Jump to content

Moto Zajednica

Moment, kilo ključ

Recommended Posts

• Duh Bez Sekire, 1037 postova
  • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250

Hajd da se nadovežem na temu i da pitam ima li neko kilo ključ u rasponu od 1,5 - 3 kgm na potezu Žarkovo-Vidikovac-Rakovica-Miljakovac-Banjica da mi pozajmi na dva dana (sutra i prekosutra)... Treba da promenim dihtung glave pa ne bih šrafove zavrtao "na osećaj" - em treba da bude ravnomerno zategnuto, em znajući sebe 100% ima da pokidam šrafove... Drugar od koga sam mislio da pozajmim ima ali je na žalost neispravan...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 6 postova

Pozdrav, forumasi.

Izvinjavam se sto ovako staru temu dizem iz mrtvih, ali kontam bolje nego da otvaram novu.

Naime, zanima me gdje (kod koga) na podrucju Novi Sad/Beograd mogu bazdariti moment kljuc? U pitanju je Snap-on TQFRM14... Ako se smatra reklamom, zamolio bih PM. Hvala unaprijed.

• Integrisan, 8552 postova

Pozdrav, forumasi.

Izvinjavam se sto ovako staru temu dizem iz mrtvih, ali kontam bolje nego da otvaram novu.

Naime, zanima me gdje (kod koga) na podrucju Novi Sad/Beograd mogu bazdariti moment kljuc? U pitanju je Snap-on TQFRM14... Ako se smatra reklamom, zamolio bih PM. Hvala unaprijed.

Nemojte na PP ;). Ima nas još koje zanima ova informacija!

• Ne silazi, 6613 postova
  • Motocikl: đački pešački

Ne znam o kakvom se kluču radi, za skroz male sile ili nešto uobičajene. Ako je ono, kilo pa na više, nađeš nekog ko ima kvalitetan ključ skalaš, ne krc i sa njim više puta stegneš šraf na više sila i onda uporediš i obeležiš na tvom ključu.

• U prolazu, 6 postova

FAP radi defintivno, ali daleko je Priboj. ;)

Pogledao sam malo sajt Zavoda za mere i dragocene metale ( http://www.dmdm.rs/cr/index.php ), ali nisam nista nasao, trebao bi nazvati pa pitati.

Sretene, je li moze info kome si se tacno obratio u JAT-u (telefon, adresa), tj. kod koga si tacno nosio kljuc?

Ne znam o kakvom se kluču radi, za skroz male sile ili nešto uobičajene. Ako je ono, kilo pa na više, nađeš nekog ko ima kvalitetan ključ skalaš, ne krc i sa njim više puta stegneš šraf na više sila i onda uporediš i obeležiš na tvom ključu.

Hehe, to je i meni prvo palo na pamet, cisto da vidim da li je totalno rastelovan i da li je bas neophodno bazdarenje. Ali ne znam nikog u svom drustvu ko jos ima moment kljuc, a da je u NS-u. :(

Inace, kljuc je uobicajenih raspona sile, mjeri od 20 do 140 Nm otprilike (2-14 kpm, tj. 'kilograma').

To je uobičajeni moment ključ i naj jednostavnije je da zamoliš nekog od majstora da uporediš sile stezanja i pribeležiš odstupanje koje je uvek uglavnom isto tj. samo ko da pomeriš raspodelu na ručici.

Ma treba mi za odma, sutra, oću sam da prčkam po motoru.

Pa za "prčkanje" Ti nije potreban moment ključ ili slično....1moto3.gif

Eeee, poklonio sam davno svoj, radim sve bez ključa al ima nešto što mora. Za nameru iz ove teme, žbicovanje, moment ključ nije upotrebljiv, odnosno zabranjen.

• Zainteresovan, 914 postova
  • Motocikl: BMW R50/5

@ Condor

Da sam iz NS otišao bih kod Cubike. Tamo na razbušivanju, honovanju, hilznovanju i td,radi Danijel, nekada takmičar na kros stazama. A uz priču o tvom problemu možda se pojavi i neki ključ sa skalom.

• U prolazu, 6 postova

Hvala puno za preporuku, spredrag, raspitacu se.

@đunta

Takodje hvala na savjetima, definitvno je to sto si predlozio najekonomicnije resenje (vjerujem da klasicno bazdarenje kosta finu svotu novca). Ako ne nadjem drugo resenje, pokusacu se snaci na taj nacin.

Btw, nisam znao da se kljuc rasdesi linearno (da se tako izrazim), ako me razumijes sta zelim da kazem, tj. da se samo mjere pomjere u jednu stranu?! Kontao sam kad se moment kljuc razdesu da vise uopste nije upotrebljiv ni na koji nacin.

Hvala puno za preporuku, spredrag, raspitacu se.

@đunta

Takodje hvala na savjetima, definitvno je to sto si predlozio najekonomicnije resenje (vjerujem da klasicno bazdarenje kosta finu svotu novca). Ako ne nadjem drugo resenje, pokusacu se snaci na taj nacin.

Btw, nisam znao da se kljuc rasdesi linearno (da se tako izrazim), ako me razumijes sta zelim da kazem, tj. da se samo mjere pomjere u jednu stranu?! Kontao sam kad se moment kljuc razdesu da vise uopste nije upotrebljiv ni na koji nacin.

Smatra se da je tako jer ni on nije ultra precizan kad je u širokom rasponu, niže vrednosti su više sklone ka lažiranju zato se 2 i ispod stežu na osećaj a veći šrafovi ionako trpe prekomeru. Ako ti je klik ključ obavezno odpuštanje nakon upotrebe jer nategnut vrlo brzo oslabi i podbaci u očitavanju. I oprez sa radom, uvek se rukovodi i kontroliši osećajem dok stežeš, ne veruj mu i ne oslanjaj se u pouzdanost. Praktično više služi da se više šrafova ujednači nego da se zategnu na željeni moment.

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 461 postova
  • Motocikl: zx12r

Nosio sam u laboratoriju, tada je JAT bio jedna firma. Sad su to dve firme, mislim da laboratorija pripada JAT-tehnici. Nemam vise njihov telefon, ali zovi na onaj glavni pa ce te oni dalje uputiti. Na aerodromu naravno.

• U prolazu, 6 postova

Zahvaljujem, Sretene.

Smatra se da je tako jer ni on nije ultra precizan kad je u širokom rasponu, niže vrednosti su više sklone ka lažiranju zato se 2 i ispod stežu na osećaj a veći šrafovi ionako trpe prekomeru. Ako ti je klik ključ obavezno odpuštanje nakon upotrebe jer nategnut vrlo brzo oslabi i podbaci u očitavanju. I oprez sa radom, uvek se rukovodi i kontroliši osećajem dok stežeš, ne veruj mu i ne oslanjaj se u pouzdanost. Praktično više služi da se više šrafova ujednači nego da se zategnu na željeni moment.

Hvala za ove korisne Tips&Tricks, imacu na umu.

Inace, vec cuo za ovo da se moment kljuc mora vratiti u nulti polozaj nakon upotrebe, mada za ovaj Snap-on pise da to ne mora da se radi, jer ima neki napredniji mehanizam. Sa sajta:

"Wrench features an innovative design that provides consistently accurate readings and rugged, troublefree performance. A unique "split-beam" measuring element provides the accuracy and eliminates the heavy coil spring used in conventional click-type wrenches, which makes for fewer moving parts, reducing friction and wear to a minimum."

Ja ga svakako vratim u nulti polozaj, za svaki slucaj.

Nema na čem.Ima sistem prenosnika i koristi drugojačiju oprugu i manje je osetljiv na "zamor". Ipak to ti otpuštaj, držo sam ja u ruci ključeve od više stotki koji i te kako omanjuju. I još jedan trikić, koliko god da je ključ perfektan, stezanje na istu silu x broja šrafova mora da ide u cugu, znači ne par komada pa pauza i otpuštanje ključa pa ponovo natezanje i ostatak šrafova.

• Podržavam 1

• U prolazu, 6 postova

Dosta korisnih informacija, obraticu paznju i na to, thx.

P.S. Kontao sam kad nesto platis par stoja, da treba i kafu da kuha, ali je za ne povjerovati da su toliko skloni greskama, ako se ne drzis odgovarajucih procedura. :(

• Zainteresovan, 461 postova
  • Motocikl: zx12r

Ja imam kilo kljuc koji kosta 1000e(podsetila me ova prica da ga metnem u oglas)i verovatno i on ima neka odstupanja, ali sve to spada u toleranciju. Kao sto rece Djunta, oni su tu da vise srafova bude stegnuto jednakom silom. Npr. kada se stezu konzole na bloku ili klipnjacama, tek kada se stegne na propisanu silu rupe imaju prave dimenzije.

• Podržavam 1

...podsetila me ova prica da ga

:cirka2:. Nije bitno što i koliko ključ odstupa već da uvek otkucava istu silu, što je skuplji to bolji naravno. A "pakovanje" radilice i klipnjača je zahtevano kako bi agregat od standardno odličnog bio perfektan. ( moja posla :lol:)

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja