvukli za onaj prekršaj." Rekoh joj da nisu oni mene izvukli nego sebe. Ja sam se samo pozvao na svoja prava i nisam ja pisao onaj idiotski ZOBS sa toliko rupa i nelogičnosti u njemu. 4) Takođe sam i onda sudiji rekao (i napisao) da kategorija "bicikl sa motorom" ipak postoji, jer se pominje i u novom ZOBS-u u članovima 93-stav 7, 196 stav 1 i 351 stav 8. Nepostojeća kategorija ne bi ni bila spomenuta ili bi bilo napisano da više ne postoji kao posebno vozilo. Udavih vas sve ovolikom pričom, ali mi je ipak žao što nisam studirao pravo... 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gucci 272 Napisano Octobar 28, 2013 Svrati ponekad, 178 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kymco Super 9 Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast, tako se radi, kao sto i oni imaju prava da ti pisu kaznu za tvoj prekrsaj tako i ti imas sva prava da iskoristis svaku tacku zakona po kojem te oni gone. A pogotovo mi je drago zbog pandura koji su ispali funjare po koji put i opravdali svoje kerovske nadimke neposredno trazeci mito u kaficu. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
banconi 243 Napisano Octobar 29, 2013 Svrati ponekad, 219 postova Lokacija: Beograd Motocikl: GSX-R 1000 K4 Prijavi odgovor kao problematičan Koliko, svaka čast. I da nisi uspeo, ja podržavam svaki pokušaj pravne borbe. Naravno, vožnja pod zabranom je težak prekršaj i generalno nikako ne podržavam da se to radi. Ipak, ova diskusija sa pitanjem - vožnja mopeda pod zabranom, ili ne - je zanimljiva. Sa jedne strane, čovek koji je kažnjen treba da trpi svoju kaznu po svim saobraćajnim kategorijama. S druge strane, baš i ne. Moped, odnosno bicikl s motorom bi trebalo da je izuzet od toga. Naime, ja bih bio presrećan kada bi svi koji su uhvaćeni u alkoholisanom stanju npr. svoju kaznu služili tako što će svoje mesece kazne odrađivati na biciklu s motorom. Em će ljudi biti svesniji dvotočkaša, em će zagađivanje biti manje, gradski prevoz rasterećeniji, gužva u saobraćaju manja, a kazna će opet imati svoje efekte. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djordje.Rad 274 Napisano Octobar 29, 2013 Svrati ponekad, 205 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: RF600+ Prijavi odgovor kao problematičan Sa jedne strane, čovek koji je kažnjen treba da trpi svoju kaznu po svim saobraćajnim kategorijama. E, ovo mi nekako bode oči, bilo bi u redu kada bi po položenom vozačkom dobio sve kategorije pa da ti ih sve oduzmu. Ja sam čak i testove polagao 3 puta (za PSP , A i B)iako su bili isti, ali tako je tada bilo u AP Vojvodini, zbog specifičnosti svake kategorije vozila. Nešto sam načuo da je u pripremi izmena novog ZOBS-a, pa će se zabrana opet izricati za kategoriju... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...