Jump to content

Moto Zajednica

Miloševa PETICIJA - Zabrana kretanja kamiona vikendom i prazn.

111 članova je glasalo

1. 1. Da li biste potpisali peticiju ?

Recommended Posts

• Bona Fides, 1310 postova
  • Motocikl: http://www.motoscout.de

U čemu je problem :neznam: Ne zanima me koliko je ljudi protiv peticije niti me zanimaju njihovi argumenti zašto misle da šleperi mogu da voze magistralnim i regionalnim putevima i danju i noću i vikendom i praznikom.

Zanima me koliko je ljudi protiv toga i koliko je ljudi (bar ovde sa foruma) za to da se to zabrani.

Prosto, ovde se ne radi o debati za ili protiv niti o glasanju, već o izjašnjavanju onih koji su ZA tj. o okupljanju istomišljenika oko jedne ideje tj. predloga. Ako neko ima sumnje...slobodno može biti miran jer pravo na pozivanje i javno okupljanje istomišljenika oko jedne ideje, inicijative je takođe jedan od postulata demokratije.

Naravno da je dobrodošao svaki predlog u pogledu toga kako na najefikasniji način ostvariti ono što je cilj peticije, pa u tom smislu i sam tekst peticije možemo korigovati ukoliko bi to doprinelo njenom usvajanju.

S druge strane, ko god je protiv ove peticije ili protiv izmene postojećih propisa, može pokrenuti svoju kontra-peticiju - da sve ostane isto...samo ga molim da to ne radi u ovoj temi ::)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• veloce come un proiettile , 728 postova
  • Motocikl: Vespa Gts Super 300

S obzirom da se i biciklisti krecu tom rutom,kako strani,tako i nasi,da ovu peticiju shvatimo jako ozbiljno i da prosledimo i na ciklonautov sajt i na sve moto i biciklisticke sajtove.

Samim tim brojcano cemo biti jaci a verujem da ce 99 % clanova potpisati istu.

Podrzavam i pratim a ako treba neka pomoc,tu sam.

To je dobra ideja.

AMS već radi sa jednim timom advokata i stručnjaka sa Saobraćajnog fakulteta na temu putarina, žute trake itd pa ćemo pokušati sa njima da što bolje formulišemo i tekst ove peticije.

Inicijativa i sada može da se prenese na forume biciklista, vikendaša a posebno u opštine koje su najviše ugrožene - citat iz novinskih članaka čiji linkovi su dati u uvodnom postu:

Novosti, 24. jul 2006

Na­i­me, još pro­šle go­di­ne u Di­rek­ci­ju za pu­te­ve sti­gle su pri­tu­žbe lo­kal­nih sa­mo­u­pra­va pre sve­ga op­šti­ne Sr­bo­bran. Na re­gi­o­nal­nim pu­te­vi­ma če­ste su sa­o­bra­ćaj­ne ne­sre­će, dru­mo­vi su go­to­vo uni­šte­ni zbog stra­nih i do­ma­ćih šle­pe­ra ko­ji kr­sta­re al­ter­na­tiv­nim prav­ci­ma, ka­ko bi iz­be­gli pla­ća­nje pu­ta­ri­ne.

Blic, 10. 05. 2009.

Iako je odluka o ovoj zabrani kretanja teretnjaka postojala osamdesetih, ukinuta je pre skoro 20 godina. Ipak, iz Ministarstva za infrastrukturu kažu da će verovatno do septembra ili oktobra ova zabrana ponovo stupiti na snagu. Čeka se, naravno bez razloga, usvajanje novog zakona o bezbednosti u saobraćaju....Prema rečima Vladimira Rebića, načelnika Odeljenja za kontrolu i regulisanje saobraćaja u MUP-u Srbije, ovakva odluka bi znatno poboljšala bezbednost u saobraćaju

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Nemaju šleperi šta da traže na putevima vikendom. Tako je u svim normalnim državama.

Podržavam akciju!

• Podržavam 1

• Ne silazi, 6544 postova
  • Motocikl: đački pešački

Ja ko da sam došo s Marsa. Pa oduvek je bilo zabranjeno u bivšoj zajedničkoj zemlji da se vozaju kamioni od petka po podne do ponedeljka izjutra i u dane državnih praznika. Upšte ne znam da to više nije tako. Au u kakvoj opasnoj zabludi živim.

• Drug član, 3021 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Naravno da bih potpisao tu peticiju, ona je je u korist svih nas koji smo iz bilo kog razloga i na koliko god točkova na drumu.

Koliko vidim, čak je i odziv slab (trenutno samo 52 glasa za), a još je veće pitanje, kako naterati administraciju da uopšte razmisli o peticiji, a kamoli da je i prihvati. Kad se i prihvati, moramo da utičemo na organe izvršne vlasti (policiju), da ga primenjuje i da nema lakog izdavanja dozvola za "hitan transport kvarljive robe", a ono trupci.

Kad pogledam koliko slabo lokalna policija primenjuje odredbe zakona o traktorima i poljo-mašinama, bojim se da bi i ovo bio pucanj u prazno. Ali svakako, mora da se pokuša, pa koliko god da traje.

Vidš Mišo koliko smo malodušni, ko ovce, a tome govori svega 52 glasa od preko 900 pregleda. Počeću da smatram da ovde nema inicijative ni za šta i što je najgore, svi se polako utapamo u totalnu letargiju pa šta nam Bog da. Isto ovako se dešava uvek. Sećam se lane posle sahrane Mareta i Marije, svi kao nešto voljni za preduzimljivost i na kraju sve pokri drača. Nisam pesimista al činjenice tako govore. Što reče Mrle, samo smo jaki po tastaturi.

• Svrati ponekad, 434 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX 600F

Podrazavam 100%akciju i podpisujem gde treba!!!!!

Imali gde mesta u Srbiji gde je zabranjeno teretnim kamionima?

Koliko ja znam nema,ma gde se vozio uvek nalecem na kamione.I sto je naj gora stvar neki su u raspadanju, nakrivljeni,celave gume,dimi da se ugusis kad si iza njega ma boze sacuvaj.

Definitivno zabraniti teretnim kamionima po lakolanim putevima,planinama,prirodnim rezervatima bar vikendom!!! Po mogucstvu i Auto putem! A za mene je vikend od 16:00 Petak pa do 6 ujutro Ponedeljak.

Zasto u Austriji nema kaminiona osim lokalnih.Nece da im zagadjuju zemlju.Kamioni prolaze vozom kroz Austriju.:takoje:

• Podržavam 1

Realno, broj onih koji su kliknuli na anketu ne mora da znači ništa. Siguran sam da ima mnogo onih koji su pročitali temu, potpisali bi peticiju ali jednostavno nisu kliknuli na anketu...nisu je videli ili smatraju da se podrazumeva. Drugo, u broj poseta ulaze i ponovljene posete. Samo sam ja ulazio u temu bar 20-tak puta.

Pravo stanje stvari ćemo videti kada zaista krenemo da sakupljamo potpise na terenu i to je prva stvar od koje zavisi uspeh peticije i uveren sam da ćemo sa dobrom organizacijom prikupiti respektivan broj potpisa i to ne samo od motociklista.

Zamislite samo koliko porodica sa decom putuje ovog leta Ibarskom u Crnu Goru na more. Većina njih odlazi i vraća se vikendom jer se tako ''pakuju'' aranžmani u hotelima a shodno tome i termini početka i kraja godišnjeg odmora. Zamislite samo kolike kolone i koliki rizik naprave dva, tri šlepera na deonicama gde je otežano preticanje. Pravi horor i kocka sa životima.

Napravio sam malu anketu među komšijama. Kao i Đunta, svi oni koji su vozačku dobili u ''onoj'' staroj YU od druga Tita, su zaprepašćeni da ta zabrana ne postoji jer im je ostalo u sećanju da je još 70-tih i 80-tih godina to bila normalna stvar da vikendom kamione viđaš samo na parkinzima. I naravno, svi pisde na šlepere ali to traje dok ne parkiraju...onda ih savataju drugi problemi i čovek jednostavno ne razmišlja zbog čega je u stvari bio pod tolikim stresom dok se vozio na izlet ili godišnji odmor, kroz nacionalni park ili lokalnim putem u posetu rodnom selu. Naravno, svako koga sam pitao potpisao bi ovakvu peticiju bez problema.

Slažem se sa Mišom da ovde često vlast ne poštuje čak ni zakon koji su sami doneli a kamoli da su navikli da poštuju volju i potrebe građana pa još iskazanu ''nekakvom'' peticijom. Ali ako ikako možemo da im, kulturno, demokratski, argumentovano...zagorčamo život ajd da to uradimo.

;)

P.S.

Imam u vidu i to da je, sudeći po onome što je napisano ovde na forumu, Miloš nastradao kod Golubca, svojom greškom. Ali to ne menja stvar. Pogledajte registraciju tog kamiona, pogledajte koliki je to kamion, pogledajte tu krivinu...predeo gde se to desilo (ako iko ima ovde ko ne zna taj put)...to stvarno nema nikakvog smisla.

Mare i Marija su na Ibarskoj magistrali, u Dolini Jorgovana, nastradali u SUBOTU i ovog 07. Avgusta će tome biti tačno godinu dana. Šleper, star više desetina godina, sa prikolicom koja nije imala ispravne kočnice i vozačem pod dejstvom alkohola (podaci iz policijskog zapisnika) je najmanje pola metra u krivini prešao na njihovu stranu.

Svi smo svesni da je pominjanje naših stradalih kolega u ovom kontekstu samo izraz pijeteta i da mi za njih i njihove bližnje ne možemo ništa promeniti. Ali možemo bar pokušati da nešto promenimo za nas i sve one druge koji još uvek ''taljigamo'' na ovom svetu i koji bismo da bar neko vreme proživimo ''kao sav normalan svet''.

U svakom slučaju, akcija prikupljanja potpisa se priprema i uskoro prelazimo na fazu dva:

Budi potpisan da ne budeš obrisan :moto2:

• Podržavam 2

Budi potpisan da ne budeš obrisan :moto2:

Bravo Kočo za slogan. On upravo simbolizuje biti ili ne biti u rastućem nasilju u saobraćaju. Ako se mi sami ne odupremo i ne pritiskamo stalno zakonodavce svim mogućim sredstvima i načinima, nikako nam neće biti bolje ne samo na motoru nego i u autima.

• Drug član, 1855 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 1050, Medlay 150

Nadam se da nije potrebno postovati u ovoj temi, da bi se stavilo do znanja da se neko slaze i podrzava akciju. Mislim da ce se pravo stanje videti kada se pojavi formular u stampanoj ili elektronskoj verziji.

• Podržavam 1

• Bandolerosi, 816 postova
  • Motocikl: Suvozačica na TDM-u

Poštovani Kočo i ostali učesnici ove teme i inicijative moje mišljenje je sledeće:

1.) DA!

Apsolutno sam za i podržavam predlog/inicijativu i čim bude u pisanoj formi potpisaću peticiju o Zabrani kretanja kamiona vikendom i praznicima.

2.) Preneću poznanicima ( biciklistima) iz Biciklističkog saveza Srbije predlog/inicijativu o potpisivanju peticije.

3.) Kada peticija bude imala veliki broj potpisnika mislim da bi trebali da se organizujemo u neku vrstu javnog protesta, okupljanja kao vidljivog oblika podrške ovoj inicijativi gde bi se takođe mogli skupljati potpisi ( s' tim što bi to trebalo biti u septembru kada prođe vreme godišnjih odmora) .

Potpisivanje ove peticije, prema mom mišljenju, je nužnost i u našem Srbistanu kao što je već uvedeno u zemljama u našem okruženju a i šire samo što mi da se tako izrazim " kasno palimo" kao i u svemu drugom ali bolje ikad nego nikad i zato ovde ne sme biti letargije, apatičnosti i sličnih stanja odsustva sebe i svog mišljenja, volje da se pokuša da se nešto promeni. Svaki put kada se dese strašne stvari da neko nastrada kao Marija, Mare, Miloš...pokoj im duši....0plac.gif...postanemo svesni da se nešto mora uraditi.

Ovo je jedan od načina i svaka čast Kočo na pokretanju istog.

• Zainteresovan, 760 postova

Da , zivim u Donjem Milanovcu na sredini pomenutog dela puta , stvarno je nenormalno koliko tegljaca i kamiona sa prikolicom svakodnevno tu prolazi.Kad dodje do neceg opipljivog animiracu turisticku organizaciju kod mene koja se zalaze za unapredjenje biciklistickog turizma kroz Djerdap , bice puno potpisa.

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Možda mogu i lokalne vlasti da zabrane saobraćaj teškašima na delu puta kroz grad? To bi značilo žešće zaobilaženje te deonice, obzirom da je put kroz grad jedini.

• Zainteresovan, 760 postova

Lokalna vlast tesko , ali vredi probati.Pada mi na pamet da akcija krene bas odavde , pa mi bi valjda trebali najvise koristi da imamo od toga.

• Zainteresovan, 974 postova

Bojim se samo da je to sizifov posao. Pa u ovom nasem dragom Srbistanu teski transport prolazi kroz centar Beograda, samo sto ne ide kroz Knez Mihajlovu. I po tome smo jedini glavni grad evrope, verovali ili ne. A po celoj srbiji takodje voze kamioni da bi izbegli putarine. Tako da je to ne resiv problem u ovom trenutku.

• Drug član, 1531 postova
  • Motocikl: XRV 750, TZR 125

Ne znam da li ste primetili na Ibarskoj magistrali znakove zabrane kretanja za šlepere tj. kamione sa prikolicom. Postavljeni su pre par godina kada je visina putarina naglo skočila. Na pitanje upućeno policajcu koji me rutinski kontrolisao, kako ću ja iz Bg-a prema Ča. dobio sam odgovor da su ti znakovi postavljeni za Turke, Bugare i Grke koji izbegavaju putarine. Hm, znaši nema veze sa bezbednošću saobraćaja.

Podržavam uvođenje zabrane kretanja, ne izmišljamo toplu vodu pobogu.

Biće tu dosta problema na početku dok se to ne uvede u red, ali bože moj, svaka promena je teška dok ne shvatimo da je na bolje.

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Čak i na putu Subotica - Novi Sad, kamioni izbegavaju putarinu i saobraćaju starim putem, iako ne bi smeli. Patrola ih uredno čeka u Sirigu. Kako se već nagode, ne znam :neznam: ali sigurno jeftinije prođu nego da plate putarinu... Na kraju bude svima dobro :D

• Podržavam 1

• Drug član, 1439 postova
  • Motocikl: KTM 1290 SDR V3

Sigurno da postoji više nego očiglednih i jasnih argumenata da se tekuće pravilo promeni.

Evidentno je da bi to uticalo na poboljšanje bezbednosti saobraćaja tokom dana zabrane.

Sada stranci hitaju da napuste okolne zemlje pre petka u 22h da bi došli na naše drumove vikendom kada porodice kolima sada zajedno na drumu u kolonama sa tim teškašima idu u posetu svojoj rodbini, u vikendice i slično.

Dalje je poznato zbog novog ZOBS narod je preplašen da obidje kamion koji njegovoj porodici u ogromnoj količini napumpava crne izduvne gasove u pluća i tako se napravi kolonica od 10 preplašenih gde jedanaesti sa dobrim kolima već nervozan prevelike brzine od 60km/h krene da obilazi par vozila i eto prostora za nezgodu i prilika za poreske obveznike da plaćaju lečenje povređenih po kliničkim centrima.

Bilo bi jako dobro ako bi uspeli da to promenimo i da zabrana postoji kao nekada što je bilo

• Podržavam 3

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja