Jump to content

Moto Zajednica

Komitet za bezbednost u saobracaju

Recommended Posts

  • Drug član, 1665 postova
  • Lokacija: Cacak
  • Motocikl: XF650 Zrakoprc :)

govori da je novi pravilnik o kategorizaciji motocikala na A1, A2.... jedna od retkih pametnih stvari koju ova vlast iznedrila

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 503 postova

 

Sereš kao tuljan udovac, muka mi je od tvojih postova. Šta ti voziš? 'Al voziš ti motor uopšte?

 

Bravo! Pronašao si prave izraze za sve! Ajde sada fino na 2 točka, ali pamet u glavu i razmisli od "čega ti je muka" kada "tuljan udovac sere" i kaže da paziš. Tvojim stavom si sledeća žrtva crne hronike. Kada budeš u toj situaciji, seti se da zavrneš gas još malo jače da se ne mučiš.

 

Malo više godina, malo mnogo više iskustva i govana na putu sam se nagledao, a bogami i pravio pa recimo da smatram da imam pravo da lajem kako treba da se pazi. A da li vozim 2 točka - da vozim, ali na sopstveni pogon i ZNAM jebeno dobro o čemu pričam.

 

Pored svega ipak mislim da je daleko bitnije sačuvati jedan život, pa kako god "tuljanskih udovaca kenjalo po forumima"

 

Druže, samo napred i samo pametno

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Uploader, 419 postova
  • Lokacija: Jagodina
  • Motocikl: GSXR 600

@istankov

E pa biciklisto, kada budeš osetio da te love kao zeca na putu, kada budeš u "našoj" koži, kada budeš bajker možeš da pričaš to što pričaš. Pričaš kao da si ceo život na motoru, pričaš, pričaš, pričaš... lupaš neke gluposti i nebuloze, prosipaš se frazama koje nemaju veze sa vožnjom i situacijom na motoru. Trebaš odmah da se izjasniš da je to tvoje viđenje iz perspektive vozača automobila. Nemoj da tupiš bez veze. Da si barem jednom osetrio da te neko udari autom dok stojiš na semaforu, da te isekao iz sporedne ulice iako si išao 30 na sat, da te nije video iako imaš upaljena duga svetla, da te nije čuo iako imaš otvoreni auspuh i sirenu od 100dB, da te je barem jednom neko pokušao da ubije autom video bi da mnogo više zavisi od drugih a ne od tebe.

Ali jebi ga, ti to neznaš, video si par motora, možda te je neko i vozio, možda si i provozao neki skuter po naselju, i misliš da te to čini kompetentnim. U mom kraju se kaže, "kad bi se učilo gledajući, mačke bi bile najbolji kasaspi". E pa macane i za tebe, zajaši nešto, pridruži nam se nemoj samo da pišeš o bezbednosti i o tome da smo MI a ne VI najveći krivci u saobraćaju.

I još neke informacije za VAS koji ne vozite motore:

 

Prema istraživanjima sprovedenim u Americi, najveći broj saobraćajnih nesreća se dešava pri brzinama od oko 60 kilometara na čas, najveći broj vozača koji učestvuju u saobraćajnim nesrećama je starosti između 16 i 24, dok je najmanje vozača u saobraćajnim udesima bilo starosti između 30 i 50 godina, skoro polovinu udesa u kojima su učestvovali motociklisti prouzrokovali su vozači koji su imali manje od pet meseci iskustva sa motorom koji su vozili, najčešći scenario je kada motociklista vozi pravo, a vozač automobila skreće ulevo i udara motociklistu u mimoilaženju... Čak u dve trećine slučajeva vozač automobila je prevideo pravo prvenstva motocikliste i tako izazvao udes.

Toliko o suludim brzinama!!!

 

.

Mnogo češće se događaju zakucavanja u vozila pod uglom, obično u raskrsnicama, naročito u promenama pravca kretanja bilo kog od učesnika, pa motocikl udari u automobil, odnosno automobil "počisti" motocikl. Posledice zakucavanja i čišćenja su po pravilu vrlo teške, naročito po motoriste. U takvom slučaju brzina motocikla gubi na važnosti, a primat preuzima bezobzirno nepoštovanje osnovnih saobraćajnih propisa i jednih i drugih, pre svega prava prvenstva i svetlosne signalizacije: čak u dve trećine registrovanih udesa motociklista umešan je četvorotočkaš, najčešće automobil, a odgovornost je "bratski" podeljena.

 

 

Evo ti izvor pa malo pročitaj, pogledaj možda nešto korisno saznaš...

http://www.vreme.com...w.php?id=650678

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5813 postova
  • Lokacija: Minhen
  • Motocikl: K1600GT '23

Nekada drugi (publika) sagleda stvari bolje od učesnika. Znači, jeste možda istankov biciklista, ali možda bolje vidi prave razloge nego motociklisti. Vozači automobila voze kao sumanuti, ja se potpuno slažem, ali nama preostaju dve opcije:

 

1. da ih sve prevaspitamo da budu fini i da ih obučimo da voze po propisima

2. da prilagodimo brzinu kako bi sačuvali glavu i pored tuđe greške

 

Svako neka izabere šta mu se više dopada, ja biram opciju 2 :zvizduk:

 

Kada sam bio klinac, praktikovao sam opciju 1, ali mi se više puta obila o nos, glavu, ruku, džep.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6363 postova
  • Lokacija: Vrmdža, Sokobanja
  • Motocikl: konzerviran

Sve dok se proncetualno ne poveca broj korisnika dvotockasa i dok "neko" ne shvati da je to jedan novi segment zivota i privrede,nece se NISTA promeniti.Motorcikl je zlo i neprijatelj (opste ukorenjeno misljenje,narocito kod starije populacije,ali se i genetski prenosi)i u takvoj atmosferi ne moze da se rodi nista lepo.

Da se sad ne rasplinjavam,dovoljno palamudjevine ima ovde i na citavom forumu,ponovicu jos jednom nesto sto sam vise puta napisao.

LJudi bavite (bavimo) se opasnom rabotom,lepom ali opasnom,pa dok u Srbiji ne "procveta" (iskreno se nadam da cu to da dozivim) cuvajte sami sebe...jer niko drugi nece.

Usput jos nisam dobio odgovor,ko su to u SRbiji strucnjaci da ne kazem "eksperti" kojima se treba obratiti za savete?

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5813 postova
  • Lokacija: Minhen
  • Motocikl: K1600GT '23

cuvajte sami sebe...jer niko drugi nece

 

Upravo tako :takoje:

 

Usput jos nisam dobio odgovor,ko su to u SRbiji strucnjaci da ne kazem "eksperti" kojima se treba obratiti za savete?

 

Ja ne znam da tako nešto (institucija) postoji kod nas, osim možda onog Okanovićevog instituta, ali je neko već rekao da se nema zašto obraćati "stručnjacima" ili zaista stručnjacima, jer novi zakon propisuje snage koje neko sme da vozi u zavisnosti od godina i to je to. Samo treba poštovati novi zakon i to prvenstveno za svoje dobro, ne radi samog poštovanja. Ovu glupost su možda izvalili i novinari, jer je njima (većini) stalo samo do tiraža, ne do istine.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Uploader, 419 postova
  • Lokacija: Jagodina
  • Motocikl: GSXR 600

Edukacija je potrebna, ali edukacija ostalih učesnika u saobraćaju.

Ako statistika kaže da je najveći broj nesreća u kojima učestvuju motorciklisti manja od 60km/h što oko i ispod ograničenja, ako statistika kaže da je čak u dve trećine udesa oduzimanje prvenstva od strane vozača automobila nije potrebno mnogo mozga da se uvidi da su najveći uzročnici nesreća ostali vozači.

 

Za istankova i ostale hodočasnike u edukaciji NAS a ne NJIH: nemojte da širite veru među vernicima (bajkerima) nego među nevernicima (automobilistima).

 

Bolje neka utiče na svoje kolege vozače automobila , kamiona, autobusa da malo više obrate pažnju na motore.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Uploader, 419 postova
  • Lokacija: Jagodina
  • Motocikl: GSXR 600
OD DUPKA DO ZEKE...: Po voznim karakteristikama, motocikl je superioran u odnosu na automobil: dobro ubrzava, još bolje koči, zbog pristupnosti komandama koje su sve vreme vožnje pod rukom/nogom reakcija vozača je mnogo brža, potrebno mu je mnogo manje prostora. Samo je u jednom inferioran: izloženosti putnika povredama u slučaju udesa. Tako, u više od 90 odsto registrovanih udesa vozač i suvozač bivaju povređeni, od čega polovina spada u teže povrede.Brzina je u direktnoj proporciji sa posledicama udesa – što veća brzina, teže su i posledice. Proporcija, istina, nije baš linearna. Najčešće je "obaranje dupka", kako posprdno "bajkeristi" nazivaju ovu vrstu udesa. Reč je o gubitku ravnoteže pri vrlo malim brzinama, odnosno u trenutku zaustavljanja: svakodnevna su pojava, najčešće među početnicima, ali se kadkad događaju i onima iskusnijima. U najvećem broju slučajeva sve se završava kojom psovkom, iskrivljenim nogostupa ili ručice na upravljaču, slomljenim migavcem... u svakom slučaju, manjom materijalnom štetom. Vozač i suvozač obično prolaze nepovređeni ili tek sa ogrebotinama, ređe sa uganućima zglobova, mada se događa i da pukne neka kost. Manje-više sve ono što se i pešaku može dogoditi kad izgubi ravnotežu i padne. "Obaranje dupka" obično prođe bez policijskog uviđaja, pa i ne ulazi u godišnji skor udesa.

 

Kada se pri malo većoj brzini, recimo do najviše 50 kilometara na sat, kolovoz izmakne ispod točkova, bajkeri kažu "ulovio zeku". Obično se događa na oštrim krivinama i velikim raskrsnicama, usred obaranja, kad se doda gas ili stisne kočnica u nevreme. U najvećem broju slučajeva prolazi se slično kao i pri obaranju dupka, s tim što su povrede za nijansu jače, stradaju laktovi i kolena, može rame da se ugane, biva i štogod goreg. I na motociklima je šteta veća: bude tu izgrebanih rezervoara, iskrivljenih branika, napuklih farova... I u takvim slučajevima policijski uviđaj je pre izuzetak nego pravilo, te tako većina ovih udesa ostaje nezabeležena.

 

...PREKO ISKLIZAVANJA DO ZAKUCAVANJA: Isklizavanje/izletanje iz krivine je sledeća stepenica: na nju stupa motociklista koji, kao i u slučaju "lovljenja zeke", pogrešno proceni krivinu ili podlogu, pa pod dejstvom centrifugalne sile nastavi pravo. Jedina razlika je u brzini kojom se kreće. Posle ovakvog udesa imaju posla lekari i mehaničari: nekome je dovoljna samo prva pomoć, neko ostane na višednevnom bolničkom pansionu.

 

Najteži slučaj je onaj sa početka teksta: zakucavanje. U odnosu na ukupan broj udesa ne događa se često da motocikl udari u vozilo koje se kreće istim smerom, ali su zato po motociklistu posledice obično fatalne. Tako, mada veoma teško povređen, Ikodinović je u ovoj nesreći imao i sreće: preživeo je.

 

Mnogo češće se događaju zakucavanja u vozila pod uglom, obično u raskrsnicama, naročito u promenama pravca kretanja bilo kog od učesnika, pa motocikl udari u automobil, odnosno automobil "počisti" motocikl. Posledice zakucavanja i čišćenja su po pravilu vrlo teške, naročito po motoriste. U takvom slučaju brzina motocikla gubi na važnosti, a primat preuzima bezobzirno nepoštovanje osnovnih saobraćajnih propisa i jednih i drugih, pre svega prava prvenstva i svetlosne signalizacije: čak u dve trećine registrovanih udesa motociklista umešan je četvorotočkaš, najčešće automobil, a odgovornost je "bratski" podeljena.

 

PREVIDI I INATI: Motociklisti, naročito dečaci na mopedima, provlače se između kolona automobila zaglavljenih u saobraćajnoj gužvi, sve koristeći "prednost motocikla broj 1" – biti prvi na semaforu. Iako je to po Zakonu o bezbednosti saobraćaja nedozvoljena radnja, nema ništa u tome lošeg, naročito ako je razlika u brzini ispod brzine pešaka: zašto čekati i udisati izduvne gasove kad se može proći. Problem nastaje kad je razlika u brzini veća, kad automobil skrene, a motocikl mu je u "mrtvom uglu" pa ga ne vidi, problem je kad se pešaci "provlače" između automobila u koloni i prelaze ulicu tamo gde se ne sme, problem je kad nervozni vozač automobila iz inata neće da ga pusti, jer "šta se ovaj mali..." Najveći problem je kad vozač automobila skreće iz ulice u ulicu, a ignoriše motociklistu koji mu u susret dolazi, naročito ako je dečak i ako je na mopedu.

 

Prema istraživanjima sprovedenim u Americi, najveći broj saobraćajnih nesreća se dešava pri brzinama od oko 60 kilometara na čas, najveći broj vozača koji učestvuju u saobraćajnim nesrećama je starosti između 16 i 24, dok je najmanje vozača u saobraćajnim udesima bilo starosti između 30 i 50 godina, skoro polovinu udesa u kojima su učestvovali motociklisti prouzrokovali su vozači koji su imali manje od pet meseci iskustva sa motorom koji su vozili, najčešći scenario je kada motociklista vozi pravo, a vozač automobila skreće ulevo i udara motociklistu u mimoilaženju... Čak u dve trećine slučajeva vozač automobila je prevideo pravo prvenstva motocikliste i tako izazvao udes.

 

Broj udesa motociklista iz godine u godinu raste, ali raste i broj motociklista: u poslednje dve godine broj motocikala na ulicama se udvostručio, a broj udesa je (tek) za trećinu veći. Eto dobre vesti u sumornoj statistici.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1542 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: XLV 1000

Možemo mi ovde da drvimo i tupimo, ali prirodna selekcija će vremenom uraditi svoje... Neki ćemo da uvećamo svoje šanse za opstanak, a neki će da budu jači, iskusniji, pametniji, sa većim 00 i tako...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 503 postova

Bravo Čeh, sve si rekao.

 

Saša, nemoguće je pijanome dokazati da je pijan. A želim ti hiljade sigurnih km, i da tamo negde za jedno 40 godina kada nas opali treskavi Alchajmer o problemima sa motorima pričamo sa istim žarom. Baj d vej, jedan sam od onih koji su popili asfalt, na motoru ... toliko o iskustvu na 2 točka. Dotle, smanji, ako ne zbog sebe, zbog svih onih oko tebe.

 

I zajebi statistiku koja piše negde. Papir trpi svakakva sranja. Gledaj da ti prodješ najbezbolnije da ne bi bio statistika. A biti statistika sam osetio 2007, do duše u kolima. Ne želiš da znaš detalje.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 6 postova
  • Motocikl: TDM 850

Стока која не уме да вози било шта (бус, ауто па и мотор ), него тера то што има (Кец 1983 или БМВ 2011), одузима првенство пролаза и пешацима на пешачком, возачима аутомобила, па и нама...много пута ми се десило да ме исеку да би прошли први пошто негде мноооогоо журе....

 

Неки дан на семафору, господин са Опел Корсом у полураспаду, стаје паралелно самном са десне стране, притом прелазећи у супротну траку бар пола метра (иначе ја обично заузимам своје пуно место на коловозу као да возим аутомобил), и турира својих 1200 кубика и 16 вентила из 1998. године и мрко ме гледа у кациголо. ....аман....

Разумем ја да он нема климу и да жури, али моја 3 метра му не значе толико много у животу...

 

Пешаке боли скретање десно, нас боли скретање лево...и није да не виде, неће да виде.

 

"Стани ти, ја сам већ скренуо" је тактика вожње у овој лепој земљи....

(додуше чуо сам и реченицу "па шта ако га огебем, нек се склони, њега огреботина више кошта")

 

Пешаци који се провлаче између бусева ГСПа, претрчавајући испред возила, Р-ови који пролазе на црвено су такође део моје свакодневнице у саобраћају или скутерчићи који ми се гурају под точак.....

 

Много неваспитаних људи учествује у саобраћају, и не вреди да мислимо да их неко може присилити да пазе. Неки људи су просто некултурни учесници наших живота и треба добро водити рачуна да то учешће нама не постане битно.

 

И превише возим да би то било здраво ;) од 2004 наовамо имам око 1.000.000 км сусрета са таквим учесницима мог живота....али релативно успешно (смлатили су ме до 3 пута и то сматрам својим успехом) их избегавам шта год ја или они возили.

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 155 postova
  • Lokacija: Beograd-Lazarevac
  • Motocikl: BMW R 1200GS

E ovako, radim u hitnoj pomoci od '97 godine i za to vreme sam ucestvovao u spasavanju ne znam ni sam koliko povredjenih i mogu sa pravom da kazem nesto vezano za bezbednost nas motociklista.

Prvo moramo da prevazidjemo svoj ego i da shvatimo da smo najslabiji ucesnici u saobracaju, ne racunajuci pesake. Ima nas raznih, neki su pazljivi i vode racuna o sebi i o ostalim ucesnicima u saobracaju, a neki su pak drugaciji i ne jebu nikog, najbrzi sam i boli me uvo za sve, provlace se, obilaze na punoj, prolaze na crveno ( sve sam ovo video ) o brzini da i ne govorim itd... ne obazirajuci se na ostale ucesnike u saobracaju.

Sto pre shavtite da smo samim tim sto vozimo brze masine i vrlo blizu smrti ili daleko bilo trajnom invalididtetu, pre cete shvatiti da ne treba nigde juriti i paziti na sve oko sebe. Mladi momci puni adrenalina, zeljni dokazivanja, bez puno razmisljanja sedaju na motor i nalete na nekog cicicu u poluraspadnutom kecu koji slabo vidi krene u skretenje i booom, kraj, nema nas vise, placu svi, svi su tuzni, komentari:" da je samo malo isao sporije, da nije obisao kolonu, da je nosio kacigu" itd

Dzabe je posle sve kad zavijemo neku porodicu u crno, bilo nasu ili drugu, ko je kriv a ko je prav.

Mozemo mi ovde pisati dan i noc ali sve se svodi na jedno, prilagodite brzinu uslovima na putu kao sto zakon kaze i vozite pazljivo. Sta ja imam od toga sto neki tamo cicica vozi raspadnutog keca slabo vidi i sto me nije video, sto me isekao, sto je neosvetljen,( figurativno) nista ja posle nemam od toga...

Uvek ce biti pojedinaca koji ce reci " kupi biciklu pa vozi" ja dosta vozim motor ovde i po inostranstvu, jednom sam sto kaze moj drug "popasao rudinu" ili ti pao, ali sve je to zivot...

Verujte mi da samo jednu saobracajnu nesrecu odradite i vidite nastradalog bajkera vrlo brzo biste promenili misljenja o brzini i o svemu...

IZVINITE JOS JEDNOM ALI SVE OVO STO SAM NAPISAO JE DOBRONAMERNO I IMA ZA CILJ DA SVI MLADI MOMCI A I PONEKI STARIJI RAZMISLE PRE NEGO SEDNU NA MOTOR...

  • Podržavam 12

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svakom po zasluzi, 12281 postova
  • Lokacija: NBGD - KN04ET
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Naravno da nije, Violeta. Ovde je bilo nekog prozivanja u par postova ali smo videli da su ljudi pametni i da su shvatili poentu svakog posta...nekad napišeš u afektu i ono što ne treba ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 265 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha fz1

Opet mnooogo zamena teza... ja ne znam zasto se neki iz teme u temu pozivju na brzinu kao urok nesreca, a i vise je iritantan taj stereotip "motoristi = jurcanje"! Kukamo na odijum u javnosti koji je stvoren o nama kao divljacima, a pogledajte koliko ljudi medju nama podgreva to misljenje.

 

Svima nama se najveci broj incidenata desio upravo kada smo vozili sporo, u gradu, naseljenim mestima...

Nama kao naciji fali kultura i toleracija, u saobracaju je prisutno i neznanje i nestrucnost - sa obe strane.

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5813 postova
  • Lokacija: Minhen
  • Motocikl: K1600GT '23

Dopunio bih Arakisov odgovor da su neki opomenuti na PP zbog rečnika i da su rekli da neće više.

 

@nenad_dj

 

Bilo bi lepo da pažljivije pročitaš neke postove u ovoj temi, a ne da ponavljamo rekurzivno jedno te isto.

 

Ako ti se više sviđa, OK, mi vozimo polako i pažljivo i opet nas neko ugrozi i opet je jedino rešenje da vozimo oprezno. Ja bih voleo da ti lepo vaspitaš 70% bezobraznih vozača, pa da nas posle gledaju na radaru, a da mi prolećemo sa 200 kroz raskrsnice :lol:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 265 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha fz1

Dopunio bih Arakisov odgovor da su neki opomenuti na PP zbog rečnika i da su rekli da neće više.

 

@nenad_dj

 

Bilo bi lepo da pažljivije pročitaš neke postove u ovoj temi, a ne da ponavljamo rekurzivno jedno te isto.

 

Ako ti se više sviđa, OK, mi vozimo polako i pažljivo i opet nas neko ugrozi i opet je jedino rešenje da vozimo oprezno. Ja bih voleo da ti lepo vaspitaš 70% bezobraznih vozača, pa da nas posle gledaju na radaru, a da mi prolećemo sa 200 kroz raskrsnice :lol:

 

Ne razumem sta je problem!? Upravo sam pazljivo citao postove i u njima procitao ono sto sam napisao!

A tvoje je pravo da ze slozis ili ne... i jos vece pravo da vozis kako hoces da vozis. Ali ti ne dopustam da razgovaras sa mnom tim tonom niti sam ipresioniran tom smesnom manifestacijom moci da nekog opomenes!

Da jos jednom ponovim: brzina nije jedini i iskljucivi razlog saobracajnih nesreca...one se cesto desavaju i pri brzinama od 20 i 30 km/h. Ko je pominjao "200 kroz raskrsnicu"?

 

Inace, "rekurzivno ponavljanje" je majstore pleonazam...osim ako ne mislis da pricamo o definiciji prirodnih brojeva, teoriji skupova ili Fibonacijevom nizu...ali mislim da ovde nije mesto.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5813 postova
  • Lokacija: Minhen
  • Motocikl: K1600GT '23

Brzina možda nije glavni uzrok nesreće, ali je definitivno uzrok smrti učesnika u saobraćaju. Uzgred, nije pleonazam jer ponavljanje ne mora biti rekurzivno, ali se slažem da to nije tema. I najzad, ja za tebe nisam majstor, dingospo DJ-u.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 102 postova
  • Lokacija: Cacak
  • Motocikl: Honda Africa Twin , Kawasaki VN 1500 Classic

pa dame i gospodo umire se i sedeci u sobi na spavanju itd. menije zao svake mlade osobe koja izgubi zivot dali svojom ili tugjom nepaznjom.nemozemo mi nauciti pravila ponasanja u saobracaju kad nas uce sabani ili ti osobe sa urogjenim zaostatkom u razvoju mozga. :neznam: to sto motor moze da se vozi brzo pa zato je i napravljen i nije da stoji u garazi da bi ga komsiluk video.a poenta svega je / da bajkeri preuzmu sistem obrazovanja vozaca (auta kamiona autobusa itd)da se njima pokaze kako se sta radi u vezi postovanja i ponasanja u relnom saobracaju :besan:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 503 postova

Džaba, prave ste vetrenjače.

 

Previše lepo zvuči otići sam u smrt, zalepivši se ki' taksena marka za kamion (ili ML-ku)

 

A šta je sa devojkom koja će doživotno ostati invalid?

 

Poželesmo pokojnicima laku crnu zemlju, a šta je sa suvozačima koji će doživotno ćopati, piškiti u pelene ili sa ostatkom sveta komunicirati pomerajući mali prst leve ruke?

 

Brzina je i uzrok nesreće i pogibije.

 

Ako ti se gine, gini na stazi.

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6905 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: TDM 900

Ne bezim od istine koju je neko pomenuo, desavaju se lomovi i na manjim brzinama (50-60). Postavicu pitanje, da li je to mala brzina? Mozda jeste s'obzirom da masina moze bar 3xvise no evo, pogledajte ovaj snimak gde GS500 udara u auto pri toj brzini (49) udara u bok:

 

To je neka brzina koju bez frke hvataju standardni 50cc skuteri.

 

Mislim da je klip samoobjasnjiv. Kako bi ovo izgledalo da je udarac bio sa 100km/h? Onda dodje neko tipa Nenada i kaze, pa mi nismo krivi. Jebi ga, nisi ali covek najeba ko zuti. Posledice su katastrofalne za motocikl i bajkera. Dakle, mi koji vozimo, treba uvek da imamo na umu da sta god da se desi, smo ti koji cemo najebati. Pored toga, kaciga, cizme, jakna (ko to nosi) mogu da upiju destruktivnu energiju pri padu do neke mere. Ajde neka na 50km/h pukne cizma i pocepa se kozna jakna, a na vecoj brzini se otkine ruka i noga u zglobu, pa ajd' sad...

Da nije pravedno prema nama bajkerima, nije, ali daj da budemo svestni da se Srbija i nacin na koji ljudi razmisljaju nikada nece promeniti i da sve polazi od nas samih i da cemo mi biti ti, koji cemo uticati da nam bude bolje. Dajte da prvo krenemo od sebe. Da se ne brukamo jebi ga.

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 265 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha fz1

Ne bezim od istine koju je neko pomenuo, desavaju se lomovi i na manjim brzinama (50-60). Postavicu pitanje, da li je to mala brzina? Mozda jeste s'obzirom da masina moze bar 3xvise no evo, pogledajte ovaj snimak gde GS500 udara u auto pri toj brzini (49) udara u bok:

 

To je neka brzina koju bez frke hvataju standardni 50cc skuteri.

 

Mislim da je klip samoobjasnjiv. Kako bi ovo izgledalo da je udarac bio sa 100km/h? Onda dodje neko tipa Nenada i kaze, pa mi nismo krivi. Jebi ga, nisi ali covek najeba ko zuti. Posledice su katastrofalne za motocikl i bajkera. Dakle, mi koji vozimo, treba uvek da imamo na umu da sta god da se desi, smo ti koji cemo najebati. Pored toga, kaciga, cizme, jakna (ko to nosi) mogu da upiju destruktivnu energiju pri padu do neke mere. Ajde neka na 50km/h pukne cizma i pocepa se kozna jakna, a na vecoj brzini se otkine ruka i noga u zglobu, pa ajd' sad...

Da nije pravedno prema nama bajkerima, nije, ali daj da budemo svestni da se Srbija i nacin na koji ljudi razmisljaju nikada nece promeniti i da sve polazi od nas samih i da cemo mi biti ti, koji cemo uticati da nam bude bolje. Dajte da prvo krenemo od sebe. Da se ne brukamo jebi ga.

 

Evo ja, bez trunke ironije, potpisujem svaku rec koju si napisao! Tacno svaka rec, svako slovo...i mislim potpuno isto kao i ti. I potpuno se slazem da ne treba voziti preko svojih limita...evo ja prvi, ne vozim nocu, oslabio mi vid i necu...ne smem da vozim, nisam siguran, ne upravljam situacijom!

 

Ali se iz tvog posta moze protumaciti i da je brzina od 50 - 60 km/h takodje pogubna...opet tacno! A sta je tvoj predlog? Pa hajde da ne vozimo motor uopste.

 

Ja i nekolicina nas ovde, ako mi dozvole da ih tumacim, se zalazemo za razbijanje stereotipa da motoristi jurcaju i zato ginu! ma ne, ginu zato sto voze preko svojih limita, zato sto ne znaju da voze, zato sto kao pravi Srbi sve znaju, nikoga ne slusaju i ne vole da uce... Sa koliko je decko uleteo u krivinu u Djerdapskoj klisuri...niko ne zna, mozda nije brzo vozio...ali ja znam da Pedrosa ne bi ispravio tu krivinu.

 

Ja se zalazem za edukaciju, za aktiviranje institucija (i ovaj site je institucija)u obrazovanju na svim nivoima, ja se zalazem da momci sa foruma nastave da drze kurs bezbedne voznje... ali se zalazem i za ocuvanje osnovne bikerske filozofije koja govori o "slobodi i brzini".

 

I nemojte da mi opet demagoski izvrcete reci, u gotovo svim postovima, kako bi acim rekao :), rekurzivno govorim o ovome

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 360 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: TDM 900

 

I potpuno se slazem da ne treba voziti preko svojih limita...

Ja i nekolicina nas ovde, ako mi dozvole da ih tumacim, se zalazemo za razbijanje stereotipa da motoristi jurcaju i zato ginu! ma ne, ginu zato sto voze preko svojih limita, zato sto ne znaju da voze, zato sto kao pravi Srbi sve znaju, nikoga ne slusaju i ne vole da uce...

 

Kako ces znati gde ti je limit, kad se zakucas negde?Da me ne shvatis pogresno,ne prozivam ni tebe niti bilo koga drugog, samo me interesuje odgovor na ovo pitanje.

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja