Rusty Pera 528 Napisano Avgust 22, 2011 Svrati ponekad, 396 postova Lokacija: Belgrade Prijavi odgovor kao problematičan Zamenite ulje u menjaču prilikom redovnog servisa i to obavezno. U petak odem kod Taleta na redovan servis (5000 km) i kažem čoveku da promeni ulje u menjaču. Kada je ispustio imamo šta da vidimo: menjač pun šampona od ulja i vode koja je ušla nekako a u stvari znam i kako. Nije od vožnje po kiši nego od pranja puškom. Voda je ušla kroz crevce koje služi za ozraku i nalazi se iznad dekla CVT-a, tačno iznad kvačila. Sreća da nije crkao a ko zna koliko sam ga vozio na šampon umesto neko kvalitetno ulje, svega 200 grama staje u kućište. Zato bolje sprečiti nego lečiti a od sada pranje puškom više ne dolazi u obzir i obavezno ću na crevce staviti neki čep prilikom pranja. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zeka Peka i drugari 880 Napisano Avgust 22, 2011 veseli stomatolog , 860 postova Lokacija: Beograd Motocikl: dl 650 Prijavi odgovor kao problematičan kad smo vec kod tih stvari, nemojte puskom da perete farove na burgmanu, unisticete ih...moj poznanik je to uradio.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rusty Pera 528 Napisano Avgust 22, 2011 Svrati ponekad, 396 postova Lokacija: Belgrade Prijavi odgovor kao problematičan Ta puška zna da utera vodu tamo gde joj nikako nije mesto. Prošle zime sam na OMV-u prao kola puškom i nekako uspeo da uteram vodu u taster za otvaranje gepeka koji se nalazi ispod pera, prekriven gumenom zaštitom. I posle je počeo da me dribla, ne mogu da otvorim gepek, pritisnem ga po deset puta dok ne dobije kontakt. Tek kada su pripalile letnje vrućine je proradio, valjda se voda osušila. Od tada crevo i sunđer pa polako. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MajorSoul 141 Napisano Avgust 22, 2011 Ducati Power, 813 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM 1290 Super Adventure S :) Prijavi odgovor kao problematičan Zar nije lakse da ne peremo puskom nego da menjamo ulje. Inace ja motor perem sam tako da ne mogu nista da zeznem Ja cu to ulje da menjam za 5.000, onda ce i da padne veci servis. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bugiman 732 Napisano Avgust 22, 2011 BJB Maxi Scooter Club, 953 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Ducati Multistrada 1200 Enduro Prijavi odgovor kao problematičan ajde da se i ja nadovezem.....i ja sam menjao pre neki dan ulje....i cini mi se da sam imao celih 200ml....nisam prao sa puskom mozda jednom dvaput...obicno perem crevom....a ono crvo sto pominjes ono se ugura u poklopacu od CTV-a ima otvor za nju..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MajorSoul 141 Napisano Avgust 22, 2011 Ducati Power, 813 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM 1290 Super Adventure S :) Prijavi odgovor kao problematičan Ma vazno je da se nista nije zeznulo na motoru. Meni je motor uvek prasnjav, koliko god da ga operem jer je gradiliste preko puta kuce i glupa prasina se uvuce i u garazu.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rusty Pera 528 Napisano Avgust 23, 2011 Svrati ponekad, 396 postova Lokacija: Belgrade Prijavi odgovor kao problematičan ajde da se i ja nadovezem.....i ja sam menjao pre neki dan ulje....i cini mi se da sam imao celih 200ml....nisam prao sa puskom mozda jednom dvaput...obicno perem crevom....a ono crvo sto pominjes ono se ugura u poklopacu od CTV-a ima otvor za nju..... Hvala na informaciji, na to nisam ni obraćao pažnju. Stavio sam crevce u taj otvor i učvrstio ga vezicom tako da ne može da ispadne. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bugiman 732 Napisano Avgust 23, 2011 BJB Maxi Scooter Club, 953 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Ducati Multistrada 1200 Enduro Prijavi odgovor kao problematičan ajde da se i ja nadovezem.....i ja sam menjao pre neki dan ulje....i cini mi se da sam imao celih 200ml....nisam prao sa puskom mozda jednom dvaput...obicno perem crevom....a ono crvo sto pominjes ono se ugura u poklopacu od CTV-a ima otvor za nju..... Hvala na informaciji, na to nisam ni obraćao pažnju. Stavio sam crevce u taj otvor i učvrstio ga vezicom tako da ne može da ispadne. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markulja 386 Napisano Avgust 28, 2011 Enduro, 569 postova Lokacija: Šabac Motocikl: Husaberg TE250 2013 Prijavi odgovor kao problematičan Koje ulje sipate u menjac? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bugiman 732 Napisano Avgust 28, 2011 BJB Maxi Scooter Club, 953 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Ducati Multistrada 1200 Enduro Prijavi odgovor kao problematičan Koje ulje sipate u menjac? zakon!!! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markulja 386 Napisano Septembar 2, 2011 Enduro, 569 postova Lokacija: Šabac Motocikl: Husaberg TE250 2013 Prijavi odgovor kao problematičan Nije mi uputstvo tu, ali koliko se secam u njemu pise da se koristi Hypoid SAE90, kao i za menjace u automobilima. Inace ja sam to ulje i sipao kada sam radio servis... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bugiman 732 Napisano Septembar 3, 2011 BJB Maxi Scooter Club, 953 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Ducati Multistrada 1200 Enduro Prijavi odgovor kao problematičan Nije mi uputstvo tu, ali koliko se secam u njemu pise da se koristi Hypoid SAE90, kao i za menjace u automobilima. Inace ja sam to ulje i sipao kada sam radio servis... ovo ulje ti je specijalno radjeno bas za to...i 4t masine..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markulja 386 Napisano Septembar 4, 2011 Enduro, 569 postova Lokacija: Šabac Motocikl: Husaberg TE250 2013 Prijavi odgovor kao problematičan Znam da je to radjeno specijalno za skutere, ali mislim da nije pogresno sipati ni obicno sae90 posto mu je to u uputstvu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bugiman 732 Napisano Septembar 4, 2011 BJB Maxi Scooter Club, 953 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Ducati Multistrada 1200 Enduro Prijavi odgovor kao problematičan Znam da je to radjeno specijalno za skutere, ali mislim da nije pogresno sipati ni obicno sae90 posto mu je to u uputstvu... aha.....to.....pa ako pise u upustvu onda je dobro.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markulja 386 Napisano Septembar 5, 2011 Enduro, 569 postova Lokacija: Šabac Motocikl: Husaberg TE250 2013 Prijavi odgovor kao problematičan A koliko kosta taj motul? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MajorSoul 141 Napisano Septembar 5, 2011 Ducati Power, 813 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM 1290 Super Adventure S :) Prijavi odgovor kao problematičan Motul je jedan od skupljih. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bugiman 732 Napisano Septembar 6, 2011 BJB Maxi Scooter Club, 953 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Ducati Multistrada 1200 Enduro Prijavi odgovor kao problematičan A koliko kosta taj motul? oko 450din 150ml....... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rusty Pera 528 Napisano Septembar 7, 2011 Svrati ponekad, 396 postova Lokacija: Belgrade Prijavi odgovor kao problematičan Pratim temu i samo da dodam: ma koliko god da košta platiću za najbolje ulje jer čuva mehaniku. Kada se stavi na vagu cena popravki uvek je bolje sipati vrh vrhova od ulja i vršiti periodične zamene iako možda proizvođač ne propisuje da ono mora da se menja toliko često. Meni je čika Tale u menjač sipao mineralni Motul sa dodatkom grafita i kada motor popnem na štender i okrećem zadnji točak uočljivo je da je menjač znatno tiši u odnosu na ranije. Ne promovišem Motul ali mislim da je best buy pod uslovom da se kupuje kod ovlašćenog dealer-a jer je sigurno da ima i falsifikata po raznim buvljacima. Verovatno je i Bel Ray dobar isto koliko i Motul ali je distributer zatvorio trgovinu prošle godine. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MajorSoul 141 Napisano Septembar 7, 2011 Ducati Power, 813 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM 1290 Super Adventure S :) Prijavi odgovor kao problematičan Saradjujem sa laboratorijama koje testiraju ulja i mogu reci da su jedino Castrol nahvalili. Ostali su bukvalno isti Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nolezmaj 177 Napisano Septembar 7, 2011 BJB Maxi Scooter Club, 743 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Saradjujem sa laboratorijama koje testiraju ulja i mogu reci da su jedino Castrol nahvalili. Ostali su bukvalno isti Ovo je vrlo zanimljiva priča - daj još neki detalj? Kakva ulja su analizirana, klasična za podmazivanje agregata? Ili i druga, za menjač, itd? Kakav je generalno kvalitet, loš a jedino je Castrol okej, ili su sva ulja solidna a Castrol je bolje? Kakav je kvalitet u odnosu na ulja u inostranstvu, jesu li naša fuš, ili je slična situacija? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MajorSoul 141 Napisano Septembar 8, 2011 Ducati Power, 813 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM 1290 Super Adventure S :) Prijavi odgovor kao problematičan Ne mogu bas mnogo da piskaram o tome ali ukratko: Vrse se analize svih ulja (za agregate, menjace,.....) i na osnovu analiza se odredjuje prolaznost i naravno kvalitet. Ono sto sam cuo od njih jeste da Castrol jedini postuje sve sto napise i da je stvarno kvalitetno ulje, a da ostali jesu u granica dozvoljenog ali da po kvalitetu ne mogu da pridju Castrol-u. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nolezmaj 177 Napisano Septembar 8, 2011 BJB Maxi Scooter Club, 743 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Hvala na informacijama! Zanima me zato što svako ima svoju priču koje ulje je najbolje, ali sve se temelje na nekom subjektivnom iskustvu - odnosno niko nema objektivne dokaze da li je i zašto baš to ulje bolje od drugih... Ovo je prva konkretna stvar koju sam do sada čuo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MajorSoul 141 Napisano Septembar 9, 2011 Ducati Power, 813 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM 1290 Super Adventure S :) Prijavi odgovor kao problematičan Drago mi je da sam pomogao Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Borab 0 Napisano Mart 15, 2012 U prolazu, 22 postova Motocikl: Burgman 400 k8 Prijavi odgovor kao problematičan Nabavih onaj Motul u tubi a tek sad vidim da se preporucuje 10w40 ulje kao za motor a ne ovo 80w90 ,kao u fazonu da je pretesko i da usporava masinu pogotovu kada je hladnije. Sad sam u nedoumici ako moze pomoc ko se bolje razume. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Šipi 222 Napisano Mart 15, 2012 BJB Maxi Scooter Club, 555 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda XL600V Transalp Prijavi odgovor kao problematičan Motul ima ulje za menjace TRANSOIL 10w40 2T/4T polusinteticko (predvidjeno za dvotaktne i cetvorotaktne menjce) u pakovanju od 1L po ceni od oko 1000din. Slobodno mozes da sipas 80/90 koje si kupio jer tvoj Bugi je toliko jak da nece to osetiti. Razlika u gustini moze da se oseti na skuterima od 50ccm koji su slabi. Na tebi je da odlucis. MAXI pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...