Jump to content

Moto Zajednica

Kcione plocice

Recommended Posts

• U prolazu, 2 postova

Pozdrav svim bajkerima,,ovako trebo bih na gsx r 1000 k3 promjenut kocione plocice,,pa me zanima koje su najbolje,,sada imam carbone lorriane SBK5,,i slabo mi grizu pomalo su tupe,,,imaju jos cca 2 mm mesa,, inace na motoru imam montirana TRW-ova opletena kociona crijeva i BM radialnu kocionu pumpu,,i kocnica se stvarno fino dozira,,samo tupo koci,,pa me zanima koje bi plocice bilo pametnoi staviti,,,pa molim za savjet....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Banned, 993 postova
  • Motocikl: zx7r

Isti problem sam imao sa Carbone Lorraine. One trazhe da se dobro zagreju i malo jachi stisak tj. odluchnost na kochenju.

Nissin sinter sam probao isto i nema neke vece razlike, njima treba i vishe vremena da se zagreju i pochnu da koche.

Sada cu uzeti AP Racing po preporuci mehanichara jer ih je vec montirao i ljudi su zadovoljni. Znam da su malo skuplje od Carbone Lorraine i Lucas. Za moj motor 40e po disku. Ako treba kontakt za nabavku mozhe na PP.

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 595 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS600, Piaggio Free, Suzuki GN125

Još jedno lepo iskustvo sa AP Racing. Za moj motor su bile 30e po disku i lepo rade. Majstor kaže da neće jesti diskove, to ću videti. Za sad deluje sve OK, dobro koče, ravnomerno, hvataju i na hladno i kad se ugreju - sve super. Mada nisam neki sportski vozač, pa to uzmi s rezervom. Koliko sam shvatio, za sportsku vožnju su C.Loraine bolje.

• Podržavam 1

• Banned, 993 postova
  • Motocikl: zx7r

Poshto nemamo stazu onda svi lepo po jedno biciklo i ihaaa. :moto3:

Mi koji trazhimo granice na magistralama i po ulicama smo neka druga pricha, shteta shto ne prave poseban potroshni materijal za nas.

• Svrati ponekad, 150 postova
  • Motocikl: SV 650

Za ULICNU upotrebu su sve dovoljne i dobre, razlike se vide tek na opterecenjima na stazi.....

Citam temu i posto treba da menjam plocice moze li neko da nam malo pojasni da li su u kontekstu citata dovoljno dobre i one koje se prodaju kao "organic" jer su ponekad i duplo jeftinije od "sinter"?

Recimo u Loisu Lucas i Saito organik su bas jeftinije ali ja nikad nisam imao petlju da ih kupim a ne vozim stazu?

Hvala unapred!

Citam temu i posto treba da menjam plocice moze li neko da nam malo pojasni da li su u kontekstu citata dovoljno dobre i one koje se prodaju kao "organic" jer su ponekad i duplo jeftinije od "sinter"?

Recimo u Loisu Lucas i Saito organik su bas jeftinije ali ja nikad nisam imao petlju da ih kupim a ne vozim stazu?

Hvala unapred!

Dobre su, samo se brže troše i malo slabije koče. Za zadnju možeš komotno staviti organske, dok za prednju kočnicu možda ima smisla staviti sinter. Ali ni te organske nisu loše.

Važno je da su pločice kvalitetne, jer loše, pogotovo loše sinter, hoće brzo da upropaste diskove. Te iz louisa organske su sasvim u redu. Ranije pomenute AP Racing su dobre, Carbon Loraine su još bolje (i skuplje). NHC sinter su dosta loše. Original fabričke su skupe i dobre za većinu japanaca.

• Ne silazi, 7487 postova
  • Motocikl: TDM 900

Polako, polako <_<

Organske i sinterovane se ne mogu porediti i ako imaju istu namenu (da koce). Jedna nad drugoj imaju prednosti i mane.

Pre svega, uzmite u obzir tip diskova koji imate. Neradjujuci celik, liveni... Plocice sinterovane metalom se teze trose i imaju vecu abrazivnost, te je logicno da ce brze istrositi disk ako nisu adekvatne za isti. Generalno su predvidjene za one od neradjajuceg celika koji je naravno tvrdji od livenog celika. Prodaju se razne plocice, ali uopsteno receno, sinterovane plocice ne treba koristiti na obicnim celicnim diskovima jer ce ih unistiti (previse istrositi).

Pored te nekompatibilnosti materijala, moram napomenuti i toplotu.

Sinterovane imaju vecu radnu temperaturu za cak i preko 140c i generalno trebaju im vise vremena i jaca sila da bi se zagrejale i kocile punim potencijalom, sto kod organskih nije slucaj.

Ukratko, izbor plocica zavisi od tipa diskova i opterecenja kocnica tj. voznje. Uzecu sebe i svoj ER5 kao primer:

Pretezno gradska voznja gde mi je potrebno da se kocnice brze zagreju i da rade na manjoj temp. Brzina koju vozim i intezitet kocenja koja nikada nece dovesti u situaciju da pregrejem i zapalim plocice pa cak i da ih prebrzo potrosim. Da ne bude zabune, disk mi je od neradjajuceg celika, ali jednostavno nemam potrebe da koristim sinterovane jer nemam gde da ih zagrejem niti masinu i stil voznje koja ce iskoristi njihov pun potencijal. Sve sto cu ja dobiti je nesto slabije kocenje i cviljenje. Dakle moj izbor su organske.

Sa druge strane, na Bokijevom ZX7R to definitivno ne pije vodu, vece brzine, jaca sila kocenja, veca tezina, veca termicka opterecenja... Pregrejao bi ih, zapalio i potrosio jako brzo. Plus sto tada i ne bi kocile kako treba jer nisu predvidjene za takva termicka opterecenja. Dakle, njemu vise odgovaraju sinterovane.

Sve ostalo je cist marketing, nema potreba platiti skuplje sinterovane ako nemate potrebe za istim kao u gore navedenim primerima.

Jel potrebno,tj jel dovoljno 3mm mesa na plocicama il ih treba menjati

3 mm zvuči OK.

Kočione pločice obično imaju na sebi zareze kao indikatore potrošenosti. Kada se toliko istroši pločica da zarezi postanu plitki, ili skroz nestanu, vreme je za zamenu.

Evo primera više i manje potrošene pločice (doduše ove su sa istih klešta, što ukazuje na drugi problem, ali to nije tema):

drivers-side.jpg

Vidi se kako je "kanal", ili usek u levoj pločici puno plići od onog na desnoj. Ta pločica je zrela za menjanje, pošto je kanal (indikator potrošenosti) skoro skroz izravnat. Vreme je da se češće proveravaju pločice i da se polako nabavi par novih, pa kada se indikator skroz potroši, stave nove.

Pločice za bicikl, ali princip je isti:

brake-pad-wear1.jpg

• Vinyl rider, 828 postova
  • Motocikl: VFR 800fi INTERCEPTOR the big red bee ; ДОНГО - руска машина - дрвена осовина

Pitajte Simu Strahotu na šta smo naišli kad smo kupovali motor. Da je polovina motoraša savesna sa kočnicama kao vi ovde gde bi nam kraj bio.

Gledamo jedan DR650 , na slici lep ko oko, ima kofere, lepu farbu, sija se na slikama. Kad smo videli uživo stomak nam se prevrnuo, prljav musav, izgreban, na svakom varu farba ispucala pa korodiralo, lanac se vuče po zemlji, sedište iscepano, neće da upali a kad upali sijaju se izduvi ko sijalice ma užas jedan. Pored svega navedenog bilo je tu još 1000 stvari , nego kaže Sima prodavcu : ...a i kočnice su pri kraju... . Ja se sagnem da pogledam a ono nije obloga pri kraju nego METAL na koji se lepi obloga je sveden na 1mm !!!!!!!!!:staa2::staa:::)

Otkačimo priklicu, okrenemo auto, zakačimo prikolicu i GAAAAASSSSSSSSSSSSSSSSSSS beži dalje.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja